Dincolo de amenajarea unui spatiu functional si estetic, care te reprezinta si in care revii mereu cu placere pentru ca este al tau, mentinerea unui mediu sanatos in locuinta este la fel de importanta ca sa-ti asiguri confortul. Din aceasta perspectiva, este esential sa stii cum pot fi neutralizate bacteriile si virusurile nu doar de pe suprafete si obiecte, ci si din aer. Totodata, eliminarea cat mai multor alergeni si particule nocive, precum si adoptarea unor obiceiuri corecte aduc un plus de siguranta pentru tine si cei dragi.
Ce inseamna, mai exact, calitatea aerului din locuinta ta? Ce solutii smart ai la indemana pentru a mentine un aer sanatos in casa? Ce efecte are calitatea aerului asupra organismului? Sunt cateva intrebari ale caror raspunsuri se regasesc in cele ce urmeaza.
- Ce inseamna un aer de calitate in locuinta ta
- Cum mentii calitatea aerului – solutii smart si sfaturi utile
- Efectele calitatii aerului din locuinta, asupra organismului
Ce inseamna un aer de calitate in locuinta ta
Potrivit Agentiei Europene de Mediu (AEM), petrecem 90% din timp in spatii inchise, fie ca este vorba despre locul de munca, fie ca ne referim la propria locuinta. Cum calitatea aerul pe care il respiri este esentiala pentru mentinerea unei stari de sanatate satisfacatoare, dar si pentru a avea energie pozitiva, expertii AEM au identificat care sunt principalii factori poluanti dintr-o casa si ce elementele definesc calitatea aerului. E bine sa-i cunosti pe toti, ca sa stii de ce este important sa ai un aer cat mai curat in casa si cum poti actiona corect ca sa-l mentii asa cat mai mult timp.
Principalii factori poluanti ai aerului din casa
Calitatea aerului din casa ta depinde de foarte multi factori din afara locuintei, precum pulberile in suspensie, dioxidul de azot sau monoxidul de carbon, dar si de cei din interior, cum ar fi:
- alergenii (anumite proteine din parul si din scuamele animalelor de companie, sporii de mucegai, polenul, acarienii);
- sistemul de ventilatie care nu functioneaza corect;
- folosirea produselor de curatat si igienizat, a adezivilor, vopselelor, odorizantelor de camera, care elimina in atmosfera substante chimice volatile;
- materialele de constructie si cele din care este realizata mobila;
- gazele si particulele provenite din arderea combustibililor si nu numai (incalzirea cu gaz ori combustibil solid, gatitul, fumul de tigara);
- obiceiurile casnice, de la cum gatesti pana la sistemul folosit pentru incalzirea locuintei;
- radonul (gaz radioactiv).
Elementele definitorii ale unui aer de calitate
Pe langa factorii poluanti, care au un impact direct asupra calitatii aerului, aceasta este influentata si de nivelul umiditatii si al temperaturii din casa. Astfel, specialistii de la National Institutes of Health recomanda ca umiditatea din spatiile inchise sa nu depaseasca 40-60%, iar expertii de la Centrul American pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor (CDC) mentioneaza ca in casa, temperatura ar trebui sa fie intre 20°C si 23°C, in sezonul rece, si intre 23°C si 27°C, vara.
Vestea buna, in tot acest context, este ca ai la dispozitie o multitudine de metode smart prin care poti monitoriza elementele-cheie care influenteaza calitatea aerului din locuinta si prin care poti elimina cat mai multi din factorii poluanti. De pilda, un purificator de aer cu senzor de praf incorporat, asa cum gasesti si in portofoliul Beko, permite detectarea automata a calitatii aerului din casa ta si iti indica, totodata, gradul de poluare. Astfel, in functie de culoarea indicatorului, calitatea aerului din casa ta este:
- foarte buna – culoarea albastra;
- buna – culoarea roz;
- necorespunzatoare – culoarea rosie.
Descopera 👉 purificatorul de aer ATP7100I de la Beko, dotat cu senzor de praf incorporat si cu functie de ionizare, ajutorul tau de nadejde pentru monitorizarea calitatii aerului din locuinta ta, retinerea particulelor poluante si indepartarea mirosurilor neplacute.
Cum mentii calitatea aerului – solutii smart si sfaturi utile
Odata ce stii care sunt cei mai importanti factori care influenteaza calitatea aerului, este timpul sa te gandesti care ar fi cele mai eficiente metode prin care o poti obtine si mentine in casa ta. Si aceasta, fara sa depui foarte mult efort ori sa irosesti timpul liber, pe care oricum nu prea il ai. Una dintre solutiile smart pe care o poti pune in practica este dotarea casei cu electrocasnice moderne, dotate cu tehnologii si functii inovatoare. Daca pentru igienizarea suprafetelor, a obiectelor din casa, a ambalajelor produselor alimentare ori a tesaturilor, folosirea luminii UV este o metoda non-chimica, ce te ajuta sa ai o casa curata si dezinfectata, in ceea ce priveste calitatea aerului, purificatoarele inteligente iti vin in ajutor. La fel de importanta este, insa, si adoptarea unor obiceiuri corecte in ceea ce priveste gatitul, uscarea rufelor si nu numai. In continuare, afli ce poti face concret, pentru a avea un aer cat mai curat in locuinta.
Alege purificatoarele de aer HygieneShield, cu filtrare multipla
Purificatoarele cu filtrare multipla permit igienizarea aerului in mai multe etape, astfel:
- pre-filtrul – are menirea de a retine particulele mari de praf, par si polen;
- filtrul HEPA 13 (cu trei straturi: fibre textile din polimeri sintetici, filtrul HEPA propriu-zis, filtrul de carbon) – are capacitatea de a elimina peste 99,90% dintre particulele mai mici de 0,3 microni, inclusiv polen de ambrozie, de iarba si de copac, praful de uz casnic, resturile de acarieni, parul de animale;
- filtrul de carbon – te ajuta sa scapi de mirosurile neplacute din locuinta.
Purificatoarele de aer Beko, dotate cu tehnologia inovatoare HygieneShield™ si certificate Airmid asigura nu doar o filtrare multipla, ci si o igienizare completa a aerului. Concret, indeparteaza si 99.9% dintre virusurile* si bacteriile* din aer.
*Conform masuratorilor Airmid Healthgroup Ltd. realizate intr-o camera de testare contaminata cu gripa de tip A (H1N1), rezultatul a aratat o reducere de 99,9% a aerosolilor din virusul gripei A (H1N1) dupa 30 pana la 40 de minute de functionare, la cea mai mare viteza setata.
*Conform masuratorilor Airmid Healthgroup Ltd. realizate intr-o camera de testare contaminata cu aerosoli S.epidermidis, rezultatul a aratat o reducere cu 99,9% a aerosolilor S.epidermidis in 60 de minute de functionare la cea mai mare viteza setata.
*Conform Raportului de evaluare a riscului microbiologic al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) din 2008, gripa aviara, virusurile gripei umane, Legionella, virusurile hepatitei si coronavirusul SARS sunt mai mari de 20 nanometri (0,00002 mm). Accesează-l aici.
Ca sa intelegi si mai bine cum functioneaza un astfel de purificator, te invitam sa urmaresti materialul video de mai jos:
Foloseste purificatoarele cu functie de ionizare si admisie 360°
Un purificator cu functie de ionizare emite ioni negativi de oxigen si azot, care se prind de particulele poluante din aer, praf si alergeni, care devin mai grele si sunt mai usor de absorbit. In felul acesta, aerul este igienizat mai bine si, in plus, ionii negativi ii redau prospetimea, contribuind la o mai buna functionare a creierului, la fel cum se intampla cand petreci mai mult timp in natura, in mijlocul padurii, pe malul marii, al cascadelor. Totodata, un sistem de admisie de 360° permite purificarea aerului, indiferent de locul in care asezi aparatul.
Mentine calitatea aerului din locuinta ta si descopera 👉 Purificatorul de aer ATP6100I de la Beko, dotat cu patru straturi de filtre, inclusiv HEPA, functie de ionizare si sistem de admisie de 360°. Astfel, oriunde ai amplasa aparatul, aerul din incapere este purificat, iar praful si alergenii nu mai sunt o problema.
Alege purificatoarele de aer cu filtru de carbon
Un aer de calitate inseamna nu doar igienizare, prin indepartarea cat mai multor alergeni, virusuri, bacterii si factori poluanti, ci si eliminarea mirosurilor neplacute, provenite de la gatit ori folosirea produselor de curatare. Un purificator de aer care are si un filtru de carbon este solutia smart prin care poti mentine prospetimea aerului din casa, indiferent de activitatile pe care le desfasori.
Alege 👉 purificatorul de aer Beko ATP8100, cu functie de ionizare, pre-filtru, filtru HEPA, cu o eficienta ridicata in retinerea particulelor nocive. Totodata, filtrul de carbon neutralizeaza mirosurile neplacute si diversi compusi organici volatili.
Acorda atentie obiceiurilor pe care le ai
Dincolo de beneficiile pe care ti le aduc tehnologiile si functiile revolutionare ale electrocasnicelor, calitatea aerului din casa ta depinde, intr-o foarte mare masura, de obiceiurile pe care le ai. Iata cateva sfaturi utile in acest sens:
- asigura o buna ventilatie atunci cand gatesti – gateste intotdeauna cu geamurile deschise, foloseste hota si inchide usa de la bucatarie; in felul acesta, eviti raspandirea mirosurilor in toata casa, particulele nocive din aer fiind absorbite si evacuate;
- mentine un nivel optim al umiditatii – foloseste dezumidificatoare, umidificatoare, purificatoare de aer, pentru a mentine un nivel optim al umiditatii in casa si a te asigura ca aerul este cat mai curat;
- nu uda florile in exces si evita dusurile fierbinti – umiditatea crescuta poate favoriza aparitia si dezvoltarea mucegaiurilor si a acarienilor; prin urmare, asigura-te ca in farfuriile in care sunt ghivecele de flori nu stagneaza apa mai multe ore si evita dusurile fierbinti, in urma carora se produce foarte mult abur;
- nu usca rufele in casa – masinile de spalat rufe cu uscator sunt solutia ideala pentru a igieniza si a usca rufele, fara ca nivelul de umiditate din casa sa creasca;
- verifica tevile – prin locuinta, trec o multime de conducte, care ar trebui verificate periodic, ca sa te asiguri ca nu exista scurgeri ce ar putea favoriza aparitia mucegaiurilor;
- aeriseste corect locuinta – este indicat sa aerisesti locuinta de cel putin doua ori pe zi, cate 10-15 minute, dimineata si seara sau imediat dupa ploaie, cand aerul din exteriorul casei este mai putin poluat.
Efectele calitatii aerului din locuinta asupra organismului
Potrivit WebMD, calitatea aerului din casa are o influenta directa asupra sanatatii fizice, dar si asupra celei mentale. Iata de ce este important sa mentii un aer cat mai curat in locuinta:
- diminuarea efectelor stresului – aerul proaspat, mirosurile placute, siguranta ca exista un scut invizibil care te protejeaza de factorii nocivi din aer contribuie la crearea unei atmosfere relaxante, iar efectele stresului sunt reduse;
- evitarea aparitiei unor alergii ori accentuarea celor mai vechi – eliminarea cat mai multor alergeni din aer aduce un plus de siguranta in ceea ce priveste riscul dezvoltarii alergiilor sau al accentuarii simptomelor celor deja existente;
- evitarea acutizarii manifestarilor unor afectiuni – cu cat calitatea aerului din casa este mai buna, cu atat reusesti sa eviti accentuarea manifestarilor unor afectiuni precum astmul, bronsita;
- asigurarea confortului fizic – un aer prea umed sau prea uscat si imbacsit poate duce la aparitia unui disconfort fizic, manifestat prin: tuse, stranut, senzatie de gat uscat si de apasare in zona toracica, mancarimi ale ochilor, cefalee, dificultati de respiratie;
- imbunatatirea calitatii somnului – un aer sanatos te ajuta sa te odihnesti suficient si sa ai un somn de calitate.
Calitatea aerului din casa este influentata de o multime de factori, pe care, insa, ii poti monitoriza si controla cu ajutorul tehnologiilor moderne. Dincolo de folosirea unor electrocasnice smart, este important si sa ai deprinderi corecte, pentru a putea mentine un aer curat in locuinta.
Sursa video: Youtube Beko Romania
Sursa foto main: Beko
Sursa foto: Shutterstock