Cu siguranta ai observat cat de mult se promoveaza stilul de viata sanatos si alimentatia echilibrata. Printre numeroasele retete gustoase, rapide si sanatoase se numara si supa crema de linte. Acest preparat popular in multe culturi nu se remarca doar prin explozia de arome si texturi, ci si prin faptul ca este o sursa valoroasa de nutrienti esentiali. Bogata in proteine, fibre si vitamine, supa crema de linte reprezinta o alegere excelenta pentru cei care doresc sa imbine gustul savuros cu beneficiile unei diete sanatoase.
Desi isi are originea tocmai in Orientul Mijlociu, supa crema de linte a traversat de-a lungul secolelor multe granite, fiind adaptata si reinterpretata in functie de cultura si zona. Indiferent daca este servita ca fel principal in zilele reci de iarna sau ca un pranz lejer si nutritiv in zilele pline de activitate, aceasta supa se remarca prin versatilitatea sa. Cu doar cateva ingrediente de baza si o pregatire relativ simpla, supa crema de linte poate fi transformata intr-un adevarat festin culinar prin adaugarea de condimente si ingrediente proaspete pentru un plus de savoare.
Cuprins:
Supa crema de linte rosie sau verde – principalele ingrediente de care ai nevoie si modul de preprare

Categorie reteta: pranz / cina
Timp de gatire: 1 ora
Retetele de supa crema de linte difera putin in functie de abordarea pe care o urmaresti. Astfel, daca vrei sa pregatesti o supa crema de linte libaneza, trebuie sa iti pregatesti urmatoarele ingrediente la indemana:
- Linte rosie: 200-250g;
- Ceapa: 1 bucata mare, tocata marunt;
- Morcovi: 2 bucati, taiate cubulete;
- Telina: 1-2 tulpini, tocate;
- Usturoi: 2-3 catei, tocati marunt;
- Rosii decojite: 1 conserva (400 g) sau 3-4 rosii proaspete, tocate;
- Bulion de legume: 1 litru (sau apa);
- Ulei de masline: 50 ml.
Condimente:
- Piper si sare, in functie de preferinte;
- Chimen macinat: 4g;
- Paprika: 4g (optional);
- Turmeric: 4g (optional);
- Lamaie: suc de la 1/2 lamaie (optional);
- Frunze de coriandru sau patrunjel: pentru decor.
Daca iti este pofta de o supa crema de linte cu legume, atunci lucrurile sunt si mai simple. Iata ce ingrediente iti trebuie:
- Linte verde: 200-250g;
- Ceapa: 1 bucata mare, tocata marunt;
- Morcovi: 2 bucati, taiate cubulete;
- Țelina: 1-2 tulpini, tocate;
- Usturoi: 2-3 catei, tocati marunt;
- Cartof: 1 bucata, taiat cubulete (optional, pentru o textura mai cremoasa);
- Bulion de legume: 1 litru (sau apa);
- Ulei de masline: 30-50 ml.
Condimente:
- Piper si sare, in functie de preferintele tale sau ale invitatilor;
- Frunze de dafin: 1-2 bucati;
- Cimbru: 4-5 g;
- Chimen macinat: 4-5 g (optional);
- Otet balsamic: 10 ml (optional);
- Frunze de coriandru sau patrunjel: pentru decor.
Desigur, lista ingredientelor poate suferi modificari, in functie de preferintele tale sau ale celor care urmeaza sa manance din preparatul tau. Te poti juca in bucatarie cu ingredientele si condimentele, obtinand in final un gust unic.

Acum ca stii ce contine supa de linte, trebuie sa descoperi si care sunt pasii care te vor ajuta sa obtii un preparat plin de gust si savoare. Chiar daca ti-ai propus sa pregatesti o supa crema de linte cu menta sau cu chimen, etapele sunt aceleasi.
- Pregatirea ingredientelor:
Spala bine lintea cu apa rece si las-o sa se scurga.
Curata si toaca marunt ceapa, morcovii si usturoiul.
Curata si taie cartoful in cuburi mici (daca vrei sa il incluzi in reteta).
Daca folosesti rosie proaspata, trebuie sa o cureti de coaja si sa o toci marunt. In acest caz, ai posibilitatea de a folosi un mini tocator foarte usor de utilizat sau un cutit.
- Calirea legumelor:
Intr-o oala mare, incalzeste uleiul de masline.
Adauga ceapa si caleste-o pana devine translucida, timp de 5 minute.
Adauga morcovii si usturoiul si caleste totul inca 5-7 minute, pana cand se inmoaie.
- Adaugarea lintei si a condimentelor:
Adauga lintea spalata in vas si amesteca bine.
Adauga paprika, amestecand pentru a acoperi lintea si legumele cu condimente. In cazul in care pregatesti o supa crema de linte galbena, poti include chimen sau chiar chilli.
- Gatirea supei:
Pune supa de legume (sau apa) in oala, adauga cartoful (care este optional) si rosia tocata sau pasta de tomate. Lasa apa sa fiarba, apoi lasa focul mic pentru circa 25-30 de minute sau pana cand lintea si legumele devin moi.
- Blenduirea supei:
Dupa ce toate ingredientele sunt fierte, ia oala de pe foc si lasa preparatul sa se racoreasca putin.
Utilizeaza un blender vertical (modelul de mana) sau unul clasic pentru a pasa supa pana atingi o consistenta cremoasa. Daca supa este prea cremoasa, poti adauga putina apa sau supa de legume pentru a ajunge la consistenta dorita.
- Potrivirea gustului:
Condimenteaza supa cu sare si piper dupa gust. Optional, ai posibilitatea de a adauga putina zeama de lamaie pentru un plus de gust acid.
- Servirea:
In final, poti servi supa crema de linte calda, decorata cu verdeata proaspata (patrunjel sau coriandru) si, daca doresti, cu un strop de ulei de masline sau crutoane. Bineinteles, aceasta poate fi pastrata la frigider pentru mai multe zile, fiind necesara incalzirea ori de cate ori se doreste servirea.
Ce retete de supa crema de linte poti incerca?
Lintea este un produs alimentar foarte versatil, care poate fi savurat in diverse combinatii. In cazul in care ti-ai propus sa testezi retetele de supa crema de linte cu ciuperci sau cu alte ingrediente, vei descoperi ca prepararea este foarte simpla.
Lista ingredientelor necesare nu este foarte mare, iar aparatele si ustensilele din bucataria ta fac procesul si mai usor.
Supa crema de linte turceasca – o reteta gustoasa si usor de preparat

Categorie reteta: pranz / cina
Timp de gatire: 1 ora
In Turcia, supa de linte poarta numele de „Mercimek Çorbası”. Pentru a te bucura de gustul inconfundabil al acestui preparat, vei avea nevoie de:
- 250g linte rosie;
- 1 ceapa mare;
- 1 morcov;
- 1 cartof;
- 2 linguri de pasta de tomate sau o rosie;
- 25g unt sau putin ulei de masline;
- 1 lingurita de boia dulce;
- 1 lingurita de chimen macinat;
- 1 lingurita de menta uscata;
- 1,5l supa de legume sau apa;
- Sare si piper;
- Suc de lamaie, pentru servire.
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt aceiasi cu cei mentionati mai sus. Dupa ce lintea si legumele sunt bine fierte, foloseste un blender vertical sau un mixer pentru a obtine consistenta cremoasa. In final, supa crema turceasca de linte se serveste calda, cu felii de paine prajita sau o lipie. Poti decora cu putina menta uscata sau verdeata proaspata pentru un plus de culoare si aroma. Aceasta supa este perfecta pentru o masa sanatoasa si reconfortanta.
Supa crema de linte cu smantana – mai multa consistenta si un gust mai bogat
Categorie reteta: pranz / cina
Timp de gatire: 1 ora
Dupa cum s-a mentionat deja, supa de linte poate fi foarte usor personalizata in functie de preferintele bucatarului. Astfel, desi majoritatea retetelor includ doar legume si condimente, poti pregati supa crema de linte cu smantana daca vrei sa obtii o textura mai bogata si un gust mai cremos. Iata de ce vei avea nevoie:
- 250g linte rosie sau verde;
- 1 ceapa mare;
- 2 morcovi medii;
- 1 cartof mare;
- 2 catei de usturoi;
- 1l supa de legume (sau apa);
- 200ml smantana pentru gatit;
- 2 linguri ulei de masline;
- Sare si piper dupa gust;
- 1 lingurita de chimen macinat (optional);
- 1 lingurita de boia dulce (optional);
- Patrunjel proaspat pentru decor.
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt:
- Pregatirea legumelor: Curata si toaca ceapa, morcovii, cartoful si usturoiul.
- Calirea legumelor: Intr-o oala de dimensiuni mari incalzeste uleiul de masline la foc mic. Adauga ceapa si usturoiul si caleste-le pentru circa 5 minute. Daca vrei ca timpul de gatire sa se reduca considerabil, plita cu inductie este o optiune excelenta, avand functionalitati inovatoare care iti vor oferi libertatea sa gatesti intr-un mod creativ.
- Adaugarea legumelor: Adauga morcovii si cartoful si gateste pentru inca 5 minute, amestecand din cand in cand.
- Adaugarea lintei si a supei: Adauga lintea rosie, supa de legume (sau apa) si chimenul si boiaua sau alte ingrediente pe care vrei sa le folosesti. Adu compozitia la punctul de fierbere, apoi redu focul si fierbe la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau pana cand legumele si lintea sunt complet fierte.
- Blenduirea: Utilizeaza un blender vertical pentru a pasa supa pana devine o crema fina.
- Includerea ingredientului cheie: Adauga smantana pentru gatit si amesteca bine. Gateste pe foc mic pentru inca 5 minute, fara a lasa supa sa ajunga din nou la fierbere.
- Asezonare: Adauga sare si piper dupa gust.
- Servirea: Serveste supa fierbinte, garnisita cu patrunjel proaspat tocat.
- Recomandari de servire: Paine prajita sau crutoane, o lingurita de smantana in plus pentru decor sau chiar felii de lamaie alaturi, pentru un gust proaspat si acrisor.
Reteta perfecta pentru o supa crema de linte cu cartofi delicioasa
Categorie reteta: pranz / cina
Timp de gatire: 1 ora
Daca vrei sa testezi o reteta deosebita, plina de gust si savoare, atunci varianta de linte si cartofi iti va incanta papilele gustative. Uite lista ingredientelor:
- 200g linte rosie;
- 2 cartofi medii, curatati si taiati cuburi;
- 1 ceapa mare, tocata;
- 2 morcovi medii, taiati cuburi;
- 2-3 catei de usturoi, tocati;
- 1 litru supa de legume (sau apa si un cub de concentrat de legume);
- 15ml ulei de masline;
- 4g chimion macinat;
- 4g boia dulce;
- Dupa gust, sare si piper;
- 1 frunza de dafin (optional);
- Suc de lamaie, dupa gust;
- Patrunjel proaspat, tocat pentru decor.
Pasii pe care trebuie sa ii respecti sunt foarte asemanatori cu cei din alte retete de supa crema de linte. Odata ce ai obtinut consistenta potrivita, ai posibilitatea de a servi supa crema cu un strop de smantana sau iaurt deasupra fiecarei portii pentru un plus de aroma. Mai mult decat atat, poti servi portia de supa crema alaturi de crutoane sau paine prajita.
Supa crema de linte este un preparat nutritiv si delicios care poate fi adaptat pentru a se potrivi gusturilor si preferintelor fiecaruia. Indiferent daca preferi arome traditionale sau doresti sa experimentezi cu ingrediente exotice, aceasta supa iti ofera ocazia de a-ti lasa imaginatia sa se joace, creand o masa hranitoare si plina de savoare.
De la variantele clasice la cele mai moderne, supa crema de linte ramane un preparat de referinta apreciat in orice bucatarie. Incearca aceste retete si lasa-te purtat de aromele lor, aducand in farfurie nu doar gust si savoare, ci si o doza sanatoasa de proteine si fibre. Fie ca o servesti ca fel principal sau ca aperitiv, supa crema de linte va deveni cu siguranta un preparat favorit al prietenilor si familiei tale. Pofta buna!