Calcarea hainelor este o activitate pe care fie o iubesti, fie o urasti, dar de care nu te poti debarasa. In definitiv, fiecare persoana vrea sa aiba o tinuta ingrijita pentru birou sau pentru o ocazie speciala. Insa atunci cand folosesti un fier sau o statie de calcat prea incinse exista riscul ca, din neatentie sau nestiinta, sa se intample diferite accidente. Cine nu a avut parte de o astfel de intamplare? E dureros sa arzi camasa sau rochia favorita.
Calcatul este cu atat mai provocator cand vine vorba de materialele delicate. Matasea, voalul, satinul, anumite fibre sintetice, materialele cu paiete sau strasuri, nu pot fi purtate fara a fi netezite. Atunci cand le calci este foarte important sa le acorzi o mai mare atentie. Ghideaza-te dupa cativa pasi care iti vor asigura rezultate foarte bune si te vor tine departe de neplaceri, cum ar fi arderea sau topierea materialului. Informatiile privind cerintele de ingrijire ale fiecarui tip de material si cunoasterea a cateva tehnici si trucuri te vor ajuta sa te imbraci de fiecare data cu haine care arata impecabil.
Iata ce pasi trebuie sa respecti in ceea ce priveste calcarea materialelor delicate.
Seteaza corect temperatura fierului de calcat
Utilizeaza tehnicile de calcat potrivite
Citeste eticheta
Sursa foto: pexels.com
Eticheta este cea mai de incredere sursa de informare referitor la recomandarile de ingrijire ale unui anumit tip de tesatura. Citind eticheta vei afla cum trebuie sa speli, sa usuci si sa calci fiecare produs vestimentar. Indicatiile privind calcatul le vei identifica cu ajutorul unei iconite care ilustreaza un fier de calcat. Iata cum trebuie sa interpretezi diferitele simboluri asociate acesteia:
- Semnul X pozitionat in mijloc indica faptul ca respectivul produs nu se calca.
- Semnul X pozitionat in partea de joc a iconitei interzice utilizarea aburului.
- Un punct pozitionat in mijloc indica utilizarea temperaturilor joase.
- Doua puncte pozitionate in mijlocul iconitei recomanda setarea unei temperaturi medii pentru calcarea respectivului produs.
- Trei puncte pozitionate in mijlocul iconitei reprezinta simbolul pentru utilizarea temperaturilor inalte la calcat.
Studiaza cu atentie eticheta produsului pentru a sti daca un anumit articol vestimentar se preteaza pentru a fi calcat acasa sau este recomandata ingrijrea intr-o curatatorie profesionala. Tine cont de indicatii si treci la pasii urmatori: sortarea hainelor si setarea temperaturii fierului de calcat.
Sorteaza hainele
Sursa foto: pixabay.com
Hainele trebuie sortate si atunci cand le calcam, nu doar inainte de a le pune in masina de spalat. Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont este bineinteles tipul materialului. Daca obisnuiesti sa calci cu o anumita frecventa, de exemplu o data pe saptamana, imparte rufele pe categorii: haine din bumbac, lenjerii de pat, haine sintetice sau materiale delicate. Este foarte important sa faci aceasta sortare, mai ales daca ai foarte multe rufe de calcat. Fiecare categorie implica utilizarea unui nivel specific de temperatura si este bine sa faci trecerea graduala de la unul spre celalalt, deoarece fierul sau statia de calcat are nevoie de timp pentru a se incalzi sau raci.
Calca respectand o ordine crescatoare, de la rufele care necesita o temperatura joasa, urmate apoi de cele care implica utilizarea unui nivel mediu de caldura, iar pentru final lasa rufele care necesita o temperatura foarte inalta. Cel mai bine este sa incepi cu calcarea hainelor din fibre sintetice si materiale delicate, apoi sa continui cu cele din matase si lana, lasand la urma tesaturile realizate din bumbac. Crescand gradual temperatura fierului, nu va exista riscul ca acesta sa fie mult prea incins atunci cand calci haine din materiale delicate.
Seteaza corect temperatura fierului de calcat
Starea temperaturii fierului de calcat face diferenta dintre reusita si dezastru. Alegerea temperaturii optime pentru fiecare tip de tesatura va face calcatul mai usor, mai rapid si implicit te va ajuta sa te bucuri de rezultate foarte bune.
In functie de model fierului de calcat, acesta este dotat cu anumite repere care sa iti usureze procesul de setare a temperaturii. Vei gasi referinte legate de nivelul temperaturii – mic, mediu, mare, numarul gradelor si tipul de material pentru care este potrivita respectiva treapta.
Ca regula generala, trebuie sa stii ca materialele sintetice se calca la cel mai jos nivel de temperatura, lana si matasea la un nivel mediu, in timp ce bumbacul si inul la cea mai inalta setare a fierului.
Vezi ce temperatura corespunde diferitelor tipuri de tesatura:
- Bumbac: 200 ° C
- Viscoza: 190 ° C
- Lana: 150 ° C
- Poliester: 150 ° C
- Matase: 150 ° C
- Acrilic: 135 ° C
- Lycra / Spandex: 135 ° C
- Nylon: 135 ° C
Utilizeaza tehnicile de calcat potrivite
Dincolo de setarea corecta a temperaturii in functie de material, trebuie sa stii si cum anume sa procedezi pentru a obtine cele mai bune rezultate.
- Calca hainele realizate din materiale delicate pe dos. Inclusiv cele confectionate din bumbac subtire pot fi calcate astfel, mai ales daca au culori inchise, pentru a preveni efectul de stralucire pe suprafata acestora. Acest lucru este valabil si pentru catifea si materialele paietate, hainele cu strasuri sau produsele brodate, pentru a le pastra textura intacta.
- Pentru netezirea cutelor foloseste aburul sau umezeste materialul pulverizand apa, mai cu seama decat sa cresti temperatura fierului de calcat.
- Este bine ca atunci cand calci hainele, acestea sa fie usor umede cu exceptia acelora care prezinta risc de patare in cazul folosirii apei sau aburului. Satinul este un exemplu in acest sens.
- Calca materialul pe lungime pentru a preveni formarea cutelor.
- Pentru a indeparta orice risc, poti aplica o bucata de material din bumbac, care poate fi o batista sau chiar o fata de perna care nu iti mai trebuie, ca sa eviti eventuale accidente.
Insuseste-ti informatiile privitoare la nivelul de temperatura optim pentru fiecare tip de material si iti va fi mult mai usor sa te ghidezi, atunci cand va trebui sa calci. Consulta eticheta deoarece pe aceasta vei gasi indicatiile corecte privind ingrijirea, inclusiv nivelul optim de temperatura la care trebuie calcat un produs. Sorteaza hainele si calca-le pornind de la cele care necesita o temperatura mai joasa si crescand progresiv. Spor la treaba!