1 Decembrie este ocazia ideala de a sarbatori impreuna cu familia si prietenii Ziua Nationala, de a organiza impreuna cu copiii cateva activitati specifice, de a petrece cateva zile o minivacanta la munte si, neaparat, de a pregati cateva retete traditionale romanesti, pentru o masa speciala. Chiar daca nu esti un bucatar iscusit si crezi ca nu poti pregati retete care presupun un efort prea mare, daca ai la indemana ingredientele si electrocasnicele potrivite, vei obtine rapid feluri de mancare delicioase.
Traditiile de 1 Decembrie sunt un prilej pentru cei mici de a acumula cunostinte despre istoria noastra si de a afla importanta acestei zile, iar pentru noi este momentul perfect pentru a organiza cateva activitati speciale. In toata agitatia vietii de zi cu zi, nu avem timp sa pregatim feluri de mancare traditionale romanesti. De cele mai multe ori, preferam sa gatim o cina rapida, care nu presupune foarte multi pasi sau un timp mare de pregatire. Aceasta ocazie, insa, ne permite sa ne punem creativitatea la treaba sau sa rasfoim caietul cu retete, in cautarea preparatelor traditionale romanesti pe care le stim din copilarie.
Ce activitati de 1 Decembrie poti organiza cu cei mici
Inceputul lunii decembrie inseamna startul sarbatorilor de iarna, incepand cu Ziua Nationala a Romaniei. De obicei, cea mai mare bucurie a celor mici este sa participe la parada organizata cu aceasta ocazie sau, daca din diverse motive nu pot fi prezenti, sa urmareasca evenimentul. Exista o multime de activitati care pot fi organizate acasa, in familie sau impreuna cu prietenii. Asa ca, in timp ce din bucatarie vin arome imbietoare de la preparatele din cuptor, puteti face impreuna ceva distractiv si educativ.
1 Decembrie a fost declarata Ziua Nationala a Romaniei in 1990 si marcheaza Unirea Principatelor Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Tara Romaneasca, eveniment ce a avut loc la 1 decembrie 1918. In functie de varsta si de apetitul pentru istorie, le putem explica celor mici de ce este importanta aceasta data pentru noi, ce a insemnat Marea Unire si de ce a fost aleasa aceasta data pentru Ziua Nationala.
Poti alege activitati instructive cu ajutorul figurinelor din lemn, care se pot picta cu motive traditionale romanesti, sau un puzzle cu harta Romaniei, unde puteti descoperi impreuna regiunile tarii care s-au unit la 1 decembrie. De asemenea, copiii pot broda o ie sau pot decora casa cu stegulete si simboluri romanesti.
Daca cei mici sunt pasionati de gatit, pot ajuta in bucatarie, pentru a pregati impreuna biscuiti sau fursecuri cu harta tarii. In magazinele de specialitate, se afla o multime de forme pentru dulciuri, asa ca vei gasi cu siguranta ceva in spiritul acestei sarbatori.
Gatitul impreuna este amuzant, asa ca va puteti pune creativitatea la treaba. Iar daca bucataria este echipata cu toate electrocasnicele de care aveti nevoie, totul este mult mai simplu. La finalul sesiunii de gatit, tot ce trebuie sa faceti este sa puneti vasele in masina de spalat vase si sa va relaxati, la un film.
Unde poti merge pentru a sarbatori Ziua Nationala
Daca iti plac drumetiile sau preferi sa petreci zilele libere si minivacantele intr-un alt decor decat cel cu care esti obisnuit in fiecare zi, poti merge impreuna cu familia si prietenii intr-o excursie sau chiar sa petreci cateva zile la o pensiune, la munte. Este posibil ca vremea sa fie din ce in ce mai rece, iar in anumite zone sa fie deja zapada, asa ca ai putea chiar sa prinzi si cateva sesiuni de schi.
In cazul in care nu esti adeptul sporturilor de iarna, dar ai vrea sa petreci putin timp in aer liber, poti incerca distractiile pe care le ofera parcurile de aventura din afara orasului. Este locul ideal pentru a petrece o zi plina de activitati amuzante, care te ajuta sa faci si putina miscare.
Pentru cei care prefera sa petreaca o zi libera acasa, posibilitatile de distractie sunt nenumarate. Fie ca sarbatoresti aceasta zi cu familia sau impreuna cu prietenii, puteti face o multime de lucruri amuzante, sa va uitati la un film si sa va bucurati de preparate traditionale.
Este important sa petrecem cat mai mult timp facand lucruri relaxante, iar aceasta este ocazia perfecta nu doar pentru a face o multime de activitati impreuna cu cei mici, ci si pentru a le explica, pe intelesul lor, importanta acestei zile.
Retete traditionale romanesti pentru masa de 1 Decembrie
Mesele de 1 Decembrie sunt ocazia perfecta de a sarbatori impreuna cu prietenii si familia si de a va bucura impreuna de preparate delicioase, traditionale. Ideala pentru vremea rece de afara, una dintre retetele pe care le pregatim in mod traditional in aceasta zi este fasolea cu ciolan. Iata cum poti pregati aceasta reteta:
Fasole cu ciolan
Ingrediente:
- ½ kg fasole boabe
- 1 bucata ciolan afumat
- cativa morcovi
- 2-3 cepe medii
- 1 conserva de rosii cuburi
- cateva frunze de dafin
- cateva linguri de bulion
- 1 legatura de marar
- 1 lingurita de cimbru
- sare, piper, boia de ardei dulce
Mod de preparare: alege fasolea, apoi spal-o bine si las-o in apa, peste noapte. A doua zi, fierbe fasolea in multa apa cu sare, iar dupa ce da in clocot, schimba apa cu aceeasi cantitate de apa fiarta. Repeta aceasta operatiune de cateva ori. Dupa ce schimbi apa pentru ultima oara, adauga ciolanul si lasa cratita la foc, acoperita cu capac, pentru 2-3 ore. Cu o jumatate de ora inainte de final, scoate ciolanul din cratita si pune peste fasole morcovii rasi, ceapa tocata fin, foile de dafin si condimentele. Lasa la fiert inca 30 de minute, iar cu 10 minute inainte de a opri focul, adauga rosiile cuburi, bulionul si mararul tocat. Poti taia carnea de pe ciolan in fasii potrivite sau il poti lasa intreg.
Cozonac pufos de casa
Inceputul lunii decembrie este momentul ideal sa dam startul pregatirii cozonacilor. Exista o multime de retete, mai simple sau mai sofisticate, insa nimic nu se compara cu gustul cozonacului traditional, pregatit dupa reteta transmisa in fiecare familie, din generatie in generatie. Pentru aceasta reteta, ai nevoie de:
Pentru aluat:
- 1 kg faina
- 500 ml lapte
- 250 g zahar
- 4 oua
- 50 ml ulei
- 50 g unt
- 50 g drojdie proaspata
- 1 praf de sare
Pentru umplutura:
- cateva linguri de cacao
- esenta de rom
- 250 g nuca macinata
- 250 g rahat taiat cubulate
- 150 g zahar
- 150 g stafide
- 4 albusuri
Mod de preparare: inainte de a incepe sa pregatesti cozonacul, este important sa aduci toate ingredientele la temperatura camerei. Pregateste o maia din drojdie, o lingura de faina si 100 ml lapte caldut. Lasa la crescut intr-un loc ferit de curent. Separa albusurile de galbenusuri și freaca galbenusurile cu zaharul si praful de sare, pana se topeste zaharul. Adauga, peste aceasta compozitie, restul de lapte cald. Amesteca bine si adauga esenta de rom. Separat, cerne faina si pune in mijloc maiaua si laptele. Framanta bine aluatul, pana se incorporeaza toate ingredientele. Incalzeste untul si uleiul si toarna-le peste compozitie putin cate putin, pana se incorporeaza in aluat. Acopera aluatul si lasa-l la crescut aproximativ 1 ora. Intre timp, bate albusurile spuma cu zahar, adauga cacaua, nuca tocata si rahatul si amesteca bine. Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 2 bucati egale, se intinde si se pune in mijloc amestecul de nuca, rahat si cacao. Ruleaza ambii cozonaci si pune-i in tavile speciale, unse cu ulei si tapetate cu faina. Se lasa la crescut in tava inca 30 de minute, apoi se dau la cuptor, pana se rumenesc.
Ziua Nationala se sarbatoreste in fiecare an la 1 Decembrie si este ocazia perfecta de a ne bucura impreuna de o minivacanta si de a pregati feluri de mancare traditionale romanesti. Putem face o multime de activitati impreuna cu cei mici si le putem povesti care este insemnatatea acestei zile si de ce este importanta pentru istoria noastra.
Sursa foto: Shutterstock