Piureuri de legume si fructe: cele mai gustoase retete

Publicat la data de: 05/12/2020, 18:41

Autor: Beko

Distribuie

Piureurile de legume si fructe sunt un preparat simplu si usor de pregatit si pot fi folosite in numeroase feluri, de la garnituri sau desert si pana la o gustare delicioasa la pranz.

In cele ce urmeaza ti-am pregatit cateva retete de piureuri de legume si fructe pe care le poti incerca acasa, dar si cateva sfaturi utile pentru a transforma aceste preparate in unele aromate si savuroase:

Retete de piureuri de legume

Fie ca optezi pentru un piure de cartofi simplu, fie ca vrei sa incerci diferite legume, iata cateva retete care te vor ajuta sa prepari un piure gustos:

Reteta piure de cartofi

reteta piure de cartofi

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 70 g unt (82% grasime), la temperatura camerei
  • 250 ml lapte fierbinte
  • sare

Mod de preparare:

Incepe prin a spala bine cartofii si apoi curata-i de coaja. Pe masura ce ii cureti, ii poti pune intr-un bol cu apa rece. Taie-i, apoi, cubulete si spala-i bine, clatind de mai multe ori cu apa rece. Pune cartofii intr-o cratita, adauga apa rece cat sa ii acopere complet si presara putina sare. Se fierb la foc mediu, aproximativ 25 de minute.

Dupa ce au fiert, pune-i intr-o sita pentru a scurge apa, apoi zdrobeste-i, folosind o presa manuala de cartofi. Adauga untul si amesteca pentru a se incorpora cat mai bine. Pune, treptat, si laptele, amestecand continuu. Daca e nevoie, mai poti adauga sare la final, dupa gust.

Reteta piure de morcovi

reteta piure morcovi

Ingrediente:

  • 6 morcovi mari
  • 80 g unt sau smantana dulce pentru gatit
  • sare si chimion, dupa gust

Mod de preparare:

Curata morcovii de coaja, spala-i bine si taie-i felii, pune-i intr-o cratita, adauga apa si sare si lasa-i sa fiarba timp de 25 de minute sau pana cand devin suficient de moi. Scurge apa, pune morcovii intr-un blender, impreuna cu untul sau smantana dulce pentru gatit si mixeaza pana cand obtii un piure cremos si fin. La final, poti adauga sare dupa gust, dar si putin chimion pentru a avea un piure de morcovi aromat.

Reteta piure de mazare

reteta piure mazare

Ingrediente:

  • 1 kg mazare (congelata sau proaspata)
  • 150 ml smantana dulce pentru gatit
  • 100 g unt (80% grasime)
  • sare

Mod de preparare:

Incepe prin a pune apa la fiert intr-o cratita, impreuna cu o lingurita de sare. Odata ce apa incepe sa clocoteasca, adauga mazarea si las-o sa fiarba pentru cel mult cinci minute. Daca fierbe prea mult, boabele isi pierd culoarea si gustul. Pune, apoi, mazarea intr-o sita si clateste-o putin sub un jet de apa rece. Aceasta opreste fierberea si ajuta la pastrarea culorii.

Intre timp, incalzeste smantana dulce. Pune mazarea intr-un blender, impreuna cu smantana fierbinte si jumatate din cantitatea de unt, apoi mixeaza bine. Foloseste un blender de mana pentru a pasa cat mai bine mazarea, astfel incat sa nu ramana coji. Adauga si restul cantitatii de unt si continua sa mixezi pana cand obtii un piure de mazare fin si cremos. Mai poti adauga putina smantana dulce la final, in cazul in care piureul este prea gros.

Reteta piure de legume coapte

reteta piure legume coapte

Ingrediente:

  • 3 cartofi mari
  • 3 morcovi mari
  • 1 capatana mica de conopida
  • 2 capatani de usturoi
  • 5 linguri ulei de masline
  • 1 litru supa de legume
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Spala cartofii, curata-i de coaja si taie-i cubulete. Spala morcovii, curata coaja si taie-i rondele. Conopida o poti rupe in bucati mici. Pune toate legumele intr-o tava incapatoare, adauga usturoiul curatat in prealabil, pe care il poti lasa intreg. Condimenteaza, apoi, cu sare si piper, putin ulei si amesteca bine. Toarna in tava o jumatate din cantitatea de supa de legume, apoi baga tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute sau pana cand legumele devin moi.

Eventual, daca lichidul scade prea mult, mai poti adauga din cand in cand putina supa in tava. Odata ce legumele s-au copt, paseaza-le folosind un mixer vertical. Daca piureul este prea gros, mai poti adauga supa de legume.

Reteta piure de cartofi dulci

reteta piure cartofi dulci

Ingrediente:

  • 3 cartofi dulci medii
  • 2-3 catei de usturoi
  • 30 g unt
  • 80 ml smantana de gatit
  • sare si piper, dupa gust
  • chimen macinat, optional

Mod de preparare:

Curata coaja cartofilor dulci si taie-i in cuburi mici. Pune apa la fiert intr-o cratita, impreuna cu o lingurita de sare, apoi adauga si cartofii dulci. Eventual, poti pune si cativa catei de usturoi intregi, pentru un gust mai intens. Odata ce apa incepe sa fiarba, redu focul si lasa cartofii dulci sa fiarba pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand devin foarte moi.

Scurge apa, adauga untul, sarea, piperul si chimenul (optional) si zdrobeste cartofii dulci cu blenderul, pana cand obtii o compozitie fina. Adauga, treptat, smantana pentru gatit, pana cand obtii consistenta dorita.

Retete de piureuri de fructe

Daca vrei sa pregatesti o gustare rapida si dulce, poti opta pentru una dintre retetele de piureuri de fructe de mai jos:

Reteta piure de mere

reteta piure de mere

Ingrediente:

  • 1 kg mere
  • 120 ml apa

Mod de preparare:

Incepe prin a spala bine merele, apoi curata coaja si indeparteaza cotorul si semintele. Taie-le in bucati mici si pune-le la fiert, intr-o cratita cu apa, la foc mediu. Merele ar trebui sa fie gata in aproximativ 20 de minute. Nu uita sa amesteci din cand in cand.

Odata ce fructele sunt gata, ia cratita de pe foc si lasa compozitia sa se raceasca pentru cateva minute. Foloseste un mixer vertical pentru a pasa cat mai bine merele. Daca vrei ca piureul sa fie mai dulce, poti adauga putina miere si, bineinteles, putina scortisoara pentru mai multa aroma.

Reteta piure de piersici

reteta piure piersici

Ingrediente:

  • 6 piersici
  • 120 ml apa

Mod de preparare:

Spala piersicile, curata coaja si apoi taie-le in felii subtiri. Pune apa la fiert, impreuna cu piersicile, pentru aproximativ 15 minute. Eventual, poti opta pentru prepararea la baie de aburi sau intr-un steamer. Odata ce piersicile au fiert, le poti pasa cu un blender, pana cand obtii un piure fin si cremos.

Reteta piure de pere si banane

reteta piure banane pere

 

Ingrediente:

  • 2 pere
  • 3 banane
  • scortisoara, optional

Mod de preparare:

Spala bine perele si curata coaja bananelor, apoi, feliaza-le. Asaza bucatile de banane si pere pe o hartie de copt, pe care o vei strange la capete, ca pe un cosulet, si da apoi fructele la cuptor, intr-un vas de sticla termorezistent, pentru cel mult 30 de minute. Odata ce fructele s-au racit, pune-le intr-un blender si mixeaza pana cand obtii un piure cremos si omogen. Adauga scortisoara, dupa gust.

Reteta piure de avocado

reteta piure avocado

 

Ingrediente:

  • 1 avocado mediu, bine copt
  • 50 ml lapte
  • 1 lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare:

Taie fructul de avocado pe jumatate si curata bine miezul, folosind o lingurita. Pune-l intr-un blender, adauga laptele si mixeaza pana cand piureul capata o consistenta cremoasa. Adauga zeama de lamaie la final, deoarece aceasta va impiedica piureul de avocado sa oxideze si sa isi schimbe gustul.

Citeste si Retete de salate vegetariene pentru masa de pranz

Idei pentru servirea piureului de legume sau fructe

Poti servi piureurile de legume ca o gustare la pranz sau ca garnitura, alaturi de o friptura de pui, peste sau chiar cativa creveti trasi in tigaie, cu unt, usturoi si parmezan. Piureul de cartofi dulci este ideal servit alaturi de creveti. De asemenea, poti savura un piure de legume alaturi de salata preferata.

In ceea ce priveste piureul de fructe, acesta poate fi servit cald sau rece, ca o gustare dulce si sanatoasa, langa care poti pune cativa biscuiti si, eventual, cateva stafide sau fulgi de ovaz.

Sfaturi practice pentru a obtine un piure cremos

Retetele de piureuri sunt simple si usor de preparat, insa exista cateva sfaturi care te vor ajuta sa obtii intotdeauna un piure cremos si delicios:

  • Pentru piureul de legume, poti folosi atat legume fierte, cat si coapte, dar tine cont ca cele coapte vor avea o aroma mai intensa;
  • Alege intotdeauna cartofi pentru fiert, cei cu consistenta fainoasa; de obicei, pe eticheta pungilor de cartofi scrie daca sunt pentru fiert, prajit sau copt;
  • Adauga unt, lapte sau smantana de gatit pentru a obtine un piure cremos si aromat;
  • Poti folosi un blender pentru a mixa compozitia de piure, insa tine cont ca, in cazul piureului de cartofi, e indicat sa folosesti o presa manuala, deoarece blenderul va schimba consistenta piureului;
  • Poti adauga miere in piureul de legume, in cazul in care nu este suficient de dulce;
  • Condimenteaza piureurile de legume cu tot felul de arome pentru mai multa savoare; poti experimenta cu chimen, usturoi, marar, busuioc, piper sau patrunjel.

Atunci cand vrei sa prepari ceva rapid si simplu, piureurile de legume sau fructe sunt alegerea ideala pentru o gustare. In plus, sunt sanatoase si pe gustul tuturor.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole