Primul an de viata: cum ai grija de bebelusul tau

Publicat la data de: 01/29/2021, 08:44

Autor: Beko

Distribuie

Uneori, timpul pare sa treaca mai repede decat ne-am astepta, iar nasterea primului copil este acel eveniment care ne ia prin surprindere, orice ar fi. Chiar daca am pregatit deja camera copilului si am pus la punct trusa cu medicamente si cu produse de ingrijire, tot simtim ca nasterea se apropie cu pasi foarte repezi. Emotia este perfect justificata, dar teama trebuie ponderata cat mai mult, pentru ca tu sa te poti ingriji de cel mic in mod corespunzator. Nevoile lui sunt multe, inca din prima zi, iar primul an de viata pune bazele unei dezvoltari normale, din punctul de vedere al sanatatii organismului si din cel al abilitatilor cognitive. Pentru ca saptamanile de dupa iesirea din maternitate sa fie linistite, ai nevoie de acele informatii ce-ti pot risipi nedumerirea, in momentele de cumpana. Igiena e mai importanta ca oricand, iar tehnologia HygieneShield, disponibila in noua gama Beko, ce cuprinde sapte electrocasnice, elimina peste 99% din bacterii si virusuri, inclusiv coronavirusul. Cu cat vei cunoaste mai in detaliu cum evolueaza cel mic, imediat dupa venirea pe lume, cu atat mai usor vei putea sa-i acorzi conditiile vitale unei dezvoltari armonioase.

  • Care sunt schimbarile din primele sase luni
  • Care este evolutia pana la un an
  • Ce sfaturi iti vor face viata de parinte mai usoara
  • Cum poti contribui la dezvoltarea armonioasa a bebelusului 

Vezi 👉 AICI gama noastra HygieneShield

Care sunt schimbarile din primele sase luni

Imediat ce veti ajunge acasa pentru prima oara in formula de trei, entuziasmul si temerea va vor coplesi in mod egal. Indiferent de sfaturile care vin din toate partile sau de sursele de informare pe care le-ai luat in calcul in ultimele luni de sarcina, nimic nu se compara cu experienta directa de a fi tanar parinte. Exista multe adaptari de care este nevoie in locuinta, de la camera celui mic, echipata corespunzator, pana la prezenta unui sterilizator UV multifunctional, care va neutraliza microbii si bacteriile biberoanelor si jucariilor, fara a deteriora plasticul sau sticla. Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le stapanesti acum sunt schimbarile prin care micutul va trece in prima jumatate a primului an din viata lui. Acestea se vor succeda astfel:

Pana la doua luni

Pentru ca la venirea pe lume a micutului tau, creierul nu este dezvoltat complet, primele doua saptamani sunt vitale pentru ca bebelusul sa deprinda capacitati cerebrale si senzoriale depline. Copilul are nevoie sa simta atingerea mamei, sa-i auda vocea, iar acesta este motivul pentru care il vei vedea des cum cauta sanul. Hranirea celui mic se va face o data la 3-4 ore, iar mutarea lui de la un san la altul ajuta la prevenirea colicilor. Somnul si suptul sunt singurele activitati de pana in doua luni, dar, dupa aceea, copilul te va surprinde prin capacitatea de a-si tine singur capul cand sta pe burtica. Isi va misca mainile si piciorusele si va fi capabil sa isi suga degetele.

Pana la patru luni

Marea schimbare, ce se va petrece la mijlocul distantei dintre doua si patru luni, este capacitatea celui mic de a sta in sezut si de a-si sustine capul. Va fi mai putin agitat, pentru ca timpul ce a trecut din viata lui, desi scurt, a fost suficient pentru a-l ajuta sa exploreze spatiul din imediata proximitate. Copilul poate distinge deja obiectele colorate si este captivat cand percepe miscare in jurul lui. Frecventa meselor se va reduce, fiind suficient un interval de 5 ore intre acestea.

Pana la sase luni

Atingerea pragului psihologic al primei jumatati de an vine cu avantaje mari in relationarea dintre parinte si copil. Cel mic intelege cand se indreapta lingurita catre gura lui si o deschide de fiecare data, sta in picioare tinut de manute, poate manevra jucariile cu ambele maini si este capabil sa combine sunetele in silabe. La acest stadiu, greutatea copilului are o valoare dubla fata de cea de la nastere, iar cel mic incepe sa-si exploreze corpul si sa diferentieze propria persoana de cele din jur.

Vezi categoria noastra de  ▶ MASINI DE SPALAT

ingrijirea copilului (5)

Care este evolutia pana la un an

Daca primele sase luni sunt marcate de nedumerirea celui mic, in legatura cu tot ce se afla in jurul lui, dupa acest moment, lucrurile iau o alta turnura. Bebelusul va incepe sa fie tot mai atras de mediul in care se dezvolta, iar acest lucru implica pana si situatii riscante. Dornic de explorare si increzator in fortele lui, dar insuficient dezvoltat pentru a se deplasa in siguranta, cel mic se va lovi si va incerca sa duca spre gura tot ce prinde in maini. Nereusitele de moment il vor intrista, iar de fiecare data cand va plange, va astepta ca tu sa-i oferi ajutorul.

Pana la opt luni

Copilul tau va fi capabil sa mearga de-a busilea, sa pipaie jucariile, sa le ridice de la sol si chiar sa le ia cu el. Vei putea sa-i transmiti interdictia de a atinge anumite obiecte, cum ar fi prizele sau suprafetele incalzite, iar el va intelege. Pana la varsta de opt luni, cel mic va putea diferentia, deja, persoanele apropiate de cele necunoscute. Este important ca riscul reprezentat de bacterii si virusuri sa fie cat mai diminuat cu putinta, mai ales intr-un moment in care cel mic va putea sa-si foloseasca deja nu doar degetul mare, ci si pe celelalte.

Pana la zece luni

Mersul de-a busilea nu mai are niciun secret pentru cel mic, nici macar atunci cand va avea de traversat praguri inalte sau de urcat scari. Aceasta este varsta la care copilul isi va urma tendinta de a imita tot ce vede in jurul lui, atat la adulti, cat si la cei de varsta sa. Capabil chiar si sa se ridice in picioare, sa controleze jucariile si sa se hraneasca singur, cel mic va va emotiona mai mult ca niciodata cand va rosti, pentru prima oara, cuvintele „mama” sau „tata”.

Pana la douasprezece luni

De regula, acesta este intervalul de timp pana la care copilul reuseste sa se deplaseze in picioare neasistat, chiar daca se va simti nesigur si va pasi numai pe varfuri. Nevoia de independenta il va face tot mai naravas cand va veni ora mesei, iar de multe ori, va trata tacamurile ca pe niste jucarii. Cu toate acestea, va sti sa prinda mai ferm tacamurile, biberoanele sau canile si isi va putea coordona miscarile, astfel incat sa se poata apleca pentru a ridica obiecte de pe podea. Mai mult, atunci cand vei vrea sa il imbraci cu o bluzita sau cu un pulover, va intelege ca trebuie sa ridice bratele.

ingrijirea copilului (3)

Ce sfaturi iti vor face viata de parinte mai usoara

Primul an din viata celui mic este o perioada a invatarii si a adaptarii la mediul inconjurator, precum si a dobandirii principalelor abilitati in privinta jocului, socializarii si a folosirii limbajului. Cu toate acestea, nu doar cei mici au o multime de lucruri de invatat, ci se adultii. Inclinati sa exagereze multe dintre semnele date de copil, acestia pot face o serie de greseli in ciuda bunelor intentii. Per total, misiunea de parinte va fi una mai usoara, daca vei tine cont de urmatoarele recomandari:

  • inainte de imbaiere, verifica temperatura apei folosind mana sau cotul. In cazul in care ai la indemana un termometru de baie, acesta trebuie sa indice cel mult 37 de grade Celsius;
  • acorda atentie deosebita nu doar confortului termic din casa, ci si combaterii agentilor patogeni. O masina de spalat sau un uscator de rufe cu tehnologia HygieneShield de dezinfectare UV garanteaza eficienta de peste 99%, in conditiile in care pastreaza integritatea tesaturilor;
  • foloseste crema la schimbarea scutecului, numai daca partile genitale ale celui mic sunt inrosite. In cazul bebelusilor de sex feminin, spalarea si uscarea se vor face numai prin miscari dinspre partea anterioara spre cea posterioara;
  • imbraca-l pe cel mic numai cu haine lejere, adecvate temperaturii camerei. Pana la momentul in care copilul va pasi cu propriile forte, evita sa-l incalti si alege sa-l protejezi de frig prin simpla folosire a sosetelor;
  • in caz de febra, nu acoperi excesiv bebelusul si incearca sa-i reglezi temperatura cu ajutorul unei batiste umede. Administrarea medicamentelor impotriva febrei se face numai atunci cand termometrul indica 38,5 grade si doar la recomandarea pediatrului. 

Vezi categoria noastra de 👉 USCATOARE DE RUFE

Cum poti contribui la dezvoltarea armonioasa a bebelusului

Cu o importanta la fel de mare precum cea fizica, dar nu mereu constientizata pe deplin, dezvoltarea psiho-emotionala a celui mic depinde, in cea mai mare parte, de atitudinea ta pozitiva. Avand in vedere ca, pana la varsta de un an, copilul tau foloseste cea mai mare parte a energiei metabolice pentru a-si dezvolta creierul, este important sa tii cont de nevoile sale cognitive la fel de des pe cat te straduiesti sa il hranesti si sa il mentii curat. Iata cum iti poti ajuta copilul sa urmeze o dezvoltare armonioasa, inca din prima zi:

  • tine-l la pieptul tau si in brate, cat mai des, pentru a stabili o legatura emotionala cu bebelusul si pentru a-l obisnui cu vocea sau cu mirosul tau;
  • maseaza-l frecvent, conform recomandarilor specialistilor, pentru a contribui activ la dezvoltarea sa motorie;
  • incurajeaza-l sa atinga obiectele si sa exploreze mediul inconjurator, sub supravegherea ta, si ajuta-l sa inteleaga proprietatile fizice ale elementelor din proximitate;
  • de fiecare data cand copilul are o mica victorie, cum ar fi apucarea unei jucarii sau ridicarea alteia de jos, da-i sentimentul de satisfactie si lauda-i efortul;
  • chiar daca bucuria te copleseste si ai putea sa pierzi notiunea timpului, acorda-i orele necesare somnului, pentru ca bebelusul sa-si poata recapata fortele.

Sfaturile de mai sus sunt o colectie de indicii cu privire la ce ar putea insemna viata de parinte. Atentia ta, acordata celui mic zi de zi, te va ajuta sa progresezi impreuna cu el si sa stabilesti o legatura de lunga durata cu fiinta cea mai draga. 

Credit foto: Shutterstock


Distribuie

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010