Reteta de macarons: Sfaturi de preparare pentru un desert delicios

Publicat la data de: 04/21/2023, 10:44

Autor: Beko

Distribuie

Un preparat emblematic in bucataria frantuzeasca de azi – la fel ca branzeturile cu mucegai sau sandvisul Croque-monsieur, macarons sunt un desert simplu, elegant si delicios, care isi are originea, de fapt, in Italia renascentista. Desertul este compus din doua discuri din aluat fin pe baza de faina de migdale, cu o textura crocanta si moale in acelasi timp, si o crema aromata, pe baza de unt ori ciocolata sau orice altceva prefera bucatarul. Prepararea de macarons nu este o operatiune foarte complicata, atat timp cat ai un cuptor bun. Vei descoperi mai jos cateva retete de macarons, dar si sfaturi care sa te ajute sa le prepari la perfectie.

  • Macarons reteta originala
  • Macarons reteta simpla cu ciocolata si zmeura
  • Reteta macarons cu faina de grau (macarons fara faina de migdale)
  • Reteta macarons colorate
  • Crema macarons cu ciocolata

Retete macarons

Macarons sunt un desert clasic frantuzesc, dar multi ezita sa-l prepare, de teama ca nu vor reusi. Retetele de mai jos sunt usoare si cu siguranta vor aduce un zambet de placere pe chipul tau si al celor dragi. Vei obtine niste macarons cu aspect neted si stralucitor și cu textura crocanta la exterior si fondantă la interior. 

Macarons reteta originala 

reteta originala macarons

Daca vrei sa prepari macarons reteta originala, nu ai nevoie de ingrediente foarte multe, ci doar de cea mai buna calitate. 

Ingrediente:

  • 2 albusuri de ou
  • 100 g faina de migdale
  • 100 g zahar pudra
  • 3 picaturi de extract natural de vanilie

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 240°C. Amesteca migdalele macinate fin cu zaharul pudra. Bate albusurile spuma tare, apoi adauga-le peste amestecul de migdale, amestecand usor, de jos in sus, pana ce compozitia devine uniforma. Adauga extractul de vanilie si mai amesteca usor. Pune compozitia intr-un pos. Formeaza discurile de macarons cu un diametru de aproximativ 4 centimetri, pe o foaie de copt (te poti ajuta si trasand cercuri cu ajutorul unui creion). Lasa distanta suficienta intre ele, pentru ca la copt se vor dilata putin. Bate tava de masa de cateva ori, pentru a elimina aerul prezent in discurile de macarons. Operatiunea este necesara pentru obtinerea unui aspect neted, fara crapaturi. Umezeste usor suprafata fiecarui macaron cu o pensula, apoi presara zahar pudra. Pune tava in cuptor, inchide usa, apoi coboara temperatura la 150°C. Macarons se coc 15 –  20 de minute. Scoate-le din cuptor si lasa-le la racit pe un gratar, fara a le desprinde de pe foaia de copt, pentru ca vor avea inca o consistenta moale. Dupa racire, desprinde-le de pe foaia de copt si umple-le, punand crema preferata intre doua discuri.

Descopera 👉 gama de cuptoare Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine pentru a pregati cele mai gustoase deserturi, precum macarons.

Macarons reteta simpla cu ciocolata si zmeura

reteta macarons

Macarons reteta simpla – cine nu-si doreste sa prepare un astfel de desert delicios dupa o metoda infailibila si rapida. Reteta de mai jos include o crema delicioasa de ciocolata cu zmeura.

Ingrediente:

  • Macarons
  • 195 g faina de migdale
  • 195 g zahar pudra
  • 10 g cacao 
  • 50 ml apa
  • 200 g zahar tos
  • 5 albusuri 
  • colorant alimentar rosu
  • Crema
  • 200 g zmeura proaspata
  • 150 g ciocolata neagra
  • 50 g unt
  • 50 g smantana lichida cu continut de grasime de peste 30%

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 170°C. Pregateste compozitia de macarons astfel: amesteca zaharul pudra, migdalele macinate si pudra de cacao si trece-le printr-o sita. Adauga jumatate din albusuri si amesteca bine compozitia. Intr-o cratita, pune zaharul tos si apa si incalzeste totul la foc mediu, pe plita. Cu un termometru de bucatarie, verifica siropul, acesta nu trebuie sa depaseasca 120°C. Bate restul albusurilor cu un mixer sau un tel, pana devin o spuma. Toarna peste ele, putin cate putin, siropul fierbinte, in timp ce continui sa bati cu mixerul setat la minim. Dupa ce ai incorporat siropul, da mixerul la o viteza superioara, pana ce se raceste bezeaua. Dupa ce a devenit neteda si stralucitoare, pune cateva picaturi de colorant alimentar rosu, mai bate putin, apoi adauga amestecul de migdale, iar, cu o spatula, omogenizeaza, facand miscari de jos in sus. Pune compozitia intr-un pos (sau o punga de plastic careia i-ai taiat unul din colturi) si formeaza dischete mici pe o foaie de copt pe care ai pus-o intr-o tava. Bate tava de cateva ori de masa, pentru a elimina aerul din macarons. Da la cuptor pentru 10 – 12 minute, scoate-le si apoi lasa-le sa se raceasca, inainte de a le umple. Pentru crema, paseaza zmeura printr-o sita. Pe aragaz, la bain marie, intr-o cratita, topeste ciocolata, untul si smantana. Ia crema de pe foc, las-o la racit, apoi adauga zmeura. Discurile de macarons se umplu cu crema rece si se lasa la frigider cateva ore, inainte de a le servi.

Descopera 👉 plitele incorporabile Beko cu functii moderne, pentru o gatire cat mai usoara si o utilizare cat mai sigura, astfel incat pregatirea deserturilor sa devina una dintre placerile tale.

Reteta macarons cu faina de grau (macarons fara faina de migdale)

macarons cu faina de migdale

Exista persoane care au alergii la diverse fructe oleaginoase, inclusiv la migdale. Reteta macarons cu faina de grau este la fel de delicioasa ca cea originala. Daca vrei sa prepari macarons fara faina de migdale, mai poti inlocui acest ingredient cu nuca de cocos rasa foarte fin. 

Ingrediente

  • 60 g albusuri de ou
  • 80 g zahar pudra
  • 70 g faina de grau
  • 70 g zahar tos
  • un praf de sare
  • cateva picaturi de colorant alimentar

Mod de preparare: Intr-un bol, bate albusurile spuma tare cu putina sare, adaugand treptat zaharul tos. La final, trebuie sa obtii o bezea tare, lucioasa si neteda. Pune colorantul alimentar, apoi faina amestecata cu zaharul pudra si cernute usor, in prealabil. Amesteca de jos in sus cu o spatula, pana la omogenizare, apoi pune compozitia intr-un pos. Formeaza discuri cu un diametru de 4 centimetri, pe o foaie de copt pusa intr-o tava. Bate usor tava de masa pentru a le uniformiza. Coace biscuitii in cuptorul preincalzit, la 140°C, timp de 20 de minute. Scoate-i si lasa-i la racit, inainte de a-i umple. 

Reteta macarons colorate

macarons colorate

Amuzante si festive, macarons sunt un desert care lasa loc imaginatiei sa zburde. Reteta macarons colorate de mai jos nu presupune multa munca, dar e o modalitate garantata de a uimi oaspetii la o masa festiva.

Ingrediente 

  • 100 g faina de migdale
  • 75 g zahar pudra
  • 70 g albusuri
  • 75 g zahar tos
  • 3 linguri de drajeuri colorate Sprinkles

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 150°C. Intr-un castron, cerne faina de migdale si zaharul pudra. Intr-un bol mare, pune albusurile si bate-le pana incep sa devina spuma, apoi adauga zaharul tos, putin cate putin. Bate albusurile cu zaharul pana obtii o bezea tare si lucioasa. Adauga amestecul de faina de migdale si zahar si amesteca de jos in sus, usor, pana se omogenizeaza. Adauga drajeurile si pune compozitia intr-un pos. Fa discuri de 4 centimetri pe o foaie de copt pe care ai pus-o intr-o tava. Bate tava de masa pentru a scapa de bulele de aer din discurile de macarons. Presara drajeuri si deasupra discurilor si lasa tava deoparte 15 minute, apoi pune macarons la copt, timp de 18-20 de minute. Transfera foaia de copt cu macarons pe un gratar, lasa la racit, apoi umple discurile cu crema preferata. 

Crema macarons clasica cu ciocolata 

macarons cu ciocolata

Acest ganas cu ciocolata este o crema macarons clasica si se prepara extrem de rapid. Inainte de a umple discurile de macarons, lasa crema sa se raceasca bine, de preferat cateva ore.

Ingrediente:

  • 200 ml smantana lichida cu 35% grasime
  • 1 lingura zahar tos
  • 250 g ciocolata neagra
  • 50 g unt

Mod de preparare: Pune intr-o cratita pe foc, pe aragaz, smantana si zaharul si adu la punctul de fierbere. Ia cratita de pe foc, adauga jumatate din ciocolata taiata bucati mici. Lasa la topit cateva secunde si amesteca apoi bine, cu o spatula. Adauga restul de ciocolata taiata bucati mici, amesteca, apoi pune untul cubulete. Amesteca bine, pana se omogenizeaza crema, apoi lasa la racit la temperatura camerei. 

Macarons – trucuri pentru preparare

cum prepari macarons

Ceea ce face special un macaron este friabilitatea exteriorului, care trebuie sa fie neted si lucios, in timp ce interiorul discului este o bezea granuloasa si moale, care se topeste in gura. Iata mai jos cateva sfaturi pentru reusita acestui desert: 

  • Evita sa folosesti albusuri foarte proaspete. Pentru discuri de macarons perfecte, albusurile folosite trebuie sa aiba o vechime de minimum trei zile, iar explicatia este aceea ca ele au nevoie sa se limpezeasca. Ouale foarte proaspete au albusul foarte dens. 
  • De asemenea, albusul trebuie sa fie la temperatura camerei. Intotdeauna se cantaresc albusurile inainte de a prepara compozitia de macarons. 
  • Foloseste zahar pudra pentru ca aluatul sa fie cat mai fin.
  • Foloseste o faina de migdale cat mai fina, aproape pudra, pe care o amesteci cu zaharul si apoi cerni totul cu ajutorul unei site. 
  • Amestecul de zahar si faina de migdale se toarna treptat in albusurile batute spuma tare in prealabil. Se amesteca totul cu o spatula, de jos in sus si de la stanga la dreapta,  pentru obtinerea unei paste netede si omogene.
  • Discurile se formeaza pe hartie de copt cu ajutorul unui pos. Nu se fac foarte mari si se lasa distanta intre ele, pentru ca se mai umfla la copt. Macarons au forma clasica rotunda. Dar nimic nu te impiedica sa le dai o alta forma.
  • Tava cu macarons se loveste de mai multe ori de masa. Procedeul ajuta la eliminarea bulelor de aer din macarons, care, astfel, nu se vor crapa la copt si vor avea acel aspect neted si lucios. 
  • Pentru macarons colorate, foloseste un colorant alimentar bio. De asemenea, le poti decora dupa bunul plac si propria imaginatie. 
  • Lasa discurile la racit inainte de a le umple cu crema pentru macarons preferata. De asemenea, lasa-le la frigider cateva ore – ideal 24 – inainte de a le servi.
  • Macarons pot fi pastrate la frigider, intr-un recipient ermetic, timp de 5-7 zile.

Macarons – scurta istorie

Multa lume asociaza acest desert cu bucataria frantuzeasca si, cu siguranta, in prezent Franta este considerata tara macarons. Mai putini stiu ca macarons sunt un desert cu origini italiene si medievale. Potrivit mai multor istorici, macarons au o origine si mai indepartata, un desert ca un biscuits creat in tarile arabe, raspandit apoi pe continentul nostru atunci cand europenii au inceput sa navigheze departe. “Maccherone” (aluat fin) era un biscuite care a aparut in Italia, in secolul al XIV-lea. A ajuns in Franta in secolul al XVI-lea, datorita Catherinei de Médicis, care s-a casatorit cu ducele Henri de Orleans, viitor rege. In epoca, macarons erau niste simpli biscuiti din faina de migdale, zahar si albus de ou. In Italia, reteta va evolua ulterior in amaretti, biscuitii crocanti din faina de migdale cunoscuti in prezent. In Franta, macaron-ul a evoluat in desertul crocant si moale in acelasi timp, care este atat de popular in prezent. Forma cu care este cunoscut in prezent, doua discuri unite de o crema – care putea fi un ganas de ciocolata, dulceata ori un preparat cu unt si diverse arome – a fost creata dupa 1830, de patiserii parizieni. Macaron-ul parizian este, in prezent, cel mai faimos in lume. Iar, dupa ce a devenit popular in arome clasice de ciocolata, vanilie, cafea, fistic, praline sau lamaie, macarons sunt preparate in prezent cu diverse arome si culori, de la violete la fructul pasiunii si castane.  

Macarons sunt considerate adevarate bijuterii ale bucatariei frantuzesti. Elegante in simplitatea lor, colorate si parfumate cu aroma dorita, macarons sunt un desert pe cat de rafinat, pe atat de usor de preparat. Cu retetele infailibile de mai sus, vei reusi sa prepari rapid macarons, ori de cate ori iti vei dori. 

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010