Aceasta reteta traditionala de salata libaneza tabouleh este un aperitiv vegan mediteranean sanatos, preparat cu bulgur, patrunjel, menta si legume tocate. Reteta tabouleh este pe cat de sanatoasa si savuroasa, pe atat de usor de preparat. Alaturi de salata fattoush, la fel, o renumita salata arabeasca, este un deliciu pentru amatorii preparatelor orientale. Se potriveste de minune cu humusul cremos si aromat si chiftelutele falafel sau alaturi de o delicioasa friptura de miel.
Salata de patrunjel libaneza este plina de ingrediente sanatoase si are un continut scazut de calorii. Patrunjelul este un antiinflamator care poate reduce riscul de cancer si poate imbunatati sistemul imunitar, in timp ce bulgurul este o cereala integrala, bogata in fibre. Rosiile si sucul de lamaie ofera o cantitate buna de vitamine si minerale.
- Ce este salata tabouleh?
- Salata tabouleh reteta libaneza
- Salata de patrunjel cu iaurt
- Reteta salata tabouleh cu cuscus
- Salata libaneza cu quinoa
- Reteta salata arabeasca fatoush
- Salata orientala cu bulgur si naut
Ce este salata tabouleh?
Aceasta salata traditionala libaneza tabouleh (sau tabouli) este un aperitiv vegan mediteranean sanatos, facut cu bulgur, patrunjel, menta si legume tocate. Usor de facut cu doar cateva ingrediente, aceasta salata proaspata este un adevarat rasfat pentru papilele gustative!
- Patrunjelul: este o salata de patrunjel, asa ca acesta este vedeta retetei. Asigura-te ca ai spalat patrunjelul cu apa rece, astfel incat sa nu se ofileasca, apoi usuca-l bine. Daca pregatesti patrunjelul cu o zi in avans, acest lucru ii va permite sa se usuce complet pentru a fi pus in salata. Poti folosi patrunjel cret, dar cel clasic functioneaza bine.
- Rosiile: alege niste rosii proaspete si coapte, iar daca sunt prea suculente, le poti indeparta miezul inainte de a le taia cuburi. Inainte de a le adauga in salata, lasa-le la scurs intr-o sita, timp de 10 minute, pentru a se scurge excesul de zeama. Nu arunca sucul, il poti folosi la alte retete sau sosuri.
- Ceapa: poti folosi ceapa verde, atat partea alba, cat si cea verde. La fel de bine, merge si ceapa rosie de apa, care este mai frageda. Toaca ceapa marunt. Astfel salata ta va avea doar un gust subtil de ceapa, in combinatie cu patrunjelul.
- Bulgurul: foloseste bulgur fin, cel mai mic pe care il poti gasi. Este ceea ce se foloseste in reteta traditionala de tabouleh. Nu trebuie gatit, este destul sa fie lasat la marinat in lichid (supa de legume, dressingul salatei sau putina apa fierbinte), pentru a se inmuia. Poti inlocui bulgurul cu cuscus sau quinoa.
- Suc de lamaie: mereu proaspat stors, pentru o aroma desavarsita.
- Ulei de masline: alege un ulei de masline extravirgin de inalta calitate. Vei observa diferenta de gust!
Vestea buna este ca poti pregati aceasta salata cu o zi sau doua inainte de a o servi si o poti pastra intr-un recipient ermetic la frigider. Facand-o din timp, vei oferi timp aromelor sa se dezvolte cu adevarat si sa se imbine armonios. Salata nu poate fi congelata, insa daca nu o amesteci cu dressingul, poate fi pastrata la frigider timp de 3 zile, intr-un vas inchis etans.
Salata tabouleh: cu ce se mananca?
Te poti bucura de ea ca aperitiv sau poti sa o servesti alaturi de carne la gratar, chiftele de carne sau de naut (renumitul falafel), sau chiar cu peste. De obicei, in mod traditional, se serveste cu salata verde. Dar este la fel de gustoasa cu lipii pufoase si delicate.
Evident, poti prepara un platou mezza (de aperitive), cu tabouleh, humus, labne, masline kalamata, falafel si sarmalute in foi de vita cu lamaie. Combinatia te va trimite, fara indoiala, intr-o calatorie imaginara, tocmai pana in Orient.
Salata tabouleh reteta libaneza
Racoritoare, proaspata, delicioasa, salata tabouleh este adevaratul vis al oricarui gurmand!
Ingrediente:
- ⅓ cana ulei de masline extravirgin
- 3 linguri suc de lamaie
- ¼ cana de grau bulgur extrafin
- 2 cani patrunjel tocat fin
- 1-2 rosii ferme, coapte
- 2 cepe verzi
- ¼ cana frunze de menta proaspata
- sare si piper
Mod de preparare:
- Intr-un castron mic, amesteca uleiul de masline si sucul de lamaie pana se omogenizeaza bine.
- Adauga bulgurul in dressing si lasa-l la macerat pana devine moale si plin, aproximativ 15 minute.
- Intre timp, pregateste legumele pentru salata cu bulgur, spaland rosiile, ceapa si verdeturile. Usuca-le, apoi toaca-le marunt.
- Dupa ce ai taiat rosiile, lasa-le 10 minute intr-o sita pentru a scurge excesul de lichid.
- Pune legumele tocate intr-un castron mare. Adauga menta tocata. Asezoneaza cu sare si piper.
- Adauga bulgurul si dressingul si amesteca usor pentru a combina salata.
- Serveste salata de bulgur rece sau la temperatura camerei.
Afla mai multe despre frigiderele Beko dotate cu Tehnologia HarvestFresh™
Salata de patrunjel cu iaurt

tabouleh cu sos de iaurt
Este proaspata, aromata si foarte sanatoasa. Si chiar daca pare o salata de vara, este foarte populara tot timpul anului, fiind un preparat apreciat de toti. Serveste-o alaturi de racoritorul labne (sos de iaurt).
Ingrediente:
- 200 g cuscus
- 2 lamai mari
- 3 linguri ulei de masline
- 1 legatura ceapa verde
- 1 castravete
- 1 buchet menta, taiat grosier
- 2 legaturi patrunjel, tocate grosier
- 150 ml iaurt natural
Mod de preparare:
- Pune cuscusul intr-un castron mare, toarna peste el 325 ml apa clocotita, acopera vasul si lasa-l pana cand toata apa este absorbita.
- Amesteca cuscusul cu o furculita, apoi adauga coaja rasa de la o lamaie, sucul de la 1½ lamaie, uleiul de masline, ceapa verde tocata. Taie castravetele pe jumatate, apoi felii subtiri si adauga-le peste salata. Adauga menta si trei sferturi din patrunjel.
- Amesteca sucul de la 1/2 lamaie si patrunjelul ramas cu iaurtul, apoi pune sosul intr-un vas de servit. Serveste salata de patrunjel cu sosul de iaurt si chiftelute falafel.
Cu frigiderele Beko dotate cu tehnologia Everfresh+, legumele tale vor fi mai proaspete ca niciodata.
Reteta salata tabouleh cu cuscus
Inlocuieste bulgurul din traditionala salata de patrunjel libaneza si prepara rapid aceasta salata tabouleh cu cuscus.
Ingrediente:
- 1 cana apa
- ¾ cana de cuscus din grau integral
- ½ lingurita sare
- 2 cani de rosii cherry taiate cubulete
- 1 ¾ cani de castravete decojit, cubulete mici
- 1 cana ceapa rosie tocata fin
- ½ cana de patrunjel proaspat tocat
- ½ ceasca de menta proaspata tocata
- ¼ cana suc proaspat de lamaie
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- ¼ lingurita piper negru proaspat macinat
- ½ cana samburi de rodie
Mod de preparare:
- Fierbe o cana de apa intr-o cratita medie, apoi adauga treptat sarea si cuscusul. Ia de pe foc, acopera cratita cu un capac si lasa cuscusul sa se odihneasca timp de 10 minute. Transfera intr-un bol si amesteca-l cu o furculita.
- Intre timp, pune cuburile de rosii intr-o sita, si lasa-le sa stea 10 minute, pentru a se scurge excesul de zeama.
- Amesteca cuscusul cu rosiile, castravetele, ceapa, patrunjelul si menta.
- Adauga zeama de lamaie, uleiul de masline, asezoneaza cu sare si piper dupa gust si amesteca usor toata salata. Serveste salata tabouleh cu cuscus presarata cu samburi de rodie.
Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente, care te vor ajuta nu doar sa ai mereu la indemana cele mai proaspete ingrediente, ci si sa pregatesti dinainte toate preparatele pentru un platou meza pe care sa-l savurezi a doua zi alaturi de cei dragi.
Salata libaneza cu quinoa
In aceasta versiune a salatei clasice din Orientul Mijlociu, traditionalul bulgur este inlocuit cu quinoa, un superaliment deosebit de sanatos.
Ingrediente:
- 1 cana de quinoa, clatita bine
- ½ lingurita sare
- 2 linguri de suc proaspat de lamaie
- 1 catel de usturoi, tocat
- ½ cana ulei de masline extravirgin
- piper negru proaspat macinat
- 1 castravete taiat cuburi mari
- 6 rosii cherry, taiate sferturi
- ⅔ cana patrunjel tocat
- ½ cana menta proaspata tocata
- 1 ceapa rosie tocata
- ½ ardei gras, taiat cuburi
Mod de preparare:
- Intr-o cratita medie, adauga 1¼ cana de apa, ½ lingurita de sare si 1 cana de quinoa. Adu la punctul de fierbe, la foc mare. Apoi redu flacara la mediu-mic si lasa quinoa sa fiarba 10 minute, pana devine frageda. Ia de pe foc, acopera oala cu un capac si las-o sa stea 5 minute. Apoi amestec-o usor cu o furculita.
- Intre timp, amesteca intr-un castron mic sucul de lamaie si usturoiul. Adauga treptat uleiul de masline. Asezoneaza dupa gust cu sare si piper.
- Adauga castravetii, ardeiul gras, rosiile, verdeturile si ceapa, adauga quinoa fiarta si amesteca usor. Stropeste cu dressingul de lamaie si ulei de masline.
Reteta salata arabeasca fatoush
Fatoush este, practic, o salata de paine prajita mediteraneana care include de obicei salata verde, rosii, castraveti, ridichi si bucati de paine sau pita prajita. De asemenea, vei vedea de obicei ardei verzi, ceapa verde si patrunjel.
Ingrediente
Pentru salata:
- 1 salata romana, tocata
- 1 rosie mare coapta, taiata cuburi
- 1 castravete, taiat in sferturi, apoi felii
- ½ ardei verde mare, tocat
- 5 ridichi, taiate cubulete
- 2 bucati ceapa verde, tocate
- ¼ cana patrunjel proaspat, tocat
Pentru dressing:
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri suc de lamaie
- 2 catei de usturoi, presati sau rasi
- 1 lingurita sumac
- 1 lingurita melasa de rodie
- ½ lingurita de menta uscata
- ½ lingurita sare
- piper negru, crapat proaspat
Pentru lipia prajita:
- 2-3 lipii mari, dublu strat, taiate in triunghiuri
- 3 linguri ulei de masline
- sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
- Prepara dressingul: amesteca sucul de lamaie, usturoiul, sumacul, melasa de rodie, menta uscata, sarea si piperul. Toarna incet uleiul de masline, amestecand continuu pana se emulsioneaza. Lasa deoparte.
- Prajeste lipiile: intr-o tigaie mare, incalzeste ulei de masline, pe plita, la foc mediu. Adauga bucatile de lipii, asezoneaza cu sare si piper. Prajeste-le 5-7 minute, amestecand frecvent pana cand lipiile devin crocante si aurii.
- Pregateste salata: intr-un bol, amesteca salata verde, rosiile, castravetii, ardeii verzi, ridichile, ceapa verde si patrunjelul. Toarna dressingul deasupra si amesteca. Adauga lipiile prajite in salata, la final, inainte de servire.
Descopera 👉 plitele incorporabile Beko, dotate cu functii moderne, pentru o gatire cat mai simpla si o utilizare cat mai sigura, astfel incat prajirea lipiei libaneze nu va prezenta nicio problema.
Salata orientala cu bulgur si naut
Aceasta salata vegana de naut si bulgur este plina de arome mediteraneene. Simplu de facut si nu necesita gatit, este consistenta, sanatoasa si satioasa. Este delicioasa pentru a fi servita ca garnitura sau pentru un pranz sanatos. Pentru a o transforma intr-o cina mai consistenta, serveste-o alaturi de pui cu lamaie sau cu peste la gratar.
Ingrediente:
Pentru dressing:
- ¼ cana ulei de masline extravirgin
- 3 linguri suc de lamaie
- 2 lingurite de melasa de rodie
- 1 lingurita oregano uscat
- 1 catel mare de usturoi, ras
- piper negru proaspat spart
Pentru salata:
- 1 cana de bulgur extra fin
- 2 rosii prunisoare, taiate cubulete
- 1 castravete mare, taiat cubulete
- 1 cana patrunjel tocat
- 3 cepe verzi taiate subtire
- 2 linguri de menta proaspata, tocata
- 1 conserva de naut, clatit si scurs
Mod de preparare:
- Intr-un castron mare, amesteca uleiul de masline extravirgin, sucul de lamaie, melasa de rodie, oregano, usturoiul si piperul negru pana se emulsioneaza.
- Adauga bulgurul in dressing si lasa-l la inmuiat pana devine moale si plin, aproximativ 15 minute, amestecandu-l din cand in cand.
- Cand este gata, adauga deasupra bulgurului rosiile, castravetii, patrunjelul, ceapa verde, menta si nautul. Amesteca usor pentru a combina ingredientele. Serveste salata la temperatura camerei sau rece.
- Poti pastra salata la frigider, intr-un vas inchis etans, timp de 4 zile.
Lasa-te furat de aromele acestei salate proaspete si racoritoare, asaza-i alaturi un bol de humus, unul de labne, cateva masline kalamata, lipii crocante si aurii si bucurate-te alaturi de cei dragi de savoarea Orientului.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa video: Youtube Beko Romania