Ghid pentru utilizarea plantelor aromatice

Publicat la data de: 01/18/2018, 15:08

Autor: Beko

Distribuie

Plantele aromatice au calitatea de a transforma orice preparat. Acestea completeaza gustul si savoarea, punand in evidenta ingredientele folosite. Utilizarea lor in bucatarie necesita cateva cunostinte privind asocierile cele mai potrivite, pentru cei pasionati acesta ramanand un domeniu vast de explorare si de experimentare. Cu ajutorul plantelor aromatice, poti face dintr-un preparat aparent simplu, unul spectaculos. Acestea ofera exact nota de prospetime de care ai nevoie inainte de servirea mancarii sau acea profunzime a gustului dobandita in timpul unui proces minutios de gatire.

Plantele aromatice pot fi impartite in doua categorii: ierburi lemnoase, precum rozmarinul sau cimbrul si plante cu frunze delicate precum patrunjelul si busuiocul. Acestea din urma pot fi consumate si crude, in salate, sau adaugate la finalul procesului de gatire pentru aroma si prospetime. Cele lemnoase au in general arome mai puternice. Ele sunt folosite in mancare in timpul pregatirii pentru a infuza cu gust preparatele.

Afla cum poti asocia corect plantele aromatice cu diferite tipuri de ingrediente, astfel incat sa dai un plus de savoare mancarurilor tale. Inspira-te din ghidul de mai jos si testeaza gusturi si asocieri noi.

Busuioc

Patrunjel

Rozmarin

Cimbru

Oregano

Marar

Menta

 

Busuiocul

beko bruschete cu busuioc

Este una dintre cele mai utilizate si mai importante plante aromatice din bucatarie. Busuiocul este folosit in foarte multe retete, bucurandu-se de o versatilitate foarte mare. Acesta este chiar un ingredient de referinta in preparate de notoritate din bucataria italiana, cum este salata Caprese sau sosul pesto. Busuiocul functioneaza excelent in preparatele gatite, dar si in feluri de mancare crude. Adauga frunze de busuioc in sandvisuri, in salate, in sosuri si supe.

Foloseste-l la prepararea sosurilor si salatelor pe baza de rosii. Busuiocul poate fi combinat si cu dovlecei, vinete, ardei grasi, carne de vita si de pui, fructe de mare, usturoi, otet balsamic, dar si cu tofu, capsuni si lamai. Nu uita sa il adaugi peste paste, bruschete si chiar in deserturi pentru un plus de aroma. Un exemplu in acest sens este tarta cu lamaie si busuioc. Delicios!

 

Patrunjelul

Este una dintre cele mai utilizate plante aromatice din bucataria romaneasca. Gustul supelor, ciorbelor si tocanitelor pe care le cunoastem din copilarie, nu ar mai fi acelasi fara patrunjel. Patrunjelul este foarte versatil si ofertant, acesta putand fi adaugat in majoritatea retetelor atat pe baza de carne, cat si pe baza de peste si legume.

Aroma sa este una usoara, ce are calitatea de a pune in evidenta preparatul ca intreg. Adauga patrunjel proaspat peste friptura la gratar, peste, pui si legume, ciuperci, cartofi, rosii, castraveti, dovlecei. Bucura-te pe deplin de aroma sa pregatind o salata taboulleh. Il poti utiliza chiar si la prepararea untului aromatizat impreuna cu cativa catei de usturoi.  

 

Rozmarin

beko plante aromatice rozmarin 1 - Ghid pentru utilizarea plantelor aromatice

Rozmarinul are o aroma puternica, cu note de lamaie si pin. Acesta este folosit de obicei pentru preparatele care necesita un timp mai lung de gatire. Este ideal pentru friptura si cartofi, pentru a aromatiza diferite tipuri de paine, cum este foccacia sau in tocanite care se gatesc la foc mic.

Poate fi folosit atat proaspat, cat si uscat. Rozmarinul este o companie perfecta pentru carnea de miel. Il poti utiliza si pentru legume, in special pentru cele gatite la cuptor si pentru preparatele pe baza de carne de porc sau de peste. Deoarece are o aroma foarte puternica, foloseste-l in cantitati moderate.

 

Cimbru

Cimbrul este o planta aromatica ce poate fi folosita in foarte multe combinatii. Este o alegere foarte buna pentru preparatele pe baza de fasole, ciuperci si branza. Deoarece are o aroma intensa, este recomandat sa il folosesti in mod cumpatat. Adauga-l in tocanite cu carne de porc si pui. Il poti folosi si in supele crema de legume sau de ciuperci. Fripturile si legumele la cuptor vor capata un gust si o aroma minunate datorita cimbrului. Este ideal pentru preparatele care contin branza, asa ca il poti adauga cu incredere in diferite mancaruri gratinate la cuptor.  

 

Oregano

beko plante aromatice oregano

Oregano este un clasic al bucatariei mediteraneene. Grecii iubesc acest condiment in salata lor proaspata cu rosii si branza feta, in timp ce italienii il presara peste pizza si sosurile de rosii. Este o planta aromatica cu multa personalitate, ce iese in evidenta. Poti sa il adaugi in sosul vinaigrette pentru salate sau il poti folosi la pregatirea carnii de pasare si a fructelor de mare, pentru a le da o nota mediteraneana. Oregano este o alegere foarte buna pentru a aromatiza diferite tipuri de carne rosie si legumele gatite la foc lent precum: vinete, ardei grasi, dovlecei, ciuperci. Poti adauga oregano si in sosurile pentru paste pe baza de rosii.  

 

Marar

Mararul are o aroma aparte. Textura sa fina si delicata contrasteaza cu mirosul pronuntat. Acesta pune foarte bine in evidenta mancarurile care contin legume, branza si peste. Foloseste-l in combinatiile clasice cu varza, branza, cartofi, castraveti, dar si alaturi de preparate mai fine cum este somonul afumat. De asemenea, mararul este o alegere foarte buna si pentru muraturi. Adauga-l in omlete si in dressing-uri pe baza de iaurt pentru un plus de savoare.

 

Menta

beko mousse de ciocolata cu menta

Aroma proaspata a mentei este ideala pentru deserturi si fructe. Adauga menta in salatele de fructe sau peste ananas impreuna cu putin zahar brun. In ceea ce priveste dulciurile, foloseste-o pentru cele a caror reteta include ciocolata neagra si pentru inghetata. Menta poate fi combinata si cu carnea de miel, adaugata in salate de legume, in supa crema si piureul de mazare si in preparate pe baza de morcov. Aceasta da prospetime si bauturilor precum: limonada, mojito si gin.

 

Cum pastrezi plantele aromatice

Plantele aromatice trebuie pastrate in anumite conditii pentru a-si mentine proprietatile timp indelungat. Caldura este principalul factor care determina pierderea aromei si a prospetimii acestora. Tine cont de recomandarile de mai jos pentru a le mentine intr-o stare optima  o perioada cat mai lunga.

  • Impacheteaza-le in servetele de hartie usor umede si pune-le intr-o punga cu fermoar. Astfel poti pastra ierburile aromatice in frigider pana la doua saptamani.
  • Daca plantele au fost scoase din pamant si inca au mici radacini, le poti pune intr-un pahar cu apa si acoperi cu o punga, pe care sa o fixezi de pahar cu un elastic. Poti lasa paharul pe blatul din bucatarie sau il poti pune in frigider.  
  • Plantele aromatice pot fi pastrate si la congelator, in cazul in care ai gradina si vrei sa iti faci provizii pentru iarna. Recolteaza-le, spala-le si usuca-le in servetele de hartie, toaca-le si pune-le in pungi cu fermoar la congelator.
  • Plantele in ghiveci au nevoie sa fie udate si expuse la lumina timp de 6-8 ore pe zi. Foloseste o foarfeca pentru a taia mici crengute si a le folosi pentru preparatele tale. Intotdeauna culege frunzele din zona superioara a plantei.
  • Plantele aromatice uscate trebuie pastrate in recipiente etans, intr-un mediu uscat.

Gateste folosind cat mai multe tipuri de plante aromatice. Acestea reprezinta o modalitate simpla de a completa gustul unui preparat si de a aduce prospetime in farfurie.  De la cea mai simpla salata de rosii peste care poti adauga patrunjel sau oregano, pana la un preparat sofisticat cu fructe de mare, carne de rata sau miel, plantele aromatice sunt cele care vor face diferenta.


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010