In fiecare an, de Paste, mesele romanilor se umplu cu preparate care mai de care mai apetisante si mai delicioase, incepand cu simplele oua inrosite, continuand cu drobul aromat si friptura savuroasa de miel si terminand cu pufosul cozonac si delicata pasca umpluta cu branza de vaci si stafide. Cand vine vorba despre friptura de miel, exista o gama variata de retete, toate delicioase. Nimic nu se compara cu friptura frageda de miel, gatita indelung la cuptor, la temperatura mica. Servita cu sos de vin, de hrean sau de menta, friptura de miel se insoteste de minune cu aproape orice leguma de primavara, de la sparanghel, anghinare pana la cartofi, fasole verde, mazare sau morcovi. Afla si tu cum poti prepara cea mai delicioasa friptura de miel pentru masa de Paste.
- Cum se gateste carnea de miel
- Friptura de miel la cuptor
- Pulpa de miel cu cartofi gratinati
- Stufat de miel
- Friptura de miel la cuptor, in vin
- Beneficii
Cum se gateste carnea de miel
Indiferent ca este la gratar, la tigaie sau la cuptor, carnea de miel se mananca roz sau cel mult medie. Supragatita, risca sa se usuce si sa-si piarda finetea. Pulpele din spate se gatesc cel mai bine la cuptor, cu sos de vin sau marinate peste noapte, in iaurt si diverse condimente. Alege pulpa din spate a carei carne devine extrem de frageda, odata gatita. Gatul de miel sau colierul este o alegere buna pentru ciorba ori stufat. De asemenea, poti folosi pentru ciorba capul de miel sau partea de sub coaste. Cel mai bun mod de a gati cotlete de miel este sa le faci la gratar. In timpul gatitului si pentru a nu-si pierde sucurile, nu trebuie sa intepi niciodata carnea cu o furculita, atunci cand o intorci; foloseste mai bine o spatula.
Carnea de miel cruda se va pastra aproximativ 3 zile la frigider si putin mai mult, daca este marinata si tinuta intr-un vas etans. Bucatile de miel crude pot fi pastrate pana la 10 luni, la congelator. Carnea de miel tocata ar trebui sa fie consumata, in mod ideal, in ziua cumpararii sau a doua zi. In caz contrar, poate fi congelata pana la doua luni, cu conditia sa fie consumata in aceeasi zi in care este dezghetata. Mielul gatit in sos poate fi congelat foarte bine in portii individuale si se va pastra, in mod normal, cateva luni. In functie de compozitia sosului, se va tine la frigider aproximativ 5 zile.
Descopera, mai jos, cateva retete delicioase, care vor aduce bucurie familiei tale de sarbatori.
Friptura de miel la cuptor
O reteta clasica de friptura din pulpa de miel, gatita indelung intr-un sos de vin rosu cu aroma profunda, pana cand carnea devine atat de frageda ca se topeste in gura.
Ingrediente:
- 2 kg pulpa din spate de miel
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1 cana ceapa, taiata marunt
- 3 catei de usturoi, tocati
- 1 cana morcov
- 1 cana de telina
- 600 ml vin rosu
- 800 g rosii zdrobite
- 2 linguri pasta de rosii
- 500 ml supa de pui
- 5 crengute de cimbru
- 2 frunze de dafin
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Spala carnea de miel, usuc-o, apoi condimenteaza cu sare si piper. Incalzeste 2 linguri de ulei de masline intr-o cratita, la foc mare. Prajeste bucatile de miel pana se rumenesc, aproximativ 5 minute. Scoate carnea pe o farfurie si scurge excesul de grasime (daca exista) din oala. Redu focul la mediu si adauga in cratita 1 lingura de ulei. Pune ceapa si usturoiul si caleste-le usor, timp de 2 minute. Adauga morcovul si telina. Gateste 5 minute, pana cand ceapa devine translucida si dulce. Adauga vinul rosu, supa de pui, rosiile pasate, pasta de rosii, cimbrul si foile de dafin. Amesteca sosul. Pune carnea de miel in cratita, mareste flacara aragazului si adu totul la punctul de fierbere. Inchide focul, acopera cratita, apoi transfera la cuptor, timp de 2 ore. Dupa acest interval, scoate capacul si mai lasa la cuptor timp de 30 de minute. Inlatura frunzele de dafin si cimbrul, apoi scoate carnea si strecoara sosul de vin. Acesta din urma se fierbe la foc mediu, pana cand se ingroasa. Asezoneaza cu sare si piper, daca este necesar. Serveste friptura de miel cu sosul de vin, alaturi de o garnitura de piure de cartofi sau de conopida.
👉 Este o placere sa gatesti la cuptorul incorporabil Beko BBIM12300XPSE, dotat cu tehnologia SteamShine® Cleaning. Uita de curatatul si razuitul grasimii si resturilor de mancare arsa din cuptor; doar adauga apa, porneste cuptorul si resturile pot fi indepartate cu usurinta.
Pulpa de miel cu cartofi gratinati
Fa o bucurie intregii familii, cu aceasta friptura traditionala de miel, servita cu rosii cherry, cartofi cremosi gratinati si broccoli la abur.
Ingrediente:
- 1 lingura ulei de masline
- 1.7 kg pulpa de miel
- 1 ceapa galbena, feliata
- 1 capatana usturoi, taiata pe jumatate, pe orizontala
- 6 crengute proaspete de rozmarin
- 8 crengute de cimbru proaspat
- 6 crengute de oregano proaspete
- 125 ml vin rosu
- 250 ml supa de pui
- 300 g rosii cherry
- 10 g unt moale
- 1,25 kg cartofi curatati, taiati felii subtiri
- 1 usturoi verde tocat
- 2 lingurite cimbru verde
- 500 ml smantana groasa
- 25 g parmezan ras fin
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 160°C. Incinge uleiul intr-o cratita mare, la foc mediu spre mare. Asezoneaza carnea de miel cu sare si piper. Rumeneste usor carnea de miel in tigaie, intorcand-o pe toate partile.
Intr-un vas mare, aranjeaza feliile de ceapa, adauga jumatatile de capatana de usturoi si jumatate din ierburile aromatice. Adauga pulpa de miel, supa si vinul, apoi acopera tava cu o folie de aluminiu, fixand-o bine. Lasa friptura la cuptor timp de 3 ½ ore, pana cand carnea de miel este frageda. Adauga rosiile si stropeste cu ulei de masline si mai lasa 10 minute. Intre timp, unge cu unt o tava patrata de 20 cm adancime, rezistenta la cuptor. Peste baza vasului, pune un strat de cartofi, presara usturoi verde, frunze de cimbru, sare si piper. Repeta operatiunea, terminand cu un strat de cartofi. Incalzeste smantana, toarn-o peste cartofi, apoi presara parmezanul ras. Coace timp de 1 ora, pana cand cartofii sunt aurii deasupra. Serveste friptura de miel impreuna cu sosul de vin si rosii cherry si cartofi gratinati.
Descopera 👉 categoria noastra de cuptoare dotate cu tehnologia 3D cooking, care asigura o distribuire uniforma a caldurii in interiorul cuptorului. Cu ajutorul acestui tip de cuptor, cartofii tai gratinati vor iesi perfect.
Stufat de miel
Acest fel de mancare de inspiratie greceasca si-a gasit loc si la masa noastra de Paste, fiind apreciat pentru aromele sale delicate.
Ingrediente:
- 1,5 kg umar sau pulpa de miel, taiat in bucati de 4-5 cm
- 2 linguri ulei de masline
- 12 bucati de arpagic
- 1 ceapa mare, feliata
- 4 catei de usturoi zdrobit
- 2 linguri pasta de rosii
- 2 lingurite chimen macinat
- 1 lingurita rozmarin proaspat tocat
- ¼ lingurita cuisoare macinate
- un praf de scortisoara
- 1 lingura otet de vin rosu
- 375 ml vin rosu sec
- 400 g rosii in sos
- 375 ml supa de vita
- 1 lingurita sare fina
Mod de preparare: incinge uleiul de masline intr-o oala mare de fonta. Prajeste ceapa feliata si arpagicul curatat pe plita, pana cand incep sa se inmoaie, apoi scoate-le pe o farfurie. Prajeste bucatile de carne in reprize, pana se rumenesc, apoi adauga ceapa inapoi in cratita. Pune cateii de usturoi si prajeste timp de 30 de secunde. Adauga pasta de rosii, condimentele si mai prajeste 1 minut. Adauga otet de vin si vinul rosu sec si fierbe pana sosul va scadea cu o treime. Adauga rosii din conserva, supa de vita, 1 lingurita de sare si fierbe cu capacul pus, putin ridicat, timp de 1 ora si jumatate sau pana cand mielul este delicat, fraged. Condimenteaza cu scortisoara, sare si piper, dupa gust. Serveste stufatul fierbinte, cu garnitura preferata.
Friptura de miel la cuptor, in vin
Gatita lent, la temperatura scazuta, carnea de miel devine mai frageda si mai savuroasa.
Ingrediente:
- 3 kg pulpa de miel
- 12 catei de usturoi
- sare si piper
- 3 lingurite de boia
- 3 lingurite pudra de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 2 cepe mari, taiate in sferturi
- 10 crengute de cimbru
- 3 crengute de rozmarin
- 3 linguri de oregano uscat
- 3 frunze de dafin uscate
- 125 ml suc de lamaie
- 375 ml vin alb
- 500 ml supa de pui
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 240°C. Foloseste un cutit mic, pentru a face aproximativ 25 de incizii pe toata pulpa de miel, cele mai multe in partea superioara. Taie felii 6 catei de usturoi si indeasa-le in crestaturile facute pe pulpa de miel. Presara generos sare pe carnea de miel, piper, boia de ardei si pudra de usturoi. Stropeste cu ulei de masline si freaca peste tot mielul. Pune mielul intr-o tava si coace timp de 30 de minute sau pana cand are o crusta maronie, frumoasa. Scoate din cuptor si intoarce pulpa pe partea cealalta. Coboara temperatura cuptorului la 180°C. Adauga in tava toate celelalte ingrediente. Umple tava cu apa fierbinte, astfel incat sa urce cu aproximativ ¼-⅓ din inaltimea mielului. Acopera tava cu hartie de copt si 2 straturi de folie de aluminiu. Coace friptura timp de 3,5 ore, verificand din cand in cand daca mai are nevoie de apa. Scoate friptura din cuptor si inlatura foliile. Intoarce mielul astfel incat sa fie cu partea superioara in sus, apoi acopera tava si mai lasa 2 ore la cuptor. Dupa acest timp, carnea ar trebui sa se desprinda de pe os si sa fie foarte frageda. Scoate folia si lasa inca 20 de minute, pentru a se rumeni frumos deasupra. Scoate din cuptor si transfera carnea de miel pe platoul de servire. Acopera lejer cu o folie si lasa sa se odihneasca timp de 30 de minute. Strecoara lichidul ramas in tava, intr-o cana transparenta. Scoate o parte din grasimea care se va ridica la suprafata. Gusta si potriveste de sare, piper si zeama de lamaie. Serveste friptura de miel in sos de vin cu cartofi crocanti si salata verde de sezon.
Beneficii
Carnea de miel este o sursa excelenta de fosfor, esential pentru sanatatea oaselor si formarea tesuturilor corpului. Este o sursa buna de zinc, excelenta pentru piele si sistemul imunitar. De asemenea, contine complexul de vitamine B (riboflavina, niacina si B12) si fier, care este implicat in formarea globulelor rosii. Vitaminele B imbunatatesc raportul dintre colesterolul HDL si LDL si scad nivelurile de homocisteina, un aminoacid asociat cu un risc ridicat de infarct miocardic, accident vascular cerebral si boala Alzheimer. La fel ca alte carnuri, cea de miel este o sursa buna de proteine, care ajuta la cresterea masei musculare. Unele dintre grasimile din carne de miel sunt bune pentru sanatatea cardiovasculara. Acesta este cazul grasimilor mononesaturate.
Precautii
Ca toate carnurile rosii, mielul este relativ caloric si bogat in grasimi saturate, despre care se stie ca sunt daunatoare sanatatii. Prin urmare, trebuie consumat cu moderatie. Cu toate acestea, contine mai putine grasimi saturate decat carnea de vita si porc si este deosebit de bogat in acid stearic, un tip de grasime saturata mai putin daunatoare, dar contine mai mult colesterol decat aceste doua carnuri. Se recomanda prudenta atunci cand gatesti miel pe gratar sau grill, deoarece carnea carbonizata a fost asociata cu un risc carcinogen.
Cu o carne de miel gatita lent, pana cand se topeste in gura, scaldata intr-un sos bogat de vin rosu, cu aroma profunda, aceste retete sunt demne de cele mai fine restaurante, insa sunt extrem de usor de pregatit. Asadar, anul acesta, de Paste, nu mai astepta, incearca-le si tu si rasfata-ti familia cu preparate deosebite!
Sursa foto: Shutterstock