Publicat la data de: 01/29/2021, 08:44
Autor: Beko
Uneori, timpul pare sa treaca mai repede decat ne-am astepta, iar nasterea primului copil este acel eveniment care ne ia prin surprindere, orice ar fi. Chiar daca am pregatit deja camera copilului si am pus la punct trusa cu medicamente si cu produse de ingrijire, tot simtim ca nasterea se apropie cu pasi foarte repezi. Emotia este perfect justificata, dar teama trebuie ponderata cat mai mult, pentru ca tu sa te poti ingriji de cel mic in mod corespunzator. Nevoile lui sunt multe, inca din prima zi, iar primul an de viata pune bazele unei dezvoltari normale, din punctul de vedere al sanatatii organismului si din cel al abilitatilor cognitive. Pentru ca saptamanile de dupa iesirea din maternitate sa fie linistite, ai nevoie de acele informatii ce-ti pot risipi nedumerirea, in momentele de cumpana. Igiena e mai importanta ca oricand, iar tehnologia HygieneShield, disponibila in noua gama Beko, ce cuprinde sapte electrocasnice, elimina peste 99% din bacterii si virusuri, inclusiv coronavirusul. Cu cat vei cunoaste mai in detaliu cum evolueaza cel mic, imediat dupa venirea pe lume, cu atat mai usor vei putea sa-i acorzi conditiile vitale unei dezvoltari armonioase.
Vezi 👉 AICI gama noastra HygieneShield
Imediat ce veti ajunge acasa pentru prima oara in formula de trei, entuziasmul si temerea va vor coplesi in mod egal. Indiferent de sfaturile care vin din toate partile sau de sursele de informare pe care le-ai luat in calcul in ultimele luni de sarcina, nimic nu se compara cu experienta directa de a fi tanar parinte. Exista multe adaptari de care este nevoie in locuinta, de la camera celui mic, echipata corespunzator, pana la prezenta unui sterilizator UV multifunctional, care va neutraliza microbii si bacteriile biberoanelor si jucariilor, fara a deteriora plasticul sau sticla. Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le stapanesti acum sunt schimbarile prin care micutul va trece in prima jumatate a primului an din viata lui. Acestea se vor succeda astfel:
Pentru ca la venirea pe lume a micutului tau, creierul nu este dezvoltat complet, primele doua saptamani sunt vitale pentru ca bebelusul sa deprinda capacitati cerebrale si senzoriale depline. Copilul are nevoie sa simta atingerea mamei, sa-i auda vocea, iar acesta este motivul pentru care il vei vedea des cum cauta sanul. Hranirea celui mic se va face o data la 3-4 ore, iar mutarea lui de la un san la altul ajuta la prevenirea colicilor. Somnul si suptul sunt singurele activitati de pana in doua luni, dar, dupa aceea, copilul te va surprinde prin capacitatea de a-si tine singur capul cand sta pe burtica. Isi va misca mainile si piciorusele si va fi capabil sa isi suga degetele.
Marea schimbare, ce se va petrece la mijlocul distantei dintre doua si patru luni, este capacitatea celui mic de a sta in sezut si de a-si sustine capul. Va fi mai putin agitat, pentru ca timpul ce a trecut din viata lui, desi scurt, a fost suficient pentru a-l ajuta sa exploreze spatiul din imediata proximitate. Copilul poate distinge deja obiectele colorate si este captivat cand percepe miscare in jurul lui. Frecventa meselor se va reduce, fiind suficient un interval de 5 ore intre acestea.
Atingerea pragului psihologic al primei jumatati de an vine cu avantaje mari in relationarea dintre parinte si copil. Cel mic intelege cand se indreapta lingurita catre gura lui si o deschide de fiecare data, sta in picioare tinut de manute, poate manevra jucariile cu ambele maini si este capabil sa combine sunetele in silabe. La acest stadiu, greutatea copilului are o valoare dubla fata de cea de la nastere, iar cel mic incepe sa-si exploreze corpul si sa diferentieze propria persoana de cele din jur.
Vezi categoria noastra de ▶ MASINI DE SPALAT
Daca primele sase luni sunt marcate de nedumerirea celui mic, in legatura cu tot ce se afla in jurul lui, dupa acest moment, lucrurile iau o alta turnura. Bebelusul va incepe sa fie tot mai atras de mediul in care se dezvolta, iar acest lucru implica pana si situatii riscante. Dornic de explorare si increzator in fortele lui, dar insuficient dezvoltat pentru a se deplasa in siguranta, cel mic se va lovi si va incerca sa duca spre gura tot ce prinde in maini. Nereusitele de moment il vor intrista, iar de fiecare data cand va plange, va astepta ca tu sa-i oferi ajutorul.
Copilul tau va fi capabil sa mearga de-a busilea, sa pipaie jucariile, sa le ridice de la sol si chiar sa le ia cu el. Vei putea sa-i transmiti interdictia de a atinge anumite obiecte, cum ar fi prizele sau suprafetele incalzite, iar el va intelege. Pana la varsta de opt luni, cel mic va putea diferentia, deja, persoanele apropiate de cele necunoscute. Este important ca riscul reprezentat de bacterii si virusuri sa fie cat mai diminuat cu putinta, mai ales intr-un moment in care cel mic va putea sa-si foloseasca deja nu doar degetul mare, ci si pe celelalte.
Mersul de-a busilea nu mai are niciun secret pentru cel mic, nici macar atunci cand va avea de traversat praguri inalte sau de urcat scari. Aceasta este varsta la care copilul isi va urma tendinta de a imita tot ce vede in jurul lui, atat la adulti, cat si la cei de varsta sa. Capabil chiar si sa se ridice in picioare, sa controleze jucariile si sa se hraneasca singur, cel mic va va emotiona mai mult ca niciodata cand va rosti, pentru prima oara, cuvintele „mama” sau „tata”.
De regula, acesta este intervalul de timp pana la care copilul reuseste sa se deplaseze in picioare neasistat, chiar daca se va simti nesigur si va pasi numai pe varfuri. Nevoia de independenta il va face tot mai naravas cand va veni ora mesei, iar de multe ori, va trata tacamurile ca pe niste jucarii. Cu toate acestea, va sti sa prinda mai ferm tacamurile, biberoanele sau canile si isi va putea coordona miscarile, astfel incat sa se poata apleca pentru a ridica obiecte de pe podea. Mai mult, atunci cand vei vrea sa il imbraci cu o bluzita sau cu un pulover, va intelege ca trebuie sa ridice bratele.
Primul an din viata celui mic este o perioada a invatarii si a adaptarii la mediul inconjurator, precum si a dobandirii principalelor abilitati in privinta jocului, socializarii si a folosirii limbajului. Cu toate acestea, nu doar cei mici au o multime de lucruri de invatat, ci se adultii. Inclinati sa exagereze multe dintre semnele date de copil, acestia pot face o serie de greseli in ciuda bunelor intentii. Per total, misiunea de parinte va fi una mai usoara, daca vei tine cont de urmatoarele recomandari:
Vezi categoria noastra de 👉 USCATOARE DE RUFE
Cu o importanta la fel de mare precum cea fizica, dar nu mereu constientizata pe deplin, dezvoltarea psiho-emotionala a celui mic depinde, in cea mai mare parte, de atitudinea ta pozitiva. Avand in vedere ca, pana la varsta de un an, copilul tau foloseste cea mai mare parte a energiei metabolice pentru a-si dezvolta creierul, este important sa tii cont de nevoile sale cognitive la fel de des pe cat te straduiesti sa il hranesti si sa il mentii curat. Iata cum iti poti ajuta copilul sa urmeze o dezvoltare armonioasa, inca din prima zi:
Sfaturile de mai sus sunt o colectie de indicii cu privire la ce ar putea insemna viata de parinte. Atentia ta, acordata celui mic zi de zi, te va ajuta sa progresezi impreuna cu el si sa stabilesti o legatura de lunga durata cu fiinta cea mai draga.
Credit foto: Shutterstock
Masina de spalat rufe Beko WTE10744N
Cu ajutorul masinii de spalat rufe Beko WTE10744N spalatul rufelor va fi mai rapid datorita tehnologiei AquaTech™. Un ciclu de spalare va fi mai rapid si mai eficient datorita miscarii apei din interiorul tamburului masinii de spalat. Apa impreuna cu detergentul formeaza un jet puternic, care este directionat de sus, iar acesta patrunde direct in tesatura, inainte de inceperea ciclului de spalare, facand curatarea mult mai eficienta decat la programele obisnuite. Prin designul special al cuvei, tehnologia Aquawave, creeaza conditii optime de spalare pentru rufe si asigura o curatare eficienta dar blanda, fara miscari ce ar putea afecta tesatura.
Combina frigorifica Beko RCNA406E30ZXR
Combina frigorifica Beko RCNA406E30ZXR este un produs usor de integrat in orice tip de bucatarie. Aceasta poate fi incastrata in mobilier daca iti doresti acest lucru. Deschiderea usii la un unghi de 90° ofera functionalitate maxima in utilizare. Cat despre alimente, acestea vor fi pastrate in conditii perfecte. Compartimentul EverFresh+ mentine prospetimea verdeturilor si legumelor pana la 30 de zile.
Cuptor incorporabil Beko BIDM19500DXDS
Acum te poti bucura de preparate sanatoase pregatite la abur cu ajutorul cuptorului incorporabil Beko BIDM19500DXDS. Functia Combi Steam te ajuta ca durata ta de gatire sa fie mult mai scurta, iar alimentele nu isi vor pierde din vitamine si mineralele. Pentru o distribuire uniforma a caldurii in interiorul cuptorului, functia 3D Cooking iti permite sa gatesti simultan trei preparate, fara riscul de a amesteca mirosurile.