Amenajarea unei bucatarii nu este o misiune simpla. Iar reusita proiectului tau sta intr-o varietate de factori, de la electrocasnicele pe care le alegi, la dimensiunea spatiului pe care il ai la dispozitie.
In acest articol vei gasi idei de amenajare si galerii foto din care sa te inspiri, ca sa faci cele mai bune alegeri pentru locuinta ta, fie ca vorbim despre o bucatarie de apartament sau una spatioasa, cum numai la case sau vile gasesti. Tot de aici vei invata si care sunt componentele bucatariei perfecte, acelea care vor transforma aceasta camera in coperta de revista.
GALERIE FOTO: Modele si idei pentru amenajarea bucatarie
Bucatarii moderne
Bucatarii vintage sau in stil rustic
Bucatarii in stil scandinav
Bucatarii cu bar
Bucatarii cu insula
Bucatarii pe colt
Sfaturi pentru utilarea bucatariei in functie de nevoile tale
Dintr-o bucatarie moderna, complet mobilata si utilata nu ar trebui sa lipseasca elemente precum cuptorul incorporabil, hota, un frigider spatios si performant si, nu in ultimul rand, o plita sau un aragaz. Descopera in cele ce urmeaza care sunt elementele de care trebuie sa tii cont atunci cand le alegi.
Despre cuptorul incorporabil
Cuptorul incorporabil este unul dintre cele mai utile si mai importante aparate electrocasnice din bucataria ta. Inventia a fost brevetata in anul 1826, insa abia in ultimii ani a cunoscut o larga utilizare si printre romani. Azi este unul dintre cele mai cautate aparate atunci cand vorbim despre mobilarea si utilarea bucatariei.
Pot sa montez singur cuptorul incorporabil?
De preferat ar fi sa apelezi la ajutorul unui specialist pentru instalarea unui cuptor incorporabil, mai ales daca vorbim despre cel pe gaz. Insa un astfel de aparat nu este dificil de pus in functiune. Specialistul pe care il vei angaja va tine cont de detalii precum oprirea curentului inainte de instalare, pozitionarea corecta a cuptorului sau conectarea in siguranta a tuturor circuitelor;
Cuptor electric versus cuptor pe gaz. Avantaje si dezavantaje
Cheltuielile initiale si eficienta energetica sunt numai doua dintre elementele de care trebuie sa tii cont atunci cand vei alege un cuptor electric pentru bucataria ta. Analizeaza in primul rand oferta din magazine si vezi ce variante disponibile sunt pe piata. Apoi, cuptoarele incorporabile pe gaz permit controlul aproape instantaneu al flacarii si al temperaturii. Marele lor dezavantaj: nu au ventilator si tocmai de aceea nu permit distributia uniforma a caldurii. Cuptoarele electrice, in schimb, sunt dotate cu cel putin un astfel de ventilator, si o varietate de programe de gatit, care iti vor permite sa pregatesti o gama foarte mare de retete.
Despre hota de bucatarie
Dintre toate aparatele electrocasnice pe care le vei adauga bucatariei tale, o hota bine aleasa va contribui cel mai mult la starea ta de confort. Mai ales in timpul anotimpului cald, atunci cand gatitul pare de multe ori o corvoada.
Cum alegem ce hota de bucatarie sa cumparam?
O hota corect aleasa te va ajuta sa mentii bucataria aerisita, chiar si in momentele in care gatesti feluri complicate de mancare. Alegerea aparatului potrivit este cruciala mai ales atunci cand vorbim despre utilarea bucatariilor mici, de bloc. Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este puterea ventilatorului. Bucatariile open space mici, de exemplu, trebuie dotate cu o hota cu mai multe ventilatoare, prevazuta cu o putere de absorbtie mare. Intr-o bucatarie spatioasa, de casa, cu ferestre mari si unde accesul spre restul casei poate fi blocat atunci cand gatesti, ventilatorul hotei poate sa aiba si o capacitate mai redusa. Ia in considerare si nivelul de zgomot atunci cand faci alegerea, pentru ca unele aparate pot fi deranjante, mai ales daca ai un copil mic. Si filtrele de grasime joaca un rol important in constructia hotei. Ele sunt responsabile si de nivelul de zgomot, si de capacitatea de absorbtie a mirosurilor neplacute;
Cum se monteaza o hota de bucatarie?
La fel ca si in cazul cuptorului incorporabil, este recomandat sa apelezi la ajutorul unui specialist, care va sti cel mai bine cum sa monteze in siguranta acest aparat. Acesta va opri in primul rand alimentarea cu energie electrica a locuintei, apoi va sparge peretele exterior al bucatariei, pentru gura de evacuare a hotei. Furtunul de evacuare are un rol important si trebuie corect montat. Intr-un final, specialistul se va asigura ca hota are suficiente puncte de sustinere.
Despre frigider
Daca lipsa unei hote poate fi suplinita de o fereastra mare, deschisa larg, frigiderul este un element de care nu te poti lipsi intr-o bucatarie. Un frigider potrivit ne poate imbunatati chiar stilul de viata sau ne poate ajuta sa adoptam o dieta sanatoasa.
Cum alegem frigiderul sau combina frigorifica
Primul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare este ca frigiderele clasice, dotate cu un congelator in partea de sus, au sistem de racire static. Asta inseamna ca trebuie dezghetate periodic, insa sunt mai mici si mai potrvite pentru o bucatarie mica de bloc. Conbinele frigorifice, in schimb, sunt voluminoase, cu una sau doua usi, cu sistem de racire No Frost, care te scuteste de procesele de dezghetare. Insa ocupa mult spatiu, mai ales cele duble. Sunt dotate, in schimb, cu aparate de preparat cuburi de gheata. Orice alegere ai face, este important ca aparatele sa fie dotate cu filtre antibacteriene, frigiderul fiind un mediu umed, predispus la formarea agentilor patogeni. Pentru ca va sta tot timpul in priza, ia in considerare achizitionarea unui aparat eficient energetic, care sa nu-ti incarce inutil factura de curent.
Care este temperatura optima in frigider
In frigiderul propriu-zis ar trebui sa mentii o temperatura cuprinsa intre 0 si 4 grade Celsius. In schimb, in congelator este de preferat sa setezi o temperatura de cel putin -18 grade. Cat despre compartimentul special de racire, acesta trebuie setat la tmperatura de inghet.
Despre aragaz si plita de bucatarie
Aragaz sau plita de bucatarie? Daca deja ai ales un cuptor incorporabil, raspunsul este evident. Daca nu, descopera in cele ce urmeaza diferentele intre cele doua aparate, dar si cum alegi corect plita cea mai potrivita nevoilor tale.
Aragaz sau plita si cuptor. Avantaje si dezavantaje
Bugetul si aspectul bucatariei sunt cele mai importante elemente atunci cand vorbim despre aceasta alegere. Flexibilitatea este cel mai important avantaj, daca ne gandim la un aragaz, acesta putand fi montat sau mutat apoi in orice loc din camera. Daca urmeaza sa comanzi mobila de bucatarie, insa, amplasatea unui cuptor incorporabil si a unei plite nu va mai fi o problema. In plus, acestea sunt mult mai compacte si iti salveaza din spatiu;
Cum alegem plita incorporabila
Plitele incorporabile pot fi de mai mule feluri: ceramice sau din inox, pe gaz sau electrice si, cele mai moderne, plitele pe inductie. Plitele ceramice sunt electrice si au o suprafata foarte usor de curatat. Marele lor dezavantaj este insa ca nu distribuie uniform caldura pe fundul oalelor. Tocmai de aceea, restaurantele, de exemplu, unde se gateste mult, le evita. Plitele din inox, sunt cele clasice, pe gaz, folosite la scara larga in Romania, si in case, si in bucatariile profesionistilor. Chiar si asa, plitele cu inductie au inceput sa castige din ce in ce mai mult teren si la noi. Acestea creeaza un camp magnetic intre suprafata de gatit si oala. Astfel, cea care se va incalzi va fi oala, si nu plita. Marele lor avantaj: sunt ieftine si au un consum redus de energie electrica. Insa vei avea nevoie de vase de gatit special concepute pentru acest tip de plita.
Sfaturi despre amenajarea si mobilarea bucatariei
Cel mai important sfat pe care ti-l putem da la acest capitol este sa vorbesti cu un specilist si sa te gandesti bine care sunt dotarile ce nu trebuie sa lipseasca din bucataria ta. Orice modificari ulterioare pot fi costisitoare si greu de realizat. Ia in considerare elemente precum spatiul pe care il ai la dispozitie, forma acestuia, dar si cat de des mananci acasa.
Avantajele si dezavantajele unei bucatarii open space in living
Sunt bucatariile in stil american, foarte la moda si in Romania ultimilor ani. Sunt foarte practice, perfecte pentru persoanele sociabile si dau impresia ca nu ocupa mult spatiu.
O bucatarie open space poate fi o incapere unde gatesti si socializezi in acelasi timp, perfecta pentru activitati in familie, dar si pentru cuplurile care au des musafiri.
Pentru ca o bucatarie open space se uneste cel mai des cu livingul, cea mai luminoasa camera din incapere, va deveni si ea un spatiu aerisit si scaldat de razele soarelui, unde intreaga familie se va simti bine.
Insa o bucatarie de acest tip vine la pachet si cu dezavantaje. Mai putini pereti inseamna si mai putina intimitate, dar si mai putin spatiu de depozitare. In plus, nu vor exista filtre pentru zgomotul si mirosul din bucatarie, atunci cand gatesti.
Bucatarii in forma de L versus bucatarii in forma de U
Bucatariile in forma de L au doua dintre cele trei electrocasnice importante pe unul dintre pereti si permit, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, instalarea unei insule sau peninsule (acestea trebuie situate la minimum 1 metru de restul mobilei). Mai potrivit pentru bucatariile spatioase.
Bucatariile in forma de U sunt perfecte pentru bucatariile dreptunghiulare, de bloc, fiind o metoda foarte eficienta de organizare a spatiului. Au trei fronturi de lucru, dintre care doua paralele si unul de legatura, asigurand in acelasi timp spatii de circulatie. O astfel de organizare permite sa instalezi toate electrocasnicele pe aceeasi latura, de preferat pe cea pe care se afla si chiuveta. Astfel, vei economisi tip pretios atunci cand gatesti, avand totul la indemana. Nu in ultimul rand, o astfel de organizare este avantajoasa si datorita spatiului de depozitare. Poti include corpuri suspendate si polite care se apropie de tavan. De preferat ar fi sa alegi electrocasnice incorporabile in mobila, pentru a salva spatiu.
Secretele amenajarii bucatariilor inguste si lungi
Corpurile inalte sau mobile sunt secretul in bucatariile mici, de bloc. Importante in astfel de bucatarii sunt insa si culorile. Pentru ca nu sunt dotate cu ferestre largi, dau impresia de pestera, de multe ori, si poti evita acest lucru prin alegerea unui mobilier cat mai deschis la culoare sau chiar alb. Gresia si faianta ar trebui sa respecte aceeasi regula.
Un alt truc de care te poti folosi intr-o bucatarie mica: oglinzile. Efectul acestora este garantat, pentru ca vor crea impresia unui spatiu mai mare. Si usile glisante vor salva din spatiu intr-o astfel de bucatarie.
Sfaturi pentru alegerea blatului si mobilierului de bucatarie perfect
Alegerea blatului de bucatarie este una foate importanta. Aici vei pregati de la un simplu ceai, la cele mai complicate retete si este un element care poate intregi vizual acest spatiu sau, dimpotriva, poate distruge echilibrul.
Blaturile de bucatarie pot fi din piatra naturala, lemn masiv sau pot fi laminate. Cele din granit, de exemplu, vor crea un efect elegant. Murmura, calcarul sau steatitul, insa, au nevoie de o ingrijire speciala, fiind mult mai delicate.
Foarte populare devin blaturile din beton, pentru un aspect ultra-modern. Lemnul, in schimb, va crea un aspect rustic, cald si primitor. Daca vrei sa mergi insa la sigur si nu ai un buget generos la dispozitie, iti recomandam blaturile laminate, disponibile intr-o varietate de culori si modele.
Alegerea mobilei de bucatarie se face cel mai simplu in functie de dimensiunea spatiului de care dispui. Astfel, o bucatarie mica nu trebuie incarcata si aglomerata de obiecte. Strictul necesar e principala regula in acest caz. Alege un mobilier in culori deschise, iar pentru pereti tonuri pastelate, pentru ca pe alb murdaria se va vedea foarte usor.
Daca dispui de o bucatarie de dimensiuni medii, nu mai trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste culoarea. Alege orice nuanta vrei pentru mobila, insa ai grija ca spatiul sa fie echilibrat si placut ochiului. Nuantele pamantii, in ton cu, sa spunem, condimentele, vor crea senzatia de confort si caldura. Daca spatiul nu este insa bine luminat natural, alege nuante de galben, verde sau oranj, care vor inveseli bucataria.
Bucatariile de dimensiuni mari trebuie vopsite intr-o singura culoare, chiar daca tentatia e mare cu un asemenea spatiu generos. Accentul pica pe mobila si accesorii, care intregesc si completeaza spatiul. Poti mobila toti peretii, iar in mijloc plasa o insula pentru gatit. De asemenea, iti vei permite sa creezi si un spatiu separat de dining, pe care il poti marca vizual cu un covor sau cu alegerea unei gresii intr-o alta nuanta.
Cum alegem gresia si faianta din bucatarie
Alege pentru bucatarie gresie si faianta in culori calde, de galben, portocaliu sau bej, mai ales daca vorbim despre apartamente inghesuite de bloc. Poti merge si pe culori inchise, insa numai intr-un spatiu generos. Altfel, vei micsora vizual incaperea si vei crea un aspect de pestera.
Un alt element pe care trebuie sa-l iei in considerare este efectul pe care doresti sa-l obtii. Vrei o bucatarie clasica sau una rustica, una moderna sau una eleganta? Rustic inseamna culoare, clasic modern si elegant inseamna tonuri calde, de bej, crem sau gri.
Pentru un efect de dinamism, poti incerca combinatii de textura mat-lucios. Efectul este unul placut vizual si original.
Nu in ultimul rand, pentru un efect aerisit, nu combina mai mult de doua culori in bucatarie. Creeaza un contrast gresie – mobila, de exemplu, sau daca alegi doua culori pentru gresie, una dintre ele trebuie sa se ragaseasca si in mobila.
Greseli de evitat atunci cand amenajam bucataria
Chiar daca ai parcurs cu atentie acest material, poti face inca greseli de amenajare, bucataria fiind un spatiu dificil de utilat. Iata care sunt elementele pe care trebuie sa le ai in vedere:
- Nu bloca accesul la „triunghiul bucatariei”, adica zona formata din chiuveta, aragaz si frigider;
- Nu neglija importanta spatiilor de depozitare pentru ca orice modificari ulterioare de design pot fi costisitoare;
- Nu neglija nici importanta spatiilor de lucru, necesare pentru gatit;
- Nu ingnora sursele de lumina – de preferat ar fi sa montezi un geam clasic, care sa permita patrunderea luminii si benzi led incorporate in politele de sus ale mobilei, care vor lumina direct blatul de lucru;
- Ventilatia este unul dintre cele mai importante elemente, mai ales in buctariile mici. Nu ignora importanta unei hote, asadar, preferabil cu mai multe ventilatoare si cu un filtru performant pentru grasimi si miros;
Mai stii si alte trucuri de amenajare si utilare a bucatariei? Care sunt acestea?