Mahalabia | Budinca de lapte arabeasca

Publicat la data de: 05/15/2023, 04:58

Autor: Beko

Distribuie

Mahalabia (muhallebi) este o budinca din lapte, un desert foarte raspandit in Orientul Mijlociu. Se pregateste usor, cu putine ingrediente si ceva imaginatie pentru variantele de topping. Insa, mahalabia nu e doar un desert, ci poate face parte, cu usurinta, din lista ta de retete pentru un mic dejun gustos si rapid. Mai ales ca poate fi preparata de cu seara si pastrata in frigider. 

Mahalabia sau Muhallebi?

Fiind cunoscuta in multe tari, au aparut variante diferite de nume. In Egipt i se spune „mahalabia”, pe cand in Grecia, Turcia sau Irak oamenii o stiu drept „muhallebi”. Denumirea ii vine de la generalul arab Al-Muhallab ibn Abi Sufra, caruia, la sfarsitul secolului al VII-lea, i-a fost servita aceasta budinca cu lapte. I-a placut atat de tare incat a vrut sa o numeasca dupa el, ceea ce a si facut.

Mod general de preparare budinca arabeasca cu lapte

Reteta de baza pentru mahalabia, aparuta intr-o carte de bucate din Anglia in secolul al XIX-lea, presupune sa ai la indemana lapte, faina de orez si zahar. Acestea se amesteca in timp ce fierb, pana textura se ingroasa si ajunge de consistenta unei budinci, dupa care se adauga esenta de trandafir sau de iasomie pentru aroma. Se lasa la racit si apoi se orneaza cu zahar pudra.

Daca in secolul al VII-lea era nevoie ca mahalabia sa astepte afara, in frig, sa se raceasca inainte de a fi servita, in ziua de azi tehnologia contemporana e de partea noastra atunci cand vine vorba de pofte de nestavilit pentru deserturi reci. 

Descopera 👉 aparatele frigorifice Beko, cu solutii ingenioase pentru familia ta: filtru antimiros, control digital pentru fiecare compartiment de refrigerare, tehnologie no frost si nu numai.

budinca arabeasca cu lapte

Acum ca stii cum se prepara mahalabia, hai sa vedem ce variatii exista pe tema, pentru ca sunt multe optiuni. De la felul in care este aromata budinca (trandafir, mastica sau iasomie), la topping cu fistic, caramel sau dulceata de trandafiri. Poate fi adaptata si pentru prietenii vegani folosind lapte vegetal sau apa. Cantitatea de zahar folosita poate fi si ea reglata in functie de preferinte. Indiferent ce alegi, vei obtine un desert delicios si fresh.

Reteta mahalabia cu fistic si nuci

Chiar daca e o reteta simpla, prepararea acestei budinci cu lapte iti poate pune imaginatia la incercare. Te poti juca de-a „designerul de deserturi” prin felul in care o ornezi sau prin bolurile sau paharele in care alegi sa o servesti. 

Ingrediente

  • 1,2 l lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 70 g amidon de porumb
  • 100 g zahar
  • 2 linguri apa de trandafiri
  • 150 g fistic

Mod de preparare

  • Pune intr-o tigaie laptele, vanilia si amidonul si gateste-le la foc mediu, amestecand continuu pana compozitia incepe sa fiarba.
  • Redu focul, adauga zaharul si continua sa le fierbi si sa amesteci timp de 10 minute, pana obtii o crema delicata.
  • Ia tigaia de pe foc, adauga apa de trandafiri si amesteca bine.
  • Toarna budinca arabeasca in boluri. Dupa ce s-a racit, las-o macar o ora in frigider sa se odihneasca.
  • Inainte de servire, toaca fistic si/sau nuci pentru topping.

Descopera 👉 plitele incorporabile Beko, dotate cu functii moderne, pentru o gatire usoara si o utilizare sigura, astfel incat experienta ta in bucatarie sa fie o placere la care abia astepti sa revii.

Reteta mahalabia

In Cipru, mahalabia se face predominant cu apa de trandafiri in compozitie si cu sirop sau dulceata de trandafiri drept topping. Fisticul caramelizat este optional. Uneori, zaharul este inlocuit cu sirop sau compot de fructe si atunci budinca nu va mai fi alba, ci va prelua culoarea acelor fructe.

Reteta mahalabia cu dulceata de trandafiri si fistic caramelizat

Aceasta varianta de reteta presupune un pic de timp extra pentru gatirea toppingului, insa, in 15-20 de minute, vei avea un desert oriental delicios, pe care il poti servi cu gandul la apa limpede din Cipru.

Ingrediente

  • 250 g lapte sau apa
  • 1 lingura zahar
  • 30 g amidon de porumb
  • 150 g fistic nesarat
  • 1 lingura zahar brun
  • 1 lingura apa de trandafiri pentru fisticul caramelizat
  • dulceata de trandafiri pentru ornat

Mod de preparare

  • Pune fisticul si zaharul brun intr-o tigaie, stropeste-le cu putina apa de trandafiri, apoi amesteca pana se topeste zaharul, iar fisticul este caramelizat. Lasa fisticul sa se raceasca pe o foaie de copt, dupa care toaca-l dupa preferinte.
  • Pune pe foc laptele, amidonul si zaharul; amesteca-le pana fierb si ajung la consistenta de budinca moale.
  • Pro tip: umezeste bolurile cu apa de trandafiri inainte sa torni budinca in ele. Dupa ce s-a racit, baga budinca la frigider pentru o ora-doua, daca ai rabdare.
  • Serveste cu dulceata de trandafiri si fistic caramelizat deasupra.

Reteta Tavuk gogsu

Tot desert este si mahalabia cu piept de pui, o delicatesa de pe vremea Imperiului Otoman, care este renumita si in ziua de azi in Turcia sub numele „Tavuk göğsü” (piept de pui). Carnea de pui nu se simte deloc in gust, insa da desertului o consistenta diferita fata de cea clasica. 

Reteta Tavuk göğsü – budinca turceasca cu lapte si piept de pui

Ce trebuie sa stii din start este ca aceasta reteta presupune niste timpi de preparare in avans a unor ingrediente precum puiul si orezul. Insa, tavuk göğsü merita tot efortul si o sa te convingi de asta daca urmezi pasii de mai jos.

Ingrediente 

  • 150 g orez
  • 1/2 piept de pui
  • 1 l lapte
  • 60 ml apa
  • 240 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare

  • Acopera orezul cu apa calda si lasa-l la inmuiat timp de 2 ore.
  • Fierbe pieptul de pui pana se fragezeste, apoi marunteste-l bine, bine, bine, cu mana/ cutitul/ furculita.
  • Dupa ce scurgi apa, amesteca orezul si laptele intr-un blender, apoi fierbe-le pe foc mic timp de 5 minute, amestecand continuu.
  • Adauga fibrele de piept de pui si amesteca pana se omogenizeaza.
  • Toarna zaharul si amesteca pana se topeste.
  • Pune budinca in boluri, las-o la racit, apoi serveste-o cu un praf (sau mai mult) de scortisoara.

mahalabia cu caramel

„Tavuk göğsü” se poate face si fara piept de pui si este la fel de gustoasa. In Turcia este celebra o varianta de „tavuk göğsü” fals si cu topping de caramel. Nu este deloc greu sa devii fanul deserturilor orientale cu asa bunatati.

Reteta pentru „tavuk göğsü” fara piept de pui si cu sos de caramel

In Turcia contemporana, aceasta reteta a inlocuit-o pe cea originala, cu piept de pui. Insa, nu ar fi avut succes daca nu avea aceeasi consistenta delicata si aroma plina de amintiri.

Ingrediente pentru budinca cu lapte

  • 100 g unt
  • 1 l lapte
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Ingrediente pentru sosul de caramel

  • 250 g apa
  • 1 1/2 lingura amidon
  • 50 g zahar

Mod de preparare budinca cu lapte „tavuk göğsü” fals

  • Topeste untul intr-o tigaie, apoi adauga faina si amesteca timp de 4-5 minute, la foc mediu, pana capata o culoare usor aramie.
  • Adauga laptele si continua sa amesteci pana se ingroasa.
  • Adauga vanilia, ia de pe foc si amesteca timp de 5 minute cu un mixer electric, de preferat.
  • Umezeste cu apa tava in care urmeaza sa torni budinca, pentru a o preveni sa se lipeasca. Dupa ce se raceste, pune tava cu budinca la frigider.

Mod de preparare sos caramel

  • Amesteca 200 g de apa cu amidonul si lasa-le deoparte deocamdata.
  • Topeste zaharul intr-o tigaie, fara sa amesteci, cu grija sa nu il arzi. Culoarea trebuie sa fie de caramel, nu mai inchisa.
  • Adauga, cu mare grija, restul de apa si asteapta sa se topeasca din nou caramelul. Acum adaugi treptat amestecul de amidon si apa si continui sa amesteci pana sosul este lucios si are densitatea dorita.
  • Toarna sosul fierbinte peste budinca si asteapta sa se raceasca. O poti servi cu nuci, fistic sau arahide tocate deasupra.

Incanta-ti familia si prietenii cu una din variantele delicioase ale acestui desert oriental si nu uita ca ii poti impresiona inclusiv cu istoria lui bogata. 

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Cele mai citite articole