Un preparat emblematic al bucatariei italiene, pastele bolognese (pasta al ragù) au in reteta originala tagliatelle si un sos bogat din carne de vita. Deliciosul preparat mediteranean din paste cu sos rosu si carne tocata, potrivit pentru o cina informala ori un pranz de duminica alaturi de cei dragi, a fost adoptat in bucatariile din aproape toata lumea si a cunoscut de-a lungul timpului diverse adaptari. De la spaghete bolognese traditionale la versiuni neasteptate, descopera mai jos cateva retete de paste bolognese, precum si sfaturi care te vor ajuta sa gatesti acest fel de mancare la perfectie.
Pasta bolognese reteta originala (reteta paste bolognese cu carne tocata de vita)
“Ragù alla bolognese” este cel mai cunoscut sos din bucataria din Bologna, din regiunea Emilia-Romagna, situata in nordul italiei. Reteta originala de sos bolognez a fost depusa la Camera de Comert din Bologna in 1982. Dar fiecare familie are propria sa reteta de paste bolognese cu carne tocata de vita. Pasta bolognese reteta originala are nevoie de un timp de gatire mai lung, de cel putin doua ore.
Ingrediente:
- 400 g piure de rosii (passata di pomodoro)
- 2 linguri bulion
- 600 g carne de vita tocata
- 150 g pancetta
- 150 g morcov, tulpina de telina si ceapa tocate marunt
- 200 ml vin rosu
- 200 ml supa de legume
- 100 ml lapte
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- sare, dupa gust
- piper, dupa gust
- parmezan ras, dupa gust
Mod de preparare: Intr-o cratita mai mare se calesc legumele pe aragaz, la foc mic, 2-3 minute, se adauga pancetta taiata cubulete si, dupa alte 2-3 minute, carnea tocata. Se caleste totul la foc mai mare, amestecand continuu cu o lingura de lemn, pana ce carnea si-a schimbat culoarea, moment in care se adauga in cratita vinul. Dupa ce alcoolul s-a evaporat, se reduce intensitatea focului si se adauga sucul de rosii, bulionul, supa, sare si piper, dupa gust. Se lasa la fiert la foc mic, acoperit, timp de doua-trei ore. Spre final se adauga laptele si se lasa sa scada bine. Se fierb tagliatelle in apa clocotita cu sare, potrivit instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg pastele, se pun pe un platou si se acopera cu sos. Se serveste imediat, eventual cu parmezan ras.
👉 Pune robotul de bucatarie Beko Foodster FPP4102W la treaba si sosul tau va fi gata intr-o clipita.
Spaghetti bolognese cu ciuperci
Reteta de spaghetti bolognese este una delicioasa si poate fi preparata si in versiune vegetariana, de exemplu, cu ciuperci. Reteta de mai jos este rapida si potrivita pentru cei mari si cei mici, care, de altfel, pot fi implicati in procesul de gatire. Dupa ce ati terminat prepararea, nu-ti ramane decat sa pui vasele in masina de spalat si apoi sa va bucurati de mancarea delicioasa.
Ingrediente:
- 50 g hribi uscati
- 6 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 ceapa mica, tocata marunt
- 2 morcovi medii, tocati marunt
- 1 vanata mica, taiata cubulete
- 600 g amestec de ciuperci proaspete taiate cubulete
- sare, dupa gust
- piper, dupa gust
- 5 catei de usturoi, tocati
- 2 linguri bulion de rosii
- 700 g suc de rosii
- 1 crenguta de cimbru
- 1/2 lingurita de zahar
- 350 g spaghetti
- patrunjel proaspat tocat
- parmezan ras, dupa gust
Mod de preparare: Intr-un castron mic, se acopera hribii cu 200 ml apa clocotita si se lasa la macerat o jumatate de ora. Se strecoara si se pastreaza 100 ml din lichid. Intr-o cratita, se pune uleiul, ceapa si morcovii tocati marunt – poti folosi un mini tocator – si se gatesc la foc mediu pana devin aurii, aproximativ 5 minute. Se adauga vinetele si se continua calirea legumelor alte 5 minute. Se adauga ciupercile, sare si piper si se gatesc 8 – 10 minute. Se pun in cratita usturoiul, sucul de rosii, bulionul, cimbrul, zaharul, sare si piper si lichidul ramas de la inmuierea ciupercilor. Se gateste sosul la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand se ingroasa. Se scoate crenguta de cimbru, se pune sare si piper daca mai este necesar. Se fierb spaghetele al dente, potrivit instructiunilor de pe ambalaj, in apa clocotita cu sare. Se scurg si se pastreaza o jumatate de pahar din apa in care au fiert. Se pun pastele in sos, se adauga apa de la gatit, patrunjel si se amesteca bine pentru a se combina ingredientele. Spaghetti bolognese cu ciuperci se servesc fierbinti, presarate cu parmezan proaspat ras.
Descopera 👉 gama de aragaze Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine pentru a pregati cele mai gustoase preparate, precum pastele bolognese.
Paste bolognese cu pui
Daca nu esti un fan al carnii de vita sau pur si simplu vrei o schimbare, poti incerca aceasta reteta de paste bolognese cu pui. Sosul folosit pentru spaghete bolognese poate fi servit si peste un orez fiert al dente.
Ingrediente
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- 1 morcov mediu
- 100 g tulpina de telina
- ulei de masline extravirgin
- 500 g carne de pui tocata
- 2 linguri bulion
- 500 g suc de rosii
- 250 ml supa de pui
- 100 ml vin alb
- cateva frunze de busuioc
- o jumatate legatura patrunjel proaspat
- sare, dupa gust
- piper, dupa gust
Mod de preparare: Legumele se toaca cubulete mici si se calesc intr-o cratita, in ulei, pe plita. Se adauga carnea tocata si se lasa aproximativ doua minute, amestecand continuu. Se adauga vinul, si se caleste totul la foc mare, pana se evapora alcoolul. Se micsoreaza focul, se adauga restul ingredientelor si se fierbe sosul la foc mic, o jumatate de ora. Se fierb al dente pastele preferate, tagliatelle, pappardelle, tagliolini, ravioli, se scurg si se servesc cu sosul de pui si eventual cu parmezan ras.
Descopera 👉 plitele incorporabile Beko cu functii moderne, pentru o gatire cat mai usoara si o utilizare cat mai sigura, astfel incat pregatirea pastelor sa devina una dintre placerile tale.
Pasta bolognese – Sfaturi de preparare
Pentru a te asigura ca faci cele mai bune paste bolognese trebuie sa alegi ingrediente de calitate si sa respecti o serie de pasi simpli. Iata mai jos cateva sfaturi pentru un preparat de exceptie.
Sos pentru paste bolognese – Carnea potrivita
Reteta originala de sos pentru paste bolognese contine carne de vita tocata. Alege o bucata de carne de calitate si cere macelarului sa ti-o toace sau poti face singur acest lucru acasa, cu un robot de bucatarie. O bucata mica de pancetta sau de bacon va adauga un plus de grasime si savoare sosului.
Sos pentru paste bolognese – Un strop de vin
Pentru un sos cu aroma bogata, italienii adauga vin rosu sau alb. Depinde de gusturi, dar cel rosu va da sosului o consistenta aparte.
Sos spaghetti bolognese – Trei legume
Unele retete italiene de sos bolognese nu includ mai mult de trei legume. Reteta originala contine doar morcovi, ceapa si tulpina de telina, calite si stinse cu vin. Apoi, dupa ce alcoolul s-a evaporat, acestea sunt acoperite cu pulpa sau piure de rosii.
Sos pentru paste cu carne – Fierbere la foc mic
Pastele bolognese nu sunt un fel de mancare rapid. Italienii pregatesc aceasta reteta timp de cateva ore. Sosul se fierbe la foc foarte mic, pentru a se reduce lichidul si pentru ca toate aromele ingredientelor din vas sa devina concentrate. Versiuni mai rapide sunt cele care contin o carne mai usoara, precum puiul sau pestele, ori legume.
Tagliatelle sau spaghete bolognese – Pastele potrivite
Un sos bolognese gatit la perfectie se consuma cu paste fierte al dente. Cele mai potrivite sunt tagliatelle sau lasagna, pentru ca sosul sa poata fi absorbit asa cum trebuie.
Pastele bolognese sunt un preparat bogat, hranitor, aromat si gustos, foarte potrivit pentru zilele mai reci de toamna sau iarna. Este o mancare preferata de toata lumea, de la cei mici la cei mari, un motiv suficient pentru a o gati mai des. De la sosuri cu carne la versiunile vegetariene, cu siguranta vei gasi o reteta pe gustul tau.
Sursa foto: Shutterstock