Gradina este locul pe care poti sa il transformi intr-un loc de poveste, cu un design deopotriva indraznet si practic. Vrei sa stii cum poti sa pui in practica proiectul tau de amenajare a gradinii? Afla din articolul de mai jos tot ce trebuie sa stii inainte sa te apuci de treaba si pasii pe care trebuie sa ii urmezi.
- Cum amenajezi gradina conform functionalitatii dorite
- Amenajarea gradinii in functie de stilul preferat
- Cum amenajezi gradina, pas cu pas
Cum amenajezi gradina conform functionalitatii dorite
Amenajarea gradinii incepe cu stabilirea modului in care vrei sa folosesti ulterior spatiul respectiv, ca loc pentru relaxare sau ca loc unde sa plantezi si sa cresti legume proaspete si delicioase. Uite cateva idei!
Gratarul, foisorul sau umbrarul de gradina
Construirea unui gratar in gradina este modalitatea ideala pentru a petrece un weekend alaturi de prieteni sau de familie. Cand alegi locul unde vei construi gratarul, tine cont de faptul ca acesta trebuie sa fie cat mai aproape de casa si de o sursa de apa, iar terenul pe care vei turna fundatia trebuie sa fie bine drenat, astfel incat sa eviti acumularea de apa in jurul acestuia.
Stabileste apoi dimensiunea gratarului, toarna fundatia si ridica zidurile de sustinere folosind caramizi sau blocuri de BCA. Construieste vatra gratarului (alcatuita dintr-o placa de beton) peste zidurile de sustinere, apoi poti trece la construirea propriu-zisa a cuptorului. Alege caramizi refractare, cu o latime de minimum trei centimetri, deoarece sunt rezistente la temperaturi inalte. Le vei lipi intre ele cu ajutorul mortarului.
Deasupra cuptorului lasa o gaura unde vei construi cosul de fum. La final, elimina surplusul de mortar si slefuieste caramizile cu polizorul sau cu un glaspapir aspru.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este eliminarea riscului unui incendiu. Nu trebuie sa construiesti gratarul in apropiere de gardul de lemn sau sub crengile copacilor, deoarece pot sari scantei care vor provoca pagube.
Pe langa gratarul din gradina, poti opta si pentru construirea unui foisor de lemn, care se va dovedi util in zilele ploioase. In plus, este locul ideal pentru relaxare, ferit de razele puternice ale soarelui.
Iazul sau helesteul din gradina
Amenajarea unui iaz in gradina nu este un proiect dificil si il poti realiza singur, cu putina indemanare. Primul pas consta in alegerea locului potrivit pentru amplasarea lui. Ideal este un loc umbros, ferit de lumina directa a soarelui.
Sapa groapa in functie de adancimea dorita si apoi toarna cimentul. Dupa ce se usuca cimentul, decoreaza iazul cu cateva ghivece cu flori, plante, pietre si apoi umple helesteul cu apa.
Loc de joaca pentru copii
Ca sa amenajezi un loc de joaca pentru copii in gradina, nu ai nevoie de un spatiu foarte mare, ci doar de putina creativitate si indemanare. Locul de joaca trebuie sa fie colorat si desprins din universul povestilor, astfel incat sa ii starneasca interesul celui mic si sa il incurajeze sa petreaca mai mult timp in aer liber.
Poti construi singur o casa din lemn sau poti achizitiona una deja asamblata din comert, din lemn sau din plastic. Alege o casuta amplasata la inaltime, astfel incat sa ii poti monta un tobogan si o scara, care sa ii incurajeze pe cei mici sa faca miscare.
O alta idee este montarea unui leagan sau a unui balansoar, un mini-teren de baschet, o trambulina, o cutie cu nisip sau un hamac in care cei mici se pot odihni dupa cateva ore de joaca. Pentru zilele calduroase de vara alege o piscina gonflabila.
Atunci cand amenajezi locul de joaca in gradina, foloseste cat mai multe obiecte colorate. Poti chiar sa cauti cateva obiecte cu personajele lor preferate din desene animate, astfel incat sa le starnesti si mai mult interesul pentru locul de joaca.
Totodata, ai grija ca locul de joaca sa fie curat si ferit de pericole. Asigura-te ca obiectele folosite nu au colturi ascutite, iar daca nu poti amenaja locul de joaca direct pe iarba, monteaza pe sol dale de cauciuc.
Bucatarie exterioara
Pentru amenajarea unei bucatarii de vara in gradina ai doua optiuni: o poti construi ca o prelungirea a casei sau individual, in zona preferata din gradina. La fel ca in orice bucatarie, nu ar trebui sa iti lipseasca spatiul de lucru, o chiuveta, un aragaz sau o plita electrica, cateva spatii de depozitare, o zona de luat masa sau chiar si un frigider.
Daca vrei sa amenajezi o bucatarie rustica, poti opta pentru construirea unui cuptor cu lemne. Piatra decorativa, completata cu elemente din lemn, este ideala pentru acest tip de bucatarie exterioara.
Totodata, tine cont de faptul ca bucataria exterioara trebuie racordata la toate utilitatile (apa, gaze si curent electric). Daca nu ai experienta necesara, poti chema un specialist care sa efectueze toate aceste lucrari. Mai multe idei despre cum poti sa amenajezi o bucatarie in aer liber gasesti aici.
Gradina cu legume sau arbori fructiferi
Amenajarea unei gradini cu legume si pomi fructiferi este practica si, in acelasi timp, iti confera avantajul ca te vei bucura de alimente proaspete si sanatoase, plantate si ingrijite de tine. Daca iti organizezi gradina in mod eficient, gradinaritul va fi o placere.
O idee practica este plantarea legumelor in padocuri de lemn, care nu necesita o investitie mare si sunt usor de amenajat. In plus, iti va ramane suficient spatiu ca sa amenajezi si un loc pentru relaxare in gradina.
Pentru o mica livada in gradina, planteaza si cativa pomi fructiferi. Daca ai o gradina mica, poti opta pentru pomi fructiferi pitici, din soiuri precum ciresul, marul, caisul sau parul. In plus, poti crea si o mini-gradina cu plante aromatice, pe care le poti folosi la preparea diferitelor mancaruri, pentru un gust mai aromat. Uite cateva sfaturi pentru utilizarea plantelor aromatice.
Amenajarea gradinii in functie de stilul preferat
Spatiul exterior al casei tale poate fi amenajat asa cum iti doresti, indiferent de marimea acestuia. Mai jos regasesti cateva idei de gradini amenajate in diferite stiluri, din care poti sa iti alegi proiectul preferat!
Amenajarea gradinii in stil rustic
Gradinile rustice sunt pline de verdeata si de culoare, iar elementul central este reprezentat de lemn. Poti folosi lemnul pentru decorarea potecii, pentru construirea unui foisor sau chiar a unui leagan. In plus, poti sa folosesti cateva obiecte din lemn ca sa creezi un spatiu pentru luat masa. Scaunele sau taburetele din lemn, in special cele lucrate manual, sunt ideale daca vrei sa creezi o gradina in stil rustic.
Amenajarea gradinii in stil frantuzesc
Simetria si ordinea sunt doua dintre trasaturile principale ale unei gradini in stil frantuzesc. Cararile din pietre si tufisurile verzi cu forme geometrice nu ar trebui sa lipseasca din gradina ta. Adauga putina culoare cu cateva plante in nuante vii, iar daca vrei o nota cat mai autentica, planteaza in curte tufisuri cu lavanda. Te vor duce cu gandul la acele campii intinse pline cu lavanda din Provence.
O alta trasatura importanta este perfectiunea, asa ca trebuie sa ingrijesti in mod regulat pomii si plantele din gradina. Pomii trebuie plantati in linie dreapta, iar florile trebuie sa fie organizate astfel incat sa formeze modele geometrice. Nuantele care trebuie sa predomine sunt roz, alb, violet si albastru deschis. Poti chiar sa amenajezi in iaz artificial sau o fantana arteziana, pentru un plus de rafinament al gradinii.
Amenajarea gradinii in stil englezesc
Cand vine vorba de amenajarea unei gradini in stil englezesc, nu ar trebui sa lipseasca tufele cu trandafiri colorati, pe care ii poti planta si in locurile umbroase. In plus, gradinile englezesti rurale se disting prin abundenta de flori si tufisuri care creeaza un decor insolit.
Pe de-o parte si de alta a potecii poti amenaja un gard viu scund, care sa delimiteze spatiile pline cu flori. Gradina trebuie sa fie cat mai vie si colorata si sa pastreze o anumita ordine si un echilibru nestudiat.
Nu trebuie sa lipseasca nici piesele de decor, precum bancutele din fier forjat sau din lemn, vasele de ceramica, iazurile ornamentale, casutele pentru pasari sau statuile.
Amenajarea gradinii in stil japonez
Principiul estetic pe care se bazeaza organizarea gradinilor japoneze este cunoscut sub denumirea de „fukinsei”, conform caruia asimetria este modul prin care poate fi controlat echilibrul. Gradinile amenajate in stil japonez trebuie sa fie simple si elegante, ideale ca spatiu pentru meditatie si comuniune cu mediul inconjurator.
Cararile sunt inguste si serpuite, fiind amenajate cu materiale precum nisipul sau piatra. Elementul central este foisorul inconjurat de un helesteu, peste care trece un mic pod arcuit din lemn sau piatra. Planteaza in restul gradinii cativa ciresi, Japanese Sakura, care vor crea un decor fabulos primavara, atunci cand infloresc.
Poti alege stilul japonez si pentru amenajarea spatiului interior al casei, astfel incat sa completeze designul gradinii tale. Gasesti aici cateva idei despre influenta stilului japonez in amenajarile interioare.
Amenajarea gradinii in stil vintage
Gradinile in stil vintage au acel aspect care ne duc cu gandul la curtile vechi, in care plantele s-au extins in voia lor si au pus stapanire pe tot peisajul. De aceea, plantele cataratoare nu trebuie sa lipseasca din gradina daca alegi sa o amenajezi in stil vintage. Caprifoiul roz, iedera, glicina mov si clematita sunt recomandarile noastre. Adauga trandafiri roz sau albi care sa coloreze gradina si sa o inmiresmeze.
Completeaza decorul cu cateva elemente neconventionale, cum ar fi cutiile vechi de lemn, piesele de mobilier vechi si chiar o roaba ce poate fi folosita ca suport pentru flori. Principalele materiale pe care le poti folosi sunt alama, fierul, lemnul, metalul sau caramida.
Amenajarea gradinii in stil modern
Gradinile amenajate in stil modern sunt definite de elemente grafice cu design minimalist si de linii clare. Culorile predominante sunt albul si verdele, insa poti adauga si nuante de mov sau rosu. Alege sa plantezi si cativa arbusti exotici de talie mica, rezistenti la temperaturi ridicate si usor de ingrijit.
Potecile sunt compuse din pietris si din placi de gresie sau marmura, dar pot fi compuse in totalitate si din scanduri de lemn. Daca vrei sa creezi si un spatiu pentru relaxare, alege piese de mobilier cu design minimalist. In locul fantanii arteziene poti opta pentru amenajarea unei cascade de apa. Stilul modern este potrivit atat pentru gradini mici, cat si pentru gradini mari.
Cum amenajezi gradina, pas cu pas
Amenajarea unei gradini presupune o etapa de design si o etapa a amenajarii propriu-zise. In prima etapa vei stabili proiectul si modul in care vrei sa arate gradina ta. In functie de stilul preferat,, poti opta pentru una dintre ideile prezentate mai sus. Apoi e timpul sa treci la treaba si iti amenajezi gradina. Uite care sunt pasii de urmat:
Pasul 1. Stabilirea necesarului de materiale si estimarea bugetului – dupa ce ai decis asupra stilului si elementelor de constructie (gratar, loc de joaca, gradina cu legume), trebuie sa stabilesti cat te costa amenajarea gradinii si materialele necesare. Bugetul este influentat de marimea terenului, materialele de constructie, elementele de decor si plantele alese. Stabileste o lista cu tot ce ai nevoie, astfel incat sa ai o idee cat mai exacta despre costurile amenajarii. In plus, daca alegi sa apelezi la ajutorul unui arhitect peisagist, trebuie sa ii comunici bugetul in care este necesar sa se incadreze, inainte de inceperea proiectului de amenajare a gradinii.
Pasul 2. Pregatirea solului pentru zonele verzi – lucrarile de pregatire constau in:
- fertilizarea pamantului pentru plantarea gazonului cu turba;
- nivelarea pamantului, astfel incat sa se evite acumularea de apa in anumite zone ale gradinii;
- indepartarea buruienilor si erbicidarea solului.
Pasul 3. Montarea unui sistem de drenaj – acesta previne acumularile de apa care pot cauza uscarea gazonului sau aparitia baltilor in gradina. Sistemul de drenaj este format dintr-un ansamblu de tevi ingropate in pamant, care preiau surplusul de apa si il evacueaza in bazinul de scurgere. Apa preluata poate fi folosita apoi pentru sistemul de irigatii.
Pasul 4. Montarea sistemului de irigatii – acesta este format din programator, senzor de ploaie, electrovane, tevi, hidrofor, aspersoare pop-up si este util pentru udarea gazonului. Sistemul de irigatii poate fi programat la orele alese, iar senzorul de ploaie va opri sistemul de irigatii atunci cand ploua, tocmai pentru a evita consumul inutil de apa.
Pasul 5. Montarea sau plantarea gazonului – poti opta pentru plantarea semintelor de gazon sau pentru montarea unor rulouri de gazon:
- plantarea gazonului – poti face insamantarea folosind o masina speciala pentru insamanatare sau poti opta pentru plantarea manuala, amestecand semintele cu nisip. Pentru 100 de metri patrati ai nevoie de 3-5 kilograme de seminte. Incorporeaza semintele in sol folosind o grebla si acopera-le cu un strat de pamant cu o grosime de 1-2 centimetri. Insamantarea gazonului trebuie facuta intr-o zi fara vant, cand pamantul este cald, nu inainte de sau dupa o zi ploioasa. Dupa plantarea semintelor de gazon, uda cu apa din abundenta, fara un jet puternic, deoarece acesta poate deplasa semintele.
- montarea rulourilor de gazon – acestea se monteaza rapid si usor. Dupa ce ai pregatit solul si ai turnat un strat de nisip, poti incepe sa montezi rulourile, unul cate unul. Este o varianta comoda, iarba este deja crescuta uniform pe toata peluza si nu necesita multe lucrari de ingrijire in primele saptamani.
Pasul 6. Stabilirea cailor de acces – acestea trebuie sa deserveasca nevoilor de deplasare si, totodata, sa fie in armonie cu designul gradinii. In functie de stilul ales, poti opta pentru carari de lemn, cu placi de marmura sau gresie ori doar cu pietris.
Pasul 7. Plantarea florilor si a pomilor – sapa cateva gropi in functie de numarul de flori sau de pomi alesi si adauga in groapa putin pamant fertil pentru a le ajuta sa se prinda mai usor. Uda cu apa din abundenta in primele saptamani, astfel incat sa facilitezi procesul de inradacinare. O varianta mai simpla este alegerea unor plante in ghivece, pe care trebuie doar sa amplasezi in diferite locuri din gradina. Tine cont de faptul ca cele mai potrivite perioade pentru plantare sunt primavara si toamna.
Pasul 8. Montarea materialelor auxiliare – in functie de stilul ales pentru gradina ta, poti opta pentru montarea diferitelor decoratiuni de gradina sau piese de mobilier. Pentru o zona de relaxare alege un balansoar sau o bancuta, iar daca vrei sa organizezi petreceri in aer liber, contruieste un gratar. Adauga o masa si cateva scaune, un loc de joaca pentru copii, o fantana arteziana sau un iaz si nu uita sa iei in calcul si sistemele de iluminat. Pentru depozitarea uneltelor si a sculelor necesare pentru intretinerea ulterioara a gradinii poti chiar sa amenajezi si un spatiu de depozitare.
Amenajarea gradinii este un proiect pe care il poti transforma asa cum vrei tu. Cu putina creativitate si indemanare vei amenaja usor gradina ta de vis, acel loc verde unde te vei relaxa in aer liber.
Sursa foto: Shutterstock