In momentul in care iti doresti sa savurezi un desert bun, dar care sa fie si sanatos in acelasi timp, atunci prajitura cu capsuni este alegerea perfecta pentru tine. Se prepara relativ usor si poate fi alternativa ideala si pentru persoanele aflate la dieta, in functie de ingredientele pe care alegi sa le pui in compozitie.
Totusi, trebuie sa stii ca exista mai multe moduri de preparare, de la prajitura cu capsuni si iaurt, pana la cea cu capsuni si bezea, fiecare dintre ele aducandu-ti in farfurie o textura usor diferita si un gust nou. Indiferent de ce vei alege sa prepari, insa, acesta este un desert irezistibil, pe care trebuie sa-l incerci atat in sezonul cald, cat si iarna sau toamna.
In continuare, iti vom oferi cele mai cunoscute moduri de preparare prin care poti pregati si tu aceasta prajitura, pentru a te bucura alaturi de cei dragi de un desert gustos si sanatos.
Cuprins:
1. Prajitura cu capsuni si frisca – reteta pas cu pas
2. Prajitura cu capsuni si iaurt, fara zahar
3. Prajitura cu capsuni si bezea – reteta cu piscoturi si mascarpone
4. Prajitura cu capsuni si crema de vanilie – alte sfaturi si trucuri generale
1. Prajitura cu capsuni si frisca – reteta pas cu pas

Prima optiune pe care ti-o vom prezenta este prajitura cu capsuni si crema de vanilie. Aceasta este si una dintre cele mai intalnite alternative, iar rezultatul final este unul pur si simplu irezistibil. Mai jos, vei regasi intreaga lista de ingrediente, dar si pasii de preparare.
- Categorie rețetă: desert
- Temperatură cuptor: 180 grade Celsius
- Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara
- Timp de gătire: 45 minute
Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 oua
- 200 g zahar
- 200 g faina
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar
- 50 g amidon de porumb
- esenta de vanilie
Pentru frisca:
- 500 ml smantana pentru frisca grasa
- 100 g zahar pudra
Optional (pentru decor):
- 500 g capsuni proaspete
- 1 plic gelatina
Mod de preparare
Pasul 1: Prima data trebuie sa incepi cu prepararea blatului. Astfel, albusurile se separa de galbenusuri si se amesteca cu ajutorul unui mixer, pana cand se obtine o spuma tare sau o bezea perfecta, dupa cum mai este aceasta cunoscuta. Cand ai ajuns la aceasta consistenta, trebuie sa incepi sa adaugi treptat si zaharul si sa amesteci in continuare, pana cand compozitia devine lucioasa, iar acesta s-a integrat perfect.
Pasul 2: Incorporeaza apoi galbenusurile unul cate unul, amestecand usor cu o spatula. Tot acum este momentul sa adaugi si ingredientele uscate, precum faina, praful de copt si zaharul vanilat.
Pasul 3: Toarna aluatul intr-o tava speciala si coace prajitura timp de 25-30 de minute la cuptorul electric preincalzit la 180 de grade. Acesta va garanta o coacere uniforma si te va ajuta sa obtii un blat perfect rumenit la exterior si pufos la interior.
Cand este gata, el trebuie lasat sa se raceasca complet, inainte de asamblarea propriu-zisa.
Pasul 4: Cat timp blatul sta la cuptor, trebuie sa te ocupi de prepararea cremei. Pune laptele la incalzit pe plita cu inductie, impreuna cu esenta de vanilie.
Pasul 5: Intr-un bol, bate galbenusurile cu zaharul, tot cu ajutorul unui mixer, dupa care adauga amidonul si amesteca bine.
Pasul 6: Toarna treptat laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri, amestecand continuu. Transfera apoi compozitia inapoi in oala si mai las-o pe plita la foc mediu, amestecand constant, pana se ingroasa treptat. Crema trebuie sa fie race, inainte de asamblarea prajiturii cu capsuni si frisca.
Pasul 7: Cu ajutorul unui mixer performant, bate smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra, pana cand aceasta se intareste perfect.
Pasul 8: Pentru ca reteta de prajitura cu capsuni sa fie completa, spala fructele si taie-le in felii subtiri sau in jumatati, dupa preferinte. Tot acum poti prepara si gelatina, dupa instructiunile de pe plic, pentru ca aspectul final sa fie unul delicios.
Pasul 9: Taie blatul racit in doua straturi egale, dupa care aseaza crema cat mai uniform posibil peste tot si tapeteaza toata suprafata cu jumatate din cantitatea de capsuni.
Pasul 10: Aseaza al doilea blat si acopera intreaga prajitura cu un strat generos de frisca. Decoreaza prajitura cu restul de capsuni si toarna peste ele si gelatina obtinuta, daca iti doresti.
Pasul 11: Prajitura cu crema de vanilie, capsuni si frisca este gata, insa ca aromele sa se patrunda perfect, este nevoie sa o lasi la frigider cel putin 2-3 ore inainte de servire.
2. Prajitura cu capsuni si iaurt, fara zahar

Exista, insa, si o alternativa pentru persoanele care isi doresc sa savureze prajitura cu capsuni fara zahar. Tot mai multi oameni au inceput in ultima vreme sa renunte la acest ingredient din cauza efectelor pe care le poate avea pe termen lung asupra sanatatii si organismului, astfel incat retetele de toate genurile au fost adaptate, iar aceasta nu face o exceptie. Nu trebuie sa-ti faci griji asupra gustului final, pentru ca va fi la fel de delicios, cu ajutorul indulcitorilor naturali.
- Categorie reteta: desert
- Temperatura cuptor: 180 grade Celsius
- Functie cuptor: incalzire superioara si inferioara
- Timp de gatire: 50 minute
Ingrediente:
Pentru blat:
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- Un praf de sare
- 3 oua
- 100 ml ulei
- 150 ml iaurt grecesc
- 100 ml miere (sau alt indulcitor natural, cum ar fi siropul de artar)
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 200 g capsuni proaspete
Pentru topping:
- 200 g capsuni proaspete, pentru decor
Mod de preparare
Pasul 1: Intr-un bol mare, amesteca faina, care poate fi normala sau integrala, praful de copt si un praf de sare.
Pasul 2: Intr-un alt bol, bate ouale cu uleiul, iaurtul grecesc, mierea si esenta de vanilie, pana cand obtii o compozitie omogena. Daca, in schimb, vrei sa renunti la acea sursa de grasime si vrei sa obtii o prajitura cu capsuni si unt, le poti inlocui oricand pe cele doua intre ele.
Pasul 3: Toarna ingredientele lichide peste cele uscate si amesteca usor, pana cand obtii un aluat omogen.
Pasul 4: Incorporeaza usor capsunile taiate felii in aluat, dupa care pune intreaga compozitie intr-o tava special pregatita. Daca, in schimb, nu ai fructe proaspete in frigider, poti face oricand si prajitura cu capsuni congelate, intrucat pentru aceasta varianta ele merg de minune.
Pentru un plus de savoare, poti face si o bezea pe care sa o pui deasupra pajiturii, inainte de a o baga la cuptor. Aceasta se va rumeni perfect, iar pentru prepararea sa nu ai nevoie decat de albusuri si de zahar, care trebuie sa fie batute bine cu un mixer.
Pasul 5: Coace prajitura rapida cu capsuni timp de 30-35 de minute in cuptorul preincazit la 180 de grade.
Pasul 6: Cand este gata, scoate-o din cuptor si las-o sa se raceasca. Ea poate fi servita simpla, ca atare, ori cu cateva capsuni proaspete pe deasupra si o lingura de iaurt grecesc, pentru un plus de savoare.
Aceasta prajitura cu capsuni si unt, plus iaurt, fara zahar, este nu doar delicioasa, ci si sanatoasa, fiind ideala pentru oricine doreste sa evite zaharul rafinat si pentru cine vrea sa-si tina kilogramele in frau sau sa promoveze un stil de viata sanatos pe termen lung.
3. Prajitura cu capsuni si bezea – reteta cu piscoturi si mascarpone

Pe langa alternativele de sus, mai avem pentru tine inca o varianta de prajitura cu capsuni simpla, dar la fel de delicioasa. De aceasta data, este vorba despre una cu blat de piscoturi si crema de mascarpone, optiunea perfecta pentru o zi de rasfat, in care vrei ceva sanatos, dar si rapid de facut.
- Categorie reteta: desert
- Timp de gatire: 25 minute
Ingrediente:
Pentru blat:
- 200 g piscoturi
- 100 ml suc de portocale
Pentru crema de mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 200 ml frisca lichida
- 100 g zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 300 g capsuni proaspete
Mod de preparare:
Pasul 1: Inmoaie piscoturile unul cate unul in suc de portocale si aseaza-le pe fundul tavii speciale intr-un strat uniform. Ai grija sa nu le lasi foarte mult in zeama, intrucat se vor inmuia prea tare. Acestea absorb imediat lichidul, motiv pentru care trebuie sa le treci doar cate o secunda pe fiecare parte.
Pasul 2: Intr-un bol mare, bate frisca lichida pana cand se intareste, cu ajutorul unui mixer performant.
Pasul 3: Intr-un alt recipient, amesteca cantitatea de mascarpone cu zaharul pudra si esenta de vanilie, pana cand ingredientele se omogenizeaza perfect.
Pasul 4: Incorporeaza usor, cu ajutorul unei spatule, frisca batuta anterior in crema de mascarpone.
Pasul 5: Intinde uniform crema peste stratul de piscoturi si adauga pe toata suprafata caspuni taiate in felii subtiri. Completeaza apoi cu un nou strat de piscoturi inmuiate in suc de portocale, dupa care pune restul de mascarpone si fructele ramase.
Pasul 6: Prajitura cu capsuni, piscoturi si mascarpone este gata in doar cateva minute si cativa pasi simpli, insa pentru a te bucura de toate aromele sale, dar si pentru ca piscoturile sa se insiropeze perfect, este nevoie sa o lasi la frigider peste noapte.
In final, aceasta este o alternativa perfecta si de prajitura cu capsuni fara oua, intrucat nu necesita sa fie bagata la cuptor si, implicit, nu trebuie sa stai prea mult timp in bucatarie.
4. Prajitura cu capsuni si crema de vanilie – alte sfaturi si trucuri generale

Asadar, dupa cum ai vazut deja, exista mai multe retete de prajituri cu capsuni pe care le poti incerca. Chiar daca toate au in centrul atentiei acelasi fruct delicios, crema, blatul, dar si modul de preparare sunt ceva mai diferite, astfel incat si gustul final va fi unul divers, dar la fel de delicios de fiecare data. Pentru a ne asigura ca obtii cel mai bun desert, mai venim in ajutorul tau cu alte cateva sfaturi ce-ti pot fi de folos.
Astfel, pe langa blatul de piscoturi, mai exista si alte alternative pe care le poti incerca si care te pot scuti de la a baga desertul in cuptor. Spre exemplu, exista optiunea de prajitura cu capsuni si biscuiti fara coacere. Tot ce trebuie sa faci este sa-i zdrobesti, dupa care sa-i amesteci cu unt topit si sa-i tasezi bine pe fundul unei tavi. Apoi, totul se desfasoara exact ca mai sus, adica va trebuie sa adaugi stratul de crema de mascarpone, capsunile si sa dai desertul la rece. Aceasta alternativa este pe cat de simpla, pe atat de delicioasa.
Pentru a obtine rezultate rapide si fara batai de cap, este esential sa ai la dispozitie cele mai bune electrocasnice si tehnologii. Asadar, in momentul in care te decizi sa prepari prajitura cu capsuni si vanilie, dar si orice alt desert sau fel de mancare, e important sa ai in bucatarie un mixer puternic, de calitate, care te va ajuta sa obtii texturile dorite intr-un timp foarte scurt.
Mai mult, cuptorul cu ventilatie este si el o reala necesitate a lumii moderne, pentru ca acesta asigura o distributie uniforma a caldurii, un aspect ideal pentru a coace perfect blatul prajiturii, dar si alte multe lucruri care necesita sa treaca prin acest proces.
Totodata, pentru macinarea biscuitilor sau pentru prepararea rapida a cremelor si amestecurilor, vei avea nevoie si de blendere de inalta generatie sau chiar de mini tocatoare. Astfel, nu va trebui sa mai realizezi aceste procese manual si sa pierzi minute in sire, ci te poti lasa pe baza tehnologiilor moderne, care au fost adaptate si create fix pentru a-ti simplifica viata de zi cu zi.
Nu in ultimul rand, pentru ca prajitura cu capsuni la rece sa fie perfecta, este important sa folosesti doar ingrediente proaspete, care vor face si ele diferenta in final.
In cele din urma, daca respecti toate aceste indicatii, vei vedea faptul ca gustul este, intr-adevar, unul extrem de delicios, fresh, care nu va dezamagi nici macar un membru din familie sau invitat la masa festiva.
In concluzie, prajitura cu capsuni este un desert destul de versatil, care poate fi preparat intr-o multitudine de moduri si care iti promite o experienta culinara perfecta. Se face simplu, nu ai nevoie de niciun fel de experienta in bucatarie si iti asigura o parte din nutrientii de care organismul are nevoie, datorita ingredientelor delicioase. Care dintre variantele de mai sus este favorita ta?