Mise-en-place – ce presupune si cum poti pune in practica acest concept, la tine acasa

Publicat la data de: 10/12/2021, 09:21

Autor: Beko

Distribuie

La fel cum platingul te invita sa-ti pui imaginatia la incercare, ca sa dai un aspect deosebit mancarurilor si deserturilor pe care le prepari pentru cei dragi, tot asa si conceptul de mise-en-place te provoaca sa-ti dai frau liber creativitatii, ca sa organizezi mese reusite alaturi de familie sau prieteni. Concret, aranjarea mesei, de la alegerea scaunelor si a fetei de masa, pana la asezarea decoratiunilor, este o arta care are regulile ei, dar pe care le poti personaliza pentru a crea o atmosfera aparte, indiferent ca este vorba despre mic dejun, o petrecere in gradina sau un picnic. 

In cele ce urmeaza, te invitam sa descoperi cateva dintre secretele mise-en-place-ului si cum poti pune in practica acest concept, la tine acasa. Totodata, afli care sunt cele mai potrivite meniuri pentru principalele tipuri de mise-en-place si cum prepari cateva dintre cele mai apreciate retete. Totul, pentru a te bucura alaturi de cei dragi, nu doar de savoarea irezistibila a preparatelor pe care le pui pe masa, ci si pentru a construi o poveste deosebita chiar si in jurul meselor obisnuite.

  • Ce este conceptul de mise-en-place si ce importanta are
  • Principalele tipuri de mise-en-place, pentru mesele de acasa
  • Mise-en-place pentru mese reusite – reguli de baza
  • Idei de mise-en-place pentru mesele speciale

 

Ce este conceptul de mise-en-place si ce importanta are

Rustic,Country,Kitchen,Interior,With,Festive,Table,Setting,For,Summer

Termenul de mise-en-place vine din franceza si inseamna „sa le pui pe toate la locul lor”. In limba romana, se foloseste si denumirea de „mezanplas”. Daca te intrebi ce inseamna, mai exact, acest concept, afla ca el a aparut odata cu nevoia de a organiza cat mai bine fluxul de lucru din marile restaurante, astfel incat toate operatiunile legate de prepararea mancarurilor, dar si de asezarea propriu-zisa a meselor sa se desfasoare cat mai ordonat, cu un consum de timp cat mai mic, tinand cont nu doar de aspectul functional, ci si de cel estetic. 

Mise-en-place-ul este, in fapt, o arta de care depinde atmosfera pe care o creezi atunci cand organizezi o masa obisnuita in familie, o cina festiva sau o petrecere in aer liber. O masa aranjata impecabil impresioneaza si invita la o experienta deosebita, ce depaseste rasfatul simturilor, prin savoarea irezistibila a mancarurilor si a deserturilor.

Importanta mise-en-place-ului

Kitchen,Table,Preparation,Full,Of,Ingredients.,Pot,Full,Of,Peanuts

Partea cea mai spectaculoasa este aranjarea mesei, dar mise-en-place-ul incepe cu mult inainte, cu organizarea din bucatarie. Pe scurt, iata de ce este important sa tii seama de regulile practice ale acestui concept: 

  • prepari mancarurile repede si corect – avand toate ingredientele puse in ordine, inca dinainte de a gati, ai deja o viziune de ansamblu asupra preparatului final; stii ca nu iti lipseste nimic, ai la indemana exact cantitatile de care ai nevoie si nu trebuie sa cauti dupa ele; practic, nu-ti ramane altceva de facut, decat sa asamblezi, urmand pasii din retete, toate aceste piese de puzzle, ca sa obtii mancarurile pe care le doresti; 
  • iti creezi o rutina a gatitului – odata ce ai toate ingredientele si ustensilele de care ai nevoie la indemana, gatitul devine o placere, pentru ca nu iti irosesti energia si ai senzatia de bine ca stii ce ai de facut, chiar si atunci cand nu ai multa experienta in bucatarie; la fel de important este sa ai obisnuita crearii unor conditii optime pentru gatit: sa folosesti ventilatoarele si sa deschizi ferestrele cand gatesti, pentru ca in bucatarie sa existe o buna ventilatie a aerului, sa utilizezi hota de bucatarie si tehnicile de gatit cat mai sanatoase, precum coacerea, fierberea, brezarea, gatitul la abur, stir-frying-ul, gratarul; 

Descopera 👉 categoria noastra de hote independente sau incorporabile, dotate cu filtre si tehnologii inovatoare, ce permit eliminarea rapida a mirosurilor rezultate in urma gatitului, si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.

  • aranjezi masa perfecta, in functie de meniu – in functie de meniu si de ocazia cu care organizezi masa respectiva, stii exact ce tip de vesela sa folosesti, cate tacamuri si pahare iti trebuie, daca este cazul sa folosesti o fata de masa sau nu;
  • construiesti o atmosfera deosebita – felul in care arata masa este o invitatie la buna dispozitie si la savurarea preparatelor pe care le-ai pregatit; respectarea unor reguli ale mise-en-place-ului te ajuta sa nu uiti sa pui ceva pe masa, intr-o ordine fireasca de servire, si sa creezi confortul necesar pentru ca toti participantii sa se simta relaxati;

iti pui in valoare creativitatea si simtul practic – chiar daca mise-en-place-ul are niste reguli, ele pot fi adaptate creativ, in functie de preferintele tale, de spatiul de care dispui si de mobilier; de pilda, daca ai o sufragerie suficient de mare si vrei sa organizezi o masa festiva de sarbatori, la care participa si copii, acestia pot avea o masuta separata, unde sa se simta in largul lor; totodata, o masa de serviciu iti va fi de mare ajutor pentru depozitarea sticlelor, a cosului de paine, a paharelor si a farfuriilor care nu sunt necesare de la inceputul mesei, ci pe parcurs. 

Principalele tipuri de mise-en-place, pentru mesele de acasa

tipuri-de-mise-en-place-pentru-mesele-cu-cei-dragi-1723953277

In functie de momentul zilei si de meniu, exista trei tipuri principale de mise-en-place: pentru mic dejun, pranz si cina. Fiecare dintre ele are cateva reguli specifice, care pot fi adaptate, insa, dupa cum doresti, dat fiind faptul ca mesele in familie sunt, in general, informale si le poti da o nota personala.

Mise-en-place pentru mic dejun

Design,Ideas.,Close,Up,Of,Vase,With,Flowers,And,Latin

„Ziua buna se cunoaste de dimineata”, asa ca pregatirea unui mic dejun savuros si aranjarea mesei pentru a te bucura de preparate, impreuna cu cei dragi, sunt foarte importante, ca sa-ti incarci bateriile pentru intreaga zi. Este cea mai importanta masa a zilei si este indicat sa aiba un meniu variat si consistent. Aranjarea ei poate fi informala, fara un design sofisticat. Nici macar nu este obligatoriu sa folosesti o fata de masa, iar bucataria poate fi locul perfect pentru mic dejun. 

Elemente de care ai nevoie pentru mise-en-place:

  • suporturi realizate din material textil, bambus, ratan, rachita, pentru fiecare persoana (placemat);
  • un singur set de farfurii plate;
  • pahare pentru apa ori suc;
  • cesti ori cani de cafea sau ceai;
  • furculite, cutite, lingurite (pentru dulceata, miere), lingurite pentru cafea;
  • boluri din sticla sau ceramica;
  • o decoratiune vesela.

Reguli de asezare: 

  • pune suporturile pentru farfurii;
  • peste suporturi, asaza farfuriile;
  • pune cutitul in dreapta, furculita in stanga si lingurita in fata farfuriei;
  • in fata farfuriei, in partea dreapta, pune (de la stanga la dreapta), mai intai ceasca de cafea si, alaturi, paharul pentru suc sau apa;
  • asaza in boluri preparatele, astfel incat fiecare persoana sa-si poata pune pe farfurie ce doreste;
  • decoreaza masa cu o vaza cu flori proaspete, ca sa creezi o atmosfera placuta, vesela si energizanta.

Sugestie de meniu: 

  • mic dejun continental – este un mic dejun usor si consta, de obicei, intr-un croissant cu gem, crema ori ciocolata sau cateva felii de paine prajita cu unt si miere ori dulceata, insotite de un pahar de suc/apa minerala; se pot pune pe masa si salam, sunca, iaurt, cereale, fructe, branza, oua fierte; bautura calda poate fi un ceai, o cafea, o cafea cu lapte;
  • meniu obisnuit: omleta simpla, unt, dulceata, lapte, paine/branza cu smantana, ceai, mezeluri diverse, gem, ceai paine/ochiuri pe cascaval, miere, cafea.

Reteta de mic dejun englezesc

Traditional,Full,English,Breakfast,With,Fried,Eggs,,Sausages,,Beans,,Mushrooms,

Daca vrei sa incepi ziua cu un meniu consistent, energizant si delicios, poti opta pentru un breakfast in stil englezesc. Iata de ce ingrediente ai nevoie si cum il prepari, in mai putin de 10 de minute: 

Ingrediente: 

  • 2 carnaciori;
  • 2 felii de sunca/keiser;
  • 2 oua;
  • 250 g ciuperci;
  • 250 g fasole boabe la conserva;
  • 2 felii de paine prajita;
  • 3 rosii cherry;
  • 3-4 linguri ulei de masline;
  • 250 ml fresh de portocale/limonada;
  • sare, piper;
  • cateva frunze de patrunjel.

Mod de preparare: taie ciupercile si rosiile in jumatati; frige carnaciorii, sunca si legumele pe grillul electric; acesta este foarte usor de folosit, avand o suprafata antiaderenta ce poate fi curatata fara efort si cu termostat care te va ajuta sa controlezi temperatura pe parcursul prepararii alimentelor; prajeste ouale ochiuri si fierbe fasolea; asezoneaza cu sare si piper; asaza totul estetic in farfurie si orneaza cu frunze de patrunjel; alaturi, pune un pahar de fresh de portocale, ceai sau cafea, dupa preferinte. 

Mise-en-place pentru pranz

mise-en-place-pranz-in-familie-1217026873

Cand vine vorba despre aranjarea mesei de pranz, lucrurile se complica un pic, fata de mise-en-place-ul pentru mic dejun, din simplul motiv ca meniul este mai complex si implica mai multe tipuri de vesela, pahare si tacamuri. 

Elemente de care ai nevoie pentru mise-en-place:

  • suporturi realizate din material textil sau din bambus, pentru fiecare persoana (placemat);
  • farfurii intinse mari;
  • farfurii intinse mici;
  • boluri/farfurii adanci pentru ciorbe, supe;
  • salatiere, sosiere pentru cate persoane sunt la masa;
  • serviciu de condimente, pentru sare, piper, ulei, otet;
  • bol pentru mustar;
  • farfurii mici pentru paine/cosulete;
  • farfurii/boluri mici pentru desert;
  • supiera pentru servit supa/ciorba;
  • platouri pentru gustari/aperitive;
  • tacamuri pentru gustari, ciorba, peste (daca e cazul), desert;
  • pahare pentru aperitiv, vin, apa/bere, cupe, sonde;
  • servetele din panza sau hartie;
  • elemente decorative;
  • fata de masa este optionala.

Reguli de asezare: 

  • pune farfuriile intinse mari peste suporturile din material textil sau bambus; 
  • peste farfuriile mari, asaza-le pe cele mici;
  • daca masa incepe cu aperitivele, pune bolurile sau farfuriile adanci pe o masa mica, de serviciu; 
  • in dreapta farfuriei, asaza cutitele, in ordinea urmatoare, de la stanga la dreapta: cutitul pentru aperitive, cutitul pentru peste, cutitul pentru felul doi; in stanga farfuriei, pune mai intai lingura si, alaturi, furfuculia; in fata farfuriei, pune lingurita pentru desert;
  • pe farfurii, pune servetele din panza sau, daca nu, pune la mijlocul mesei suportul pentru servetele din hartie; 
  • asaza paharele in linie oblica, in fata farfuriei, pe partea dreapta; ordinea este urmatoarea: pahar mic pentru bautura aperitiv, pahar cu picior si cupa mai mica pentru vinul alb, pahar cu picior si cupa mai mare, pentru vinul rosu, pahar cu picior si cupa inalta pentru sampanie/vin spumant, pahar pentru apa; daca pe masa nu este loc pentru toate, foloseste masa de serviciu pentru paharele care nu incap de la bun inceput pe masa; 
  • pe centrul mesei, asaza platoul pentru aperitive, supiera, cosul pentru paine;
  • intr-un colt al mesei, pune o lumanare parfumata/un aranjament floral, pentru decor.

Sugestie de meniu: platou cu aperitive (oua umplute, felii de branza, cascaval, masline, sunca, rosii, castraveti, ardei), ciorba de vacuta cu ardei iute, pui cu legume la wok, prajitura cu crema de lamaie, vin, apa, sucuri.

Reteta de pui cu legume la wok

Original,Recipe,With,Chicken,,Vegetable,And,Nuts

Stir-frying este una dintre tehnicile de gatit considerate foarte sanatoase, pentru ca implica gatirea alimentelor la foc mare, in timp scurt, astfel incat ele isi pastreaza nutrientii, aromele, textura si culoarea. Le poti face o surpriza celor dragi si, cu ajutorul unui wok, o tigaie cu fundul bombat si peretii inalti, care ajuta la distrbuirea uniforma a caldurii, sa prepari pui cu legume. Totodata, la Beko, gasesti modele de plite incorporabile, dotate cu arzator de tip Wok, cu o putere de incalzire sporita, ce permite pregatirea mancarurilor preferate intr-un interval de timp scurt. 

Ingrediente:

  • 3 bucati piept de pui fara os;
  • 2 ardei grasi: unul verde, altul rosu/galben;
  • 2 morcovi;
  • 1 broccoli;
  • 5-6 catei usturoi;
  • 2 cepe;
  • 150 ml supa de legume;
  • 1 lingura pasta de ardei;
  • 4 linguri sos de soia;
  • 1 lingura zahar/miere;
  • 3 linguri ulei.

Mod de preparare: taie pieptul de pui fasii cat mai subtiri, ca sa se patrunda bine; intr-un wok, rumeneste puiul in putin ulei; adauga usturoiul taiat marunt, 2 linguri de sos de soia si 50 ml supa de legume; amesteca un minut si pune puiul deoparte, intr-un bol; intre timp, in wok, se pun doua linguri de ulei, legumele taiate dupa cum vrei, 100 ml supa de legume, zaharul si mierea; se fierb 10 minute, cat sa nu devina foarte moi; adauga 2 linguri de sos de soia; pune puiul cu sosul lui si mai lasa pe foc un minut; puiul cu legume la wok merge de minune cu o garnitura de orez. 

Bucura-te de tehnologia High-Efficiency™ Gas Burner de la Beko si gateste puiul cu legume la wok mai repede, folosind eficient resursele si castigand timp liber pentru tine si cei dragi, ca sa faceti lucrurile care va incanta. 

Mise-en-place pentru cina

Table,Setting,Dinner,For,Family,Dinner

Cina este masa speciala care incheie o zi agitata la serviciu sau una de concediu, plina de aventuri frumoase. Mise-en-place-ul pentru masa de seara este identic cu cel pentru masa de pranz sau pentru cele festive, cu exceptia faptului ca meniul nu mai este la fel de consistent. Prin urmare, nu mai este nevoie de trei feluri de mancare, ci de unul singur si un desert. 

Elemente de care ai nevoie pentru mise-en-place:

  • suporturi realizate din material textil sau din bambus, pentru fiecare persoana (placemat);
  • farfurii intinse mari;
  • serviciu de condimente, pentru sare, piper, ulei, otet;
  • bol pentru mustar;
  • farfurii mici pentru paine/cosulete;
  • farfurii/boluri mici pentru desert;
  • furculita, cutit, lingurita pentru desert;
  • pahare pentru vin, apa/bere;
  • servetele din panza sau hartie;
  • elemente decorative;
  • fata de masa este optionala.

Reguli de asezare: 

  • pune farfuriile pe suporturi; 
  • in dreapta farfuriei, asaza cutitul, in stanga, furculita si in fata, lingurita pentru desert;
  • asaza paharele in dreapta farfuriei; primul va fi cel de apa si urmatorul de vin/bere;
  • pe centrul mesei, asaza cosul pentru paine;
  • lumanari si aranjamente florale, pentru decor.

Sugestie de meniu: gustari reci si calde, preparate din peste, din carne de pasare, legume gratinate, produse lactate, specialitati din carne, subproduse de carne, salate de cruditati; deserturi: produse de patiserie, fructe de sezon.

Reteta de pastrav la cuptor

Two,Raw,Trouts,Fish,On,The,Baking,Dish,With,Cherry

Pestele este unul dintre alimentele ideale pentru masa de seara, pentru ca este o mancare usoara, dar in acelasi timp, consistenta. In plus, se prepara foarte simplu. Mai jos, iti propunem o reteta de pastrav la cuptor, gata in 25 de minute. Poti sa-l pui pe masa ca atare sau sa faci o garnitura de piure de mazare sau orez. 

Ingrediente: 

  • 2 pastravi;
  • 6-7 rosii cherry;
  • 1 lamaie;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • 3-4 foi de dafin;
  • 4-5 linguri de ulei de masline;
  • sare, piper, boia de ardei dulce;
  • plante aromatice verzi: rozmarin, patrunjel, marar, salvie, cimbru;
  • cateva frunze de busuioc.

Mod de preparare: pune, intr-un tocator electric, plantele aromatice, foile de dafin, un pic de ulei si boiaua; marunteste foarte bine, pana obtii o pasta omogena; curata pestele de solzi si usuca-l cu servetele de hartie; cresteaza pestele pe ambele parti; condimenteaza cu sare si piper; unge bine pestele, inclusiv prin crestaturi si inauntru, cu pasta de plante aromatice; pune felii de lamaie inauntrul si in crestaturile pestelui; pune hartie de copt intr-o tava si asaza pestele; adauga rosiile cherry intregi si unge-le cu pasta din plante aromatice; pune pastravul la cuptorul preincalzit la 200 de grade si gateste-l 20 de minute. 

Descopera 👉 gama de aragaze Beko, ce includ cuptoare electrice sau pe gaz, dotate cu functii inteligente, pentru gatirea uniforma a oricarui preparat, indiferent ca vrei sa prepari un pui la rotisor sau un peste la cuptor ori prajituri cu aluat pufos, si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine.

Mise-en-place pentru mese reusite – reguli de baza

Picnic,On,The,Grass,With,Fruit,Orange,Juice,And,Table

Ca orice arta, mise-en-place-ul este o invitatie deschisa la creativitate, dar are regulile lui, care sunt respectate cu strictete, in marile restaurante ale lumii. La tine acasa, insa, acestea sunt doar o sursa de inspiratie pentru a organiza mese reusite alaturi de cei dragi. Concret, iata care sunt regulile generale ale mise-en-place-ului, indiferent de tipul lui: 

  • asezarea mobilierului – intre scaune, trebuie sa existe o distanta suficienta, astfel incat fiecare persoana sa aiba spatiu de manevra, fara sa-i incomodeze pe ceilalti participanti la masa; masa de serviciu este bine sa fie amplasata cat mai aproape de cea principala, dar intr-un loc in care sa nu reprezinte un obstacol pentru deplasarea in siguranta a oamenilor; 
  • alegerea fetei de masa – pentru mesele informale, obisnuite, nu este neaparat nevoie sa folosesti o fata de masa; poti folosi doar suporturile din material textil sau bambus pentru farfurii; pentru mesele festive, este indicat sa alegi o fata de masa alba sau cu imprimeu tematic; fata de masa trebuie sa fie dreapta, sa acopere toata suprafata mesei si partea superioara a picioarelor; 
  • pozitionarea tacamurilor – in functie de meniu, este nevoie de: mai multe tipuri de furculite, care vor sta in partea stanga, cutite, asezate intotdeauna in partea dreapta, si lingurite si furculite mici pentru desert, care stau in fata farfuriei, cu partea convexa in sus si manerul in partea dreapta; 
  • asezarea paharelor pe masa – in functie de meniu, paharele de vin alb stau in fata celor de vin rosu, la fel cum cupele pentru sampanie sunt asezate ultimele, in sir; 
  • dispunerea altor accesorii si a decorurilor – lumanarile parfumate, plantele decorative, aranjamentele florale sunt bine-venite, atat timp cat nu incurca; apoi, daca vrei sa folosesti servetele din material textil, acestea pot fi impaturite estetic si puse pe farfurii.

Idei de mise-en-place pentru mesele speciale

Daca ar fi sa faci un mic exercitiu de imaginatie, poti vizualiza mesele pe care le organizezi pentru cei dragi, ca pe niste piese de teatru ale caror scenariu si setting sunt create de tine. Prin urmare, tu esti arhitectul povestii din jurul mesei, pentru ca o cina in familie, o petrecere in gradina, cu prietenii, sau o masa de Craciun nu sunt doar despre preparate culinare desavarsite, ci si despre emotii. 

Un mise-en-place reusit va contribui la o atmosfera calda si la bucuria unor experiente despre care toata lumea isi va aminti cu placere, peste timp. In continuare, descoperi cateva idei de mise-en-place pentru mese speciale, alaturi de cei dragi.

Mise-en-place pentru mesele in gradina

Garden,Party,Setup

O masa in gradina este o invitatie la nonconformism si la a petrece timp de calitate in natura, alaturi de familie si prieteni. Mise-en-place-ul, in acest caz, poate fi deosebit. De exemplu, poti opta pentru servetele din material textil, rulate si decorate cu crengute verzi, iar tacamurile pot sta direct pe farfurie. Pentru o astfel de ocazie, nu este neaparat sa folosesti fata de masa. Niste suporturi din lemn pentru farfurii sunt suficiente.

Mise-en-place pentru picnic

Beautiful,Summer,Celebration,Picnic,In,The,Garden,With,Tasty,Food,

Un mise-en-place pentru picnic este o adevarata provocare, dar, cu un pic de simt practic si un strop de creativitate, poti obtine un design excelent. De exemplu, poti inlocui clasica masa cu peleti din lemn, pernele comode pot lua locul scaunelor, iar o cuvertura sic poate fi o alternativa excelenta la fata de masa. Nu iti trebuie suporturi pentru farfurii. Le poti pune direct pe peleti. Ca sa nu te complici cu paharele, stabileste dinainte ce bauturi intra in meniu si ia un singur set. Cosurile din rachita si platourile din lemn pot lua locul celor din portelan sau ceramica, pentru ca sunt mai usor de transportat si mai practice. Decoratiunile sunt importante pentru o astfel de masa, asa ca nu ezita sa adaugi lumanari si aranjamente florale, pentru a crea o atmosfera de vis.

Mise-en-place pentru mesele de weekend

Table,Served,For,Party,Dinner,In,Mediterranean,Style

Bucuria weekend-urilor in familie, cand, dupa o saptamana istovitoare, te poti relaxa in voie alaturi de cei dragi, trebuie traita din plin, iar masa de pranz poate fi o sarbatoare in sine. Un mise-en-place interesant este, din acest punct de vedere, cel ce invita la o calatorie in locuri care iti sunt dragi. De pilda, daca ti-e dor de vacantele de pe malul Mediteranei, atunci poti organiza o masa in stil mediteranean. 

Ia o fata de masa uni, in tonuri de gri, bej, albastru sau verde, si pune-o doar pe centrul mesei, astfel incat locurile unde trebuie sa stea farfuriile sa ramana neacoperite. Alege un set de farfurii intinse si mici, din ceramica, in alb si albastru. Pune pe mijlocul mesei boluri, castroane si salatiere albe, tot din ceramica, in aceleasi nuante cu farfuriile. Cu un set de pahare pentru apa si altul pentru vin, ai finalizat mise-en-place-ul. In mijlocul mesei, poti pune un aranjament floral, daca vrei. 

Organizarea unei mese reusite nu se rezuma doar la mancaruri si deserturi preparate ca la carte, ci inseamna si crearea unei atmosfere deosebite. Nu este o provocare usoara, insa, tinand cont de regulile mise-en-place-ului, detaliate mai sus, si cu putin curaj pentru a le adapta in functie de preferintele tale, poti da personalitate meselor de acasa.

Sursa video: Youtube Beko Romania

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010