Traversam vremuri neobisnuite, care ne afecteaza pe toti in multe feluri pe care nici macar nu ni le putem imagina acum. Obiceiurile ni s-au schimbat, lucram de acasa, petrecem mai mult timp cu familia, avem mai multa vreme sa ne gandim la lucrurile care conteaza. Dar cel mai important acum este sa ramanem sanatosi, atat fizic, cat si psihic. Sa ne mentinem mintea activa, sa folosim timpul care ni s-a dat, asa cum ne doream atunci cand nu il aveam, sa facem miscare, sa ne hranim sanatos.
Si pentru ca alimentatia este esentiala pentru o viata echilibrata, avem pentru tine cateva retete de salate vegetariene gustoase, hranitoare si, mai ales, foarte usor de facut, pentru ca tu sa iti poti mentine obiceiurile sanatoase chiar si in vremuri grele.
Salata cu branza halloumi la gratar
O salata delicioasa si foarte hranitoare pe care te incurajam sa o faci macar o data pe saptamana, mai ales in aceasta perioada cand gasesti si capsune aromate peste tot.
Ingrediente:
- 100 de grame de branza halloumi;
- 1 salata verde creata (sau orice fel de salata preferi sau gasesti);
- 6 capsune mari;
- 2 lingurite de otet balsamic;
- 1 lingura de ulei de masline;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Taie branza halloumi in felii groase de un deget si pune-le pe gratarul incins sau intr-o tigaie antiaderenta pe care ai pus-o in prealabil pe ochiul mare al aragazului, ca sa se incinga repede. Intoarce branza dupa doua minute, apoi las-o si pe partea cealalta inca un minut. Scoate branza si las-o sa se raceasca. Spala salata, scurge-o bine de apa si rupe fiecare frunza in bucati mai mici. Taie capsunile in patru. Intr-un bol pune salata, capsunile, adauga uleiul, otetul, sarea si piperul si amesteca foarte usor. Pune compozitia obtinuta astfel pe farfurii si asaza deasupra cateva felii de branza halloumi pregatita pe gratar.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre pentru PLITE INCORPORABILE
Salata cu avocado, baby spanac si capsune
Pentru ca tot este sezonul capsunelor aromate si al verdeturilor, avem pentru tine o reteta de salata irezistibila, racoritoare si foarte nutritiva.
Ingrediente:
- 200 de grame de baby spanac;
- 1 avocado mare;
- 6 capsune;
- 1 felie de branza feta;
- 1 lingura de ulei de masline;
- sucul de la jumatate de lamaie;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Spala bine baby spanacul, scurge-l de apa si curata avocado de coaja, apoi taie-l in felii subtiri. Taie capsunele in 4. Pune-le pe toate intr-un bol. Adauga branza feta sfaramata, sarea, piperul, uleiul si zeama de lamaie si amesteca usor.
Vezi categoria noastra de ▶️ APARATE FRIGORIFICE
Salata greceasca
Foarte simplu de facut, cu ingrediente pe care le poti procura usor, salata greceasca este o varianta excelenta de pranz pentru vara aceasta si are nenumarate versiuni. Iata una dintre ele:
Ingrediente:
- 1 salata verde mica;
- ½ castravete Fabio;
- 1 rosie medie;
- 1 ceapa rosie mica;
- 1 mana de masline negre fara samburi;
- 2 felii de branza feta;
- 1 lingura de ulei de masline;
- zeama de la jumatate de lamaie;
- ¼ lingurita de oregano uscat;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Spala bine salata, rosia, castravetele si curata ceapa, pe care o tai apoi in fasii subtiri. Rupe salata in bucati mici, taie rosia in felii egale si castravetele rondele subtiri. Pune totul intr-un bol, adauga branza feta taiata cuburi, uleiul, zeama de lamaie, sarea si piperul. Amesteca usor, apoi presara deasupra oregano uscat.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre pentru FRIGIDERE
Salata cu ton
Salata cu ton este o adevarata poezie de gusturi, datorita ingredientelor numeroase, care se completeaza unul pe celalalt intr-un mod foarte fericit.
Ingrediente:
- 1 salata verde (sau ce specie preferi, dar pot fi si combinatii);
- 1 conserva de ton bucati in ulei;
- 1 ou fiert;
- 1 conserva mica de porumb;
- 1 ceapa rosie;
- 1 mana de masline negre, fara samburi;
- 1 rosie;
- zeama de la o lamaie;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Spala bine salata si scurge-o de apa, apoi rupe-o in bucati mai mici si pune-o intr-un bol. Scoate oul din frigider cu jumatate de ora inainte de a-l folosi, apoi fierbe-l pe aragaz pana se face tare. Adauga peste salata rosia taiata felii, tonul cu tot cu ulei, porumbul scurs de zeama din conserva, ceapa rosie taiata fasii subtiri, oul fiert feliat in patru si maslinele. Adauga sarea, piperul si zeama de lamaie si amesteca usor.
Trucuri pentru salate delicioase si hranitoare
Sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru ca salatele tale sa fie nu doar bune, ci si cu o cantitate importanta de nutrienti. Iata cateva dintre ele:
- Pe cat posibil, foloseste ingrediente de sezon si din cele de productie locala. Vor fi nu doar mult mai gustoase (cand petrec mult timp pe drum, atunci cand sunt aduse de la distante mari, isi mai pierd din savoare), ci si mult mai hranitoare;
- Ca sa obtii salate satioase, care pot fi un pranz in sine, adauga in ele si proteine. Daca este vorba de salate vegetariene, in care carnea nu este o optiune, alege ou fiert, seminte si nuci, fasole, naut si branzeturi pentru a obtine o varianta care sa iti tina de foame cat mai mult timp;
- Uleiul de masline extravirgin in combinatie cu zeama de lamaie constituie cel mai bun dressing pentru salata, care nu doar ca este foarte aromat si savuros, ci este si sanatos;
- Nu ocoli nici dressingul pe baza de iaurt grecesc, acolo unde ingredientele din salata permit aceasta varianta;
- Experimenteaza la fiecare salata cu ingrediente neasteptate, fie ca este vorba despre fructe, bulgur sau condimente diverse, pentru ca acesta este un fel de mancare unde iti poti lasa creativitatea cat se poate de libera.
Pentru ca deja a venit vremea frumoasa, vara e aproape si ingrediente proaspete si sanatoase se gasesc peste tot, este cea mai buna perioada ca masa ta de pranz sa fie formata dintr-o salata consistenta si delicioasa. Ti-am dat cateva idei in acest sens, dar ne poti spune si tu ce retete mai prepari si cum reusesti sa combini inedit ingredientele.
Sursa foto: shutterstock