Idei de platouri calde pentru evenimente deosebite

Publicat la data de: 10/12/2021, 09:58

Autor: Beko

Distribuie

Cand privesti o fotografie culinara reusita, toate simturile ti se activeaza: adulmeci aromele irezistibile, descoperi texturile, te fascineaza culorile, te incanta designul desavarsit si ti se face pofta sa gusti si tu din felurile pe care le vezi. La fel se intampla si cand participi la o masa festiva organizata in detaliu, astfel incat experienta culinara in sine este completata perfect de o poveste plina de emotii, creata cu ajutorul artei platingului. 

Cum ocaziile deosebite merita o atentie pe masura, te invitam, in continuare, sa descoperi cateva idei de platouri calde, de la ce pot ele contine, pana la felul in care aranjezi preparatele speciale pe care le-ai pregatit cu rabdare si pasiune.

Idei de platouri calde cu preparate la grill

Din varietatea de platouri calde pe care le poti pregati pentru o masa festiva, unul dintre cele mai populare, cand vine vorba despre intalnirile cu familia sau prietenii, sunt cele cu preparate la grillul electric. Daca vrei ca un astfel de platou sa arate impecabil, gata de fotografiat pentru retelele de socializare, e bine sa te gandesti la un design deosebit, bazandu-te pe cateva criterii de baza:

  • alegerea platoului – in functie de designul general al mesei, poti alege un platou din lemn rotund sau dreptunghiular ori unul din ceramica; portelanul este un material elegant si rafinat, pe care poate ar fi bine sa asezi preparate ceva mai sofisticate; 
  • combinatia de texturi – pe platou se vor regasi unele preparate suculente, din carne tocata, cum sunt diversele tipuri de carnati, si altele ceva mai fibroase, cum sunt feliile de muschi sau pieptul de pasare, si legume;
  • combinatia de carnuri – este bine sa alegi diverse tipuri de carnuri, dar sa nu le amesteci; adica, intr-o parte pui carnatii din carne de porc sau oaie ori mixuri de carnuri, la mijloc asezi cateva frigarui de legume si in cealalta parte a platoului, pui carne de pasare sau muschiul de vita ori de porc;
  • combinatia de legume – ceapa, ardeii grasi rosii, galbeni, verzi ori rosiile sunt legume excelente pentru frigaruile asortate cu preparatele din carne la grill; le poti prepara tot la grill, ca sa le pastrezi nutrientii si aromele intense; 
  • decoratiunile – la un astfel de platou, decoratiunile perfecte sunt cateva crengute de cimbru, rozmarin sau salvie.

Savureaza gustul irezistibil al preparatelor din carne sau al legumelor la gratar si transforma gatitul intr-o placere, cu grillul electric de la Beko, special conceput pentru a gati o varietate mare de mancaruri, de la friptura de carne de vita, pana la omlete.

platou-festiv-cu-preparate-la-gratar-1944396064

O alta idee de platou cald cu preparate la grill este sa faci urmatorul mix de carnuri: burgeri din carne de vita ori amestec de carne de vita si miel, chiftele imbracate in jambon de porc, muschiulet de vita, piept de curcan, pulpe de pui dezosate, cotlet de porc fara os. Asezi fiecare tip de carne pe cate un rand, pe un platou dreptunghiular. Pentru a obtine aromele si texturile dorite, ai grija cum fragezesti carnea, inainte de a o gati. In principiu, aceasta ar trebui tinuta in bait sau in marinada, cel putin cateva ore, daca nu toata noaptea. Totodata este indicat sa o scoti din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de a o prepara. Pentru un astfel de platou cu preparate la gratar este ideala o garnitura de rucola proaspata, lamaie si ardei, pe care o poti folosi si ca decor. 

Descopera 👉 categoria noastra de aparate frigorifice, dotate cu filtru antimiros, control digital pentru fiecare compartiment de refrigerare, tehnologie no frost, si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.

Idei de platouri calde cu peste si fructe de mare

Delicious,Cooked,Mussels,In,Sauce,With,Dried,Baguette.,Sea,Food

Cand organizezi o masa sofisticata, si preparatele menite sa incante invitatii sunt la fel de rafinate. Din aceasta perspectiva, platourile calde cu peste si fructe de mare reprezinta o idee excelenta, nu doar pentru ca sunt o incantare a simturilor, prin aromele si texturile irezistibile, ci si pentru ca formele naturale pe care le au iti dau posibilitatea de a crea designuri cu totul iesite din comun. De exemplu, stridiile, midiile, scoicile Saint Jacques sunt printre cele mai spectaculoase. Le poti aseza in forma de evantai, intr-un colt al unui platou mare, oval sau dreptunghiular. La baza evantaiului, asaza cateva rondele de calamar la gratar si creveti. In partea opusa a platoului, pune cateva fileuri de peste (orice peste doresti) si o garnitura din legume la grill (dovlecei, rosii, ceapa, ardei), salata verde si lamaie. 

Poti prepara scoicile si crevetii cu ajutorul unui wok, o tigaie cu fundul bombat si peretii inalti, prin care obtii o distribuire uniforma a caldurii. La Beko, gasesti modele de plite incorporabile, dotate cu arzator de tip Wok, cu o putere de incalzire sporita, ce permite pregatirea mancarurilor preferate intr-un interval de timp scurt, cu ajutorul tehnologiei High-Efficiency™ Gas Burner.

Un platou impresionant este cel care contine homari, pe care ii poti aranja creativ, fara sa mai fie nevoie de alte preparate. Secretul este sa construiesti contraste de texturi, adica sa lasi cativa homari intregi si pe restul sa-i desfaci, sa scoti carnea din ei si sa o asezi sub forma de semicercuri, printre homarii intregi. Pentru decor, florile din castraveti si ridichi, vrejurile intregi de rosii cherry, baby spanacul si feliile de lamaie sunt ingrediente excelente pentru a obtine un platou de revista.

A,Wooden,Plateau,With,Lobster,Garnished,With,Tomatoes,,Lemon,Slices

Idei de platouri calde cu rulade si carne la cuptor

Ruladele din carne de pui, umplute cu verdeturi sau sunca de porc, muschiuletul de porc sau de manzat la cuptor sunt preparate ce se pot regasi pe un platou cald sau rece. Ca sa obtii un efect estetic deosebit, opteaza pentru texturi si culori diferite. De pilda, muschiul poate avea o crusta maronie, bine asezonata cu mirodenii, in vreme ce rulada de pui poate fi moale si de culoare rozalie. Asaza feliile in forma de semicercuri, iar intre ele, adauga, pentru decor, muraturi si rosii cherry. Nu sunt de prisos nici cateva frunze de patrunjel.

Slices,Of,Homemade,Meatloaf,,Veal,And,Pork,Tenderloin,Stuffed,With

O alta varianta de platou cald, pe care o poti incerca, este cea cu mix de frigarui si kebab. Orienteaza-te catre preparate diferite: o frigaruie cu legume, precum vinetele, ardeii grasi, rosiile, dovleceii, ceapa, o alta cu melci, una cu kebab din carne de vita si miel, una cu aripioare de pui, alta cu bucati de piept de pui. Le poti aseza pe o lipie sau pe un pat de orez. Pentru decor, patrunjelul, rozmarinul sau salvia sunt cele mai potrivite. 

Descopera 👉 gama de aragaze Beko, ce includ cuptoare electrice sau pe gaz, dotate cu functii inteligente, pentru gatirea uniforma a oricarui preparat, indiferent ca vrei sa prepari un pui la rotisor, frigarui, kebab sau un peste la cuptor ori prajituri cu aluat pufos, si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine.

Top,View,On,Assorted,Variety,Of,Caucasian,Shashlyq,Skewers,And

Idei de platouri calde cu preparate din aluat

Pateurile cu branza sau umplute cu diverse combinatii de carne ori carnati sunt aperitive calde excelente si foarte usor de montat pe un platou alb, din ceramica sau portelan. Tot ce trebuie sa faci este sa pui intr-un bol un sos de rosii, de ardei sau mustar si alaturi, sa asezi pateurile. Crengutele de patrunjel pot fi folosite ca ornament. Vei obtine, astfel, o combinatie reusita de culori: verde, rosu, galben-auriu si texturi variate, de la foietajul fraged si crocant, pana la sosul cremos.

Sausage,Rolls,On,A,White,Oval,Platter,With,Tomato,Sauce

Cand vine vorba despre preparate calde, foarte usor de pregatit si de asamblat pe orice tip de platou, mini pizzele sunt variante la indemana ta, indiferent de ocazie. Poti opta pentru compozitia de branzeturi, sunca, masline, zacusca, sos de tomate simplu, iar ca decor, sa te orientezi spre frunzele de busuioc verde sau rosu. Cel mai simplu mod de a le aranja pe platou este sub forma de piramida.

Mini,Margherita,Pizzas,-,Small,Pizzas,With,Tomato,Sauce,,Cheese

O idee de plating potrivita pentru preparatele din aluat este sa iei cateva suporturi de hartie pe care, in mod normal, le folosesti pentru briose sau fursecuri, si sa pui in ele pateurile cu ciuperci, carne sau branza ori feliile de clatite, umplute cu branza si verdeturi. Un astfel de platou nu necesita alte decoratiuni si va impresiona prin estetica deosebita.

Stuffed,Pancakes,On,A,Platter,In,Paper,Cups.,Festive,Table

O masa organizata cu ocazia unui eveniment special, indiferent ca este vorba despre o sarbatoare sau aniversare alaturi de cei dragi, inseamna mai mult decat o experienta culinara aparte. Este, in fapt, o poveste emotionanta de care iti vei aduce aminte cu placere, peste timp. Felul in care aranjezi preparatele pe masa, cum ar fi compozitiile pe care le alegi pentru platourile calde, fac parte din setting, iar tu esti artistul care da directia. Inspira-te din idei cum sunt si cele de mai sus, foloseste-te de tehnologiile si functiile inteligente ale aparatelor electrocasnice si transforma gatitul intr-o placere, iar organizarea mesei festive, intr-un joc creativ de culori, forme, arome si texturi. 

Sursa video: Youtube Beko Romania

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010