Tehnici sanatoase de gatit

Publicat la data de: 01/11/2018, 14:51

Autor: Beko

Distribuie

O dieta sanatoasa se pregateste in bucatarie. Prepararea alimentelor acasa este cea mai sigura metoda pentru a te asigura ca mananci o hrana de calitate. In acest mod, controlezi aportul de grasimi, de sare si de zahar din alimentatie, evitand astfel caloriile goale.

Este important tipul ingredientelor pe care le utilizezi, dar la fel de important este si modul in care le prepari, pentru a pastra si a pune in evidenta cat mai multe din calitatile lor atat nutritionale, cat si de gust. Alimentele pregatite in propria bucatarie, folosind tehnici sanatoase si simple de gatit, iti vor asigura aportul optim de nutrienti.  Nu trebuie sa ai abilitati iesite din comun pentru a reusi sa gatesti cu ajutorul acestora. Pe unele probabil le cunosti deja si poate le-ai si utilizat.

Redefineste modul in care gatesti si rafineaza alimentatia ta si a familiei tale. Foloseste tehnicile propuse mai jos pentru a realiza preparate sanatoase si gustoase, fara extra calorii.   

Coacere

Fierbere

Brezare

Preparare la gratar

Posare

Sotare

Gatire la aburi

Stir – frying

 

Coacerea

2

Cuptorul este un partener de incredere atunci cand vine vorba despre a gati sanatos cu un efort minim. Coacerea implica utilizarea caldurii uscate a acestuia. Pregatirea premergatoare introducerii la cuptor a preparatului, cum sunt: curatarea si condimentarea ingredientelor, reprezinta etapa care implica cel mai mult efort din partea ta. In rest, cuptorul va face totul pentru tine. Este nevoie doar sa verifici din cand in cand cum decurge procesul de gatire, pentru a te asigura ca preparatul va iesi asa cum iti doresti.

Coacerea nu implica utilizarea unei cantitati mari de grasime. Din contra, chiar ajuta la eliminarea grasimii in exces continuta de unele tipuri de carne. Foloseste coacerea pentru prepararea bucatilor mari de carne cum sunt pulpa de porc, puiul sau curcanul intreg. Este o varianta foarte buna pentru a pregati cartofi sau legumele radacinoase.

 

Fierberea

Este o metoda mai dietetica de gatire a alimentelor, care este recomandata in special pentru realizarea diferitelor tipuri de supa. Prin fierbere, foarte multi nutrienti ajung in apa, si, de aceea, este important ca supa rezultata prin fierberea carnii si a legumelor sa fie utilizata la pregatirea altor tipuri de preparate, cum este de exemplu orezul.

 

Brezarea

3

Brezarea implica gatirea alimentelor in doua etape. Aceasta este o metoda potrivita in special pentru prepararea carnii. Un prim pas este sigilarea carnii intr-o tigaie la foc mare, pana ce capata crusta. In acest mod, se pastreaza in interior aroma, iar friptura ramane suculenta. Peste aceasta se adauga apa sau supa de legume si se introduce la cuptor, la foc mic. Lichidul rezultat in urma gatirii poate fi utilizat pentru pregatirea unui sos. Astfel, friptura va beneficia de un gust mai intens.

 

Prepararea la gratar

Preparatele la gratar se numara printre preferatele tuturor. Utilizarea gratarului este o varianta excelenta de a gati gustos si fara grasime in exces. Insa nu trebuie sa abuzezi de aceasta metoda, deoarece gatirea la temperaturi inalte determina o reactie chimica intre grasime si proteine ce da nastere unor toxine, care pot determina inflamatii in corp. Pentru a diminua acest risc, opteaza pentru un tip de carne mai slaba, care necesita un timp mai scazut de preparare.

Utilizeaza cu incredere gratarul si pentru legume. Dovleceii, vinetele, ardeii grasi, ceapa, ciupercile vor capata o savoare aparte. De asemenea, daca iti plac cartofii ii poti gati pe jumatate inainte printr-o alta metoda, de exemplu prin fierbere, pentru ca mai apoi sa ii pui pe gratar pentru un plus de gust.

Gratarul electric este o varianta la indemana pentru a pregati alimentele astfel, daca nu ai acces la un gratar cu carbuni. Acesta este foarte usor de folosit, dispunand de o suprafata antiaderenta ce se curata usor si de un termostat care te va ajuta sa controlezi temperatura pe parcursul prepararii alimentelor.

 

 

Posarea

Este o metoda blanda de gatit, recomandata in special pentru: peste, piept de pui, oua si fructe. Merele si perele pot fi transformate prin posare in deserturi savuroase cu un aport mic de zahar si grasimi.

4

Posarea presupune tratarea termica a alimentelor intr-o cantitate mica de lichid, care poate fi apa, supa sau vin, putin sub punctul de fierbere. Din acest motiv, alimentele isi pastreaza intacta forma pe parcursul procesului de gatire. Posarea este o metoda minunata de a consuma oua ochiuri, fara nici cel mai mic aport de grasime. De asemenea, perele pot fi transformate intr-un desert delicios prin gatirea in vin aromatizat cu scortisoara.

 

Sotarea

Cand vrei sa gatesti rapid cu o cantitate mica de grasimi, apeleaza la sotare. Aceasta presupune utilizarea unei tigai, de preferinta non-aderenta si a unei cantitati mici de grasime pentru a pregati legume sau carne.

Sotarea presupune gatirea alimentelor pe aragaz, la foc mediu spre mare, de aceea este important ca acestea sa fie taiate in bucati mici, cat pentru  o inghititura. In timpul sotarii, peste preparat se adauga mici cantitati de lichid precum: apa, supa de legume, vin sau zeama de lamaie. Poti sota legume si bucati mici de carne frageda cum este cea de pui sau de peste, dar si orez sau paste. In cazul acestora, sotarea este recomandata pentru a finaliza procesul de gatire prin combinarea cu alte ingrediente. Astfel, preparatul va prinde un gust uniform.

5

 

 

Gatirea la aburi

Este una dintre cele mai sanatoase metode de gatit. Poti gati la abur folosind o sita plasata deasupra unei oale cu apa. Aceasta tehnica permite pastrarea unei cantitati mari de nutrienti in interiorul alimentelor cu conditia sa nu fie gatite in exces.Regula se aplica in special in cazul legumelor, care trebuie gatite doar pana ce isi schimba putin culoarea si textura.

Gatitul la aburi nu implica utilizarea niciunui tip de grasime. Pentru un plus de gust poti aromatiza apa cu diferite condimente. Aceasta tehnica este ideala pentru peste si legume precum: sparanghel, dovlecel, fasole pastai, broccoli sau morcovi.

 

Stir – frying

De origine asiatica, aceasta metoda implica gatirea alimentelor la foc mare, timp scurt, pentru ca acestea sa isi pastreze aroma, textura si culoarea. Pentru stir-frying se utilizeaza un vas special numit wok, o tigaie cu fundul bombat si pereti inalti, care ajuta la distribuirea uniforma a caldurii.

Poti gati la wok atat carne taiata in fasii subtiri, cat si legume. Este foarte important ca legumele si carnea sa fie portionate in bucati suficient de mici pentru a se patrunde. Acestea trebuie preparate intr-o anumita ordine, in functie de timpul de gatire, incepand cu ingredientul care necesita cel mai lung interval. Deoarece se gateste la foc mare, este necesara mixarea continua a preparatului.

Gama de plite incorporabile pe gaz de la Beko include si modele, ce beneficiaza de un arzator de tip Wok, cu o putere de incalzire sporita, ce iti va permite sa pregatesti preparate in stil asitiac in cel mai autentic mod.

 

Gateste sanatos apeland la aceste tehnici simple, pe care le vei deprinde cu usurinta. Astfel vei reusi sa pregatesti preparate noi si sa introduci cat mai multe alimente proaspete in dieta. Fiecare tehnica de gatit te va ajuta sa pui in evidenta diferit fiecare tip de ingredient, bucurandu-te in acest mod de varietate. Spor la gatit!


Distribuie

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010