Idei de amenajare pentru bucataria moderna – sfaturi pentru organizarea si utilarea ei

Publicat la data de: 06/14/2020, 22:45

Autor: Beko

Distribuie

O bucatarie moderna inseamna sa ai acces rapid la ce ai nevoie, sa folosesti inteligent spatiul si sa creezi o armonie intre decor si practicabilitatea incaperii. Investitiile variaza si sunt proportionale cu pasiunea pe care o ai pentru gastronomie. Indiferent de dimensiuni sau forma, bucataria trebuie sa fie bine echilibrata si suficienta pentru toate lucrurile de care ai nevoie, fara a aglomera spatiul. Citind in continuare, poti afla de ce ar trebui sa tii cont atunci cand amenajezi bucataria moderna si ce electrocasnice poti alege:

Amenajarea bucatariei moderne

Amenajarea bucatariei moderne depinde de mai multi factori, printre care dimensiunile incaperii, daca amenajezi o bucatarie de apartament sau la casa, ce forma are etc. Despre aceste lucruri poti afla in continuare.

In functie de dimensiune

Principalul factor care trebuie luat in considerare atunci cand amenajezi o bucatarie moderna este dimensiunea, deoarece alte alegeri, referitoare la design sau utilitate, vor depinde de spatiul pe care il ai la dispozitie. In general, exista bucatarii mici, bucatarii mari si bucatarii lungi si inguste.

 Amenajarea bucatariei mici

Amenajarea unei bucatarii mici reprezinta o provocare chiar si pentru designerii de interior, deoarece este nevoie de mai multa atentie atunci cand alegi paleta de culori, mobilierul si elementele de decor. Mai jos sunt cateva sfaturi pentru o amenajare optima a bucatariei mici:

  • Alege piese de mobilier compact – piesele masive pentru bucatarie nu sunt potrivite pentru spatiile mici. Poti opta pentru rafturi suspendate sau piese de stricta necesitate;
  • Apeleaza la culori neutre si modele simple – un spatiu insuficient atrage dupa sine nevoia de a-l mari, macar vizual. Poti face acest lucru prin elemente de finisaj precum gresie si faianta, perdele sau draperii lungi, precum si prin tonuri neutre de alb, crem, bej, maro. Pata de culoare poate fi reprezentata de micile obiecte de decor in nuante de pastel;
  • Decoreaza gandindu-te, in primul rand, la utilitate – o bucatarie mica poate fi infrumusetata printr-o fata de masa colorata, mici decoratiuni prinse pe pereti, perdea sau draperie, un model inedit pentru scaune (daca spatiul iti permite folosirea lor).
amenajare_bucatarie_moderna-1
amenajare_bucatarie_moderna-2
amenajare_bucatarie_moderna-3

Amenajarea bucatariei mari

Daca detii o bucatarie de mari dimensiuni, vei avea la dispozitie mai multe optiuni de amenajare si vei putea crea un spatiu utilat cu cele necesare si placut estetic. Important este sa mentii un echilibru intre alegerea pieselor de mobilier, a obiectelor de decor si a culorilor, pentru ca bucataria ta sa nu para foarte incarcata.

Daca doresti sa folosesti o cromatica diversa, incearca sa te limitezi la cel mult trei culori, pentru a crea un aspect unitar.

amenajare_bucatarie_moderna-4
amenajare_bucatarie_moderna-5

Amenajarea bucatariei lungi si inguste

O bucatarie lunga si ingusta reduce din posibilitatile de amenajare, insa cu putina indemanare, poti crea un spatiu primitor. Pentru a profita de acest tip de bucatarie, asaza piesele de mobilier si electrocasnicele necesare pe un perete, iar peretele paralel lasa-l pentru luarea mesei.

Daca iti doresti sa eviti incarcarea bucatariei, poti alege o masa care se pliaza pe perete; similar, poti cumpara scaune de acelasi tip. Intr-o astfel de bucatarie sunt recomandate culorile deschise si calde, precum si folosirea albului pentru a mari vizual incaperea.

amenajare_bucatarie_moderna-6
beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-7

In functie de tipul de locuinta

Tipul locuintei influenteaza si el amenajarea bucatariei. Luand in calcul specificul fiecarei locuinte, vei putea amenaja bucataria mult mai eficient.

Apartament

Majoritatea apartamentelor au bucataria mica spre medie. O bucatarie mai mare inseamna mai multe posibilitati de amenajare si o libertate mai mare pentru dotarea cu toata aparatura de care ai nevoie pentru a gati. 

Unele constructii noi pot avea o bucatarie open space, cumuland livingul cu zona de dining. Daca ai de amenajat o astfel de bucatarie, trebuie sa tii cont si de culorile si decoratiunile camerei de zi, pentru ca cele doua zone sa formeze o imagine armonioasa.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-8
amenajare_bucatarie_moderna-9
amenajare_bucatarie_moderna-10

Garsoniera 

Spatiul destinat bucatariei intr-o garsoniera este, de multe ori, limitat. De aceea, amenajarea sa trebuie realizata luand in considerare mai ales aspectul util al lucrurilor din bucatarie, iar apoi alegerea acelor elemente care creeaza iluzia unui spatiu mai mare.

Unele garsoniere au bucataria open space, astfel ca te vei putea desfasura in voie, insa va trebui sa faci fata cu stoicism mirosului care se va duce si in restul casei si mizeriei suplimentare. Pentru a pastra echilibrul casei, va fi nevoie sa faci curat mult mai des decat in cazul bucatariilor separate.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-11
amenajare_bucatarie_moderna-12

Casa

O bucatarie la casa iti permite, practic, sa iti dai frau liber imaginatiei. Poti include dulapuri de bucatarie si spatii de depozitare, obiecte de decor, electrocasnicele necesare, precum si masa si scaune. Nu uita, totusi, sa pastrezi armonia intre mobilier, culori si decoratiuni.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-13
amenajare_bucatarie_moderna-14
amenajare_bucatarie_moderna-15

In functie de tip

Tipul de constructie al bucatariei este si el important in amenajarea eficienta a spatiului. Adaptarea la spatiul pe care il ai te va ajuta sa creezi un loc util si confortabil.

In forma de L (pe colt)

Bucatariile pe colt sunt printre cele mai usor de amenajat. Adaptarea mobilierului la spatiu te va ajuta sa obtii o bucatarie functionala si aerisita, idealul stilului modern. De asemenea, lumina naturala va patrunde mai usor, iar intretinerea va fi mult mai facila.

amenajare_bucatarie_moderna-16
amenajare_bucatarie_moderna-17

Open space

O bucatarie open space vine la pachet cu un spatiu generos pentru activitatile culinare. O astfel de bucatarie iti permite sa gatesti alaturi de prieteni sau sa iti supraveghezi nazdravanul in timp ce toci legumele pentru supa. Mai mult, aceasta dispunere iti permite organizarea eficienta a pieselor de mobilier si a electrocasnicelor si chiar amenajarea unei zone de dining sau a unui bar.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-18
amenajare_bucatarie_moderna-19

Insula

Bucataria cu insula ofera spatiu generos pentru prepararea delicateselor culinare. Aceasta, insa, nu se potriveste in toate cazurile, ci in bucatariile mari, eventual open space sau la casa.  Mai jos sunt cateva dintre cele mai populare tipuri de insule de bucatarie.

Insula de bucatarie cu electrocasnice incorporate

Pentru a eficientiza timpul petrecut in bucatarie, poti incorpora electrocasnicele si/sau chiuveta in insula. In acest mod, vei avea la indemana tot ce ai nevoie pentru gatit sau pregatirea mesei.

amenajare_bucatarie_moderna-20
amenajare_bucatarie_moderna-21
Insula de bucatarie ca spatiu de luat masa

Pentru a face economie de spatiu, multe insule sunt folosite si pentru a servi masa. Mai mult, scaunele au locul lor sub insula, astfel ca nu ocupa spatiu inutil atunci cand nu sunt folosite. O astfel de insula poate fi utila pentru mesele in familie sau cu prietenii.

amenajare_bucatarie_moderna-22
amenajare_bucatarie_moderna-23
Insule de bucatarie cu spatiu de depozitare

Multe insule vin cu sertare sau rafturi de depozitare foarte utile pentru a te organiza in bucatarie. In aceste spatii poti pune oalele, cratitele si tigaile sau poti transforma un sertar intr-un separator de condimente.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-24
amenajare_bucatarie_moderna-25
Insula pentru bucatarii mici

In general, insulele se potrivesc bucatariilor spatioase sau celor de tip open space, care au cel putin 10 mp. Regula este ca plasarea insulei in bucatarie sa iti permita sa te deplasezi cu usurinta si sa nu iti impiedice accesul la usi sau sertare.

Desi majoritatea insulelor au dimensiunea de 200 x 100 cm, exista si unele mai micute, potrivite pentru bucatariile cu spatiu mai restrans. Totusi, este important sa pastrezi proportiile pentru o amenajare eficienta. Alternativ, insulele mobile (pe roti) pot fi folosite dupa nevoie, apoi pot fi pliate sau depozitate sub masa, economisind spatiu.

amenajare_bucatarie_moderna-26
amenajare_bucatarie_moderna-27

Inchisa (clasica)

O bucatarie inchisa reprezinta un model clasic, folosit mai ales in constructiile ceva mai vechi. Este practica si relativ usor de amenajat. Tine cont de spatiul pe care il ai la dispozitie si creeaza un echilibru intre materiale si culori si nu vei da gres.

amenajare_bucatarie_moderna-28
amenajare_bucatarie_moderna-29

Pe balcon

Bucataria pe balcon este aleasa mai ales de posesorii de garsoniere sau in cazul unor apartamente foarte mici. Pentru un plus de confort, bucataria este mutata pe balcon. Cum spatiul va fi restrans chiar si pe balcon, este recomandat sa te limitezi la lucrurile esentiale.

In functie de forma

Amenajarea bucatariei in functie de forma sa reprezinta un alt criteriu demn de luat in seama, in special daca esti pasionat de gatit. Pentru maximizarea spatiului, este indicat sa alegi piese de mobilier practice, electrocasnicele necesare si ustensilele de care ai nevoie, pentru ca atunci cand faci magie in bucatarie, sa le ai pe toate la indemana. Mai jos sunt cateva informatii referitoare la amenajarea bucatariei in functie de forma sa.

Patrata

O bucatarie patrata inseamna ocazia potrivita pentru a echilibra imaginea de ansamblu. Aceasta forma perfecta permite asezarea mesei in centrul incaperii sau chiar a unei insule cu dublu rol: loc pentru pregatirea mesei si spatiu de luat masa.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-30
amenajare_bucatarie_moderna-31

Dreptunghiulara

Majoritatea bucatariilor au forma dreptunghiulara. Acest lucru, insa, limiteaza pozitionarea centrala a unei insule. Pentru a profita de spatiu fara a-l incarca, te poti folosi de pereti, lasand zona centrala aerisita. Cu alte cuvinte, poti pune dulapurile si masa cu scaune pe pereti paraleli.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-32
amenajare_bucatarie_moderna-33

Pe colt

Bucataria pe colt este intalnita mai ales in cazul celor open space. Amenajarea presupune amplasarea mobilierului si a electrocasnicelor mari creand un unghi de 90 de grade. Cum majoritatea obiectelor esentiale bucatariei sunt concentrate intr-un colt, va exista mult loc liber care va crea senzatia de spatiu.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-34
amenajare_bucatarie_moderna-35
amenajare_bucatarie_moderna-36

Materialele folosite intr-o bucatarie moderna si cromatica potrivita

Materialele si culorile din bucatarie sunt foarte importante pentru a asigura buna indeplinire a activitatilor gastronomice, precum si pentru a armoniza intreaga incapere. Mai jos sunt cateva recomandari pentru fiecare in parte.

Materiale

Materialele conteaza foarte mult in orice bucatarie, in special daca se gateste mult. Indiferent de suprafata sau de forma bucatariei, materialele alese trebuie sa fie rezistente, usor de curatat si estetice. Mai jos sunt cateva dintre cele mai folosite materiale in bucatariile moderne.

Gresie si faianta 

Gresia si faianta sunt cele mai folosite materiale in bucatarie. Se adapteaza usor la stilul dorit, vin intr-o gama larga de modele si culori, sunt avantajoase si usor de curatat, avand o rezistenta mare in timp.

amenajare_bucatarie_moderna-37
amenajare_bucatarie_moderna-38
amenajare_bucatarie_moderna-39

Piatra naturala

Piatra naturala este folosita in bucataria moderna mai ales pentru a da un plus de eleganta si pretiozitate. Neajunsurile majore sunt reprezentate de dificultatea de curatare si pretul ridicat.

amenajare_bucatarie_moderna-41
amenajare_bucatarie_moderna-42

Parchet

Parchetul este preferat in bucatariile in care se gateste mai putin sau pentru cele open space, care vin in continuarea livingului. Daca vei folosi parchet in bucatarie, spatiul va fi mai cald decat gresia. In plus, este usor de curatat si are un pret accesibil.

amenajare_bucatarie_moderna-43
amenajare_bucatarie_moderna-44
amenajare_bucatarie_moderna-45

Tapet special pentru bucatarii

Un alt material folosit in bucatariile moderne este tapetul. Acesta poate reprezenta o solutie pentru a-ti pune pe tapet pasiunile sau daca nu ai idee ce culoare sa pui pe pereti. Tapetul special pentru bucatarii este rezistent si usor de curatat, fiind ideal in bucatariile mici in care obiectele de decor sunt absente.

amenajare_bucatarie_moderna-42
amenajare_bucatarie_moderna-43

Paleta cromatica

Bucataria moderna nu inseamna neaparat folosirea unei anumite palete de culori, insa unele nuante pot avantaja acest stil decorativ. Printre acestea se afla nonculorile, precum si unele nuante pastelate sau puternice.

Alb

Albul denota eleganta, minimalism si se recomanda mai ales in bucatariile mici, unde mareste vizual camera.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-48
amenajare_bucatarie_moderna-49
amenajare_bucatarie_moderna-50

Negru

Folosirea negrului, in special in combinatii cu alb, gri sau bej ofera un plus de modernitate oricarei bucatarii.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-51
amenajare_bucatarie_moderna-53

Rosu

Culoare indrazneata, rosul se potriveste mai ales bucatariilor mari, deoarece intr-un spatiu redus ca dimensiune, poate crea un contrast puternic, reducand vizual incaperea.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-54
amenajare_bucatarie_moderna-55
amenajare_bucatarie_moderna-56

Maro

Culoarea maro si nuantele sale sunt des folosite in amenajarea unei bucatarii moderne, in special in ceea ce priveste piesele de mobilier sau parchetul. Se potrivesc deopotriva spatiilor mici si mari.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-57
amenajare_bucatarie_moderna-58
amenajare_bucatarie_moderna-59

Crem

Cremul se potriveste de minune in bucatariile mici, marind vizual spatiul, similar albului. Pentru bucatariile mari, poate fi folosit in combinatii cu nuante luminoase.

amenajare_bucatarie_moderna-60
amenajare_bucatarie_moderna-61

Verde

Verdele se poate potrivi unor bucatarii dintre cele mai diverse, iar acest lucru depinde de nuanta sa. Un verde crud, luminos, va deschide si mai mult o incapere, in timp ce o nuanta ceva mai sobra va oferi un plus de eleganta.

amenajare_bucatarie_moderna-62
amenajare_bucatarie_mod
amenajare_bucatarie_moderna-64

Albastru

Nuantele de albastru se potrivesc mai ales in bucatariile moderne de mari dimensiuni, deoarece pentru cele mici pot reduce vizual incaperea. Poate fi combinat cu alb si cu unele detalii metalice, pentru a accentua stilul modern.

amenajare_bucatarie_moderna-65
amenajare_bucatarie_moderna-66
amenajare_bucatarie_mode

Galben

Galbenul este o culoare vesela, care ofera lumina, viata si caldura oricarei bucatarii. In varianta sa mai temperata, spre galben-pai, se potriveste si in bucatariile mici, in timp ce nuanta puternica armonizeaza mai ales bucatariile moderne de mari dimensiuni.

amenajare_bucatarie_moderna-68
amenajare_bucatarie_moderna-69

Mov

Movul este de preferat mai ales in bucatariile generoase. Atrage atentia prin combinatii cu alb, maro sau gri, insa va inchide vizual o bucatarie de dimensiuni restranse. Pentru o incapere mica, poti folosi nuante mai deschide de mov, precum lila.

amenajare_bucatarie_moderna-70
amenajare_bucatarie_moderna-71
amenajare_bucatarie_moderna-96

Organizarea si utilarea bucatariei moderne

O buna organizare a bucatariei este esentiala pentru a avea totul la indemana si pentru a mentine linia stilului modern. Mai jos poti afla cateva informatii referitoare la alegerea mobilierului, a obiectelor sanitare si a electrocasnicelor necesare unei bucatarii moderne.

Mobilier

Piesele de mobilier pentru bucatarie trebuie alese in armonie cu paleta cromatica a materialelor de finisat sau chiar complementar cu acestea, pentru o integrare placuta in ansamblul incaperii. Dimensiunea si forma camerei conteaza si ele in alegerea mobilei si a altor componente. Mai jos sunt principalele elemente de mobilier care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o bucatarie moderna.

Coltar, masa si scaune

Daca spatiul iti permite, pe langa zona de gatit, este indicat sa amenajezi si un loc pentru luat masa si petrecerea timpului in familie sau alaturi de prieteni. Alege masa si scaunele/coltarul in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, dar si in echilibru cu celelalte piese de mobilier.

amenajare_bucatarie_moderna-72
amenajare_bucatarie_moderna-73

Dulapuri

O bucatarie moderna este gandita pentru a oferi o stare generala de bine. Aceasta este realizata prin spatiul de gatit si de luat masa, dar si prin obiectele de mobilier care inlesnesc depozitarea ustensilelor si compartimentarea inteligenta, astfel incat sa nu iti lipseasca nimic atunci cand ai nevoie. Pentru a crea unitate, este indicat sa optezi pentru mobilier realizat din aceeasi textura si chiar paleta cromatica, pentru a aduce armonie. Mai mult, daca spatiul iti permite, poti monta suporturi, etajere si alte elemente similare, care te vor ajuta sa te organizezi mai bine.

Suporturile pot fi de folos pentru uscarea vaselor abia spalate si a paharelor. Chiar si condimentele pot fi depozitate intr-un suport special. Acest lucru iti va permite sa le organizezi mai eficient, dar si sa ai acces rapid la ele atunci cand gatesti. Mai mult, poti prinde de perete un suport pentru carti si reviste, care iti vor oferi idei atunci cand gatesti.

De asemenea, organizatoarele pot fi utile in depozitarea tacamurilor pe categorii, dar si a ustensilelor din categoria telului si a paletelor pentru mixer.

beko@CMH_amenajare_bucatarie_moderna-74
amenajare_bucatarie_moderna-75
amenajare_bucatarie_moderna-76
amenajare_bucatarie_moderna-77

Blat de bucatarie

Blatul de bucatarie este foarte util mai ales intr-o bucatarie moderna. Similar altor obiecte specifice bucatariei, trebuie sa se integreze estetic in ansamblu. Materialul din care este realizat blatul este foarte important atat pentru intretinere si igienizare, cat si din punctul de vedere al rezistentei la umiditatea din bucatarie. Mai jos sunt principalele tipuri de materiale folosite pentru blatul de bucatarie, precum si avantajele si dezavantajele fiecaruia. 

Blatul din marmura

Blatul din marmura completeaza cu succes designul unei bucatarii moderne, mai ales pentru valoarea estetica. Principalele neajunsuri vizeaza pretul ridicat si dificultatile asociate intretinerii si curatarii. Pentru un material atat de pretios, sunt recomandate mai ales produsele de curatare cu pH neutru, pentru a nu deteriora.

amenajare_bucatarie_moderna-78
amenajare_bucatarie_moderna-79
amenajare_bucatarie_moderna-102

Blatul din granit

Granitul ofera un aspect modern si, totodata, luxurianta bucatariilor si reprezinta unul dintre cele mai folosite materiale pentru blat. Se curata usor si este rezistent. Daca ai un buget generos pentru amenajare, poti alege un astfel de material pentru blatul de bucatarie.

amenajare_bucatarie_moderna-80
amenajare_bucatarie_moderna-81

Blatul de inox

Un blat de bucatarie din inox este avantajos ca pret, se curata usor si nu atrage mirosurile neplacute sau bacteriile. De asemenea, rezista la temperaturile ridicate si reflecta lumina, facand bucataria sa para mai mare. Din pacate, se zgarie usor si poate da un aspect rece bucatariei.

amenajare_bucatarie_moderna-82

Blatul din cuart

Cuartul este format din roci sterile pulverizate si rasini, care ajuta la legarea materialului. Are rol antibacterian, o rezistenta mare si se curata usor. Dintre minusuri trebuie mentionate dificultatea de montare, fiind nevoie de un instalator cu experienta, precum si pretul ridicat.

amenajare_bucatarie_moderna-83

Blatul din placi minerale

Placile minerale sunt create din polimeri acrilici, deci un astfel de blat este durabil si arata bine chiar si dupa trecerea timpului, fiind mai ieftin prin comparatie cu granitul sau cuartul. Singurul neajuns este ca se zgarie usor.

Blatul din placi de ceramica

Blatul din placi ceramice este, practic, o imbinare de placi din gresie. Reprezinta cea mai ieftina optiune de blat de bucatarie, fiind usor de instalat si de curatat. Pe lista argumentelor „contra” se afla imbinarile multiple care fac dificila folosirea blatului, un risc mai mare de crapaturi, precum si murdaria acumulata intre placi, care poate duce la inlocuirea blatului cu totul.

Blatul din beton

Pentru a obtine acest tip de blat, betonul se toarna in forme. Are un aspect spectaculos, care atrage toate privirile si poate fi adaptat usor oricaror dimensiuni. Din pacate, acest tip de material, contrar asteptarilor, este destul de scump si necesita o fixare speciala, manopera fiind si ea piperata.

 


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010