Cum reglezi masina de spalat vase in functie de nivelul de duritate a apei

Asa cum probabil stii deja, apa dura poate scurta durata de viata a masinii tale de spalat vase. Cauzata de prezenta sarurilor de calciu, magneziu si alte minerale, duritatea apei determina aparitia depunerilor de calcar pe peretii instalatiei din interiorul aparatului electrocasnic si a tevilor din otel.

In timp, aceste depuneri ajung sa blocheze trecerea apei prin sistemele afectate si sa deterioreze modul de functionare a masinii de spalat. In plus, apa dura impiedica transformarea detergentului in spuma, motiv pentru care vasele pot ramane cu pete de detergent chiar si dupa clatire. Aceste depuneri sunt nocive pentru sanatate, fiind un mediu propice pentru formarea bacteriilor. Din acest motiv, masinile de spalat vase sunt dotate cu un sistem de dedurizare a apei de alimentare. Acesta trebuie reglat urmarind cativa pasi esentiali, prezentati in continuare.

Cum folosesti banda de testare a duritatii apei inclusa in pachetul Beko

Atunci cand achizitionezi o masina de spalat vase de la Beko, in pachetul produsului gasesti si banda de testare a duritatii apei. Cu ajutorul acesteia poti determina continutul de saruri de calciu prezente in apa care alimenteaza masina de spalat vase. Banda este gradata cu cinci niveluri de duritate clasificate de la 0 la 5. 

In functie de parametrul obtinut, va trebui sa ajustezi nivelul de duritate a apei atat din comutatorul aflat in interiorul masinii, cat si din panoul digital. Iata ce ai de facut: 

 1. Umple un pahar cu apa de la robinet, dupa ce ai lasat-o sa curga timp de 1-2  minute.
 2. Scoate banda de testare din pachetul Beko si, timp de o secunda, tine-o in paharul cu apa, astfel incat sa umezeasca toate cele cinci niveluri.  
 3. Dupa o secunda, scutura banda de testare si asteapta timp de un minut. Vei observa ca banda isi schimba treptat culoarea in functie de nivelul de duritate a apei. 
 4. In functie de modificari, identifica nivelul de duritate a apei. 

Asa cum vei vedea si in tabelul urmator, duritatea se exprima prin miligrame de oxid de calciu sau carbonat de calciu si poate fi masurata in: 

 • grad german (°H) - 1 grad este echivalent cu 10 mg CaO/litru;
 • grad francez (°F) - 1 grad reprezinta 10 mg CaCO3 /litru;
 • grad englez (°E) - 1 grad corespunde cu 14,3 mg CaCO3 /litru.

Cum reglezi masina de spalat urmarind tabelul de reglare a nivelului duritatii apei 

Dupa ce ai aplicat pasii anteriori, probabil ai observat ca banda de testare si-a modificat culoarea pana la un anumit nivel. Acest nivel este reprezentat in prima coloana a tabelului urmator: 

Urmarind manualul de utilizare al produsului, vei gasi exact pasii pe care ii ai de facut pentru a seta masina de spalat conform nivelului de duritate corespunzator apei care alimenteaza locuinta ta. Chiar daca pasii pot fi diferiti de la un tip de masina la altul, in mare parte ei seamana cu cei prezentati pentru masina de spalat vase independenta DIN25410. Daca ai un astfel de tip de masina de spalat, modul de lucru este urmatorul:

 • In cazul in care, in urma testului, banda nu s-a colorat deloc, atunci inseamna ca apa de la robinet are o concentratie foarte mica de saruri de calciu si magneziu, avand riscul de a fi coroziva si favorabila dezvoltarii bacteriilor in locurile ruginite ale conductelor. In acest caz, din panoul de control al masinii de spalat va trebui sa apesi tasta  Meniu timp de o secunda, apoi mergi in Setari si, utilizand butoanele + si -, selecteaza indicatorul r. Utilizand tasta Selectare Program, regleaza nivelul de duritate 1, apoi setarea va fi salvata automat.
 • Daca banda de test si-a modificat culoarea doar un nivel, atunci apa de la robinet este o apa mai putin dura, care are un continut redus de minerale. La fel ca in cazul anterior, din panoul de control al masinii de spalat, apasa tasta Meniu timp de o secunda, apoi mergi in Setari si, utilizand butoanele + si -, selecteaza indicatorul r. Utilizand tasta Selectare Program, regleaza nivelul de duritate 1. 
 • Atunci cand banda de testare si-a modificat culoarea doua trepte, inseamna ca apa are o duritate medie si va trebui sa selectezi pozitia 2 din panoul de control al masinii de spalat, exact ca in pasii enuntati anterior. 
 • Daca, in urma testului, banda s-a colorat trei trepte, atunci vorbim despre o apa moderat dura si, din panoul de comanda al masinii de spalat, vei selecta Meniu, Setari, r, Selectare Program - r3. 
 • Atunci cand banda de testare si-a modificat culoarea patru sau chiar cinci trepte, inseamna ca apa de la robinet este dura, respectiv foarte dura si nivelul pe care il ai de setat este 4, respectiv 5. 

Este important sa stii ca atunci cand duritatea apei depaseste 13°F (nivelul 2-5), trebuie sa utilizezi sare de dedurizare pentru a eficientiza si proteja modul de functionare al masinii de spalat vase. In cazul nivelului 0-1, sarea nu este necesara. 

Dupa ce ai setat nivelul de duritate a apei din panoul de comanda, adauga sare de dedurizare (aproximativ 2kg) in rezervorul special, aflat in interiorul masinii de spalat, in partea inferioara. 

Foloseste sare sub forma de granule sau pulbere, total solubila si speciala pentru masinile de spalat vase. Nu este indicat sa folosesti sare de bucatarie deoarece aceasta poate contine impuritati, care raman insolubile si pot afecta buna functionare a sistemului de dedurizare al masinii. 

Atunci cand folosesti masina de spalat vase pentru prima data, pe langa sare este indicat sa adaugi in rezervor si 1 litru de apa. 

Daca rezervorul se goleste dupa mai multe spalari, masina te va avertiza prin „Indicatorul de Avertizare Zero Sare” (daca exista), semn ca va trebui sa umpli din nou rezervorul cu sare de dedurizare. Trebuie sa faci asta inainte de a introduce vasele in masina si a le pregati pentru urmatoarea spalare.

De asemenea, daca nivelul de duritate a apei este mai mare de 90°F (depaseste nivelul 5 prezentat in tabel) sau daca folosesti apa de fantana, atunci este recomandat ca, pe langa sarea de dedurizare, sa utilizezi si un dispozitiv de purificare a apei sau filtre speciale, care pot fi montate pe robinetul ce alimenteaza masina de spalat vase. 

Ultimul pas pe care il mai ai de facut pentru a regla masina de spalat vase in functie de duritatea apei este sa setezi comutatorul de reglare a regenerarii, aflat tot in interiorul masinii, pe peretii laterali. Setarea se face conform tabelului urmator: 

Cum reglezi nivelul de duritate a apei atunci cand te muti in casa noua

Pe scurt, pregatirea masinii de spalat presupune urmatorii patru pasi:

 1. Identifica nivelul de duritate a apei utilizand banda de testare aflata in pachetul Beko;
 2. In functie de rezultatul obtinut, seteaza, din meniul si panoul de control al masinii de spalat vase, nivelul de duritate corespunzator; 
 3. Adauga in rezervorul special sarea de dedurizare; 
 4. In final, seteaza comutatorul de reglare a regenerarii din interiorul masinii de spalat. 

Acesti pasi trebuie repetati in cazul in care te muti intr-o casa noua, care este alimentata de o alta sursa de apa. Nivelul de duritate a apei poate avea valori diferite de la un cartier la altul, de la un oras la altul, de aceea si setarile masinii de spalat trebuie restabilite in functie de nivelul de duritate din noua ta locuinta. 

10 Mituri

Unele persoane considera masina de spalat vase un “moft” si exista multe mituri in jurul ei. Citeste adevarul si afla cum o masina de spalat vase este elementul cheie atunci cand incerci sa iti usurezi activitatea zilnica.

placeholder
MIT 1

MIT: Masina de spalat vase consuma mai multa apa

ADEVAR: Studiile arata ca o masina de spalat vase consuma mai putina apa, folosind minimul de resurse necesare

placeholder
MIT 2

MIT: Masina de spalat vase consuma mult curent electric

ADEVAR: Masina de spalat vase Beko consuma putin curent electric, datorita clasei energetice A+++, dar si datorita motorului ProSmartInverter, care contribuie la consumul redus de electricitate

placeholder
MIT 3

MIT: Procesul de spalare a vaselor la masina dureaza mai mult

ADEVAR: Masina de spalat vase Beko te ajuta sa castigi timp, reducand la jumatate timpul pe care l-ai petrece spaland vasele manual

Tehnologii

Masinile de spalat vase Beko sunt dotate cu cu tehnologii si functii moderne, care iti eficientizeaza considerabil timpul si devin un electrocasnic de care nu te vei mai putea lipsi. O masa plina cu vase pe care le spalai de mana acum le poti curata, igieniza si usca intr-un timp mult mai scurt, intr-o singura incarcare.

In plus, exista functii care iti ofera flexibilitate si eficientizarea timpului, a costurilor si a energiei depuse. Iar motoarele masinilor de spalat vase sunt din ce in ce mai silentioase si mai rapide.

De acum incolo poti prepara mancarurile preferate, fara grija vaselor. Alegand masinile de spalat vase Beko vei obtine rezultate bune, economisind timp si energie in acelasi timp. In plus, prin design-ul lor elegant, aceste masini de spalat vase se potrivesc perfect in orice bucatarie.

placeholder

AutoDose

Tehnologia AutoDose- Dozeaza la fiecare spalare cantitatea de detergent lichid, din recipientul care trebuie umplut o data pe luna.

placeholder

AquaIntense®

Functia AquaIntense – Curata eficient si cele mai murdare vase din bucataria ta. Masinile Beko de ultima generatie sunt dotate si cu o functie foarte…

Testimoniale

Beneficii

5 ani garantie extinsa

Beko iti ofera 5 ani garantie pentru ca tu sa te bucuri de vase stralucitoare pentru mai mult timp.

10 ani garantie motor

Beko iti ofera 10 ani garantie pentru motoarele ProSmart Inverter, pentru ca tu sa te bucuri de o masina de spalat vase Beko silentioasa si durabila.

60 de zile banii inapoi

Beko iti ofera solutii ingenioase care sa raspunda nevoilor tale zilnice. Daca nu esti multumit de performanta produsului tau Beko, primesti banii inapoi.

Descopera produsele

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone