Scortisoara, chimen, nucsoara, busuioc, sare si piper – condimentele sunt nelipsite in bucataria unei persoane care obisnuieste sa gateasca. Folosite pentru a da gust si aroma deosebite mancarurilor de zi cu zi, indiferent ca sunt gatite la cuptor, pe plita, servite crude sau de la frigider, dar si celor preparate pentru ocazii speciale, condimentele trebuie sa fie usor de identificat si mereu la indemana. Iata, mai jos, cateva sfaturi pentru depozitarea condimentelor, astfel incat sa gatesti mai usor si cu spor.
Organizarea condimentelor
Atunci cand prepari mesele, este util sa ai o bucatarie organizata si aranjata. Totusi, in multe bucatarii, se gasesc zeci de aparate si de ustensile care nu sunt folosite niciodata sau foarte rar ori care nu mai sunt nici macar functionale. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa scoti din dulapuri toate lucrurile inutile si care nu mai functioneaza. Triaza, recicleaza, doneaza, vinde – pe scurt, scapa de ele. In ceea ce priveste alimentele si condimentele, verifica-le termenul de valabilitate si arunca ce este expirat. Incearca sa pastrezi numai ceea ce folosesti, in cantitatile pe care le consideri necesare. In cazul condimentelor, cumpara vrac, daca este posibil. Acest lucru iti va permite sa achizitionezi doar cantitatea necesara, pentru a avea mereu in casa condimente proaspete. Trebuie sa mai stii ca un condiment pudra se mentine mai mult decat unul din frunze (2-3 ani, fata de 1 an). Condimentele intregi, cum sunt nucsoara si anasonul stelat, pot fi pastrate chiar si 4 ani. Verifica mirosul, gustul si culoarea, iar daca ai dubii, inlocuieste produsul.
Depozitarea condimentelor
Multi dintre noi ne-am trezit, la un moment dat, cu pungi sau borcane de condimente diverse, pe care le-am mutat dintr-un loc in altul, fara sa le folosim. Sfaturile de mai jos te vor ajuta sa depozitezi condimentele corect, pentru a le pastra proaspete cat mai mult timp si a fi mereu la indemana. Este recomandat sa depozitezi condimentele intr-un loc uscat, fara prea multa lumina, pentru a-si pastra cel mai bine calitatile.
- Alege borcane identice, din sticla cu filet, de maximum 100-150 de grame, pentru o nota uniforma.
- Alege si etichete cu acelasi model, pe care vei scrie numele condimentului. Este important, pentru ca unele condimente seamana intre ele foarte mult, de exemplu, busuiocul si oregano. Poti folosi si o carioca, cu care sa scrii direct pe borcan.
- Pentru ca se vorbeste mult in ultima vreme despre ecologie si combaterea risipei, poti recicla diverse borcanele de sosuri, cumparate de la magazin. Le inmoi in apa calda, pentru a indeparta eticheta, freci, eventual, urmele de adeziv cu un burete de sarma si le pui in masina de spalat vase. Este important sa fie perfect uscate, inainte sa pui condimentele in ele, pentru a nu mucegai.
- Alege forma borcanului in functie de spatiul de care dispui.
- Spatiul de depozitare poate sa fie o etajera, un raft, un dulap inchis ori un sertar, o cutie, un cos de paie ori o tava rotativa. Posibilitatile sunt numeroase.
- Borcanele transparente sunt foarte practice, dar permit trecerea luminii. Solutia este sa le aranjezi intr-un sertar, fie in picioare (in acest caz, este mai practic sa pui etichetele pe capac), fie culcate (eventual pe suporturi speciale pentru borcanele de condimente).
- Daca nu dispui de suficient spatiu, exista suporturi tip tablou, cu gauri in care introduci borcanelele de condimente.
- Orice spatiu pe care il ai in bucatarie poate fi transformat intr-unul dedicat condimentelor. Pentru rafturile mai adanci din dulapuri, apeleaza la tavi rotative; astfel, vei putea sa gasesti usor condimentul necesar.
- Pentru a economisi spatiu, instaleaza rafturi pe un perete, in mod ideal, aproape de plita, pentru un acces usor. In acest caz, incearca sa folosesti borcane mai inchise la culoare sau sa le imbraci, de exemplu, in hartie.
- Unele branduri comercializeaza borcane cu capace magnetice. Acestea pot fi plasate pe orice suprafata metalica, de exemplu, pe frigider.
- Poti depozita condimentele si pe dosul usii unui dulap, pe care ai instalat cateva rafturi mai mici.
- Unele ierburi proaspete pot fi depozitate, dupa ce le-ai spalat si tocat, in congelator. Alege pungute cu zip lock, pe care vei scrie numele condimentului. Poti pune pungile de condimente intr-o cutie in congelator, pentru a le gasi usor pe toate.
- Ierburile si condimentele proaspete pot fi tocate si puse in tavile pentru cuburi de gheata, cu putina apa. Dupa inghetare, scoate cuburile de verdeturi si pune-le in pungi marcate.
- Evita depozitarea condimentelor foarte aproape de surse de caldura mare (cuptor/aragaz) sau in conditii de umiditate mare (frigider).
Condimente utile pentru preparatele zilnice
Condimentele sunt substante de origine vegetala, care provin fie dintr-o samanta, o floare, un fruct, fie din scoarta uscata. Pot avea gust sarat (maghiranul, tarhonul), acru (sumacul), dulce (anason, scortisoara, boia de ardei), picant (ardei iute), amar (cimbru, dafin). Condimentele si ierburile proaspete, eventual din ghiveci, sunt de preferat, insa multe dintre ele se gasesc la noi in stare uscata, deci le folosesti din borcan. Iata, mai jos, o lista minima de condimente utile in bucatarie, pe care sa o adaptezi, evident, dupa propriile gusturi:
- Piperul negru este un condiment clasic, care se gaseste in toate bucatariile. Cumpara-l boabe, pentru ca proaspat macinat are un gust intens. Pentru variatie, poti incerca si piperul alb sau roz ori un amestec.
- Cimbrul aduce in farfurie arome provensale si merge bine la legume sotate, carne si peste.
- Dafinul da gust si aroma supelor, piftiei, tocanelor si sosurilor pentru friptura.
- Nucsoara are o aroma delicata si foarte parfumata, fiind potrivita la piure, sos bechamel sau orez cu lapte. Cumpara nucsoara intreaga, pe care o razi doar atunci cand gatesti.
- Scortisoara are un gust intens si merge la deserturi cu mere, turta dulce, patiserie si vin fiert, dar si la preparate sarate cu carne, de influenta orientala.
- Chimenul are un gust de pamant si afumat si merge bine cu mancaruri din carne, legume dulci, precum morcovii sau dovleacul ori saratelele. Este indicat sa il rasnesti in ultimul moment in mancare, pentru a-i mentine gustul intens.
- Curry are o culoare galbena frumoasa si un miros caracteristic. Folosit pe scara larga in bucatarii precum cea indiana si thailandeza, curry a devenit, in ultimii ani, un condiment popular si la noi. Poate fi folosit in retete diverse, cu carne sau peste, dar si cu legume.
- Busuiocul este aroma de baza in majoritatea retetelor italiene si merge de minune cu preparatele pe baza de rosii.
- Oregano este un alt condiment al bucatariei mediteraneene popular la noi, putand inlocui busuiocul. Se potriveste cu legume, carne si peste, fiind mai gustos cand este uscat.
- Fulgii de ardei iute dau o nota picanta tuturor preparatelor. Este de preferat sa ii cumperi ca atare, nu sub forma de pudra.
- Tarhonul are gust dulceag, dar extrem de pronuntat, deci se foloseste cu masura in bucatarie. Multe preparate ardelenesti se condimenteaza cu tarhon, mai ales ciorbele. Se potriveste cu carnea de pasare si cu cea de peste.
- Rozmarinul aminteste de pin si se potriveste cu aromele de lamaie, in preparatele din carne de miel sau vanat, dar si pe cartofii la cuptor, avand o aroma puternica.
- Boiaua, iute sau dulce, este destul de prezenta in bucataria ardeleneasca. Este obtinuta din ardei iute uscat si macinat. Ofera aroma si culoare carnurilor, legumelor, fructelor de mare, orezului, tocanelor si supelor.
La gatit, ierburile si condimentele sunt, pur si simplu, esentiale. Ele nu numai ca fac posibila aromatizarea mancarurilor, dar le si potenteaza gustul, astfel incat nu vei mai avea nevoie de sare ori zahar. Cu sfaturile de mai sus, iti poti organiza si depozita corect condimentele, pentru a te putea bucura de ele zilnic.
Sursa foto: Shutterstock