Colectarea selectiva: un pas important pentru prezentul si viitorul mediului inconjurator

Publicat la data de: 02/02/2022, 11:54

Autor: Beko

Distribuie

Cu totii vrem sa traim intr-o lume mai putin poluata, fara deseuri ce formeaza peisaje dezolante si fara teama pentru viitor. Poate ti se pare imposibil sa te gandesti ca, in scurt timp, lacurile si raurile nu ar mai fi pline de sticle de plastic, insa este suficient sa dam un bun exemplu celor din jur si schimbarile nu vor intarzia. Nu doar deseurile menajere polueaza, ci si aparatele electronice si electrocasnice, mai ales aparatele frigorifice, avand in vedere ca sunt greu de transportat si multe persoane le abandoneaza in preajma locuintei. Vestea buna? Fiecare pas in directia colectarii selective se va vedea in scurt timp, iar in continuare, iti spunem ce poti face si tu. 

  • Ce inseamna reciclare selectiva?
  • Ce inseamna gunoi menajer?
  • Alegeri sustenabile pentru mediul inconjurator
  • Colectarea selectiva Bucuresti
  • Educatie pentru colectarea deseurilor 

Ce inseamna reciclare selectiva?

Reciclarea selectiva este procesul prin care deseurile considerate valoroase sunt transformate in materie prima. Materialele ce se pot recicla sunt plasticul, hartia, aluminiul, sticla, lemnul si diverse metale. O atentie deosebita trebuie acordata si reciclarii electronicelor si electrocasnicelor. Legislatia interzice si penalizeaza aruncarea acestor obiecte, insa exista solutii eficiente. Indiferent de aparatul pe care doresti sa il arunci, poti contacta o firma specializata care il va colecta gratuit si il va recicla corespunzator. 

Procesul de reciclare selectiva are numeroase beneficii, iar unele dintre acestea se vor observa intr-un timp scurt: 

  • reducerea poluarii din aer, apa si pamant, prin diminuarea deseurilor ce ajung la groapa de gunoi;
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera;
  • nu va mai fi nevoie de infiintarea unor noi gropi de gunoi;
  • conservarea resurselor naturale;
  • reducerea cheltuielilor pentru fabricarea materiei prime.

Ce este colectarea selectiva a deseurilor?

Prima etapa a reciclarii este colectarea deseurilor. Acestea trebuie colectate in mod selectiv, pentru a putea fi valorificate. Procesul de colectare selectiva incepe la consumatori si implica aruncarea deseurilor in pubele reciclare, ce vor fi preluate de firme specializate. Fiecare tip de deseu ajunge intr-un centru specializat, unde va fi reciclat si transformat in materie prima. Trebuie sa stii ca nu toate deseurile pot fi colectate selectiv si reciclate, chiar daca sunt de interes. Spre exemplu, nu se pot recicla hartiile sau cartoanele contaminate cu vopsea, grasime sau mancare, hartia igienica ori servetelele, ambalajele contaminate de substante toxice, seringile, hartiile plastifiate si altele. Pentru ca deseurile sa fie reciclate, este nevoie sa fie curate, din motive de igiena si siguranta.

Ce inseamna gunoi menajer?

Asa cum am mentionat mai devreme, nu toate deseurile se pot recicla. Cele care nu se incadreaza in categoria de gunoi selectiv poarta numele de gunoi menajer. De aceea, este importanta sortarea gunoiului, pentru a nu ajunge in containere reciclare materiale ce nu pot fi valorificate. Legislatia prevede reguli pentru colectare gunoi menajer, astfel incat acesta sa ajunga la gropile de gunoi amenajate si sa nu contamineze mediul inconjurator. 

In continuare, iti prezentam cateva exemple de deseuri reziduale: 

  • servetele si hartie folosite
  • resturi de mancare
  • resturi vegetale 
  • ambalaje contaminate
  • mucuri de tigara
  • diverse reziduuri
  • absorbante si scutece
  • tacamuri si vesela de unica folosinta si multe altele

Pe scurt, acestea sunt informatiile ce raspund la intrebarea „ce inseamna gunoi menajer?”.

Reguli colectare gunoi menajer

Pentru a putea fi gestionat in mod corespunzator si a nu polua, gunoiul menajer trebuie sa ajunga la groapa de gunoi. Din nefericire, poti vedea si tu zilnic exemple de gunoaie care polueaza solul si apele. Pentru ca deseurile sa poata fi distruse in siguranta, este nevoie sa se respecte cateva reguli colectare gunoi menajer. Acesta trebuie pus in saci de gunoi (de preferat, biodegradabili) si apoi in pubela neagra, pusa la dispozitie de firmele de salubritate. In aceasta pubela este interzisa depozitarea altor deseuri, cum ar fi cele periculoase, aparatele electrice, deseurile din constructii si altele. Unele persoane considera ca deseurile rezultate din constructii pot fi aruncate in aceasta pubela, mai ales cand vine vorba despre polistiren. Daca vrei sa stii unde se arunca polistirenul si alte tipuri de deseuri din constructii, trebuie sa intrebi firma de salubritate, pentru a afla care sunt centrele arondate adresei tale.

Alegeri sustenabile pentru mediul inconjurator

Asa cum am mentionat deja, fiecare dintre noi poate contribui la bunastarea mediului inconjurator, nu doar prin colectare selectiva. Iti recomandam sa alegi electrocasnice eco-friendly, care iti vor aduce numai avantaje si care vor avea un impact redus asupra naturii. Iti recomandam masinile de spalat cu functii Eco, asa cum este si AquaTech, multumita careia timpul este redus la jumatate, fara a afecta calitatea spalarii. Un alt exemplu este reprezentat de aparatele frigorifice dotate cu tehnologii de ultima ora, cum ar fi HomeWhiz®. Astfel, vei economisi energie electrica, pentru ca nu vei uita usa deschisa, iar alimentele vor ramane proaspete mai mult timp. 

Electrocasnicele eco-friendly nu te ajuta doar sa economisesti resurse. Avand in vedere ca aceste aparate sunt realizate cu tehnologii de ultima generatie, te vei bucura de ele timp indelungat. Astfel, poti contribui si la reducerea deseurilor voluminoase. 

Din categoria deseurilor voluminoase face parte si masina de spalat. Este de mare ajutor in orice locuinta si este folosita foarte des, mai ales in cazul familiilor care au copii. In cazul in care ti s-a stricat masina de spalat si nu se mai poate repara, este bine sa stii ca poti contacta o firma specializata, care o va ridica direct de acasa si o va recicla in mod corespunzator. Iti recomandam ca noua masina de spalat sa iti ofere posibilitatea de a spala cu apa rece, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca durata ciclului de spalare va fi mai scurta, ceea ce inseamna ca economisesti apa si energie electrica. Apoi, vei proteja si tesaturile hainelor, deci te vei bucura mai mult timp de ele si vei diminua cantitatea de deseuri textile. 

Alege masina de spalat rufe Beko WTE9744N, care incorporeaza tehnologii ce iti vor face viata mai usoara si vor proteja mediul inconjurator. Spre exemplu, programul CoolClean iti permite sa speli rufele cu apa rece, iar sistemul automat de reglare a consumului de apa va ajusta cantitatea necesara de apa, in functie de incarcatura cuvei. 

masina spalat beko

Colectare selectiva Bucuresti

Capitala Romaniei este locatia unde se simte cel mai apasator nevoia de colectare selectiva, avand in vedere ca este un oras in continua dezvoltare. Pe langa volumul tot mai crescut de gunoi menajer, in Bucuresti vorbim si despre problema deseurilor rezultate din renovari. De cele mai multe ori, acestea sunt lasate langa blocuri sau sunt depozitate necorespunzator, in curti. Legislatia este clara, cand vine vorba despre procesul de colectare selectiva Bucuresti. In continuare, iti vom prezenta un mic ghid de colectare selectiva a deseurilor, care speram sa te ajute. 

In primul rand, este bine de stiut ca, in Capitala, selectarea gunoiului se realizeaza cu ajutorul culorilor pubelelor. Astfel, plasticul se colecteaza in pubele galbene, sticla se poate arunca doar in pubele verzi, hartia si cartonul se colecteaza in pubele albastre, iar pubelele negre sunt rezervate deseurilor menajere. Cu ajutorul acestor coduri de culori pentru deseuri selective, intreg procesul este mai usor de retinut. 

Daca locuiesti la casa, vei primi pubelele de colectare selectiva de la firma de salubritate care actioneaza in zona ta. In cazul in care locuiesti la bloc, asociatia de locatari va gasi o modalitate prin care sa se organizeze colectarea selectiva. Aceasta poate fi realizata cu ajutorul unor pubele speciale amplasate la fiecare etaj, in cazul in care exista ghena cu tubulatura, sau intr-o camera speciala, unde vor avea acces toti locatarii. 

Educatie pentru colectarea deseurilor

Constientizarea importantei reciclarii si a colectarii selective ar trebui inceputa din primii ani de scoala. Astfel, elevii vor deveni adulti pentru care colectarea selectiva va fi un gest firesc. In plus, elevii vor transmite si familiei informatiile aflate la scoala si, in timp, tot mai multe persoane vor colecta selectiv gunoiul. Printre metodele prin care elevii pot afla informatii noi despre acest subiect se regaseste si colectarea deseurilor referat. Astfel, fiecare elev poate prezenta propria viziune despre reciclarea deseurilor, intr-un referat.  

Asadar, colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea acestora reprezinta subiecte care ar trebui sa ne priveasca pe noi toti. Nu este un proces complicat si nici nu ocupa foarte mult timp din rutina ta zilnica. In timp, va deveni un gest firesc sa pui deoparte diverse ambalaje si deseuri si sa le arunci in pubela corespunzatoare. Nu uita nici de colectarea selectiva a electronicelor si electrocasnicelor. Ori de cate ori se strica un aparat electric, contacteaza un centru specializat pentru preluarea si reciclarea acestuia. Schimbarea incepe cu noi! 

Sursa foto: Shutterstock, Beko


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010