Savoarea Asiei: reteta de noodles cu pui si legume

Publicat la data de: 04/13/2023, 12:03

Autor: Beko

Distribuie

Gastronomia asiatica este recunoscuta pentru modul in care combina cele mai variate ingrediente, stilul de gatire caracteristic si asocierea originala de gusturi. Apreciata in intreaga lume, a devenit de multa vreme parte a patrimoniului culinar international, pe care l-a imbogatit cu diversitatea aromelor sale inconfundabile. Taiteii, cunoscuti si sub numele de noodles, fie din faina de grau, fie din orez, sunt un ingredient important in bucataria asiatica. Sunt consumati in diverse combinatii cu legume, carne si sosuri, in supe, feluri principale sau chiar deserturi. Una dintre retetele simple in care ii poti folosi este cea de noodles cu piept de pui si legume. Daca doresti sa prepari acest fel de mancare, va trebui sa adaugi pe lista de cumparaturi saptamanale si cateva ingrediente asiatice.

Noodles cu pui si legume

noodles cu pui si legume

Ingrediente:

  • 1 kg piept de pui
  • 300 g noodles din faina de grau sau orez
  • 2 ardei grasi, de culori diferite
  • 1 legatura de varza chinezeasca bok choy (se poate inlocui cu frunze de sfecla mangold sau broccoli)
  • 3 catei de usturoi
  • 3 fire de ceapa verde
  • 1 morcov
  • 1 bucata de ghimbir de 5 cm
  • 2-3 linguri de ulei de susan
  • 3 linguri de ulei de arahide
  • 1 lingura de vin de orez
  • 1 lingura de amidon
  • 5-6 linguri de sos de soia
  • sare

noodles cu legume

Mod de preparare noodles cu pui si legume

  1. Pieptul de pui se taie in fasii subtiri si lungi, se asaza intr-un castron si se adauga amidonul, 3 linguri de sos de soia, vinul de orez si putina sare, in functie de cat de sarat este sosul de soia folosit. Se amesteca bine si se pune vasul in frigider pentru cel putin un sfert de ora, pana cand se prepara celelalte ingrediente.

👉 Descopera aparatele frigorifice Beko dotate cu tehnologia inovativa no frost, filtre antimiros si control digital pentru fiecare compartiment de refrigerare, care iti vor permite sa pastrezi carnea la marinat in deplina siguranta.

  1. Intr-o oala larga cu apa clocotita, se pun taiteii si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scot, se strecoara, se trec printr-un jet de apa rece, se scurg foarte bine si se pun intr-un bol. Se adauga putin ulei de susan, pentru a nu se lipi, si se dau deoparte.
  2. Se pregatesc legumele: ghimbirul, usturoiul si partea alba de la ceapa se toaca marunt, ardeii grasi se taie fasii, varza bok choy in sferturi (broccoli se desfac in buchetele), iar morcovul se taie rondele subtiri. 
  3. Se scoate carnea din frigider. Intr-un wok sau tigaie incapatoare, se incinge o lingura de ulei de arahide si se pun fasiile de piept de pui la calit, amestecand din cand in cand, astfel incat toate bucatelele de carne sa se gateasca uniform si complet. Cand sunt gata, se scot pe o farfurie si se dau deoparte.
  4. Se pun in tigaie alte 2 linguri de ulei de arahide si se calesc la foc iute, timp de 2 minute, ghimbirul, usturoiul si partea alba de la ceapa, amestecand ca sa nu se arda. Se pun in tigaie sau wok fasiile de ardei gras, rondelele de morcov, broccoli (sau varza bok choy) si se lasa la calit, timp de 3-4 minute. 
  5. Se adauga bucatelele de piept de pui si se amesteca impreuna cu legumele, apoi se pun si taiteii gatiti si se toarna peste ei, dupa gust, inca o lingura sau doua de sos de soia si ulei de susan. Se amesteca totul bine, dupa care se stinge focul.
  6. Se serveste imediat, cu ceapa verde tocata deasupra.

Iata alte cateva retete cu noodles, pe care le poti pregati rapid si usor.

Noodles cu pui si sos dulce acrisor

noodles cu sos dulce acrisor

Ingrediente:

  • 400 g carne de pui (piept sau pulpe fara os)
  • 150 g varza alba
  • 1 lingurita de curry
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov mediu
  • 1 lingurita de ghimbir ras
  • 1 lingura de sos de soia
  • 5 ciupercute champignon
  • 1 pachet de noodles chinezesti vermicelli
  • 4 catei de usturoi, taiati marunt
  • ulei de arahide (sau orice ulei vegetal)

ingrediente sos dulce acrisor

Ingrediente pentru sos:

  • 250 ml suc de la o conserva de ananas
  • 2 linguri de zahar (de preferinta brun)
  • 2 linguri otet de orez
  • 2 linguri de amidon
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 linguri de ketchup

Mod de preparare:

  1. Taie carnea de pui in fasii subtiri, pune-o intr-un vas, toarna sos de soia, amesteca si da-o la frigider, pentru o ora.
  2. Pregateste sosul: zaharul si otetul de orez se pun pe foc mic, se adauga ketchup-ul, sosul de soia si sucul de ananas si se lasa la fiert timp de aproximativ 10 minute. Adauga amidonul dizolvat in putina apa si mai lasa 5 minute pe foc, dupa care da-l deoparte.
  3. Taie morcovul in fasii lungi si subtiri, cu ajutorul unui curatator de cartofi. Toaca ceapa julien, ciupercile felii, iar ardeiul gras si varza, in fasii lungi si subtiri. Fierbe taiteii chinezesti conform indicatiilor de pe ambalaj.
  4. Intr-un wok incapator sau tigaie mare, incinge uleiul si caleste bucatelele de piept de pui pana se prajesc in mod egal. Cand sunt facute, trage-le intr-o latura a wok-ului, adauga putin ulei si caleste rapid, la foc iute, usturoiul si ghimbirul ras. Adauga si celelalte legume, peste care pune o lingurita de curry si sos de soia dupa gust, si gateste-le 3-4 minute.
  5. Amesteca legumele si carnea, toarna deasupra sosul dulce acrisor si pune in tigaie si pastele vermicelli. Adauga 3-4 linguri de sos de soia, amesteca bine si mai tine tigaia 5 minute pe foc, dupa care le poti servi cu ceapa verde tocata deasupra.

taitei cu legume

👉Ca sa poti gati noodles cu pui ca un profesionist, nu uita ca Beko iti pune la dispozitie o gama variata de aragaze, dotate cu arzatoare cu aprindere electrica, sisteme de siguranta pentru copii si panou de control usor de folosit.

Noodles prajiti cu sos de soia (reteta vegetariana)

noodles prajiti

Ingrediente:

  • 450 g noodles din orez sau faina de grau
  • 3 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de sos de soia dark
  • 2 linguri de zahar
  • 2 linguri de ulei de susan
  • 4 linguri de apa sau fond de legume
  • 6 catei de usturoi, taiati feliute
  • 3 legaturi de ceapa verde
  • 1-3 ardei iuti rosii (dupa gust)
  • 250 g germeni de fasole sau soia

noodles prajiti cu pui

Mod de preparare:

  1. Se amesteca pana la omogenizare, intr-un bol, sosul de soia, sosul de soia dark, uleiul de susan, apa si zaharul.
  2. Se fierb taiteii de orez conform instructiunilor de pe pachet, se scurg si se pun deoparte.
  3. Se toaca ardeii iuti rondele si partea alba a cepei – cea verde se pastreaza pentru ornat.
  4. Se incinge uleiul intr-un wok sau tigaie si, cand acesta este fierbinte, se soteaza usturoiul, partea alba a cepei si ardeii iuti.
  5. Se adauga taiteii, se toarna deasupra combinatia de sosuri si se amesteca pana cand toate pastele sunt imbracate in sos.
  6. Se da focul la maximum, se adauga germenii de fasole sau soia si se gateste totul, timp de 2-3 minute.
  7. Se adauga si partea verde a cepei, se mai soteaza pe foc iute un minut si apoi se serveste.

noodles cu sos de soia

👉Daca doresti sa prepari noodles prajiti cu sos de soia pentru invitatii tai, intra pe site-ul Beko si vezi intregul sortiment de plite incorporabile dotate cu siguranta de supraincalzire si functia inovatoare a indicatorului de caldura reziduala, pentru folosirea eficienta a energiei.

Noodles cu creveti si sos (Pad Thai)

noodles cu creveti

Ingrediente:

  • 150 g taitei de orez mai lati
  • 2 linguri ulei de arahide
  • 2 salote taiate julien
  • 200 g de creveti jumbo, curatati si taiati in doua, pe lung
  • 1 ou batut
  • ½ lingurita de pudra de chilli
  • 1 mana de germeni de fasole sau soia
  • 1 legatura de ceapa verde tocata
  • 2 linguri de arahide prajite si tocate
  • felii de limeta, pentru servire

ingrediente sos de soia

Ingrediente pentru sos:

  • 1 lingura de pasta de tamarind
  • 2 linguri sos de peste
  • 1 lingura de zahar de palmier sau brun

Mod de preparare:

  1. Prepara sosul: pune ingredientele pentru sos intr-o oala mica, adauga 3 linguri de apa si incalzeste pe foc mic, timp de 2 minute, sau pana cand zaharul s-a dizolvat. Da oala deoparte si lasa la racit.
  2. Toarna apa fierbinte peste taitei, acopera si lasa pana se inmoaie, apoi scurge-i, clateste-i sub apa rece si lasa-i din nou la scurs.
  3. Infierbanta uleiul intr-un wok sau tigaie, prajeste salotele timp de 2-3 minute sau pana cand devin moi si capata o culoare aurie. Adauga crevetii si gateste-i pana prind culoarea roz. 
  4. Impinge intr-o latura a tigaii crevetii si salotele, iar in spatiul ramas, toarna oul batut si amesteca, pana cand s-a prajit. Peste el, pune taiteii si gateste-i impreuna, timp de 2 minute. Adauga sosul, pudra de chilli, germenii de fasole si ceapa verde tocata si mai tine un minut tigaia pe foc.
  5. Orneaza Pad Thai-ul cu frunze de ceapa verde si arahide tocate si serveste-l cu felii de limeta.

fried noodles

Cateva sfaturi utile

  • Este bine sa folosesti, pe cat posibil, ingredientele asiatice mentionate in reteta. Substituirea lor cu altele, mai la indemana, va schimba gustul mancarii.
  • Daca reteta specifica amidon, este bine sa-l folosesti. El are rolul de a sigila sucurile in interiorul bucatilor de carne si de a le feri sa se usuce la gatit. In plus, amidonul da consistenta sosurilor.
  • Ghimbirul este unul dintre ingredientele care dau aroma specifica preparatelor asiatice. Folosit in cantitatile aratate in reteta, va adauga un plus de savoare mancarii tale.
  • Daca reteta prevede taitei de orez, este bine sa nu-i inlocuiesti cu cei de faina. Fiecare dintre cele doua sortimente de paste se potriveste unui anume fel de mancare. 

Speram ca retetele pe care ti le-am oferit ti-au trezit interesul pentru cultura culinara asiatica. Daca le apreciezi, poate vei pregati una dintre ele pentru o cina usoara in familie sau pentru o masa festiva cu prietenii, aducand, astfel, gustul inconfundabil al Asiei pe masa ta. 

Sursa FOTO: Shutterstock 


Distribuie

Cele mai citite articole