Obrajii de porc sau maseteri de porc, dupa cum sugereaza si numele, sunt mici bucati de carne marmorate cu grasime, care se gasesc in obrazul porcului. Adesea trecute cu vederea, sunt totusi o alegere de carne mai ieftina, dar care da un gust deosebit unei tocane sau unor preparate cu sos. Datorita continutului de grasime care se topeste in timpul gatirii, acestea se micsoreaza destul de putin, asa ca tine cont de acest lucru atunci cand cumperi. Pentru o portie de o persoana, doua-trei bucati ar trebui sa fie de ajuns.
Iata mai jos cateva retete care sa te inspire sa ii pregatesti si tu.
Cum gatesti obrajii de porc
Gatirea lenta asigura ca obrajii nu sunt duri si ofera timp grasimii sa se topeasca, astfel incat preparatul rezultat sa fie unul atat de fraged ca ti se topeste in gura. Carnea obrajilor este ca si carnea de jaret, acelasi tip de carne slaba conectata prin multe tesuturi si colagen. De aceea, gatita pentru o lunga perioada de timp, carnea se va desface in pepite fragede sub furculita ta.
Pentru a maximiza aroma, incepe prin a trage obrajii la tigaie, pana cand sunt rumeni si aurii peste tot, apoi gateste-i incet pana cand incep sa se destrame. Este de preferat sa fie gatiti intr-o tigaie de fonta sau un dutch oven, mai intai pe plita, apoi la cuptor.
Foloseste cuptoarele noastre incorporabile Beko, care se instaleaza deosebit de usor, indiferent de modelul acestora. Daca esti pasionat de gatit, atunci tehnologia, dar si designul ingenios al electrocasnicelor Beko iti vin in ajutor pentru ca tu sa poti prepara cat mai repede si mai usor orice preparat ai dori.
https://www.youtube.com/watch?v=H8BHvTY2p3o
Deoarece carnea de porc este in mod clasic combinata cu mar, cidrul este un lichid minunat atunci cand vrei sa prepari un sos pentru obrajorii de porc. La fel si vinul rosu sau sosul de rosii. Serveste-i cu diferite piureuri de legume, cu mamaliguta, paste sau chiar un orez cremos.
Obrajori de porc cu cidru
Este o tocana rustica, satioasa, care va hrani patru persoane fara nicio problema.
Ingrediente:
- 12 obraji de porc
- 4 lg faina, pentru pudrat
- 1 ceapa tocata grosier
- 1 morcov tocat grosier
- 1 praz tocat grosier
- 1 baton de telina tocata grosier
- 1 bulb de usturoi feliat orizontal
- 1 l cidru sec
- 500 ml supa de pui
- 1 mar tocat grosier
- 1 mana de cimbru proaspat
- 2 foi de dafin
- 5 boabe de piper, zdrobite
Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 160°C. Curata obrajii de orice tendon, pudreaza-i cu faina si rumeneste-i intr-o oala intr-un strop de ulei. Scoate carnea pe o farfurie. Caleste in aceeasi oala ceapa, morcovul, prazul, telina si usturoiul. Adauga deasupra carnea, alaturi de cimbrul proaspat, o frunza de dafin si 5 boabe de piper si un mar taiat cubulete. Acopera cu cidru si supa de pui, pune capacul si gateste lent la cuptor la 160°C, timp de 2-3 ore, pana cand obrajii sunt fragezi si aproape se destrama.
Poti servi preparatul ca pe o tocana rustica, cu un piure de cartofi cremos.
Descopera 👉 categoria noastra de cuptoare incorporabile dotate cu tehnologia 3D cooking, care asigura o distribuire uniforma a caldurii in interiorul cuptorului. Cu ajutorul acestui tip de cuptor, preparatele tale vor iesi perfect de fiecare data.
Reteta de obraji de porc in sos de vin si rosii
Obraji de porc aromati, intr-un sos italian, gata pentru a fi serviti cu mamaliga sau paste.
Ingrediente:
- 2,5-3 kg obraji de porc
- 2 morcovi medii, decojiti, taiati rondele
- 1 ceapa medie, taiata cubulete
- 2 tulpini de telina, taiate cubulete
- 2 cani de vin rosu sec
- 1 cana de rosii cuburi din conserva
- 1 lingura ierburi proaspete tocate (rozmarin sau cimbru)
- 6 linguri de ulei, pentru rumenire
Mod de preparare: Intr-o oala mare de fonta, incalzeste uleiul la foc mediu. Spala si usuca obrajii de porc si presara sare si piper. Adauga-i in tigaie in transe, avand grija sa dispui bucatile intr-un singur strat. Gateste pana se rumenesc pe toate partile, aproximativ 4 minute pe fiecare parte, intorcand bucatile o singura data. Scoate carnea pe o farfurie pana cand vei termina de rumenit toti obrajorii de porc.
Preincalzeste cuptorul la 150°C. Adauga ceapa, morcovii si telina in oala de fonta si gateste legumele pana cand se inmoaie, in jur de 5 minute. Adauga vinul, rosiile si ierburile aromatice. Adauga obrajii de porc in tigaie, amestecand pentru a se combina toate ingredientele si adu amestecul la fiert. Acopera tigaia cu capacul ei si transfera la cuptor. Lasa la cuptor in jur de 2½ ore pana la 3 ore, pana cand carnea devine foarte frageda. Lasa carnea in sos, sa se raceasca si sa se aseze. Pentru cele mai bune rezultate, acopera oala si las-o la frigider peste noapte. Indeparteaza grasimea de la suprafata, reincalzeste preparatul si serveste cu paste sau mamaliguta.
Descopera 👉 gama de aragaze Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine pentru a pregati cele mai gustoase preparate, precum obrajorii de porc la cuptor cu sos de vin.
Tocana de obrajori de porc
O carne frageda si delicioasa si un sos onctuos, alaturi de un piure cremos de cartofi. O masa reconfortanta si savuroasa.
Ingrediente:
- 1,6 kg obraz de porc
- 100 g bacon
- 1 ceapa mare taiata felii
- 4 linguri ulei
- 2 linguri boia praf
- 1 lingura maghiran uscat
- ½ lingurita pudra de chili optional
- 150 ml vin rosu corpolent
- 400 g morcov
- 250 g ciuperci mici taiate in jumatate
- 1 lingura amidon
- 1 lingura sare
- 2 linguri de piper proaspat macinat
- 2 crengute de cimbru proaspat
- smantana pentru servire
Mod de preparare: Curata, spala si usuca bucatile de carne. Incinge uleiul intr-o tigaie de fonta, apoi caleste baconul timp de 3 minute. Caleste ceapa taiata felii 3 minune, pana cand devine translucida. Presara boiaua si amesteca rapid. Adauga obrajii de porc, maghiranul, pudra de chili (optional) si crengutele de cimbru proaspat. Lasa obrajii sa se rumeneasca aproximativ 4 minute. Amesteca frecvent pentru a nu se arde. Adauga vinul rosu si gateste 1 minut, apoi toarna 500 ml de apa, cat sa acopere ingredientele. Pune capacul si se fierbe pe plita, la foc mediu, timp de 40 de minute. In timp ce tocana incepe sa se gateasca, curata morcovii si taie-i in bucati de 1 cm. Adauga-i imediat la tocana si lasa-i sa se gateasca alaturi de celelalte ingrediente. Dupa 40 de minute, verifica obrajorii. Daca sunt aproape fragezi, adauga ciupercile si mai lasa sa se gateasca timp de 15 minute. Cand obrajii de porc sunt fragezi, amesteca putin sos cu amidonul apoi amesteca-l cu restul tocanitei. Daca sosul este prea gros, mai adauga putina apa. Asezoneaza cu sare si piper daca este necesar. Gateste 2 minute. Serveste cu paine proaspata sau cu un piure de cartofi si muraturi. Adauga deasupra putina smantana.
Descopera 👉 plitele incorporabile Beko cu functii moderne, pentru o gatire cat mai usoara si o utilizare cat mai sigura, astfel incat pregatirea unei tocanite cu obrajori de porc va deveni o placere.
Acum, ca ai aflat cum se pregatesc aceste retete simple, dar delicioase, nu mai ai nicio scuza. Familia ta va fi incantata daca vei gati aceste savuroase bucati fragede de carne cu sos.
Sursa foto: Shutterstock