Chiar pentru cei mai putin deprinsi cu activitatile din bucatarie, gratarul este o modalitate excelenta de a pregati feluri de mancare sanatoase si gustoase. Conform specialistilor, acest mod de gatire a carnii si legumelor este printre cele mai sanatoase moduri de preparare a hranei, cu conditia sa fie facut corect, cu ingrediente de calitate. Si daca vremea nu te lasa intotdeauna sa organizezi o iesire la iarba verde, nu trebuie sa uiti ca ai posibilitatea sa pregatesti diferite retete la gratar in confortul propriei bucatarii, folosind produse de gatit care au functia grill.

In randurile care urmeaza, ti-am pregatit cateva dintre cele mai gustoase si sanatoase preparate la gratar pe care le poti prepara acasa folosind functia grill a cuptorului. Descopera sfaturile noastre care te vor ajuta sa obtii o mancare la gratar suculenta si sanatoasa.
Preparate la gratar sau grill – Coaste de porc cu sos barbecue

Ingrediente:
- 1,5-2 kg coaste de porc;
- mix de condimente uscate: 1 lingura piper negru macinat, 1 lingura coriandru macinat, 1 lingura ienibahar, 1 lingura usturoi pudra, 3-4 lingurite de sare, 1 lingura de boia dulce, un varf de cutit de scortisoara, 1 lingurita de cimbru uscat;
- sos barbecue, facut in casa;
- 2 linguri de miere;
- 200 ml vin alb;
- 1 lingura sos de soia;
- 1 lingura de mustar dulce;
- 50 ml ulei de masline.
Mod de preparare:

- Pentru a pregati coastele de porc, se inlatura cu ajutorul unui cutit pielita care le acopera si se portioneaza in bucati late de o palma. Apoi, se sareaza fiecare fasie pe ambele parti si se presara din abundenta cu mixul de condimente uscate. Se pun in frigider intr-o punga de plastic, inchisa ermetic, pentru minimum 24 de ore.
- A doua zi, se pregateste marinada pentru asezonare. Intr-un bol, se amesteca sosul barbecue, mustarul dulce, sosul de soia, sarea, uleiul de masline si mierea.
- Coastele se scot din frigider, se sterg cu servete de hartie, se asaza pe gratarul incins si se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti. Cand sunt aproape gata, se ung cu marinada si se mai lasa sa se rumeneasca putin.
- Se scot coastele de pe gratar si se servesc fierbinti, alaturi de sosul barbecue ramas si garnitura preferata (cartofi, orez, legume etc.).
Sfaturi pentru pregatirea coastelor de porc la grill

- La marinada nu se pune sare, sosul de soia este suficient. Dupa preferinta si gust, cantitatea acestuia se poate mari sau micsora.
- Pe gratar, coastele se intorc doar o data, pentru a ramane suculente.
- Inainte de a le pune pe grill, coastele trebuie bine sterse de mixul de condimente, care, altfel, risca sa se arda.
👉 Pentru a obtine cele mai bune coaste de porc la gratar, alege cuptorul incorporabil de la Beko, cu 13 programe de gatire, curatare pirolitica, 3 functii de grill si tehnologia inovativa AeroPerfect, care asigura un proces de gatire omogen, prin distribuirea uniforma a aerului cald.
Preparate la gratar sau grill – Ciuperci umplute

Ingrediente:
- 1 kg ciuperci proaspete, mari;
- 400 g cascaval (in lipsa, se poate folosi branza de burduf, feta, cas framantat);
- 50 g unt;
- sare, dupa gust;
- piper, dupa gust.
Mod de preparare:

- Curata ciupercile si indeparteaza cozile.
- Taie branza si untul in cubulete mici, cu care umpli palariile ciupercilor.
- Pune-le pe gratarul incins, la foc mediu, sau intr-o tava la grill si lasa-le sa se rumeneasca.
- Cand sunt gata, scoate-le si serveste-le fierbinti.
Sfaturi pentru pregatirea ciupercilor umplute
- Ciupercile au un continut ridicat de apa, iar atunci cand sunt preparate la gratar isi pot pierde pana la 50% din marime; pune, deci, branza si unt in cubulete suficient de mici, ca sa nu se reverse in timpul coacerii.
- Ciupercile nu se intorc pe gratar; aproximativ 10 minute pe grill sunt suficiente.
- Tulpinile ciupercilor (piciorusele), se pot pune pe o frigaruie si se pot coace si ele pe gratar, putand fi folosite in salate.
Preparate la gratar sau grill – Pastrav cu lamaie

Ingrediente:
- 4 pastravi, 300-400g/bucata;
- 40-50 ml ulei vegetal;
- o legatura de patrunjel verde (in lipsa, se poate folosi si cimbru, marar etc.);
- 4 frunze de dafin;
- 4 catei de usturoi;
- o lamaie;
- fulgi de ardei iute (optional);
- sare, dupa gust;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust.
Mod de preparare:

- Pestii se curata, se eviscereaza, se spala si se sterg bine cu servete de hartie, ca sa nu se lipeasca de gratar. Se sareaza si se lasa timp de un sfert de ora la temperatura camerei.
- Dupa trecerea celor 15 minute, se sterg din nou, se asezoneaza in interior cu sare, piper si, optional, cu fulgi de ardei iute, apoi se umplu cu felii subtiri de lamaie, usturoiul tocat si patrunjel sau alte verdeturi, dupa gust.
- Pastravii, bine stersi, se ung cu ulei si se asaza pe gratarul bine incins sau pe tava de grill, unsa si ea, in prealabil, cu putin ulei. Se lasa sa se coaca pe fiecare parte timp de 6 minute, daca se foloseste grillul aragazului, si 10 minute, daca se prepara la gratar deschis. Se pot intoarce atunci cand pielea nu mai este lipita de gratar sau tava.
- Cand sunt gata, se scot pe un platou si se servesc, dupa preferinta, alaturi de mamaliguta, legume la gratar, cartofi cu unt si marar, orez etc.
Sfaturi pentru pregatirea pastravului cu lamaie

- Inainte de a-i unge cu ulei si a-i aseza la grill, pestii trebuie bine stersi, pentru a avea o piele crocanta si bine rumenita.
- Timpul de gatire depinde de marimea pestilor. Este recomandat sa se foloseasca pesti in jurul a 300 de grame, care nu trebuie crestati si nici nu raman nefacuti la mijloc si arsi la suprafata.
- Dupa ce au fost curatati de solzi, pastravii pot fi frecati cu malai si apoi clatiti cu apa, pentru a-i curata cat mai bine.
Preparate la gratar – Frigarui de carne cu legume

Ingrediente:
- 1 kg carne (pui, vita, porc sau oaie);
- 200 g ciuperci proaspete;
- 150-200 g slanina afumata;
- 1 ceapa mai mare;
- 3 rosii;
- 2 dovlecei ;
- 1 ardei gras;
- mix de condimente pentru preparate la gratar: o jumatate de lingurita de piper negru si boia de ardei iute, o lingurita de sare, 1 lingurita de cimbru, 3-4 boabe de ienibahar, 3-4 boabe de coriandru, 1 g scortisoara, cateva seminte de chimen (optional), 50 ml vin alb, 1 capatana de usturoi.
Mod de preparare:

- Dupa ce o speli, taie carnea in cuburi de aproximativ 3 cm, pune-le intr-un bol, iar deasupra presara mixul de condimente, toarna vinul si uleiul, amesteca totul, acopera vasul cu folie alimentara si pune-l la frigider, unde va sta peste noapte.
- A doua zi, toaca legumele si slanina in bucati de dimensiunea cubuletelor de carne, iar apoi pune-le in frigarui, alternand bucatile de carne cu cele de legume.
- Incinge bine gratarul, dar lasa focul potrivit. Pune frigaruile pe gratar sau grill si lasa-le sa se coaca timp de 7-8 minute, apoi intoarce-le si gateste-le pe fiecare parte, fara sa revii la partile deja coapte. In general, la foc mic, intreaga operatiune n-ar trebui sa dureze mai mult de o jumatate de ora.
- Pana la servire, asaza frigaruile suprapuse pe un platou si acopera-le lejer, pentru a da voie sucurilor din carne sa reintre in fibra. Serveste-le calde, alaturi de un sos barbecue, o salata de iaurt cu castraveti sau mujdei.
Sfaturi pentru pregatirea unei retete la gratar cu frigarui de carne si legume
- Prepara un mujdei de usturoi si unge frigaruile aflate pe gratar, pe masura ce se coc. Pentru un gust mai pregnant, dupa ce le-ai scos pe platou, poti turna mujdeiul peste ele, lasandu-le acoperite timp de cateva minute.
- Bucatile de legume si carne nu se asaza pe frigaruie foarte strans, deoarece focul trebuie sa le poata patrunde in mod egal.
- Bucatelele de slanina se asaza intotdeauna langa cele de carne, pentru a le fragezi.
- In loc de vin alb sau rose, la marinada se poate folosi zeama de lamaie, proaspat stoarsa.
👉 Afla mai multe despre pregatirea carnii la grill din articolul nostru: Cum se prepara un antricot de vita la gratar – reteta de rib-eye steak.
Gratarul este o metoda de gatit care-ti permite sa te bucuri de mancare delicioasa si sanatoasa. Indiferent de preferintele culinare, preparatele la grill sunt o modalitate excelenta de a degusta aroma condimentata a carnii si legumelor, beneficiind in acelasi timp de toti nutrientii lor.
Sursa foto: Shutterstock