Temperatura optima in frigider

Publicat la data de: 10/30/2021, 14:08

Autor: Beko

Distribuie

Adevarata inima a bucatariei, frigiderul este prezent, acum, in 98% dintre gospodarii. Este unul dintre cele mai comune electrocasnice din lume si nu putem trai fara el. Varietatea de modele, de la minibar la cele Side by side sau combine frigorifice, se pliaza pe toate stilurile de viata sau de consum. Intr-o piata competitiva, marii producatori isi propun sa imbunatateasca in mod constant modelele si sa ofere noi optiuni si tehnologii.

Iata tot ce trebuie sa stii despre setarea corecta a temperaturii unui frigider, precum si cateva reguli de baza pentru organizarea si intretinerea lui.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.

  1. Tipuri de racire
  2. Zone de temperatura si stocarea de alimente
  3. Temperatura ideala
  4. Setarea temperaturii frigiderului

Frigiderul: lucruri utile de stiut

frigider beko - Temperatura optima in frigider

Un frigider cu o temperatura optima este esential pentru o buna conservare a alimentelor fragile. Totusi, nu toate compartimentele acestui aparat electrocasnic au nevoie de aceeasi temperatura. Iata ce trebuie sa stii despre tipurile de racire si cum poti avea o temperatura optima in frigiderul tau.

Tipuri de racire

  • Racirea statica: este cel mai comun sistem de racire. Se caracterizeaza prin prezenta unuia sau mai multor motoare, cu un circuit special pentru frigider si unul pentru congelator. Procesul de racire se realizeaza cu un gaz care se deplaseaza prin frigider si congelator, pana cand se atinge temperatura dorita.
  • No Frost/NeoFrost: este o tehnologie de racire pentru frigidere si congelatoare, utilizata de majoritatea marcilor majore de electrocasnice. Aerul care circula in interior este rece si uscat, datorita unui sistem de ventilatie plasat in partea de jos a aparatului. Aerul din interiorul frigiderului sau congelatorului este distribuit uniform. Alimentele sunt mai bine conservate, iar dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiului si a mirosurilor neplacute este limitata.
  • Racirea dinamica: foloseste acelasi principiu ca un frigider cu racire statica, diferenta fiind aceea ca, in partea de frigider este prezent un ventilator, pentru o distributie uniforma a frigului. Acest lucru garanteaza o mai buna conservare a alimentelor, iar prin temperatura constanta se previne formarea ghetii.

Zone de temperatura si stocarea de alimente

Chiar daca termometrul afiseaza o temperatura ideala de +4°C, trebuie sa stim ca temperatura dintr-un frigider nu este uniforma. Exista patru zone de temperatura, iar alimentele ar trebui stocate in functie de acestea:

  • Zona cea mai rece, de obicei, a rafturilor de jos, cu o temperatura intre 0 si +2°C,  este folosita pentru depozitarea alimentelor cu termen de valabilitate foarte redus, precum carnea cruda (2-3 zile), carnea tocata (mai putin de 2 zile), preparatele din carne, carnatii proaspeti sau sunca (2 zile), organe (12 ore), vanat, pasari sau peste (3-4 zile) ori preparate gatite. 
  • Zona rece, situata in mijlocul frigiderului, are, de obicei, o temperatura aproximativa de +4°C. Este locul unde poti depozita carnea, pestele sau legumele gatite (2-4 zile), supe de casa (2 zile), fructe, produse lactate proaspete, deserturi, sosuri, produse de patiserie, salate la punga, branzeturi etc. 
  • Sertarul pentru legume are o temperatura cuprinsa intre +4 si + 6°C. Este folosit pentru fructe, legume si branzeturi in curs de maturare. 
  • Usa frigiderului este cea mai calda zona a acestuia, cu o temperatura cuprinsa intre +7 si +8°C. Este locul unde se pot stoca produsele care nu au nevoie de o racire intensa, precum bauturile, untul, sosurile etc. Daca preferi sa tii ouale in frigider, depoziteaza-le pe usa acestuia. Daca nu, se pastreaza foarte bine la temperatura camerei. 

Temperatura ideala

frigider beko deschis - Temperatura optima in frigider

Temperatura ideala a unui frigider depinde de tipul de aparat pe care il detii. In cazul frigiderelor No Frost sau mixte, temperatura potrivita este intre +1 si +4°C. Pentru frigiderele statice, aceasta este de aproximativ +1°C in partea de sus si +4°C in partea de jos a rezervorului. Sub aceste temperaturi, aparatul va consuma mai multa energie, iar alimentele pot ingheta, mai ales daca sunt lipite de peretii frigiderului. In timp, acest lucru poate duce la uzura prematura a motorului aparatului si, astfel, durata lui de viata va fi mai redusa. Mai mult de atat, alimentele se pot strica mai repede, mai ales cele mai sensibile, precum carnea sau pestele.

Anumite frigidere au un termometru incorporat, care indica daca temperatura este una corecta. Dar, pentru a verifica temperatura din interiorul frigiderului, va trebui sa utilizezi un termometru. Exista termometre speciale pentru frigider sau poti opta pentru un model clasic de termometru de bucatarie, care trebuie sa fie foarte precis. Introdu-l intr-un pahar sau o sticla cu apa si depoziteaza-l cat mai aproape de mijlocul frigiderului, nu pe usa sau in sertarele acestuia. Asteapta cel putin opt ore, inainte de a citi temperatura, si evita sa deschizi prea mult usa frigiderului, in acest timp. Temperatura nu trebuie sa fie mai mare de +8°C.

Setarea temperaturii frigiderului

Unele frigidere sunt echipate cu un termostat care este adesea setat la +5°C. Asigura-te ca temperatura variaza intre 0 si +4°C si ca nu depaseste niciodata +7°C. Frigiderele se mai pot regla manual, printr-un buton gradat, prezent in interior, de exemplu: de la 1 la 7 sau de la 1 la 10. Roteste butonul cam 60%, astfel: daca gradatia este de la 1 la 5, atunci fixeaza-l la 3, daca este pana la 10, atunci regleaza-l la 6. Majoritatea frigiderelor actuale au, insa, afisaj electronic si permit setarea temperaturii atat pentru frigider, cat si pentru congelator, folosind sagetile de reglare de pe panoul electronic, aflat pe exteriorul usii aparatului.

Congelatorul

legume congelate - Temperatura optima in frigider

Multe dintre modelele actuale de aparate frigorifice sunt acum echipate cu un congelator. Pentru o buna conservare a alimentelor, temperatura ideala a acestuia este de -18°C, chiar pana la -23°C, pentru cele mai recente si sofisticate. Cu cat temperatura este mai redusa, cu atat produsele se vor pastra mai bine. Desi poti congela alimentele pentru un timp mai lung, nimic nu poate fi stocat pentru totdeauna. Sosurile, crustaceele, pestele si carnea tocata pot fi pastrate pana la trei luni. Carnea de porc, vitel, miel sau produsele de patiserie, pana la noua luni. Fructele si legumele, carnea de vita sau de pasare, maximum un an. Alimentele congelate isi vor pierde culoarea si aroma, dupa termenul de valabilitate. Niciun produs dezghetat nu se recongeleaza.

Pentru a afla temperatura exacta a congelatorului tau, foloseste un termometru special sau pe cel de frigider, daca scala lui coboara destul de mult in negativ.

Organizarea si intretinerea frigiderului

  • Este important sa pastrezi frigiderul curat, pentru a evita dezvoltarea anumitor bacterii. Asadar, ai putea face acest lucru o data pe luna. Poate parea mult, dar, cu cat o vei face mai regulat, cu atat iti va lua mai putin timp. Curata rafturile si peretii frigiderului cu produse speciale sau cu o solutie de bicarbonat de sodiu, otet alb si apa fierbinte.

  • Este la fel de necesar sa dezgheti regulat congelatorul, iar grila de ventilatie situata in spatele sertarelor sa fie curatata bine. Astfel, vei pastra longevitatea aparatului si vei economisi energie.
  • Pentru a depozita in mod corespunzator alimentele si a avea mai usor acces la ele, in primul rand, este de evitat supraincarcarea frigiderului. Ventilatia se va realiza mai greu, iar aerul rece se va distribui mai putin.
  • Alimentele se stocheaza pe categorii; acest lucru te va ajuta sa le localizezi mai usor si sa tii deschisa usa frigiderului mai putin timp.
  • Chiar daca frigul incetineste dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului, efectul sau este doar temporar. Pentru a evita orice risc de intoxicatie alimentara, este important sa respecti anumite reguli privind termenul de valabilitate al alimentelor din frigider. Nu ezita sa renunti la produse cu ambalaje suspecte, deteriorate, bombate, cu mirosuri anormale sau care prezinta urme de mucegai.
  • Pentru a asigura o conservare adecvata, pastreaza alimentele separat. Poti face acest lucru impachetandu-le in folie alimentara sau folosindu-te de cutii etanse.
  • Dupa deschidere, produsele proaspete, precum sunca sau branza, ar trebui depozitate intr-o cutie ermetica sau ambalate in folie alimentara.
  • Conservele deschise, precum cele de rosii sau compoturile, nu pot fi pastrate asa. Transfera continutul intr-un recipient etans, pentru a impiedica formarea de bacterii sau mucegai.

Astazi, frigiderul este o necesitate in orice casa. Acest aparat devenit banal are un impact direct asupra prospetimii si calitatii alimentelor si preparatelor, dar si asupra portofelului tau, prin consumul constant de energie electrica. Prin urmare, este esential sa cunosti starea actuala a pietei, sa alegi inteligent si, mai ales, sa stii cum sa il intretii.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Youtube Beko Romania


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010