Istoria acestui sos, salsa, incepe inca de pe vremea aztecilor, incasilor si mayasilor. Nativii si-au creat propriile versiuni de salsa folosind rosii, ardei iute si seminte de dovleac, totusi, ceea ce se poate numi descoperirea oficiala in restul lumii a avut loc abia dupa ce spaniolii au cucerit Mexicul in anii 1500. Acest amestec de ingrediente a devenit popular in intreaga civilizatie spaniola, iar in 1571, Alonso de Molina a numit acest preparat „salsa”.
Usor de realizat, de cele mai multe ori legumele sunt tocate sau pasate cu ajutorul unui blender, salsa va deveni unul dintre preparatele tale preferate. Descopera mai jos cate ceva despre salsa, precum si cateva retete pe care le vei putea prepara cu usurinta chiar in bucataria ta.
- Scurta istorie
- Tipuri de salsa
- Pico de gallo
- Salsa Taquera
- Salsa Roja
- Salsa Verde
- Salsa de Aguacate
- Salsa Criolla peruana
- Retete de salsa
- Salsa fresca
- Salsa romesco
- Salsa verde italiana
- Salsa al ajillo
- Salsa de mango cu ardei gras rosu
- Salsa picanta cu ananas
- Salsa pico de gallo
Scurta istorie
Nu poti vorbi despre salsa mexicana autentica fara a le onora mai intai istoria. Originea salsei, realizata din rosii maruntite dateaza din perioada cand America Centrala era casa aztecilor, incasilor si mayasilor. Probabil ca toate aceste culturi au consumat-o intr-o anumita forma, dar dieta azteca a fost documentata mai detaliat, asa ca deseori aztecilor li se atribuie inventarea ei. Un misionar franciscan care lucra in America Centrala a inregistrat informatii despre alimentele aztece, inclusiv un sos facut din rosii, ardei iute si seminte de dovleac. Aceasta combinatie de ingrediente nu a primit un nume specific pana cand un preot spaniol, Alfonso de Molina, a numit-o salsa in 1571. Traditia azteca a fost transmisa culturilor ulterioare care traiau in America Centrala si Mexic. La fel ca multe alimente traditionale hispanice, salsa a ajuns sa fie iubita in toata America de Nord.
Salsa este cuvantul spaniol pentru sos, asa ca pentru multe culturi vorbitoare de spaniola, salsa se poate referi la orice sos. In SUA, cuvantul este asociat unui preparat realizat in principal din rosii tocate, ardei iute si ceapa. Primii azteci stiau ca amestecul de rosii si ardei iute oferea un contrast aromat fata de celelalte alimente de baza din dieta lor. O lingura zdravana de salsa isi gasea loc alaturi de preparatele cu fasole si porumb, pentru a inviora felul de mancare. Asadar, se poate spune ca salsa este un fel de condiment echilibrat si aromat, menit sa evidentieze celelalte preparate.
Tipuri de salsa
Iata cateva tipuri de salsa care te-ar putea tenta sa iti largesti orizonturile culinare, dar si talentele de bucatar. Salsa proaspata contine de obicei nu mai mult de cinci ingrediente, care de obicei sunt pur si simplu tocate si amestecate.
Pico de gallo
Este o salsa proaspata, facuta cu rosii tocate marunt, ceapa, ardei serrano, coriandru, suc de lamaie si sare. Este cunoscut pentru culorile sale vibrante si gustul proaspat. Spre deosebire de alte tipuri de salsa, pico de gallo contine foarte putin lichid, ceea ce il face un topping excelent pentru tacos, quesadilla si alte preparate de inspiratie latina. In Mexic, exista multe variante ale retetei de baza. Unele regiuni pregatesc salsa cu jicama (nap mexican) si portocale. Alte versiuni contin castraveti, mango sau pepene verde. Un lucru este insa cert. Pico de gallo traditional mexican nu este considerat neaparat un sos. Poate fi o salata de sine statatoare sau un topping pentru preparate diferite.
Salsa Taquera
Numele ei se traduce prin salsa pentru tacos. Este un preparat popular servit la standurile care vand tacos sau in diferite taverne mexicane. Ingredientul cheie in salsa taquera este chile de arbol. Acest ardei rosu si subtire este mai iute decat un jalapeno si transforma sosul intr-unul extrem de picant. Pentru acest tip de salsa, ardeii si alte ingrediente sunt mai intai gatite, fie fierte, prajite sau sotate. Odata gatite, ingredientele sunt amestecate pentru a face un sos fin. Chile de arbol este vedeta spectacolului, dar puteti reduce iuteala folosind mai putin ardei si mai multe rosii.
Salsa Roja
Este, asa cum ii spune si numele, un sos rosu. Acesta este un termen general care acopera orice tip de salsa realizata in principal din rosii. Poate fi facuta din ingrediente crude, gatite sau o combinatie intre acestea. Se poate face piure pana devine complet neteda sau se amesteca usor pentru a pastra o parte din texturi.
Salsa Verde
Termenul de salsa verde s-ar putea referi la orice sos verde, dar in Mexic, el se prepara doar din tomatillo. Aceste mici fructe verzi sunt originare din Mexic si sunt mai putin dulci si mai acide decat rosiile, ceea ce creeaza un tip de salsa cu aroma puternica, vegetala. La fel ca salsa roja, si aceasta poate fi facuta din ingrediente gatite sau crude. Prajirea ingredientelor sau prepararea lor pe flacara scoate in evidenta dulceata acestui sos. Deoarece tomatillo are deja o aciditate ridicata, salsa verde nu are nevoie de suc de lamaie pentru a echilibra aromele.
Salsa de Aguacate
Este o salsa cremoasa, verde, facuta cu tomatillo si avocado. Ingredientele crude sunt facute piure, devenind astfel un preparat fin, neted, perfect pentru a acompania tacos sau carnea la gratar. Acest tip de salsa echilibreaza prospetimea racoritoare a fructului de avocado si iuteala ardeiului serrano. A nu se confunda cu sosul de guacamole, care contine doar avocado si a carui consistenta este mult mai groasa.
Salsa Criolla peruana
Are un aspect diferit fata de celelalte tipuri de salsa, deoarece contine ceapa rosie feliata in loc de ceapa tocata. Pentru a obtine salsa criolla perfecta, ceapa este taiata felii subtiri, este presarata cu sare si frecata usor. Acest lucru va evidentia dulceata naturala a cepei, iar textura ei va fi una moale, fina. Salsa criolla contine, de asemenea, un chile portocaliu, numit aji amarillo, care adauga o iuteala fructata si aromata. Ardeiul poate fi inlocuit cu ardeiul amarillo, dar va da acestei salsa un gust mai bland. Acest preparat de ceapa rosie este un condiment popular in Peru, dar este de asemenea savurat in America Centrala si de Sud. Se potriveste de minune in sandvisuri si alaturi de preparate din carne.
Retete de salsa
Iti propunem cateva retete delicioase, ca sa iti faci propria salsa, la tine acasa.
Salsa fresca
Ingrediente:
- 1 legatura ceapa verde
- 500 g rosii
- 2 ardei iuti verzi
- 4 linguri ulei
- 4 linguri bere
- 2 linguri zeama de lamaie
- 1 lingura rosii pasate
- 2 lingurite zahar
- sare
- 1 catel usturoi
Mod de preparare: ceapa verde se curata si se toaca marunt. Rosiile se oparesc in apa clocotita, se cojesc si se taie in jumatati, se indeparteaza cotoarele si semintele, apoi se taie cubulete. Ardeii iuti se taie marunt. Uleiul se amesteca cu berea, zeama de lamaie, rosiile pasate, zaharul, sarea si usturoiul zdrobit. Legumele pregatite se sareaza si se amesteca peste sos. Se lasa sa se intrepatrunda aromele timp de o ora. Apoi se serveste cu frigarui din carne la gratar si paine prajita.
Salsa romesco
Aceasta salsa de rosii delicioasa, picanta poate insoti perfect o friptura de vita sau chiar un preparat din peste.
Ingrediente:
- 12 migdale decojite
- 2 felii paine alba sau bagheta
- 50 ml ulei de masline
- 4 catei de usturoi
- 1 conserva de rosii (300 ml)
- 1 ardei iute murat
- 1 ardei iute uscat
- 150 ml vin rosu
- 1 lingura otet de vin
- boia dulce
- sare, piper
Mod de preparare: migdalele se rumenesc intr-o tigaie fara ulei pana devin aurii. Feliile de paine se prajesc pe ambele parti in ulei de masline, apoi se paseaza cu tot cu uleiul ramas intr-un blender. Se amesteca totul cu rosiile cu sos si usturoiul curatat si tocat fin. Ardeiul iute murat se paseaza, apoi se adauga la ingredientele din blender impreuna cu migdalele si ardeiul iute uscat maruntit. Se omogenizeaza totul cu vinul rosu si cu otetul, iar la final se asezoneaza cu boia, sare si piper.
👉 Cu blenderul de masa TBN81808BX de la Beko este o placere sa gatesti. Datorita puterii sale de 800 W si a celor patru cutite din otel inoxidabil, pasarea legumelor se realizeaza usor si rapid.
Salsa verde italiana
Acest tip de salsa verde este puternic aromat, realizat din verdeturi. Este un preparat versatil care se potriveste la fel de bine cu legume, dar si cu carne.
Ingrediente:
- 3 oua
- 1 capatana mare de usturoi
- 1 ceapa
- 2 legaturi de patrunjel
- 250 ml ulei de masline
- sare
- 150 ml supa de legume (sau carne)
Mod de preparare: ouale se fierb 10 minute, apoi se trec sub jet de apa rece si se cojesc. Intre timp, se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Patrunjelul se spala si se marunteste. Uleiul de masline se incinge intr-o tigaie, la foc mic. Se prajesc usturoiul si ceapa pana devin maro-aurii. Cand s-au racit putin, se pun intr-un mojar sau un blender. Se adauga patrunjelul si ouale maruntite si se paseaza. Se adauga supa cand sosul ajunge la consistenta potrivita.
Salsa al ajillo
Un sos care se potriveste de minune cu frigarui la gratar, din carne sau peste.
Ingrediente:
- ½ capatana usturoi
- sare
- 30 g masline verzi
- 100 g capere la borcan
- 500 ml ulei de masline
- 4 galbenusuri
- piper negru
- zeama de lamaie
Mod de preparare: usturoiul se curata, se separa cateii si se zdrobesc cu putina sare intr-un mojar. Se adauga maslinele verzi fara samburi si caperele scurse. Se paseaza totul cu o cantitate suficienta de ulei de masline, astfel incat sosul sa capete o consistenta cremoasa. Se adauga galbenusurile, apoi compozitia se bate bine cu un mixer, pana cand este legata si omogena. Se asezoneaza cu sare, piper proaspat macinat si zeama de lamaie. Sosul poate fi pastrat la frigider timp de 3-4 zile.
Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.
Salsa de mango cu ardei gras rosu
Salsa de mango este delicioasa cu pui la gratar, peste sau carne de porc, si este surprinzator de saraca in carbohidrati.
Ingrediente:
- 1 cana bucati de mango cuburi
- ½ cana bucati de ardei gras rosu
- ¼ cana ardei peperoncini taiati marunt
- ¼ cana ceapa verde taiata subtire
- ½ cana coriandru tocat
- 4 linguri suc de lamaie proaspat stors
- 1 lingura chimen macinat
- sos Tabasco Verde
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- sare
Mod de preparare: se curata mango si se taie pulpa cubulete. Se curata ardeiul gras, se taie cubulete, iar ardeiul iute se curata de seminte si se toaca marunt. Se taie felii subtiri ceapa verde. Se amesteca sucul de lamaie (sau lime) cu chimenul si un strop de Tabasco Verde si uleiul de masline. Se amesteca mango si ardeiul gras, apoi se adauga ceapa verde si coriandrul tocat marunt. Adauga dressingul peste salsa. Poate fi tinuta la figider cateva zile sau se poate servi imediat.
Salsa picanta cu ananas
Pentru ca fiecare salsa merita si un strop de dulceata. Este o salsa speciala, de vara, care te cucereste cu dulceata tropicala a ananasului si prospetimea castravetilor.
Ingrediente:
- 2 cani de ananas proaspat
- 1 cana castraveti tocati
- ¼ cana ceapa rosie tocata marunt
- 1 catel de usturoi, tocat marunt
- ¼ cana coriandru proaspat tocat
- 2 ardei jalapeno, tocati marunt
- suc de 1 lime
- sare si piper
Mod de preparare: se curata si se taie cuburi ananasul. Castravetele se curata de seminte, apoi se taie cubulete. Ceapa, ardeiul iute si usturoiul se curata si se toaca. Se amesteca toate ingredientele cu sucul proaspat stors de la 1 lime si coriandrul tocat. Se lasa salsa la frigider 30 de minute pentru a se intrepatrunde aromele si se serveste rece.
Salsa pico de gallo
Pico de gallo, numit si salsa fresca, salsa bandera si salsa cruda, este un tip de salsa utilizat in mod obisnuit in bucataria mexicana.
Ingrediente:
- 1 cana ceapa alba tocata marunt
- 1 ardei jalapeno sau serrano mediu, tocat fin
- ¼ cana suc de lamaie
- ¾ lingurita sare de mare fina
- 1 ½ kg rosii bine coapte
- ½ cana coriandru proaspat, tocat fin
Mod de preparare: intr-un castron mediu de servire, se combina ceapa tocata fin, jalapeno, sucul de lamaie si sarea. Se lasa la marinat aproximativ 5 minute. Intre timp se curata rosiile de seminte, apoi se toaca in cubulete mici. Se toaca si coriandrul. Se adauga rosiile si coriandrul in bolul cu ceapa marinata, se amesteca pentru a se combina totul. Se adauga sare dupa gust si se lasa la marinat timp de 15 minute, inainte de a se consuma, sau se poate lasa cateva ore la frigider. Se serveste cu preparate de peste, carne sau clasicele preparate mexicane tacos, burritos sau chiar chilli con carne.
Pentru cei ce nu suporta coriandrul, acesta se poate inlocui cu patrunjel proaspat.
De la azteci si mayasi pana in zilele noastre, salsa si-a adaptat si schimbat retetele, insa un lucru a ramas constant: este la fel de delicioasa si aromata si si-a castigat cu usurinta locul printre preparatele preferate de gurmanzii din toata lumea.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa video: Youtube Beko Romania