Somon cu sos alb

Publicat la data de: 07/16/2022, 14:17

Autor: Beko

Distribuie

Plin de vitamine si minerale (potasiu, seleniu si vitamina B12), somonul are reputatia de a fi „hrana pentru creier”, prin cantitatea de acizi grasi omega-3, proteine si nutrienti pe care ne-o ofera. Nu este, asadar, de mirare ca este unul dintre pestii cei mai apreciati de toata lumea, regasindu-se in tot felul de preparate, care mai de care mai gustoase. Insa nimic nu se compara cu un somon cu sos alb, fin, aromat si delicios, servit alaturi de paste, orez, legume sotate ori diferite piureuri de legume sau alte garnituri.

Cum se gateste somonul

Un somon bine gatit este baza oricaror preparate al caror ingredient principal este. Poti pregati somon cu sos olandez ori somon cu sos alb si capere, chiar somon cu sos de usturoi, toate pornind de la un peste bine pregatit, indiferent ca il gatesti la tigaie, la cuptor sau pe grill. Iata ce trebuie sa stii.

  1. Poti folosi in retete cu somon atat peste congelat, cat si proaspat. Pentru a prepara la tigaie sau pe grill un somon congelat, scoate-l in prealabil de la congelator si lasa-l la dezghetat. Daca folosesti somon proaspat, scoate-l din frigider cu aproximativ 15 minute inainte de a-l gati, pentru a-l aduce cat mai aproape de temperatura camerei. 
  2. Usuca-l cu un prosop de hartie, pentru a preveni lipirea lui, permitand ca exteriorul sa devina crocant si uniform, in timpul gatirii.
  3. Gateste fileurile mai intai cu pielea in sus si carnea in jos, timp de 4-5 minute pe fiecare parte, in functie de grosime.
  4. Cand culoarea carnii incepe sa se deschida, este timpul sa intorci pestele. Astfel, vei obtine un fileu fraged, suculent si crocant.
  5. Acelasi lucru este valabil si atunci cand alegi sa gatesti somonul la gratarul electric. Mai mult de atat, poti profita de grill-ul tau, pentru a gati o garnitura de legume, care va insoti de minune acest somon cu sos alb. Afla mai multe despre grill-ul electric Beko GRN7182, ideal pentru a prepara mese rapide si gustoase, asa cum iti doresti.

https://www.youtube.com/watch?v=eSPyMN7n3xo&t=1s

Somon cu sos alb de ierburi si usturoi

Grilled,Salmon,Steak,With,Spinach,,Tartare,Cream,And,Lemon,Wedges

Acest sos rapid si cremos aduce o nota fina somonului, prin gustul parfumat al tarhonului si al patrunjelului proaspat. Este o reteta excelenta si usoara de somon cu sos alb, pentru toate acele momente in care iti doresti un plus de lux, cu efort minim.

Ingrediente:

  • 4 fileuri de somon, fara piele
  • ½ lingurita piper negru
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura unt nesarat

Sos cremos de usturoi: 

  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 125 ml vin alb, sec
  • 125 ml supa de pui sau legume
  • 250 ml smantana grasa
  • 50 g parmezan ras fin
  • 2 lingurite frunze de tarhon tocat fin
  • 2 lingurite hasmatui tocat fin
  • 2 linguri de patrunjel tocat fin

Mod de preparare:

  1. Somonul: spala si usuca somonul, apoi asezoneaza-l cu sare si piper. Incalzeste uleiul intr-o tigaie mare, antiaderenta, la foc mediu-mare. Adauga somonul, cu partea de prezentare in jos, si gateste timp de 3 minute, pana cand devine auriu. Intoarce somonul si gateste-l si pe cealalta parte, inca 2 minute. Cand este aproape gata, adauga untul. Cand incepe sa se topeasca, stropeste de cateva ori pestele. Scoate somonul pe farfurie si acopera lejer cu folie, pentru a-l mentine cald.
  2. Sosul cremos pentru somon: intr-o tigaie, la foc mic, adauga usturoi si amesteca timp de 20 de secunde sau pana cand devine auriu. Ai grija sa nu se arda, caci va deveni amar. Adauga vinul alb si mareste focul. Adu la punctul de fierbere, gateste 1 minut sau pana cand se evapora o mare parte din vin si mirosul acestuia dispare. Adauga smantana si supa de pui, apoi fierbe la foc mediu, timp de 2–3 minute, pana cand lichidul se reduce si se ingroasa usor. Adauga parmezanul si ierburi aromatice. Gusta sosul si vezi daca mai este nevoie de sare si piper. 
  3. Servire: serveste somonul cu sos alb cu spanac sotat si felii de lamaie.

Descopera 👉 plitele incorporabile Beko, dotate cu functii moderne, pentru o gatire usoara si o utilizare sigura, astfel incat pregatirea unui somon la tigaie sa devina cat mai facila.

Somon cu sos alb la cuptor

Oven,Roasted,Salmon,With,Fresh,Tartar,Sauce

Un preparat lejer, innobilat cu un sos crema de parmezan si usturoi, totul gata in doar 15 minute.

Ingrediente:

  • 2 fripturi de somon 
  • 1 ceapa mica, alba
  • 1 lamaie
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri vin alb, sec
  • piper

Pentru sosul alb:

  • 2 linguri unt
  • 2 catei usturoi, tocati
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri apa
  • 1 cana smantana groasa
  • 1 cana parmezan ras
  • sare, piper
  • fulgi de ardei rosu (optional)

Mod de preparare:

  1. Somonul la cuptor: preincalzeste cuptorul la 180°C. Curata si toaca ceapa. Taie lamaia in doua, o jumatate stoarce-o, iar pe cealalta, tai-o felii. Intr-un vas rezistent de cuptor, asaza feliile de lamaie si bucatile de somon, apoi presara piperul. Toarna uleiul de masline, vinul alb si zeama de lamaie. Coace aproximativ 15 minute.
  2. Sosul crema: intr-o tigaie, la foc mediu, topeste untul si caleste usturoiul. Adauga faina si amesteca pana se incorporeaza. Adauga apa, amestecand timp de un minut. Amesteca smantana si lasa sa fiarba pana cand se reduce usor. Ia de pe foc, adauga parmezanul ras si amesteca pana se incorporeaza. Gusta si asezoneaza dupa gust.
  3. Servire: serveste somonul cu sos alb si cartofi sau cu orice alta garnitura preferata.

Descopera 👉 categoria noastra de cuptoare incorporabile dotate cu tehnologia 3D cooking, care asigura o distribuire uniforma a caldurii in interiorul cuptorului. Cu ajutorul acestui tip de cuptor, preparatele tale vor iesi perfect de fiecare data.

Sosuri pentru somon

Baked,Salmon,With,Creamy,Spinach,Mushrooms,Sauce,On,A,Dark

Indiferent ca este gatit la cuptor, in tigaie sau pe grill, somonul devine mai gustos atunci cand este servit cu un sos alb, cremos. Iata cateva retete simple si rapide de sosuri pentru somon.

Descopera 👉 gama de aragaze Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine, pentru a pregati cele mai gustoase retete cu somon si sosuri albe.

Sos de lamaie pentru somon

Hollandaise,Sauce

Un sos matasos, ce poate fi facut cu cimbru proaspat sau uscat, parfumat din plin cu lamaie.

Ingrediente:

  • 125 g unt
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingurita coaja conservata de lamaie
  • 4 linguri suc de lamaie
  • 1 lingura smantana groasa
  • 1 lingura de cimbru 
  • sare si piper

Mod de preparare: intr-o tigaie, la foc mediu-mic, topeste untul. Adauga usturoiul si lamaia conservata, sucul de lamaie si smantana. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Amesteca un minut cu un tel, pana se emulsioneaza bine, apoi ia de pe foc si tine-l la cald pana cand il servesti.

Sos crema de spanac

Tasty,Spinach,Dip,On,Grey,Table,,Flat,Lay.,Space,For

Un sos versatil, ce se potriveste de minune atat cu somonul, dar si cu pastele sau puiul la gratar.

Ingrediente:

  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • ¼ cana de vin alb
  • 1 lingurita supa de pui
  • 1 cana smantana groasa
  • 4 cani de baby spanac
  • sare si piper

Mod de preparare: incinge o tigaie la foc mediu si adauga uleiul de masline. Caleste ceapa pana se inmoaie, apoi amesteca usturoiul si gateste-le pana emana arome. Deglaseaza cu vinul alb, adauga supa de pui si amesteca usor. Lasa cateva minute, pentru ca vinul sa se reduca la jumatate. Amesteca smantana groasa si fierbe cateva minute, pentru a se ingrosa putin sosul. Adauga spanacul, amestecandu-l in sos. Lasa inca un minut sau doua, pentru ca acesta sa se gateasca. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Incanta-ti familia si pe cei dragi cu aceste retete de somon cu sos alb. Sunt usor de preparat, sanatoase, iar rezultatul va fi de fiecare data unul delicios.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010