Puloverele din lana, casmir sau mohair sunt o piesa esentiala din garderoba, in sezonul rece. Sunt frumoase, pufoase, moi si tin de cald, insa aceste tesaturi sunt putin mai dificil de spalat si intretinut. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te uiti la eticheta si sa urmezi instructiunile. Masinile de spalat de ultima generatie au programe dedicate spalarii lanii. Daca masina ta nu are un astfel de program, foloseste-l pe cel dedicat tesaturilor „delicate”. Iata cateva sfaturi pentru spalarea si intretinerea usoara si eficienta a pieselor din lana, casmir si mohair, pentru a le pastra moi si confortabile.
Cum se spala si se intretine un pulover din lana
Nu este intotdeauna usor sa speli un pulover din lana. Multe persoane s-au trezit cu tinutele micsorate, pentru ca le-au spalat la temperaturi nepotrivite. Pentru a evita astfel de neplaceri, ai mai jos cateva sfaturi pentru intretinerea corecta a puloverelor de lana, clasica sau merinos:
- Spala puloverul de lana manual sau la masina, dar la temperatura scazuta, folosind un detergent special conceput pentru aceasta tesatura.
- Pentru a spala manual un pulover de lana, il vei pune in apa calduta (la maximum 30°C), in care ai dizolvat putin detergent special. Lasa puloverul la inmuiat 20 de minute si freaca usor eventualele pete. Apoi, clateste-l in apa rece, pana cand tot detergentul dispare. Nu stoarce puloverul, ci apasa-l, pentru a elimina apa. Ruleaza-l intr-un prosop uscat, astfel incat sa elimini orice exces de apa, apoi pune puloverul la uscat pe o suprafata plana, la aer.
- Inainte de a-ti pune puloverul de lana in masina de spalat rufe, alege un program „delicat” sau dedicat acestei tesaturi (maximum 30°C). De asemenea, elimina programul de stoarcere, daca este posibil, sau alege unul cu maximum 400 de rotatii pe minut. Dupa ce l-ai scos din masina, respecta indicatiile de la spalarea manuala.
- Nu pune niciodata un pulover de lana in uscator, pentru ca acesta isi va micsora dimensiunile.
- Daca nu ai detergent pentru lana, foloseste sapun de Marsilia ori unul cu pH neutru ori chiar sampon pentru bebelusi, usor diluat.
- Nu folosi niciodata pentru puloverele de lana balsam de rufe sau inalbitor.
- Daca puloverul a facut scame, acestea se elimina manual sau cu un aparat special.
- Pastreaza puloverul curat impaturit in dulap, nu pe umeras, pentru a nu-i deteriora fibrele.
- Nu ezita sa folosesti pastile antimolii, pentru ca aceste insecte sunt mari amatoare de lana.
Cum se spala si se intretine un pulover de casmir
In domeniul modei, casmirul este un produs de lux, fiind foarte moale si de o calitate impecabila. Una dintre cele mai scumpe fibre naturale, acesta are la baza lana caprelor de casmir (Capra hircus blythi), care traiesc in zonele muntoase ale Asiei, in special in Mongolia, China, Tibet si Afganistan. In aceste zone, diferentele de temperatura foarte mari dintre zi si noapte stimuleaza cresterea unui strat de lana pufos sub cel exterior, de par aspru, al caprelor. Casmirul obtinut din lana pufoasa este moale si placut la atingere, fiind un bun izolator. De asemenea, are proprietati de termoreglare, este rezistent, datorita elasticitatii sale naturale, deci isi va pastra forma pentru multi ani. Casmirul este o tesatura care lasa pielea sa respire, este foarte usoara si, in plus, este eleganta. Desi este o lana nobila, casmirul nu este un material dificil de intretinut. Iata cum speli corect puloverele din casmir:
- Casmirul iubeste apa, deci poate fi spalat frecvent, la fiecare 2 sau 3 purtari. Spala puloverul in apa calduta, de maximum 20°C. Nu adauga balsam de rufe, pentru ca ii poate schimba structura.
- Desi se spune ca trebuie sa speli un astfel de pulover manual, il poti pune la masina de rufe, la programul dedicat hainelor de lana. Miscarile regulate si blande ale masinii nu deterioreaza fibrele, spre deosebire de maini. Pune puloverul intr-o plasa pentru spalat si seteaza masina fara ciclul de centrifugare sau la maximum 400-600 de rotatii pe minut. Foloseste o cantitate mica de detergent pentru lana, daca nu gasesti un produs special pentru casmir.
- Manual, puloverul se poate spala in apa calduta, cu putin detergent special pentru lana. Framanta-l ca si cum ai prepara aluat. Pune puloverul pe un prosop de baie si tamponeaza-l fara sa il storci. Apoi, intinde-l pe o suprafata plana, intr-o incapere ventilata. Puloverul nu se usuca la soare si nici langa o sursa de caldura.
- Daca este necesar, poti calca puloverul de casmir, pe dos, peste o carpa curata, usor umeda, cu un fier setat la temperatura joasa. Poti folosi si un fier de calcat vertical, cu aburi.
- Este normal ca un pulover de casmir nou sa faca scame, dar acestea vor disparea dupa mai multe spalari. Daca nu esti o persoana rabdatoare, le poti inlatura manual sau cu un aparat de scame.
- Imbracamintea din casmir trebuie sa fie impaturita, niciodata atarnata pe umeras, pentru a-si pastra forma.
- Nailonul poate deteriora casmirul, asa ca evita contactul direct cu centurile de siguranta ale masinii si chiar cu captuseli ale unor jachete.
- Moliile iubesc aceasta tesatura, de aceea, este indicat sa pui in dulapuri bile din lemn de cedru sau orice alte dispozitive antimolii.
Cum se spala si se intretine un pulover de mohair
Mohairul este o fibra naturala obtinuta din lana caprelor de Angora. Contrar unor pareri populare, spalarea mohairului este rapida si usoara si poate fi facuta inclusiv la masina de spalat rufe. Precum la tesaturile de mai sus, temperatura apei de spalare si clatire trebuie sa fie de maximum 30°C, iar detergentul folosit sa fie unul bland, special pentru lana, sau sampon pentru bebelusi. Iata cum trebuie sa procedezi:
- Pentru spalare manuala, pune detergent in apa calduta, lasa puloverul de mohair la inmuiat 10 minute, apoi framanta-l usor si clateste-l. Preseaza bine cu mana, pentru a elimina apa, si pune-l la uscat pe o suprafata plana.
- Pentru spalare la masina, alege programul pentru rufe delicate sau din lana si urmeaza instructiunile de la spalarea manuala.
- Nu pune niciodata un pulover de mohair la soare, pentru ca isi pierde culoarea si forma originale. Dupa ce s-a uscat, scutura-l bine, pentru a deveni si mai pufos.
- Este recomandat sa nu calci puloverele de mohair, pentru a nu le modifica forma.
- Puloverele din mohair se pastreaza impaturite, in dulap.
Fibrele naturale, precum lana si casmirul, sunt cele mai potrivite impotriva frigului. Cu sfaturile de mai sus, spalarea, uscarea si intretinerea acestor tesaturi delicate va fi floare la ureche.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa video: YouTube/Beko