Iaurt grecesc vs. iaurt clasic

Publicat la data de: 07/20/2021, 14:02

Autor: Beko

Distribuie

Iaurtul este cel mai popular produs lactat fermentat. Este preparat din lapte, de exemplu, de vaca, oaie ori capra, fermentat cu ajutorul unor bacterii lactice termofile. Iaurtul este un aliment care a aparut, initial, in Asia, in urma cu aproximativ zece milenii, apoi consumul acestuia s-a raspandit in Europa, prin Turcia si zona balcanica. Una dintre legende este aceea ca regele Francisc I al Frantei s-a vindecat de tulburarile intestinale de care suferea, cu ajutorul iaurtului, recomandat de un medic turc. Se intampla in secolul al 16-lea, dar abia doua veacuri mai tarziu, datorita microbiologului si imunologului rus Ilia Ilici Mecinikov, produsul a starnit din nou interesul, mai ales ca acesta a publicat primele lucrari privind beneficiile lui in cazul ulcerului stomacal. Bacteriile folosite pentru declansarea procesului de fermentare, lactobacillus bulgaricus si streptococcus thermophilus, sunt cele care ar contribui la tratarea tulburarilor intestinale. Prima fabrica de iaurt a fost infiintata de Isaac Carasso, in Barcelona, in 1919, si s-a numit Danone, dupa numele fiului acestuia. In prezent, iaurtul este un produs emblematic al industriei alimentare si se gaseste in orice magazin. Iata care sunt diferentele si beneficiile celor mai consumate doua tipuri de iaurt, traditional si grecesc, cum sa le stochezi corect la frigider si la ce preparate sa le folosesti.

  • Care sunt diferentele dintre iaurtul grecesc si iaurtul traditional
  • Ce substante nutritive contine iaurtul, in general
  • Beneficiile consumului de iaurt
  • Proprietatile iaurtului traditional si ale celui grecesc
  • Cum sa consumi iaurtul grecesc si pe cel traditional

Reteta de tzatziki

Sos grecesc

Prajitura cu iaurt

Gaspacho cu iaurt

Mousse de fructe de padure cu iaurt

  • Cum stochezi iaurtul in mod corect

Care sunt diferentele dintre iaurtul grecesc si iaurtul traditional

Pe piata, exista mai multe tipuri de iaurturi: cu fructe, aromatizate, de baut, natur, grecesc, integral, degresat etc. Chiar si acasa iti poti prepara propriul iaurt, folosind sau nu un aparat special conceput in acest sens. La sectiunea dedicata produselor lactate, oricine s-ar putea pierde, avand in vedere varietatea de produse gasite sub denumirea de „iaurt”, unele, precum cele de tip desert, neavand nimic de-a face cu produsul original. 

Astfel, iaurtul clasic, traditional, trebuie sa fie produs doar din lapte (integral sau partial degresat) si fermenti lactici (lactobacillus bulgaricus si streptococcus thermophilus). Pe de alta parte, iaurtul grecesc sau in stil grecesc este obtinut din lapte fermentat dupa aceeasi metoda, insa continutul de proteine este mult mai mare, de minimum 5,6%. De asemenea, pentru a se obtine iaurt grecesc, se elimina din acesta o cantitate mare de zer, rezultand o consistenta mult mai groasa. Zerul contine, in principal, apa si lactoza, iar pentru ca este eliminat, iaurtul grecesc poate fi mai bine digerat si de persoane care sufera de intoleranta.

Yogurt,In,A,Bowl,With,Spoons,healthy,Breakfast,With,Fresh,Greek

In absenta unei denumiri de origine controlate, practicile privind producerea iaurtului grecesc difera. La raft poate fi comercializat sub diverse denumiri, precum iaurt grecesc, in stil grecesc, scurs, stors. De asemenea, desi cel original nu  trebuie sa contina decat lapte si fermenti, unele branduri includ amidon, smantana, agenti de ingrosare etc. Eticheta produsului este cea care poate ajuta la diferentiere. Astfel, in afara de faptul ca trebuie sa contina doar doua tipuri de ingrediente, nivelul de proteine ar trebui sa fie de minimum 5,6 grame la 100 de grame de iaurt.

Ce substante nutritive contine iaurtul, in general

Iaurturile simple, din lapte integral, contin proteine, grasimi si carbohidrati, in diverse proportii. De asemenea, contin lactoza, zaharul natural din lapte, dar acesta este partial descompus in acid lactic, glucoza si galactoza, de bacteriile care provoaca fermentarea, motiv pentru care iaurturile sunt, in general, bine digerate. Principalele minerale prezente in iaurt sunt calciul si fosforul. Un iaurt mic, de 125 de grame, acopera aproape 30% din doza zilnica recomandata de calciu si circa 20% din aportul recomandat de fosfor, pentru un adult. In afara de aceste doua minerale, iaurtul contine vitaminele B – mai ales B12, B2 si B5 -, A si D.

Beneficiile consumului de iaurt

Nutritionistii considera ca iaurtul se numara printre cele mai bune surse de calciu, pentru ca, datorita continutului de proteine si fosfor, acesta este bine absorbit si asimilat de organism. Calciul este necesar pentru mineralizarea oaselor si a dintilor pe tot parcursul vietii si este implicat in multe procese vitale, printre care contractia musculara, coagularea sangelui, tensiunea arteriala, functiile hormonale. La fel de necesar pentru oase si dinti, dar si pentru regenerarea tesuturilor este fosforul. Iar vitaminele B sunt implicate in echilibrul sistemului nervos, printre altele. Tinand cont de aceste aspecte, consumul de iaurt poate contribui la prevenirea unui numar mare de boli, precum osteoporoza, cele cardiovasculare, cancerul de colon si obezitatea. In plus, bacteriile lactice au efecte benefice asupra sanatatii intestinale, fiind utile in cazul constipatiei cronice, al sindromului intestinului iritabil si al diareii.

Pe de alta parte, persoanele care au alergie la proteinele din laptele de vaca trebuie sa evite consumul de iaurt.

Iaurturile cu fructe sau aromatizate din comert au niveluri de zahar de pana la trei ori mai mari decat cele simple. Le poti inlocui cu iaurturi natur, in care poti adauga fructe sau miere, mixate rapid intr-un robot de bucatarie.

Proprietatile iaurtului traditional si ale celui grecesc

Greek,Yogurt,With,Figs,And,Honey,,In,A,Glass,Bowl

Atat iaurturile clasice, cat si cele grecesti sunt produse ale caror beneficii se pot incadra perfect intr-o dieta echilibrata pe termen lung. Calitatile nutritive ale iaurtului grecesc difera, insa, de cele ale iaurtului clasic. In primul rand, iaurtul grecesc are un continut mai scazut de lactoza si carbohidrati, de aceea, este foarte bine digerat si de persoanele cu intoleranta. Iaurtul grecesc are un nivel mai ridicat de calciu, fiind util in prevenirea problemelor osoase, cum ar fi osteoporoza. Fiind sarac in grasimi si zaharuri si mult mai bogat in proteine, este un aliat in curele de slabire.

Cum sa consumi iaurtul grecesc si pe cel traditional

Fiind un aliment cu nivel redus de zahar, iaurtul grecesc poate sa fie folosit atat la preparate dulci, cat si sarate. Printre cele mai cunoscute mancaruri care au ca ingredient principal iaurtul grecesc se numara tzatziki, sosul grecesc si prajitura cu iaurt.

Reteta de tzatziki

Tzatziki,-,Yoghurt,Sauce,With,Cucumber,And,Dill,On,A

O reteta clasica, aceasta are marele avantaj de a include ingrediente putine si de a fi preparata rapid. Ai nevoie de: un castravete mare, doua cutii mici de iaurt grecesc, doua linguri ulei de masline de buna calitate, o lingura de otet, un catel de usturoi, cateva frunze de menta proaspata, sare si piper. Castravetele se curata si se rade. Se amesteca restul ingredientelor, se adauga castravetele si se da la frigider pentru cel putin o ora.

Sos grecesc

Acesta este un sos perfect pentru asezonarea cartofilor sau a carnii albe, precum cea de pui sau peste. Pentru acest sos, amesteca o cutie de iaurt grecesc cu putin lapte si cu o lingura mare de ceapa verde.

Prajitura cu iaurt

Una dintre cele mai simple retete de prajituri, aceasta este perfecta cu fructe sau bucati de ciocolata. Ai nevoie de 3 oua, 150 g zahar, 125 ml ulei, 250 ml iaurt grecesc, 300 g faina, 1 plic de praf de copt si vanilie. Mixeaza galbenusurile cu zaharul, pana ce compozitia se dubleaza in volum, adauga, pe rand, uleiul, iaurtul, faina amestecata cu praful de copt si albusurile batute spuma tare. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, adauga fructele preferate si da la cuptor aproximativ 30 de minute, la foc potrivit. Rece, se pudreaza cu zahar. 

Iaurtul traditional este mai putin dens decat cel grecesc, contine mai mult zer, insa poate fi, in mod similar, folosit la preparate sarate si deserturi.

Gaspacho cu iaurt

O reteta potrivita pentru zilele calduroase de vara, gaspacho cu iaurt este o supa care se consuma rece. Ai nevoie de 600 g rosii, 3 cutii mici de iaurt,  3 tulpini de telina, 3 felii de paine, 1 lamaie, 4 linguri de ulei de masline, 1 lingura de otet de vin, sare si piper. Rosiile se curata de pielita, dupa ce se oparesc timp de cateva secunde in apa fierbinte. Se stoarce sucul de lamaie. Se amesteca toate ingredientele cu ajutorul unui blender si se da la frigider pentru doua ore, inainte de a servi.

Mousse de fructe de padure cu iaurt

Frozen,Yogurt

Proaspata si usoara, aceasta reteta de spuma de fructe este delicioasa si sanatoasa. Pentru aceasta reteta, ai nevoie de 300 g de fructe de padure (proaspete sau congelate), 4 iaurturi mici, o portocala, 150 ml smantana lichida foarte rece, doua linguri de miere. Cu ajutorul unui robot de bucatarie, amesteca toate ingredientele, exceptand smantana, pe care o vei bate separat, pentru a obtine frisca. Pune spuma in pahare, decoreaza cu frisca si fructe intregi si da la frigider, pana la servire.

Cum stochezi iaurtul in mod corect

Produsele lactate au termen de valabilitate foarte scurt, de aproximativ 30 de zile de la data fabricatiei. Insa iaurtul poate fi pastrat pana la doua saptamani dupa data expirarii, daca ambalajul nu a fost deschis si a fost depozitat in frigider. Odata deschis, poate fi pastrat la frigider maximum 24 de ore. Iaurturile pot fi depozitate si in congelator, timp de pana la un an. Inainte de a fi consumat, se lasa la temperatura camerei, pentru a se dezgheta. 

Pentru a afla daca un iaurt a expirat, trebuie, in primul rand, sa te uiti la capacul care sigileaza recipientul si care nu trebuie sa fie umflat. Apoi se verifica textura, care trebuie sa fie neteda si omogena. Nu in ultimul rand, mirosul si gustul trebuie sa fie normale, placute. 

Indiferent daca este grecesc sau clasic, iaurtul este un aliment care trebuie sa faca parte dintr-o dieta echilibrata. Indiferent ca este vorba despre feluri de mancare principale ori deserturi, sosuri sau aperitive, iaurtul poate fi un aliment star in bucataria ta.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010