Indiferent ca are forma de trifoi cu patru foi, fluture, banut, floare sau cosar norocos, martisorul este un motiv de bucurie. Vechi de sute de ani, continua sa ne incante si sa vesteasca inceputul primaverii intr-un mod vesel, jucaus si colorat. Celebrata pe 1 Martie, sarbatoarea martisorului marcheaza nu doar inceputul unui nou anotimp, ci si renasterea, revenirea la viata. Daca vrei ca aceasta zi sa fie una speciala, echipa Beko ti-a pregatit cateva idei „pro martisor”, dar si cateva retete numai bune pentru a da startul primaverii.
- Istoria Martisorului
- Mituri despre Martisor
- Idei de deserturi pentru 1 Martie
Istoria Martisorului
Multe obiceiuri traditionale s-au pierdut cu timpul. Nu si Martisorul, care a ramas de sute de ani simbolul inceputului de primavara. Desi este un simbol marunt, istoria lui incepe acum aproximativ 8.000 de ani sau cel putin asta sustin descoperirile facute de arheologii din localitatea Schela Cladovei (judetul Mehedinti). Aici au fost identificate amulete din pietricele vopsite in alb si rosu, asemanatoare martisorului de astazi. In ceea ce priveste dovezile scrise, primele marturii despre acest simbol au aparut abia la jumatatea secolului al XIX-lea, cand boierul Iordache Golescu a mentionat martisorul in lucrarea sa „Condica limbii romanesti”. Aici, martisorul este prezentat ca un dar oferit copiilor pe 1 Martie, ca simbol impotriva deochiului.
De-a lungul timpului, martisorul a prins mai multe forme, de la monede de aur sau argint, de care era legat un snur alb cu rosu, la inimioare de argint pe care era gravata data de 1 martie sau nenumaratele modele pe care le gasim astazi.
In prezent, martisoarul este si un simbol care leaga timid si alte tari din sud-estul Europei. Pe langa Romania, vei gasi snururi alb-rosii, daruite de 1 Martie, si in Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia sau Albania. Desi, in mare parte a tarii, martisorul este daruit doar fetelor sau femeilor, exista zone in care regula aceasta nu se aplica. In Bucovina, o sa fim surprinsi sa aflam ca barbatii primesc martisoare, iar femeile le daruiesc.
Mituri despre Martisor
De sarbatoarea Martisorului sunt legate doua legende interesante. Cea mai cunoscuta este povestea care spune ca, intr-o zi, din dorinta de a dansa intr-o hora, Soarele s-a transformat intr-un tanar si a coborat pe Pamant. Vazand ca a luat chipul unui tanar, zmeul cel rau a rapit Soarele si l-a inchis intr-o temnita. Se spune ca raurile au incetat sa mai curga, pasarile au incetat sa mai cante, de parca toata lumea se oprise in loc. Atunci, un tanar voinic s-a hotarat sa mearga in cautarea Soarelui si sa il elibereze. Calatoria tanarului a durat trei anotimpuri, de vara pana iarna. Spre finalul iernii, tanarul a gasit castelul zmeului. Se spune ca zile intregi voinicul s-a luptat cu zmeul, reusind, intr-un final, sa il doboare. Slabit si ranit, tanarul a ajuns pana la temnita soarelui si l-a eliberat. In drum catre temnita, sangele acestuia a curs in siruri rosii pe zapada alba. Soarele a revenit, vestind primavara si readucand bucuria in inimile pamantenilor. Asa a luat nastere simbolul rosu si alb, specific martisorului. Rosul semnifica increderea, curajul si dragostea pentru tot ce este frumos, iar albul este asociat cu puritatea.
O alta legenda ne duce cu gandul la povestea babei Dochia. Se spune ca, intr-o iarna, Baba Dochia si-a trimis nora la rau, sa spele un ghem de lana neagra, pana devine alb. Cum apa era inghetata, mainile fetei incep sa faca rani si sa sangereze. De aceea, in unele zone ale tarii, vom gasi martisoare in alb, negru si rosu. In unele surse, vom gasi legenda aceasta si cu o continuare. Se spune ca, in timp ce fata se straduia sa spele lana la rau, a aparut un barbat tanar, care i-a daruit fetei o floare cu petale albe si rosii. I-a spus sa puna floarea in apa si sa curete ghemul. In felul acesta, lana a devenit alba. Cand fata a ajuns acasa, batranei Dochia nu i-a venit a crede. Auzind intamplarea, Baba Dochia si-a luat oile, cele noua cojoace (in unele surse, sunt mentionate 12 cojoace) si a plecat sa caute floarea. Pe parcursul calatoriei, vremea se schimba. Caldura o facea pe Dochia sa renuntele, rand pe rand, la cele 9 cojoace. Dar, spre finalul calatoriei, vremea se raceste si Baba Dochia ingheata.
De aceea, in Romania exista traditia „babelor”: fiecare persoana isi poate alege o zi intre 1 si 9 martie, conform legendei, si, in functie de cum va fi vremea in ziua respectiva, asa va fi si acea persoana la batranete.
O alta superstitie specifica Martisorului este ca, pe 31 martie, sa legam snurul martisorului de un copac sau o floare. Traditia spune ca, la inceputul primaverii, oamenii obisnuiau sa lege de copaci funii albe si rosii, cu scopul de a alunga duhurile rele.
Idei de deserturi pentru 1 Martie
Daca doresti sa aduci o parte din farmecul acestui simbol si in bucataria ta, avem cateva idei care sa te inspire. Cu aceste deserturi, ii poti surprinde pe cei dragi, aducand putina culoare plus un inceput de primavara dulce si savuros.
Citeste si: 3 idei de retete pentru o cina romantica
Prajitura Martisor
Blatul alb, crema roz si jeleul rosu ne pot duce cu gandul la un mic martisor.
Ingrediente pentru blat:
- 4 albusuri;
- 4 linguri faina;
- 4 linguri zahar;
- 4 linguri apa;
- ½ plic praf de copt;
- ½ plic praf de budinca cu gust de cocos (sau vanilie);
- 2 linguri nuca de cocos.
Ingrediente pentru crema:
- 4 galbenusuri;
- 500 ml lapte;
- 100 g zahar tos;
- 40 g amidon;
- 200 g unt;
- 1 lingurita esenta de vanilie.
Ingrediente pentru jeleu:
- 300 g capsune sau fructe de padure congelate;
- 70 g zahar;
- 10 g gelatina pudra;
- 3 linguri apa;
- 100 ml apa calda.
Mod de preparare: pentru inceput, bate cele patru albusuri cu un praf de sare, apoi adauga treptat zaharul. Adauga apa, amestecand bine pana cand zaharul se topeste. Pune, treptat, faina, praful de budinca, praful de copt si nuca de cocos. Amesteca totul cu grija, pana cand obtii o crema consistenta, ca de blat. Mai departe, tapeteaza o tava cu hartie de copt, toarna in ea compozitia uniform si pune tava in cuptorul preincins, la foc mediu (160°C), 20-30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Intre timp, poti pregati crema. Intr-un bol termorezistent, mixeaza galbenusurile cu zaharul, apoi adauga amidonul. Toarna, apoi, laptele peste galbenusuri, iar cand totul s-a amestecat bine, pune crema pe aragaz, la foc mic. Pe masura ce laptele se incalzeste, poti adauga untul si esenta de vanilie. Amesteca bine continutul, pana cand crema incepe sa se ingroase tot mai mult. Poti lasa crema sa se raceasca si sa te ocupi de jeleu.
Intr-un bol mic, pune gelatina in 100 ml apa, amesteca bine si las-o timp de 10 minute pentru a se hidrata. Separat, pune, intr-un vas pe foc, fructele de padure si zaharul. Amesteca bine 5-7 minute. Folosind un blender sau un mixer vertical, paseaza fructele pana cand obtii o pasta fina. Peste ea pune gelatina, amesteca, apoi lasa jeleul sa se raceasca putin. In final, poti monta prajitura. Peste blatul copt, pune crema in mod uniform si toana jeleul. Cand acesta s-a intarit, poti servi prajitura.
Briose Martisor
Probabil ai vazut deja martisoare in forma de briose. Mici, colorate si confectionate in mod creativ, ele iau forma unor brose pe care le putem purta in piept intreaga primavara. Asa ca, din lista de retete nu puteau lipsi celebrele muffins.
Ingrediente:
- 230 g faina;
- 250 g zahar;
- 220 g chefir;
- 120 g unt;
- 1 lingura cacao;
- 6 g praf de copt;
- 1 lingurita otet;
- colorant alimentar rosu;
- 2 oua.
Ingrediente crema:
- 250 g crema de branza;
- 200 g ciocolata aba;
- 150 g unt.
Mod de preparare: intr-un bol potrivit, bate ouale cu un praf de sare, zahar, chefir si otet. Cand zaharul se topeste, pune peste oua celelalte ingrediente, praful de copt, pudra de cacao, faina si colorantul alimentar. Incalzeste cuptorul la 180 de grade si pregateste tava pentru briose. Imparte aluatul obtinut in 24 de forme pentru briose si pune-le la copt 20-30 de minute sau pana cand aluatul trece testul scobitorii. Intre timp, poti pregati crema. Topeste untul si ciocolata alba la bain-marie, bate crema de branza cu untul si amesteca cele trei ingrediente cu grija, pana cand obtii o compozitie cremoasa si usoara. Cand briosele s-au copt si s-au răcit, le poti orna cu crema alba si cateva fructe de padure.
Mini cheesecake Martisor
Daca te numeri printre fanii retetelor de cheesecake, atunci sigur iti va surade ideea de a incepe primavara chiar cu aceasta reteta. Destul de usor de preparat, acest „martisor” nu necesita coacere si nici ingrediente complicate.
Ingrediente:
- 250 g mascarpone;
- 200 g smantana;
- 150 g ulei de cocos;
- 75 g fructe de padure congelate;
- 40 g zahar;
- 1 pliculet gelatina;
- 1 lingurita esenta vanilie.
Mod de preparare: pentru inceput, lasa gelatina sa se hidrateze in 50 ml apa sau lapte caldut, apoi topeste la foc mic uleiul de cocos. Separat, amesteca intr-un bol branza mascarpone, smantana, zaharul, gelatina, esenta de vanilie, plus 100 g de ulei de cocos topit. Mixeaza totul bine, pana cand obtii o crema consistenta. Distribuie aproximativ doua treimi din crema in 12 forme de silicon pentru briose, lasand cativa milimetri liberi de la marginea de sus a formelor. In restul compozitiei, adauga 50 g de ulei de cocos si fructele de padure. Amesteca, folosind un blender vertical, pana cand obtii o crema fina. Compozitia obtinuta se distribuie in mod egal in cele 12 forme, peste cealalta crema. Lasa cheesecake-urile la rece, in frigider, cateva ore sau pana cand gelatina se intareste complet.
Mousse de capsune cu ciocolata alba
Daca vrei sa pregatesti un „martisor” care ii va surprinde pe toti, aceasta reteta nu te va dezamagi. Se prepara rapid, usor si este pe gustul multor pesoane.
Ingrediente pentru crema de capsuni:
- 50 g zahar pudra;
- 250 grame capsune proaspete sau congelate;
- 5 linguri suc de portocale;
- 200 grame smantana;
- 100 ml frisca;
- 1 plic gelatina;
- 50 ml apa sau lapte caldut.
Ingrediente pentru jeleu:
- 200 grame capsune;
- 2 linguri zahar pudra;
- 1 lingura suc de portocale.
Ingrediente pentru crema alba:
- 150 grame ciocolata alba;
- 250 mililitri frisca.
Mod de preparare: intr-un bol mic, pune gelatina sa se hidrateze in 50 ml apa sau lapte caldut, timp de 10 minute. Separat, mixeaza cu un blender vertical zaharul pudra cu 250 g capsune si 5 linguri de suc de portocale, pana cand obtii o pasta consistenta. Adauga, apoi, smantana si amesteca. Din gelatina dizolvata se pastreaza o lingura pentru jeleu. Restul il poti adauga peste crema de capsune. Amesteca totul bine. Separat, bate frisca, folosind un mixer performant, apoi pune frisca peste pasta de capsune obtinuta. Distribuie crema in opt pahare transparente si pune recipientele la rece. In acest timp, poti pregati jeleul de capsuni. Pune un vas pe foc, adauga fructele si 2 linguri de zahar. Amesteca bine, apoi adauga o lingura de suc de portocale. Lasa jeleul sa fiarba 5-7 minute, amestecand continuu. Folosind un blender sau un mixer vertical, paseaza fructele pana cand obtii o pasta fina. Pune peste jeleu gelatina, amesteca bine si lasa crema sa se raceasca. Dupa ce stratul de mousse de capsuni s-a intarit, se adauga jeleul peste cele opt recipiente si se pune totul la rece. In final, poti prepara ultima crema. Bate frisca foarte bine si topeste ciocolata alba la bain-marie. Intr-un bol, amesteca cele doua ingrediente pana cand obtii o crema fina si consistenta. Distribuie crema in mod egal peste jeleul de capsuni si mousse-ul tau este gata.
Cupe de ciocolata alba cu spuma de zmeura
Cupele de ciocolata cu spuma de zmeura sunt si ele pe lista deserturilor care ne pot duce cu gandul la Martisor. Ciocolata alba si crema roz fac senzatie atunci cand sunt combinate intr-un singur desert. Merita incercat!
Ingrediente:
- 200 g mascarpone;
- 100 ml smantana;
- 60 g zahar pudra;
- 250 g zmeura;
- 2 lingurite suc de lamaie;
- 150 grame ciocolata alba.
Mod de preparare: pentru inceput, topeste la bain-marie ciocolata alba Apoi, asaza una in alta doua hartii pentru briose. Tapeteaza cu un strat de ciocolata interiorul suportului dublu de hartie. Pune, apoi, recipientele intr-o tava pentru briose si lasa ciocolata sa se raceasca. Cand ciocolata alba s-a intarit, indeparteaza cu grija hartiile, astfel incat sa ramana doar ciocolata sub forma unui suport de briosa. Pune totul in frigider, la rece. Separat, pregateste crema de zmeura. Intr-un bol, amesteca bine crema mascarpone, zaharul pudra si sucul de lamaie. Adauga zmeura si mizeaza totul, folosind un blender. Intr-un bol separat, bate bine smantana pana cand devine mai consistenta, apoi pune-o peste crema de zmeura. Amesteca totul bine, pana cand obtii o pasta fina, roz. Cu aceasta crema umple cosuletele din ciocolata alba si decoreaza fiecare cupa cu cateva fructe rosii (capsune, coacaze, fructe de padure).
Sursa foto: Shutterstock