Retete rapide si delicioase de sandvisuri

Publicat la data de: 08/23/2018, 07:25

Autor: Beko

Distribuie

Daca nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru prepararea mancarii si vrei, totusi, sa eviti consumarea preparatelor fast food, poti oricand sa inlocuiesti o masa sau o gustare cu un sandvis rapid si sanatos.

  1. Sandvisul, de la aparitie pana in prezent
  2. Retete delicioase de sandvisuri pe care trebuie sa le incerci

Sandvisul, de la aparitie pana in prezent

Istoria sandvisului a inceput in secolul al XVIII-lea in Europa, desi exista o legenda conform careia inteleptul rabin evreu Hillel cel Batran ar fi inventat acest preparat dupa sarbatorile pascale, cand s-a gandit sa infasoare o bucata de carne de miel intr-o turta matzah.

De atunci, ingredientele au devenit tot mai variate, iar creativitatea si-a spus cuvantul in evolutia retetelor. Ideea de a le folosi intre doua sau mai multe felii de paine s-a pastrat pana in zilele noastre, insa umpluturile sunt acum diverse si tot mai sanatoase, iar condimentele sunt nelipsite. Iata cateva retete ingenioase si sanatoase pentru a incropi, in doar cateva minute, un sandvis delicios:

Avocado toast

retete sandvisuri_2

Avocado este un ingredient care a castigat popularitate in ultimii ani, datorita continutului bogat de grasimi sanatoase. Il folosim pentru a prepara salate, feluri principale, dar si sandvisuri satioase, sanatoase si delicioase.

Ingrediente:

  • 1 avocado
  • 4 felii de paine de secara
  • ½ ceapa rosie
  • 1 castravete
  • Muguri de ceapa
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional, zeama proaspata de lamaie

Fructul de avocado poate fi feliat subtire sau pasat intr-un recipient cu sare, piper si putina zeama de lamaie. Ceapa si castravetii vor fi taiate in felii subtiri si asezate deasupra stratului de avocado. Mugurii de ceapa vor fi folositi pentru stratul superior si acoperit de a doua felie de paine. Poti folosi cantitatile mentionate pentru a pregati doua sandvisuri.

Sandvisuri calde cu ciuperci si mozzarella

retete sandvisuri_3

Sandvisurile calde pot inlocui cu succes o masa, iar daca unul dintre ingrediente este mozzarella, cum este in cazul acestor sandvisuri savuroase, papilele tale gustative vor fi de-a dreptul incantate.

Ingrediente:

  • 2 cesti de ciuperci proaspete
  • ½ ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 150 g de mozzarella
  • 6 felii de paine
  • Sare, piper dupa gust
  • Optional, putin cimbru uscat

Taie marunt ceapa si usturoiul si caleste-le in ulei de masline, intr-o tigaie. Adauga ciupercile si lasa-le sa se rumeneasca, adauga sare, piper si, daca vrei, cimbru, dupa gust. Opreste focul si adauga mozzarella, apoi acopera tigaia cu un capac si las-o cateva minute, pana se topeste branza. Prajeste separat cele 6 felii de paine si pune umplutura deasupra lor. Poti servi alaturi o salata de rucola sau castraveti murati.

Croissant sandvis cu ton

retete sandvisuri_4

Francezii folosesc adesea croissantul in loc de paine, mai ales la micul dejun sau atunci cand prepara sandvisuri. Textura lui pufoasa si untul din compozitie il fac o alegere grozava pentru un astfel de preparat.

Ingrediente

  • 1 croissant proaspat cu unt
  • 1 conserva mica de ton
  • ½ avocado
  • 1 frunza de salata verde
  • 3-4 felii de lamaie
  • 3-4 felii de rosie
  • Masline taiate
  • Sare si piper

Sectioneaza croissantul si unge-l pe partea inferioara cu pasta obtinuta dintr-o jumatate de avocado, in care ai adaugat sare si piper. Adauga salata, feliile de rosii, tonul, maslinele taiate si feliile de lamaie, in aceasta ordine. Poti savura acest sandvis ca atare sau alaturi de o salata proaspata.

Sandvis Club Sandwich

retete sandvisuri_5

Pregatit pentru prima oara in New York, la Union Club, acest sandvis este satios, foarte gustos si prezent in meniuri din intreaga lume.

Ingrediente:

  • 3 felii de paine feliata
  • Carne de curcan sau pui, pregatita pe gratar sau la cuptor si maruntita, aproximativ o ceasca
  • 4 felii de bacon
  • 1 rosie
  • 2 felii de cascaval de dimensiunea celor de paine
  • Salata verde

Avantajul acestui sandvis este ca il poti prepara cu resturile de la ultima cina, daca ai consumat pui sau curcan. Taie carnea in fasii mici, feliaza rosiile si rumeneste putin baconul in tigaie, inainte de a asambla sandvisul. Pentru ca vei avea 3 straturi de paine, asigura-te ca ingredientele vor fi bine dozate intre acestea, indiferent de ordinea in care le dispui. Poti folosi painea ca atare sau o poti praji inainte. Pentru a fixa sandvisurile, poti folosi scobitori. Consuma-le cu muraturi si rosii cherry si te vei bucura de o masa copioasa.

Sandvis cu mozzarella, rosii si pesto

retete sandvisuri_6

Daca esti fan al preparatelor cu specific italian, acest sandvis este cea mai usoara modalitate sa iti satisfaci pofta. E un preparat pe cat de proaspat si usor, pe atat de satios si racoritor in zilele de vara.

Ingrediente:

  • 3 felii de paine alba
  • 1 pachet mic de bulgarasi de mozzarella
  • 12 rosii cherry
  • 3 linguri de sos pesto

Taie bulgarasii de mozzarella in jumatati si pune-i peste feliile de paine prajita in prealabil. Pune totul la cuptorul preincalzit timp de 1-2 minute, pana se topeste mozzarella. Adauga cate o lingurita de pesto si bucura-te de savoarea irezistibila a Italiei.

Sandvis cu branza, pere, miere si nuci

retete sandvisuri_7

Daca esti in cautarea unor gusturi mai speciale, te poti inspira din deserturile frantuzesti pentru a crea un super sandvis. In plus, poti pastra reteta si pentru a-ti impresiona musafirii cu niste tartine preparate cu aceleasi ingrediente.

Ingrediente:

  • 3 felii de paine neagra
  • Branza tartinabila
  • ½ para proaspata, bine coapta
  • 3 lingurite de miere
  • O ceasca de nuci zdrobite

Prajeste feliile de paine si lasa-le sa ajunga la temperatura camerei. Intinde crema de branza cu ajutorul unui cutit de masa si acoper-o cu felii fine de para. Adauga mierea si nucile zdrobite si savureaza rezultatul.

Sandvis cu halloumi

retete sandvisuri_8

Daca esti in cautarea unei alternative satioase fara carne, acest sandvis este perfect pentru tine. Aromele legumelor proaspete se imbina de minune cu cea a branzei pe gratar, iar boabele de piper rosu vor conferi o aroma speciala acestui preparat rapid si gustos.

Ingrediente:

  • 2 felii de paine
  • 2 felii de halloumi
  • ½ rosie
  • ½ ceapa rosie
  • 2 frunze de salata
  • Boabe de piper rosu
  • 3 ciuperci champignon 

Incinge grillul electric si prepara branza si cele 3 ciuperci. Prajeste separat painea si apoi adauga peste prima felie salata, ceapa taiata rondele si rosiile feliate, halloumi-ul si ciupercile. Asezoneaza cu boabe de piper rosu si pune deasupra a doua felie de paine. Pofta buna!

Sandvis cu avocado si ou posat

retete sandvisuri_9

Combinatia avocado – ou este una populara, datorita savorii deosebite si a consistentei. Este foarte importanta si painea aleasa pentru acest sandvis, asa ca iti sugeram una din faina de secara, cu seminte adaugate.

Ingrediente:

  • 2 felii de paine de secara cu seminte
  • 1 avocado mic
  • Cateva frunze de spanac proaspat
  • 1 ou
  • Sare, piper si oregano dupa gust

Paseaza cu furculita fructul de avocado si adauga sare si piper dupa gust. In paralel, pregateste oul posat dupa tehnica clasica: fierbe apa intr-o cratita mica, foloseste telul pentru a crea un vartej in mijlocul acesteia, adauga oul si lasa-l sa fiarba pana cand albusul se leaga complet; scoate-l cu o spumiera si pune-l pe o farfurie. Intinde pasta de avocado pe o felie de paine, adauga oul si presara putin oregano deasupra. Presara frunzele de spanac si acopera cu a doua felie de paine. Nimic nu e mai simplu si mai delicios!

Sandvis cu humus si sfecla

retete sandvisuri_10

Daca esti in cautarea unei reinterpretari a humusului, trebuie sa stii ca sfecla ii poate conferi o savoare aparte. Asezonat cu legume proaspete si verdeata, acest sandvis poate deveni un mic dejun perfect.

Ingrediente:

  • 4 felii de paine neagra
  • 60 g de humus
  • O bucatica de 30 g de sfecla
  • 1 rosie proaspata
  • 1 castravete proaspat
  • 1 morcov crud
  • Verdeturi la alegere (poti folosi valeriana, frunze de spanac, stevie sau alte verdeturi)

Fierbe sfecla si paseaz-o pana devine cremoasa. Amestec-o apoi cu humusul, culoarea si aromele se vor intrepatrunde perfect. Intinde pasta de humus cu sfecla pe o felie de paine si adauga apoi felii subtiri de rosii si de castraveti si betigase de morcovi. Asezoneaza cu verdeata dupa gust si acopera cu a doua felie de paine. In functie de painea aleasa, acest sandvis poate fi consumat si de catre cei alergici la gluten.

Club sandwich cu somon si branza cu mucegai nobil

retete sandvisuri_11

Pastreaza ideea de club sandwich, cu 3 felii de paine si umplutura din belsug si adapteaz-o cu ingrediente mai deosebite, cum ar fi somonul afumat si branza cu mucegai alb.

Ingrediente:

  • 3 felii de paine
  • 3 frunze de salata
  • 1 castravete
  • Cateva felii de somon fume
  • Branza cu mucegai alb (brie, camembert etc.)
  • Piper

Pe prima felie de paine vei intinde putina branza si vei adauga salata si castraveti taiati foarte subtire, eventual cu ajutorul curatatorului de legume. Deasupra celei de-a doua felii vei intinde iar branza, si vei adauga legumele verzi, dar si somonul afumat. Asezoneaza cu piper proaspat macinat dupa gust, acopera sandvisul cu a treia felie si savureaza rezultatul.

Avantajul sandvisurilor nu este doar ca acestea se prepara cu usurinta, ci si ca pot fi reinventate in variante foarte sanatoase si adaptate in functie de gusturi. Poti oricand sa le prepari dupa retetele clasice sau sa devii creativ, nu exista nicio regula atunci cand prepari sandvisuri. In plus, in acest fel poti folosi mancarea ramasa din ziua precedenta, evitand astfel risipa. 

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole