Gutui umplute cu crema de nuci

Publicat la data de: 05/17/2023, 05:53

Autor: Beko

Distribuie

La inceputul toamnei, gutuile, fructe originare din zona balcanica si de pe malul Marii Caspice, apar pe tarabele din piete. Galbene si parfumate, gutuile sunt mai dificil de consumat in stare cruda, pentru ca au pulpa tare si sunt usor inecacioase. In schimb, gutuile pot fi preparate in variate moduri, la cuptor, piure, compot, caramelizate intr-o tigaie pe plita ori transformate in dulceata. De asemenea, gutuia poate fi inclusa in preparate gourmet, de exemplu, ca garnitura la o friptura din carne de rata sau vanat. Mai jos ai cateva retete pentru un desert delicios de toamna care pune in evidenta aroma imbietoare a acestui fruct, gutui umplute cu crema de nuci.

Gutui umplute cu crema de nuci si mascarpone

gutui umplute

Delicat si savuros, acest desert din gutui umplute cu crema de nuci si mascarpone poate sa faca deliciul celor mici si celor mari. Pregateste-l pentru un pranz de duminica si sigur vei fi intampinat cu laude.

Ingrediente:

4  gutui mari

50 g unt moale

4 linguri miere

250 ml suc de portocale proaspat stors

100 g nuca macinata

100 g stafide

200 g mascarpone

putina coaja rasa de la o lamaie bio

un praf de scortisoara macinata

1 lingurita extract de vanilie

Mod de preparare: Spala gutuile bine, taie-le in jumatati si scoate samburii. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Pune jumatatile de gutui intr-o tava de copt antiaderenta. Amesteca intr-un bol untul, o lingura de miere si 4 linguri de suc de portocale si unge gutuile cu acest sos. Toarna restul de suc de portocale in tava si coace gutuile circa 30 de minute pana se inmoaie (poti incerca cu o furculita). Restul de ingrediente le amesteci intr-un bol. Scoate tava din cuptor, distribuie amestecul de mascarpone si nuci peste fructe si da din nou la copt 10 minute. Serveste desertul cald, dar este bun si rece de la frigider.

👉 Combina frigorifica RCNE560K40DXBN de la Beko are functii inteligente care te ajuta sa-ti pastrezi mancarea in cele mai bune conditii.

Gutui umplute cu crema de nuci la cuptor 

reteta gutui umplute

Este greu sa rezisti unei portii de gutui umplute cu crema de nuci preparate la cuptor. Mirosul care se degaja in toata casa in timpul prepararii este unul imbietor. Iar combinatia cu crema de nuci face din acest desert simplu o adevarata atractie pentru papilele gustative. 

Ingrediente:

4 gutui

1 mana de nuci macinate

1 lingura unt de alune

2 linguri faina de migdale

1 lingura zahar brun

1 lingura lapte

½ lingurita de scortisoara

½ lingurita extract de vanilie

inghetata de vanilie (optional)

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 180°C. Spala gutuile si curata-le bine de puf. Taie-le in jumatate si indeparteaza casuta cu samburi. Pune jumatatile de gutui intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Amesteca nucile macinate cu zaharul, faina de migdale si scortisoara, apoi adauga untul  de alune, laptele si vanilia. Imparte crema de nuci peste fructe. Coace gutuile timp de 35 de minute. Serveste-le calde, eventual cu o lingura de inghetata de vanilie. 

Descopera 👉 gama de aragaze Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine pentru a pregati cele mai gustoase deserturi, precum gutuile umplute cu crema de nuci.

Gutui umplute cu nuci si stafide

gutui umplute cu nuci

Daca iti plac gutuile si nucile, reteta de mai jos va deveni unul dintre deserturile tale preferate de toamna. Aceste gutui umplute cu nuci si stafide pot fi preparate si cu migdale sau alte fructe oleaginoase preferate.

Ingrediente:

4 gutui mari

5 linguri de nuci macinate

2 linguri de stafide inmuiate in prealabil in rom

4 linguri de miere

4 linguri de unt moale

1 lingurita extract de vanilie

Cateva nuci tocate grosier

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 160°C. Spala bine gutuile, eliminand cu atentie puful alb. Taie-le in jumatate si scoate-le casuta de samburi. Pune-le intr-o tava pe hartie de copt. Intr-un bol, pune nucile macinate, mierea, untul, stafidele si vanilia si amesteca-le bine. Distribuie crema de nuci in scobiturile din gutui. Presara nucile taiate grosier si coace gutuile timp de 30 – 40 de minute pana se inmoaie. 

Gutuia – cateva sfaturi pentru preparare

Pentru ca are o pulpa tare, gutuia se consuma mai mult gatita in deserturi sau in preparate sarate. In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, gutuia este un fruct hipocaloric, sarac in zahar, dar foarte aromat. Bogata in potasiu si fibre, mai ales pectina, poate sustine sanatatea sistemului intestinal si sa favorizeze senzatia de satietate, contribuind la mentinerea colesterolului si glicemiei in limite normale. De asemenea, gutuia contine un nivel ridicat de antioxidanti, mai ales de vitamina C. In ceea ce priveste modul de preparare, o poti coace simpla sau o poti include intr-un crumble, fiind potrivita in combinatii cu fructe rosii, mere si pere. O poti folosi in tarte si prajituri, dar si la tocane cu carne de miel ori vanat. Atunci cand gatesti gutuile, ia in considerare ca pulpa lor oxideaza rapid la contactul cu aerul, similar merelor. Este recomandat sa le stropesti cu zeama de lamaie pentru a nu se innegri. De asemenea, daca vrei sa o consumi simpla, poti sa o cureti de coaja si sa o scufunzi timp de 2-3 minute in apa clocotita pentru a o fragezi. 

Gutuia este fructul toamnei prin excelenta. Bucura-te de gustul ei unic, preparand gutui umplute cu crema de nuci dupa una dintre retetele prezentate mai sus, simple si savuroase.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010