Tipuri de plante pentru casa ta

Publicat la data de: 06/27/2019, 09:15

Autor: Beko

Distribuie

O iesire in parc, la munte, la padure sau intr-un loc cu multa verdeata ne ajuta sa ne relaxam, sa ne incarcam bateriile si sa respiram aer curat. Cu toate astea, timpul petrecut in natura este un lux pe care nu toti ni-l putem permite, mai ales daca avem un program aglomerat. Asta nu inseamna insa ca nu putem aduce un strop de natura in locuintele noastre pentru a ne crea propria oaza de liniste. Avand mai multe plante in casa putem sa ne bucuram de toate beneficiile lor pentru sanatate, oferind in acelasi timp interioarelor un design placut si confortabil. Plantele de apartament sunt excelente in purificarea aerului, absorbind dioxidul de carbon si toxinele din aer prin procesul de fotosinteza si mentinand umiditatea din camera la un nivel optim. In plus, ele pot crea un mediu de lucru linistit, avand un efect pozitiv asupra starii de bine: ne destreseaza, putand totodata sa ne ajute sa fim mai productivi si creativi. 

Daca va doriti sa fiti mai inventivi in amenajarea locuintei sau mai practici cultivand tot felul de plante folositoare, am pregatit pentru voi cateva sugestii pe care ati putea sa le includeti in apartament, in scop decorativ, medicinal sau chiar comestibil!

Plante decorative

Ierburi aromatice

Flori proaspete

Plante medicinale

Plante rezistente

Plante decorative

2

Un designer interior stie valoarea estetica a plantelor si le va amplasa mereu strategic pentru a umple spatiile goale, a complementa culorile peretilor si mobilierului sau a atenua colturile si marginile dure, pentru a crea o atmosfera calda si primitoare. Daca te-ai saturat de clasicul ficus sau palmier, poti sa te gandesti la noi solutii de amenajare incluzand ultimele tendinte de plante decorative. 

De exemplu, draparea cu muschi sau licheni decorativi poate da viata unor pereti anosti, conferind casei un aspect spectaculos. Astfel vei crea o veritabila gradina verticala in casa ta, economisind totodata spatiu pretios. In plus, muschii si lichenii sunt stabilizati, ceea ce inseamna ca nu necesita apa sau lumina, fiind usor de intretinut. In plus, acestia izoleaza termic si fonic, purifica aerul si mentin umiditatea din incaperi. O alta planta ce poate fi folosita in decorarea cu gust a apartamentului este bonsaiul, arborele japonez in miniatura asociat cu starea de calm si pace. Acesta nu este atat de pretentios pe cat se spune, dar necesita ingrijire constanta. Opteaza pentru un ghiveci lat, ceramic si muta-l intr-un ghiveci mai mare o data la 3-5 ani. Pentru a avea un bonsai sanatos, amplaseaza-l intr-o zona luminoasa, fertilizeaza-l si uda-l regulat. Tunderea periodica a ramurilor este si ea importanta pentru a-i da forma dorita. Daca doresti o planta care sa infloreasca tot anul, poti opta pentru o begonie cu flori colorate ce iti va inveseli cu siguranta orice incapere.

Ierburi aromatice

3

Daca iti place sa gatesti, stii ca cele mai bune preparate se fac cu ingrediente proaspete. Ierburile aromatice pe care le folosim pentru a asezona mancarea nu fac exceptie de la regula, de aceea din ce in ce mai multi dintre noi aleg sa isi cultive astfel de plantute pe pervazuri, in bucatarie sau in balcon. Pentru a creste o planta aromatica poti sa creezi rasaduri din seminte pe care sa le lasi la incoltit sau sa achizitionezi direct butasi, mici crengute pe care le vei tine in apa pana prind radacini pentru a putea fi apoi plantate intr-un ghiveci. 

Exista tot soiul de ierburi aromatice, cele mai comune de care te poti folosi pentru o varietate de preparate fiind: busuiocul, rozmarinul, patrunjelul, oregano sau cimbrul. Poti adauga cateva frunze de busuioc proaspat in paste sau sa il servesti alaturi de mozzarella si rosii pentru o salata Caprese de vara. Cateva crengute de rozmarin pot aromatiza cartofii la cuptor sau uleiul incins din tigaie inainte de prajirea unei fripturi suculente. Patrunjelul cu aroma lui puternica si continutul ridicat de vitamina C complementeaza orice fel de mancare autentic, putand sa il folosesti si ca ingredient principal pentru o salata tabbouleh orientala. Iti va fi mult mai usor sa gatesti cand ai toate aceste ierburi la indemana iar preparatele tale vor avea un gust senzational.

Flori proaspete

4

Vara este sezonul ideal pentru a-ti umple casa de flori proaspete si parfumate ce te vor inveseli prin culorile lor. In luna iunie te mai poti bucura de florile carnoase ale bujorilor albi sau rozalii ce vor umple camera cu un miros delicat. Un buchet de dalii va impresiona prin florile mari si aspectul geometric al petalelor. In miezul verii, poti alege un aranjament din floarea soarelui alaturi de cateva spice de grau sau, pentru o atmosfera campeneasca, un buchet de flori de camp multicolore. Daca vrei sa ridici aranjarea florilor la rang de arta, poti afla mai multe despre arta japoneza ikebana, ce implica dispunerea delicata si atenta a crengutelor, frunzelor si florilor intr-un vas, pentru a promova starea de bine si echilibrul interior. 

Pentru a te bucura de frumusetea florilor mai mult timp, poti sa tii cont de cateva trucuri utile: sa tai coditele plantelor in diagonala pentru a absorbi apa mai bine, sa amesteci putin zahar si otet in apa acestora, sa folosesti apa la temperatura camerei si sa o schimbi regulat.

Plante medicinale

5

Putem invata si noi de la bunicile noastre care obisnuiau sa cultive plante pentru proprietatile lor curative. In afectiuni minore sau stari de disconfort, plantele medicinale pot sa ne induca o stare de bine sau sa amelioreze anumite simptome. De exemplu, o planta de apartament foarte usor de intretinut este aloe vera, ale carei frunze contin un gel cu proprietati cicatrizante. Poti taia frunza de aloe si sa o pastrezi la frigider pentru un efect mai racoritor, apoi sa aplici gelul din interior pe piele in cazul ranilor minore, arsurilor solare sau intepaturilor de insecte. Un ghiveci cu levantica poate fi de asemenea util in casa ta. Aceasta planta intens parfumata te poate ajuta sa dormi mai bine, fiind un remediu natural impotriva insomniei, in plus avand si un rol important in protejarea hainelor din sifonier de molii. Alte plante precum menta sau salvia pot fi si ele plantate in ghivece pentru a le avea mereu la indemana pentru ceaiuri ce ne vor imbunatati tonusul general.

Plante rezistente

6

Pentru cei mai ocupati dintre noi, intretinerea plantelor poate fi inca o corvoada in plus. De asemenea, daca locuinta noastra nu se bucura de prea multa lumina naturala, multe plante risca sa nu supravietuiasca mult timp. Exista insa solutii pentru a te putea bucura de toate beneficiile plantelor de apartament fara a avea conditii speciale sau a depune prea mult efort. Cateva tulpini de bambus, spune traditia Feng Shui de amenajare a locuintei, aduc noroc si prosperitate si sunt foarte usor de intretinut, putand fi tinute atat in apa cat si in ghiveci. Sansevieria sau “limba soacrei” este o excelenta planta decorativa cu frunze lungi, ondulate ce va rezista foarte mult timp. Craciunita, sau “cactusul de Craciun” este de asemenea o planta ce poate supravietui si produce flori colorate sezonier, fara a fi pretentioasa la lumina si umiditate.

Exista un tip de planta care sa raspunda oricarei nevoi ale tale iar vestea buna este ca majoritatea pot fi cultivate in confortul locuintei tale. Poti pune in practica sugestiile noastre, fiie ca vrei sa reamenajezi spatiul intr-un mod creativ, ca vrei sa te bucuri de beneficiile pentru sanatate ale plantelor sau sa incorporezi mai multe ingrediente proaspete in dieta.


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010