Mai mult decat o simpla activitate sportiva, drumetiile montane ofera multe avantaje, de la faptul ca te ajuta sa te mentii in forma si ca iti poti reincarca bateriile la impartasirea unor momente frumoase cu cei dragi, in natura, cu peisajele sale diverse. Dar succesul unei drumetii montane depinde mai ales de o buna pregatire, de la traseu la echipament, apa si mancaruri diverse. Multe dintre gustari ti le poti prepara rapid la cuptor sau la robot, acasa. Descopera mai jos idei pentru mancaruri potrivite unor astfel de excursii, cum sa le pregatesti si sa le impachetezi.
Ce si cum mananci in timpul unei drumetii
Aceasta este una dintre principalele intrebari pe care si-o pun cei care pleaca in astfel de excursii, atunci cand isi fac bagajele. Rucsacul nu trebuie sa fie ingreunat cu alimente voluminoase si care cantaresc mult. In drumetiile montane, ai nevoie de alimente gustoase si suficient de hranitoare pentru a face fata consumului mare de energie, dar si usor de transportat. Planifica mesele cu atentie, pentru a evita sa incarci rucsacul sau sa ramai flamand. Iata cateva sugestii:
- Dimineata, poti manca un mic dejun cu cereale ori paine integrala, produse lactate pentru calciu si proteine, unt si dulceata pentru energie si un fruct pentru vitamine.
- Dupa 2-3 ore de mers, trebuie sa faci o pauza pentru a respira si a-ti recapata fortele. Un fruct proaspat sau o mana de fructe uscate, un baton de cereale sau proteic, o tartina cu unt de arahide pot sa combata atacurile de hipoglicemie inainte de masa de pranz.
- La masa principala a zilei, nu se consuma multe grasimi, pentru ca organismul va cheltui si mai multa energie digerand alimentele. Salata de cruditati pe care ai scos-o de la frigider inainte sa pleci, cu putina paine integrala si branza sau carne usoara, fara sos, oua fierte, leguminoase sau paste al dente pot fi o buna alegere la pranz, pe munte.
- Gustarea de dupa-amiaza poate fi similara celei de dimineata.
- La masa de seara, poti consuma o supa de legume, pentru a te rehidrata, si carne cu produse bogate in amidon.
Cele mai bune alegeri alimentare pe munte si cum le impachetezi
In general, alimentele pe care le consumi intr-o drumetie montana ar trebui sa fie bogate in carbohidrati si usor de digerat, astfel incat sa fie absorbite direct in fluxul sanguin si sa-ti mentina muschii in functiune. Iata ce poti lua in rucsac:
- Amestecurile de fructe uscate si oleaginoase si batoanele de cereale ocupa putin spatiu, sunt usoare, dar au valoare energetica mare. Portioneaza-le in pungute mici, cat consumi la o gustare.
- Alimentele liofilizate (uscate prin inghetare) ocupa, de asemenea, foarte putin spatiu si sunt relativ usor de gatit, prin simpla adaugare de apa in ambalajul lor.
- Alimentele bogate in amidon (orez, linte, paste, gris, cartofi, paste instant) au un continut caloric bun, fara a ocupa prea mult spatiu. Amesteca-le cu legume si proteine intr-o salata, pe care o iei cu tine intr-o cutie etansa.
- Supele instant sunt o alta alegere buna, pentru ca se pot prepara in bolul lor, cu apa fierbinte dintr-un termos.
- Sendvisurile din paine integrala, o sursa de proteine si legume (nu din cele care lasa zeama), fara sosuri care curg, pot fi puse in rucsac in hartie cerata, si apoi in punga.
- Fructele care nu se deterioreaza usor – de exemplu, mere – pot fi parte a unei mese sanatoase pe munte. Spala-le si pune-le in pungi.
- Poti lua sare si piper in pliculete mici, ca cele gasite in cafenele. Condimente, parmezan ras, pudra de usturoi pot fi, de asemenea, transportate in mici pliculete.
Ca regula generala, imparte mancarea pentru diferite mese si zile, pe portii. Alege ambalaje usoare, precum pungile pentru congelator ziplock si cutii de plastic etanse, cu dimensiuni potrivite. Evita:
- Alimentele perisabile, pentru a limita riscul de toxiinfectii alimentare.
- Alimentele care prezinta risc mare de deteriorare.
- Alimentele voluminoase sau grele.
- Alimentele fara valoare nutritiva, de exemplu, cele prea grase.
- Alimentele cu miros puternic (carnati), care pot atrage animalele.
Retete de mancaruri pentru drumetii montane
Prepara una dintre retetele rapide de mai jos pentru drumetiile tale montane.
Bilute energizante cu migdale, curmale, lamaie si nuca de cocos
Ingrediente: 6 curmale mari, 30 g migdale, 50 g nuca de cocos rasa, 1 lamaie, 1 lingura de stafide, 1 lingura de goji, 1 lingura de seminte de susan, 12 linguri de fulgi de ovaz, 1 praf de sare.
Mod de preparare: Curata lamaia si pune-o impreuna cu restul ingredientelor intr-un blender. Formeaza bile din compozitia rezultata si pune-le la frigider intr-o cutie etansa pana pleci in drumetie.
Batoane de ovaz cu ciocolata
Ingrediente: 250 g fulgi de ovaz, 150 g sos de mere, o mana de seminte oleaginoase zdrobite, 4 linguri miere, 4 linguri fulgi de ciocolata neagra.
Mod de preparare: Amesteca ingredientele, exceptand ciocolata, intr-un bol. Toarna amestecul intr-o tava captusita cu hartie de copt, astfel incat sa aiba o grosime de cel putin un centimetru. Lasa in cuptor, la 170° C, timp de 20 de minute, apoi scoate tava si taie batoanele. Lasa-le la racit in tava. Le poti consuma ca atare sau le poti scufunda in ciocolata topita. Se pastreaza in cutie etansa, maximum o saptamana.
Salata cu paste, dovlecei si busuioc
Ingrediente: 300 g paste, 3 dovlecei, o mana de mazare fiarta, 1 catel de usturoi, 200 g de tofu/ feta, 2 linguri de ulei de masline, 50 g muguri de pin, sos de soia, piper, frunze de busuioc.
Mod de preparare: Fierbe pastele pe aragaz, conform instructiunilor, trece-le sub un jet de apa rece, scurge-le si amesteca-le cu putin ulei de masline. Caleste dovleceii taiati cubulete in ulei, cu usturoi. Rumeneste mugurii de pin intr-o tigaie neunsa. Taie tofu cubulete. Amesteca ingredientele si lasa salata la frigider, intr-o cutie etansa, pana pleci.
Tortilla cu ton si maioneza
Ingrediente: 2 tortilla de grau, o cutie de ton, o mana de salata verde la alegere, o jumatate ceapa rosie, un castravecior mic in otet, piper, maioneza la plic.
Mod de preparare: In bolul unui robot de bucatarie pune ceapa tocata mare, castravetele taiat bucati, tonul si piperul. Mixeaza rapid pana devine o pasta fina. Toaca salata. Pune tonul pe tortilla, adauga salata si ruleaza. Impacheteaza in hartie cerata. Maioneza o adaugi in momentul servirii.
Hidratarea corespunzatoare
Apa reprezinta 70% din greutatea corpului. Este foarte important sa bei apa in mod regulat in timpul drumetiei montane, pentru a evita deshidratarea. Efortul te face sa transpiri, inclusiv in sezonul rece, deci vei pierde multa apa. Te poti mentine hidratat band apa, bauturi cu vitamine, dar si mancand supa, legume crude sau fructe. Alcoolul trebuie sa fie evitat, deoarece deshidrateaza.
Cum te pregatesti pentru o drumetie montana
Indiferent de durata acesteia, o drumetie trebuie sa fie pregatita cu mare grija. Trebuie sa iei in considerare persoanele cu care vei impartasi aceste momente, achizitia si pregatirea materialului, planificarea traseului, cazarea – daca va dura mai multe zile -, hrana, apa si masurile de siguranta. Iata cateva sfaturi practice:
- Stabileste scopul, locul, durata si persoanele cu care vei face drumetia.
- Informeaza-te asupra traseului – cat este de dificil, unde vei dormi, ce vei manca, hainele pe care le vei purta, conditiile meteo.
- Fa o lista cu tot ce veti lua cu voi, cu obiective turistice, puncte de cazare, puncte de aprovizionare cu apa (pentru drumetiile de mai multe zile).
- Pregateste-te fizic, indiferent de durata excursiei. Nu este usor sa mergi zeci de kilometri cu un rucsac in spate. Antreneaza-te inainte, prin diverse activitati, precum mersul cu bicicleta, joggingul, inotul, mersul pe jos.
- Clarifica rolul fiecaruia, in organizare, cumparaturi, transport, aspecte tehnice si practice, siguranta etc.
- Clarifica ce costuri sunt comune si individuale.
Echipamentul este esential pentru o drumetie reusita. Trebuie sa fie complet, in stare buna, fiabil si transportabil:
- Incaltamintea trebuie sa fie confortabila, usoara, impermeabila si in niciun caz noua, ci adaptata deja piciorului tau.
- Sosetele trebuie sa fie din materiale termoreglabile, precum cele din lana fina, care lasa piciorul sa respire.
- Hainele trebuie sa lase pielea sa respire si sa fie impermeabile. Adopta sistemul de imbracat in straturi. De asemenea, ia cu tine caciula, manusi, daca afara este mai frig.
- Alege un rucsac puternic, usor si confortabil, pe care este de preferat sa il testezi inainte. Este recomandat un rucsac cu o centura de sold, pentru ca astfel greutatea este mai bine distribuita.
Drumetiile sunt modalitati de petrecere a timpului alaturi de cei dragi sau cu care impartasesti pasiuni. Asigura-te ca te-ai pregatit cu echipament corespunzator si suficienta mancare si relaxeaza-te in natura.
Sursa foto: Shutterstock