Cuptorul este unul dintre aparatele electrocasnice de mare ajutor in bucatarie, deoarece ne ajuta sa preparam alimentele rapid si intr-un mod sanatos si gustos. Desi primele modele de cuptoare erau pe gaz, modelele de cuptoare electrice moderne folosesc curentul electric pentru gatirea alimentelor si au numeroase alte functii integrate care ne usureaza munca in bucatarie.
In articolul de mai jos vei afla cum functioneaza un cuptor electric, care sunt functiile acestuia, dar si care este temperatura optima pe care trebuie sa o setam atunci cand preparam diferite alimente.
- Tipuri de cuptoare si cum functioneaza fiecare
- Care sunt caracteristicile cuptoarelor electrice
- Ce functii poate avea un cuptor electric
- Cum setezi temperatura de coacere in functie de preparate
- Sfaturi pentru folosirea eficienta a cuptorului electric
Tipuri de cuptoare si cum functioneaza fiecare
Cuptoarele pot fi statice sau incorporabile, iar in functie de tipul de alimentare, cuptoarele se impart in urmatoarele categorii:
- cuptoare pe gaz – desi sunt considerate o alegere economica, aceste cuptoare pe gaz se incalzesc mai greu decat cuptoarele electrice, iar spatiul interior este redus;
- cuptoare electrice – spre deosebire de cuptoarele pe gaz, acestea sunt mai spatioase in interior si ajung la o capacitate de 80 de litri;
- cuptoare cu aburi – sunt tot cuptoare electrice, insa au functia de gatire cu aburi. Acestea permit gatirea sanatoasa a alimentelor intr-o atmosfera cu aburi si pot avea diferite functii combinate, asa cum sunt cuptoarele cu aburi si convectie. Acest tip de cuptor electric necesita racordare separata la reteaua de apa.
Care sunt caracteristicile cuptoarelor electrice
Cuptoarele electrice permit gatirea rapida a alimentelor si au diferite functii care ne usureaza munca in bucatarie. Orice cuptor electric este prevazut cu doua rezistente pentru coacere, superioara si inferioara, dar si cu un grill. Toate acestea pot fi folosite separat sau impreuna, un functie de tipul de coacere dorit.
In medie, un cuptor electric are o capacitate de 50 de litri, insa exista si cuptoare electrice cu capacitate mare, de la 65 de litri in sus, pana la o capacitate de 80 de litri. Inaltimea poate varia de la 40 de centimetri pana la 60 de centimetri, desi majoritatea cuptoarelor electrice au o inaltime standard de 60 de centimetri.
Cuptoarele electrice pot fi incorporabile sau individuale. Cuptorul electric individual are o capacitate mai mica decat un cuptor incorporabil, ceea ce inseamna ca va permite gatirea unor cantitati mai mici de mancare. Capacitatea medie a unui astfel de cuptor este de pana la 40 de litri si, datorita dimensiunilor reduse, poate fi asezat pe blatul din bucatarie.
Cuptoarele incorporabile, in schimb, au o capacitate mult mai mare, sunt mai puternice si au numeroase functii care asigura coacerea uniforma a alimentelor, intr-un timp mai scurt. Aceste cuptoare sunt incorporate in dulapul de bucatarie, iar de cele mai multe ori este montata si o plita electrica pe blatul de deasupra.
Cuptoarele electrice individuale eficiente au o putere in jur de 1.500-2.000 W, in timp ce un cuptor electric incorporabil poate avea o putere de 4.000 W sau chiar mai mare. Temperatura minima a unui cuptor electric este de 80-90 de grade Celsius, iar temperatura maxima poate urca pana la 250 de grade Celsius. Bineinteles, modelele de cuptoare electrice performante pot avea si o temperatura de 300-325 de grade Celsius. Numarul de rafturi din interiorul cuptorului pot varia de la un raft pana la trei sau chiar mai multe, in functie de dimensiunea cuptorului.
Totodata, modelele performante folosesc doua elemente de incalzire, superioara si inferioara, dar si functia de convectie a aerului, pentru o coacere rapida si uniforma a preparatelor. Despre toate aceste functii ale cuptoarelor electrice si ce reprezinta fiecare vom vorbi in continuarea acestui articol.
Ce functii poate avea un cuptor electric
Eficienta unui cuptor electric este data si de functiile integrate ale acestuia. In functie de model, acestea pot fi urmatoarele:
- functia incalzire inferioara – este recomandata doar pentru gatirea pe un singur nivel al cuptorului si foloseste doar elementul de incalzire din partea inferioara a cuptorului. Tipurile de alimente care pot fi gatite cu aceasta functie sunt cele care necesita caldura din partea de jos ca sa creasca, asa cum sunt cozonacii, checurile sau briosele.
- functia incalzire inferioara si superioara – aceasta functie foloseste caldura pentru coacere atat din partea de jos, cat si din partea de sus si este recomandata pentru gatirea pe un singur nivel, de preferat pe raftul din mjloc. Totusi, daca vrei ca preparatul sa fie mai rumenit, il poti muta in partea de sus a cuptorului. Cu aceasta functie poti gati tarte, peste, pizza, foietaje sau prajituri cu umplutura.
- functia grill – cuptorul foloseste doar elementul superior de incalzire pentru aceasta functie si necesita folosirea gratarului din cuptor. In plus, este recomandat sa folosesti si o tava in care sa pui un litru de apa in care se va colecta grasimea sau zeama scursa din alimentele preparate. Gratarul trebuie pozitionat pe nivelul 4-5 al cuptorului, iar tava cu apa, putin mai jos. Tine cont de faptul ca, pentru aceasta functie, cuptorul nu necesita preincalzire si usa trebuie sa ramana inchisa in timpul prepararii. Cu aceasta functie poti sa gatesti frigarui, carne de porc, antricot, carnati, dar si sa gratinezi legume sau chiar sa prajesti paine.
- functia grill cu convectie aer sau turbo grill – aceasta functie combina elementul superior de incalzire si functia de convectie a aerului pentru distribuirea uniforma a aerului cald. Gatirea alimentelor se face la fel ca in cazul functiei grill, insa alimentele pot fi pozitionate pe nivelul din mijloc, intre doi si patru. Poti preparata hamburgeri, file de peste, bucati mari de carne, pulpe, medalioane de porc, carne de pasare, friptura de vita sau pui la rotisor, daca modelul cuptorului dispune de acest accesoriu.
- functia convectie sau aer fortat – cuptoarele electrice cu convectie sunt dotate cu un ventilator care ajuta la distribuirea aerului cald in interior astfel incat alimentele sa se gateasca uniform. Poti prepara alimente pe un sigur nivel, dar si pe doua niveluri, insa in acest caz trebuie sa folosesti tavi mai mici ca sa permiti aerului sa circule. Pentru prepararea unui singur aliment, pozitioneaza tava pe raftul din mijloc. In cazul in care gatesti doua preparate, acestea trebuie pozitionate pe primul si pe al treilea nivel. Cu aceasta functie poti sa prepari legume, peste, diferite prajituri sau lasagna.
- functia convectie cu incalzire inferioara si superioara – acesta functie asigura o gatire mai rapida a alimentelor si este recomandata pentru prepararea placintelor, a bucatilor mari de carne, pentru fursecuri, biscuiti, legume umplute, vinete sau dovlecei copti. In plus, alimentele se vor rumeni si vor forma o crusta crocanta la exterior.
- functia convectie aer eco – aceasta functie foloseste atat ventilatorul, cat si elementul de incalzire situat in peretele din spate al cuptorului si nu necesita preincalzire inainte de prepararea alimentelor. Daca folosesti aceasta functie, este recomandat sa nu deschizi usa pe durata gatirii (pentru o mai mare eficienta energetica) si sa nu lasi lumina aprinsa. Cu aceasta functie poti sa gatesti blat de biscuiti, pandispan, briose, rulada de biscuiti, fursecuri, foietaje sau biscuiti spritati.
- functia pizza – cuptoarele electrice cu functia pizza folosesc elementul inferior de incalzire, ventilatorul si elementul rotund din partea din spate a cuptorului in timpul coacerii;
- functia decongelare delicata – poti folosi aceasta functie ca sa decongelezi alimentele abia scoase din congelator. Nu este necesar sa preincalzesti cuptorul, iar temperatura recomandata pentru decongelare este de 30-60 de grade Celsius.
- functia Booster – pentru preincalzirea cuptorului, te ajuta sa reduci timpul necesar pentru incalzire si pentru atingerea temperaturii dorite;
- functia mentinere la cald – o poti folosi pentru a mentine la cald preparatele abia gatite, la o temperatura de aproximativ 65 de grade Celsius. Tine cont de faptul ca alimentele trebuie pozitionate pe raftul din mijloc.
- functia dospire – o poti folosi pentru dospirea rapida a diferitelor tipuri de aluat. Alimentele trebuie pozitionate pe raftul al doilea sau in mijloc, in timp ce cuptorul foloseste atat incalzirea superioara, cat si incalzirea inferioara, pentru a mentine o temperatura cuprinsa intre 35 si 40 de grade Celsius. Durata pentru dospirea aluatului variaza intre 30 si 60 de minute.
- functia curatare hidrolitica – necesita folosirea unui vas cu apa care trebuie pus in partea inferioara a cuptorului, iar apoi trebuie sa incalzesti cuptorul la o temperatura ridicata, astfel incat apa sa produca aburi, timp de 30 de minute. Dupa ce apa se evapora, murdaria de pe peretii cuptorului se va inmuia si o vei putea curata cu usurinta cu o laveta. Unele modele de cuptoare sunt prevazute cu un serta special unde poti pune apa.
- functia autocuratare – pe peretii interiori ai cuptorului sunt montate panouri speciale care contin particule nano-ceramice si care ajuta la reducerea mirosului din timpul coacerii si absorb grasimea. Exista doua tipuri de autocuratare a cuptorului electric – catalitica si pirolitica:
- cuptorul cu autocuratare catalitica nu necesita preincalzire inainte sa il cureti, deoarece se curata automat in timpul utilizarii, iar particulele absorb grasimea in timp ce prepari ingredientele. Dupa ce s-au racit peretii, trebuie doar sa ii stergi cu un burete sau cu o laveta cu apa, fara alte substante chimice care ar putea deteriora peretii cuptorului.
- cuptorul cu autocuratare pirolitica foloseste caldura pentru a transforma resturile de grasime in cenusa, care poate fi apoi curatata usor cu carpa sau laveta. Inainte sa pornesti functia, trebuie sa scoti gratarul si tavile din cuptor. Dupa ce vei porni functia de autocuratare, cuptorul se va incalzi la 480 de grade, timp de 120 de minute sau, daca nu este foarte murdar cuptorul, il poti seta la numai 60 sau 90 de minute. Dupa terminarea programului de autocuratare, asteapta cel putin doua ore ca sa se raceasca in totalitate cuptorul, inainte sa curesti cenusa din interior.
Cum setezi temperatura de coacere in functie de preparate
In afara de setarea unei anumite functii care sa te ajute sa prepari rapid alimentele, trebuie sa tii cont si de temperatura setata. Uite care este temperatura optima pentru diferite tipuri de alimente, astfel incat sa ai siguranta ca se vor gati uniform si vor fi savuroase:
- prajituri – atunci cand prepari prajituri, este esential sa preincalzesti cuptorul aproximativ zece minute inainte sa introduci tava in cuptor. Temperatura optima de coacere trebuie setata intre 150 si 200 de grade Celsius. Totodata, este recomandat sa nu deschizi usa cuptorului in primele trei sferturi de timp din perioada necesara pentru coacerea prajiturii. In cazul in care vrei sa gatesti doua tavi cu prajituri, nu uita sa lasi un raft spatiu intre ele. De exemplu, pentru briose, blaturi de tort si aluatul pentru tarte, temperatura de coacere trebuie setata la 180 de grade Celsius.
- carne si peste – pentru carnea rosie (vita, miel, porc), temperatura recomandata pentru gatire este cuprinsa intre 200 si 250 de grade Celsius. Astfel, carnea ramane suculenta in interior si se rumeneste la exterior. Pentru carnea alba (peste, pui), temperatura trebuie setata la 150-175 de grade Celsius. Foloseste o bucata de carne mai mare, astfel incat aceasta sa nu se usuce in timpul gatirii. La final, poti lasa carnea in cuptor inca 15 minute, pentru ca sucul din interior sa o inmoaie. Toarna putina apa in tava de scurgere, ca sa eviti formarea de fum in cuptor in timpul coacerii.
- foietaje si aluaturi de patiserie – temperatura potrivita pentru coacere este de 190-200 de grade Celsius, astfel incat foile de foietaj sa nu se usuce;
- paine si aluat dospit – painea se coace la o temperatura optima cuprinsa intre 180-210 grade Celsius. Este recomandata functia de incalzire inferioara si superioara, timp de 30-45 de minute. In cazul cozonacilor, datorita continutului ridicat de zahar, temperatura potrivita pentru coacere este de 180-190 de grade Celsius.
- pizza – in cazul cuptoarelor electrice care sunt prevazute cu functia speciala pentru pizza, trebuie sa setezi temperatura de coacere in intervalul 200-220 de grade Celsius, pentru 25-35 de minute. In cazul in care nu ai cuptor prevazut cu aceasta functie, poti seta functia cu incalzire superioara si inferioara, la aceeasi temperatura si pentru acelasi interval de timp, ca sa coci blatul de pizza. Daca prepari pizza congelata, temperatura trebuie setata la 200 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute, iar tava trebuie pusa pe nivelul trei al cuptorului. Functiile recomandate sunt pizza, incalzire superioara si inferioara sau convectie aer.
- cartofi pai – pentru prepararea cartofilor pai in cuptorul electric trebuie sa pozitionezi tava pe raftul din mijloc si sa setezi temperatura de coacere la 250 de grade Celsius, pentru aproximativ 15 minute, pe functia de incalzire superioara si inferioara. Schimba apoi pe functia grill pentru inca zece minute, ca sa se rumeneasca frumos. Daca nu ai functie grill, poti sa muti tava in zona de jos sau de sus a cuptorului si sa lasi sa se rumeneasca pentru cinci sau zece minute.
Ca sa iti faci o idee despre temperaturile de coacere ale unui cuptor electric, iti prezentam mai jos cu tabel cu aceste variatii de temperatura, valabile pentru cuptoarele electrice cu convectie:
Temperatura (grade Celsius) |
Gradul de incalzire |
110-130 |
Foarte rece |
140-150 |
Rece |
160-180 |
Moderat |
190-200 |
Aproape fierbinte |
220 |
Fierbinte |
230-240 |
Foarte fierbinte |
Sfaturi pentru folosirea eficienta a cuptorului electric
Un cuptor folosit in mod corect si intretinut corespunzator este mai eficient. Uite cateva sfaturi care te vor ajuta sa reduci consumul de energie atunci cand trebuie sa folosesti cuptorul electric:
- alege un cuptor cu ventilatie (convectie) daca vrei sa reduci consumul de energie. Cuptoarele electrice cu convectie pun in circulatie aerul astfel incat alimentele sa se prepare uniform si intr-un timp mai scurt. De asemenea, poti prepara mai multe feluri de mancare in acelasi timp, daca folosesti functia convectie aer, ceea ce inseamna ca vei reduce semnificativ consumul de energie electrica.
- evita sa deschizi des usa cuptorului in timpul folosirii, deoacere caldura va iesi afara, temperatura va scadea si timpul de coacere va creste. Cu cat cuptorul se mentine cald pentru mai mult timp, cu atat va consuma mai putina energie. Daca vrei sa verifici preparatele, poti aprinde becul cuptorului.
- curata cuptorul cat mai des, deoarece resturile alimentare ramase in interior maresc timpul de reaprindere. In plus, daca s-a murdarit garnitura cuptorului, usa nu se va mai inchide ermetic si vor avea loc scapari de caldura, iar asta inseamna ca va consuma mai multa energie.
- conectarea la sursa de energie trebuie facuta de un specialist, astfel incat sa elimini orice risc ulterior care poate sa apara din cauza unei conectari gresite;
- daca folosesti hartie de copt cand gatesti, aceasta trebuie sa aiba dimensiunea tavii. In caz contrar, poate bloca circulatia aerului cald in interiorul cuptorului, iar alimentele nu se vor coace uniform.
- preincalzirea cuptorului mareste consumul de energie, asa ca este recomandat sa preincalzesti cuptorul doar in cazul preparatelor care necesita acest lucru. In plus, exista cuptoare incorporabile cu functii speciale care te ajuta sa reduci timpul necesar pentru atingerea temperaturii dorite.
- foloseste tavi si recipiente de culoare inchisa, deoacere acestea atrag si asigura distribuirea uniforma a caldurii;
- foloseste caldura reziduala in cazul alimentelor care necesita mai mult timp pentru gatire, ca sa reduci consumul de energie. Mai exact, opreste cuptorul cu zece minute inainte de terminarea timpului de gatire. Caldura va ramane constanta in interiorul cuptorului si va asigura gatirea optima a alimentelor.
- geamul cuptorului trebuie sa fie bine izolat, indiferent ca e vorba de unul dublu din sticla sau de un geam vitroceramic. Astfel sunt evitate scurgerile de caldura si se mentine o temperatura constanta in interior.
Un cuptor electric in bucatarie te ajuta sa prepari rapid alimentele si intr-un mod eficient. In plus, numeroasele functii integrate te asigura ca nu vei da gres atunci cand vrei sa gatesti preparate savuroase si sanatoase.
Sursa foto: Shutterstock