Cu origini franceze, pateul nu este altceva decat o pasta/crema tartinabila sarata. De obicei, bucatarii pregatesc deliciosul pate din carne de organe, cum ar fi ficatul de pui etc., dar pentru o varianta mai sanatoasa, vegetala, ciupercile pot fi un excelent substitut al carnii. Pateul de ciuperci are o aroma bogata, savuroasa, de padure, iar daca adaugi si niscaiva ierburi aromatice proaspete si treci totul printr-un mini tocator de bucatarie, apoi asezonezi cu sare, piper si multa dragoste, atunci poti sa fii convins ca vei reusi sa ajungi la inimile si papilele gustative ale familiei tale sau ale invitatilor tai.
Retetele de pate de ciuperci sunt extrem de usor de preparat si sunt gata repede. Serveste-l pe felii de paine prajita, dimineata, sau in orice moment al zilei, pentru o gustare hranitoare, sanatoasa si savuroasa.
Pate de ciuperci cu nuci
Acest pate de ciuperci cu nuci poate fi pastrat la frigider, intr-un recipient ermetic, timp de 3 zile. Serveste-l dimineata, la micul dejun, sau ca gustare in timpul zilei, pentru o masa sanatoasa si savuroasa.
Ingrediente
-
150g nuci crude
-
100 g caju crud
-
¼ cana ulei de masline
-
1 ceapa mica, tocata marunt
-
1 baton de telina apio, tocat marunt
-
2 catei de usturoi, pisati
-
150 g ciuperci buton sau mici, tocate marunt
-
1 lingurita frunze de cimbru proaspat
-
⅓ cana maioneza
Mod de preparare
-
Pune nucile si caju intr-un castron mediu si acopera cu apa rece. Lasa-le la frigider 5-6 ore sau peste noapte. Clateste si scurge nucile. Toca-le marunt. Pune-le intr-un bol mediu si lasa deoparte.
-
Incinge uleiul intr-o tigaie medie si caleste ceapa si telina la foc mediu, timp de 5 minute sau pana se inmoaie.
-
Adauga usturoiul, ciupercile si frunzele de cimbru si amesteca timp de 2-3 minute sau pana cand ciupercile sunt gatite.
-
Adauga aceasta compozitie la amestecul de nuci si omogenizeaza, pentru a le combina. Lasa compozitia sa se raceasca.
-
Amesteca maioneza si asezoneaza dupa gust, cu sare de mare si piper negru.
-
Serveste cu felii de paine prajita sau crackers.
👉 Cu prajitorul de paine de la Beko, TAM4201B, dotat cu 3 functii speciale, ideale pentru economisirea timpului, si 7 niveluri de prajire, poti face dintr-o simpla felie de paine cea mai savuroasa gustare cu pate de ciuperci.
Pasta de ciuperci cu maioneza
Plina de arome de ciuperci si cimbru, cremoasa, delicioasa si surprinzator de usor de pregatit – va deveni rapid o reteta preferata de familia ta.
Ingrediente
-
20 g unt
-
1 lingura ulei
-
300 g ciuperci
-
1 ceapa
-
2 catei de usturoi
-
½ lingurita frunze de cimbru proaspat
-
1 lingura suc de lamaie
-
1 lingurita sos Worcestershire
-
2 linguri de maioneza
-
½ lingurita sare
-
piper negru proaspat macinat
-
1 lingura smantana
Mod de preparare
- Spala si sterge ciupercile cu un prosop de hartie. Curata si toaca grosier ceapa. Curata cateii de usturoi.
- Pune totul in bolul unui robot de bucatarie si amesteca, pana se toaca fin. Cu cat il toci mai fin in aceasta etapa, cu atat textura pateului tau va fi mai fina.
- Adauga untul si uleiul intr-o tigaie mare si incalzeste la foc mediu.
- Adauga amestecul de ciuperci si ceapa. Gateste, amestecand regulat, la foc mediu, timp de 15-20 de minute sau pana cand ciupercile sunt bine gatite si amestecul a devenit pasta, iar toate sucurile s-au evaporat. Nu lasa amestecul sa se rumeneasca.
- Amesteca frunzele de cimbru, sucul de lamaie si sosul Worcestershire. Gateste inca 2-3 minute.
- Ia de pe foc si lasa la racit 20-30 de minute.
- Dupa ce se raceste, amesteca maioneza, smantana si adauga sare si piper, dupa gust.
- Transfera intr-un bol si serveste imediat sau lasa pateul de ciuperci la frigider, peste noapte.
Pate de ciuperci cu ardei
Pateul de ciuperci este o reteta de pateu vegetarian usor, lejer, dar foarte aromat, care poate fi savurat si apreciat chiar si de cei care nu au o alimentatie pe baza de plante. Ciupercile sotate sunt aromate cu usturoi, rozmarin si ricotta cremoasa. Serveste pe paine rustica si vei avea un aperitiv minunat de savurat, tot timpul anului.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de masline
- 450 g ciuperci crimini, tocate grosier
- 85 g ceapa rosie, tocata marunt
- 1 catel de usturoi, ras
- ¼ lingurita sare
- ¼ lingurita piper negru proaspat macinat
- 1 crenguta de rozmarin proaspat, tocata marunt
- 220 g ricotta
- ½ ardei gras, tocat marunt
Mod de preparare
- Intr-o tigaie mare, la foc mediu, incalzeste bine uleiul.
- Adauga ciupercile si gateste pana incep sa se rumeneasca, amestecand constant.
- Adauga salota si caleste 3-4 minute, pana incepe sa se inmoaie.
- Adauga usturoiul, rozmarinul, sarea si piperul, amesteca si gateste timp de 2 minute.
- Lasa sa se raceasca timp de 10 minute.
- Adauga amestecul de ciuperci intr-un robot de bucatarie, impreuna cu ricotta, ardeiul gras si amesteca pana la omogenizare.
- Potriveste gustul de sare si piper.
- Transfera intr-un bol sau intr-un recipient cu capac si lasa la frigider timp de 30 de minute, pana cand pateul de ciuperci cu ardei se intareste putin.
👉 Pune robotul de bucatarie Beko Foodster FPP4102W la treaba si pateul tau de ciuperci va fi gata intr-o clipita.
Pate de ciuperci de post
Un pate de ciuperci de post are un gust asemanator variantei clasice, din ficat. Sarea neagra ofera aroma specifica data de ou, iar otetul de vin rosu, pe cea a maionezei.
Ingrediente
- 500 g ciuperci albe buton sau cremini, feliate
- 2 cepe mari albe sau galbene, feliate
- ½ cana caju sau nuci crude
- 4-5 linguri ulei de masline
- 1 lingura otet de vin rosu
- ½ lingurita sare de mare sau neagra (dupa gust)
- piper negru, dupa gust
Mod de preparare
- Lasa la inmuiat nucile caju in apa rece, pentru cateva ore sau peste noapte.
- Preincalzeste 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare, la foc mediu. Adauga ceapa si caleste-o incet, aproximativ 5-7 minute, pana devine translucida.
- Adauga ciupercile si continua sa sotezi pana cand ciupercile s-au gatit, iar amestecul este maro auriu si parfumat.
- Lasa legumele sa se raceasca cel putin 10 minute.
- Adauga amestecul de ciuperci si ceapa intr-un robot de bucatarie. Scurge nucile si adauga-le in compozitia de pate de ciuperci de post.
- Incepe sa procesezi amestecul in robot si adauga uleiul si otetul, in timp ce masina functioneaza.
- Adauga sarea si piperul si pulseaza din nou, pentru a combina bine totul.
- Gusta si potriveste de sare si piper.
- Amestecul trebuie tocat foarte, foarte fin si destul de neted (dar nu in intregime piure).
- Se da la frigider, pana este gata de servire.
Pate de ciuperci pentru iarna
Pateul de ciuperci pentru iarna poate fi facut din orice ciuperci proaspete; in acest caz, s-au folosit portobello. Gustarea este foarte gustoasa si parfumata si poate fi servita in siguranta la orice sarbatoare festiva.
Ingrediente
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 kg de ciuperci portobello
- 2 linguri de otet
- 75 ml ulei de floarea-soarelui
- 1 lingura de sare
- piper negru
Mod de preparare
- Curata cu grija ciupercile, apoi taie-le in felii. Trage-le la tigaie aproximativ 20 de minute, in putin ulei, pana cand se evapora tot sucul acestora.
- Curata si taie ceapa, rade morcovul. Lasa ceapa si morcovul la calit la foc mic, aproximativ 5 minute, pana cand se inmoaie.
- Intr-un robot de bucatarie, pulseaza de cateva ori ciupercile cu sare si piper. Ciupercile nu trebuie sa devina pasta.
- Amesteca legumele cu ciuperci pasate.
- Pune compozitia in doua borcane sterilizate si adauga cate o lingura de otet deasupra pastei de ciuperci. Inchide bine borcanele, apoi asaza-le intr-o cratita cu apa (aceasta trebuie sa acopere cam 5 cm din borcan). Baga cratita cu borcanele la cuptor, la 180°C, si, din momentul cand apa incepe sa fiarba, mai lasa-le 1 ora.
- Lasa borcanele sa se raceasca in cuptor, iar a doua zi, le poti pune deja pe raftul camarii tale.
👉 Gateste delicioasa reteta de pate de ciuperci pentru iarna, apoi lasa masina de spalat vase incorporabila DIS48120 de la Beko sa te ajute sa cureti toate vasele pe care le-ai folosit.
Dupa cum ai vazut, pateul de ciuperci este un preparat pe cat de usor si rapid de pregatit, pe atat de apetisant si savuros. Urmeaza aceste retete si prepararea lui va deveni floare la ureche!
Sursa foto: Shutterstock