Stilul shabby chic inseamna eleganta, dar si obiecte de design atinse de patina timpului.
Aparut in anii ‘80, shabby chic a devenit unul dintre cele mai populare stiluri de design interior. Este un curent eclectic, ce imbina elemente moderne cu piese vintage sau mobila in stil clasic cu dantela si tesaturi cu motive florale.
Shabby chic poate fi folosit in decorarea oricaror tipuri de interioare, de la sufragerii, la dormitoare sau bai. Pentru ca imbina o varietate de texturi, materiale si elemente de design, este un stil care lasa loc pentru multa creativitate.
Shabby chic nu se limiteaza insa doar la designul interior.
1. Principalele caracteristici ale stilului shabby chic
a. In ce domenii este regasit stilul chic
2. Elemente principale ale stilului shabby chic in amenajarea interioarelor
a. Culorile specifice stilului shabby chic
b. Elemente reconditionate, punctul central al stilului shabby chic
c. Materiale si texturi specifice stilului shabby chic
d. Nepotrivirea aparenta a obiectelor in stilul shabby chic
e. Patina timpului, un element definitoriu in stilul shabby chic
f. Candelabrele, elemente importante ale stilului shabby chic
g. Elemente de decor vintage pentru amenajarea in stilul shabby chic
3. Asemanari si deosebiri intre stilul shabby chic si alte stiluri de amenajare
Principalele caracteristici ale stilului shabby chic
Shabby este cuvantul englezesc al termenilor „saracacios, jerpelit“. Asta nu inseamna insa ca interioarele decorate in acest stil sunt lipsite de imaginatie, culoare sau eleganta. Ba dimpotriva, stilul shabby chic este compus din accesorii si piese de mobilier elegante, insa in stil vintage (vechi sau noi, cu un aspect invechit).
Shabby chic a aparut ca raspuns la moda interioarelor moderne, scumpe si s-a impus ca un stil plin de farmec si romantism, popular mai ales printre femei.
Stilul shabby chic se aseamana din multe puncte de vedere cu stilul vintage. Insa, daca vitage inseamna obiecte ce apartin unei perioade din trecut, shabby chic este definit de obiecte de decor peste care timpul si-a lasat amprenta.
Culorile calde, pastelate, mobila veche sau invechita, lenjeriile din bumbac sau tapetul inflorat sunt numai cateva dintre elementele ce caracterizeaza acest stil.
La granita dintre retro si modern, este un stil feminin, definitia romantismului, nici vintage, nici clasic. Doar cu multa pricepere nu se va transforma intr-un kitch.
In ce domenii este regasit stilul shabby chic
-
Design interior in stil shabby chic
Nu este un stil de design modern si nici unul care sa fie pe placul barbatilor. Vorbim despre culori pastelate, motive florale, veioze cu abajur textil, perne retro sau mobila cu vopsea scorojita. Aerul creat trebuie sa fie unul de tip „casa bunicii“;
-
Mobila in stil shabby chic
Mobila alba este un element definitoriu al stilului shabby chic. Are un aer aparte, iar detalii ca muchii roase, crapaturi in lemn sau vopseaua sarita transforma aceste piese de mobilier in adevarate opere de arta, care vor da un aer romantic si intim interioarelor;
-
Moda in stilul shabby chic
Vorbim despre haine vintage, rochii cu croiala larga, culori pastelate, dantela si motive florale. Este un stil foarte feminin, delicat. Accesoriile includ palarii sau flori, in decorarea coafurilor. Margelele albe, fundele imense care subliniaza talia sau botinele decorate cu dantela nu sunt nici ele de ignorat;
-
Nunti in stil shabby chic
In primul rand, multe flori si buchete, mai ales rotunde, alb si roz. O astfel de nunta va fi una plina de culoare (rozuri, galben, albastru pal), vintage, aproape de natura. Tortul poate fi roz, decorat cu detalii de tipul florilor de trandafir, intr-un roz pal;
-
Bijuterii in stilul shabby chic
Sunt bijuterii pline de farmec, supradimensionate si colorate tot in nuante pastelate. Includ detalii din material textil – de exemplu flori, dar si bijuterii care combina metalul cu margelele si panglicile;
-
Ceasuri in stilul shabby chic
Ceasuri mari de perete cu detalii florale sau ceasuri de noptiera in nuante de alb, cu un aer vintage si detalii feminine – pasari, flori etc;
-
Decoratiuni in stil shabby chic
Fiind un stil feminin, trebuie sa alegem decoratiuni care sa inspire feminitate, delicatete, bun gust. Oglinzi ovale cu detalii aurii, candelabre cu cristale sau perne decorative cu accente din dantela sunt numai cateva dintre acestea. Pentru bucatarie, poti alege borcane de biscuiti din ceramica, decorate cu flori pictate sau cesti din portelan cu flori. Holul poate sa aiba un cuier metalic decorat, la fel, cu flori. Patul din dormitor poate fi, dupa preferinte, din lemn vopsit in culori deschise sau fier forjat, si el vopsit. O veioza cu abajur din material textil, cu volane, va completa perfect acest decor. Iar canapeaua din living poate fi decorata cu perne cu fete din in sau, de ce nu, sac.
Elementele principale ale stilului shabby chic in amenajarea interioarelor
Amenajarea unui apartament in stil shabby chic trebuie sa includa, bineinteles, piese de mobila chic, lenjerii de pat romantice si multa culoare, in nuante neaparat pastelate. Mobilierul shabby chic poate fi gasit mai ales la un targ de vechituri. Reconditionat, va arata perfect.
Culorile specifice stilului shabby chic
Albul este culoarea definitorie pentru stilul shabby chic. Astfel, spatiile decorate in acest stil vor parea mai mari si mai luminoase si iti vor da o senzatie de calm. Apoi acest decor de baza poate fi completat cu o varietate de alte culori. Vorbim despre roz pastel, albastru deschis si turcoaz. Verdele pal este si el foarte popular in interioarele shabby chic. La fel si galbenul pal sau nuantele de mov.
Elemente reconditionate, punctul central al stilului shabby chic
-
Mobilier de lemn reconditionat pentru amenajare in stilul shabby chic
-
Mobilier de metal reconditionat in stilul shabby chic
-
Obloane reconditionate pentru amenajarea in stilul shabby chic
-
Pardoseala reconditionata in stilul shabby chic
Materiale si texturi specifice stilului shabby chic
Lemnul, bumbacul, inul si metalul nu trebuie sa lipseasca dintr-un apartament decorat in stilul shabby chic. Pentru un aer autentic, lemnul ar trebui sa aiba vopseaua scorojita, iar metalul sa aiba urme de rugina. Dantela este detaliul care completeaza intotdeauna bumbacul sau inul in compozitia perdelelor, fetelor de masa sau servetelor. Florile de trandafir sunt nelipsite, iar elementele decorative in culori mai puternice vor crea contraste interesante.
Nepotrivirea aparenta a obiectelor in stilul shabby chic
Elemente ca mobila veche vopsita in alb, culorile pastelate, detaliile inflorate sau carourile, metalul cu urme de rugina, dantela si inul sunt elemente care, la prima vedere, nu se pot combina, pentru a da viata unui stil coerent.
Sunt insa caracteristicile definitorii ale stilului shabby chic. Tocmai din cauza acestei nepotriviri aparente intre aceste elemente, shabby chic reprezinta o provocare in designul interioarelor, limita intre acest stil si kitch fiind foarte fina.
Patina timpului, un element definitoriu in stilul shabby chic
Fiind un stil de design care a aparut ca raspuns la interioarele scumpe, moderne, elementele de decor peste care a trecut patina timpului sunt definitorii in acest stil. Vopseaua scorojita de pe mobila, rugina si materialele si texturile desprinse din secolul trecut nu trebuie ignorate, daca iti doresti un astfel de interior.
Candelabrele, elemente importante ale stilului shabby chic
Candelabrele shabby chic au mai multe brate si imbina metalul cu abajururi inflorate sau cu volane. Cristalele nu sunt nici ele de ignorat. Bratele metalice sunt vopsite in alb, in timp ce detaliile sunt accente de culoare, pastelate.
Elemente de decor vintage pentru amenajarea in stilul shabby chic
-
Oglinzi cu rame de tip vintage
-
Manere de mobila de tip vintage
-
Robinete de baie sau bucatarie de tip vintage
-
Accesorii de tip vintage
Asemanari si deosebiri intre stilul shabby chic si alte stiluri de amenajare
Stilul shabby chic poate fi usor confundat cu stilul vintage sau cu cel rustic. Stilul vintage este folosit pentru a descrie elemente de decor si accesorii care apartin unei anumite perioade din trecut sau elemente create in spiritul acelei perioade si care au fost invechite. De exemplu, o masina in stilul anilor ‘50, un geamantan din piele in stilul anilor ‘80, o masina de scris. Acestea fiind spuse, pentru a stabili o regula general valabila, elementele vintage pot fi shabby chic, insa decoratiunile shabby chic nu pot fi considerate niciodata vintage.
Stilul rustic, in schimb, descrie interioare specifice zonelor rurale sau fermelor. Este caracterizat de elemente precum tonuri pamantii, lemn nefinisat, sfoara si elemente de decor din material textil. Are elemente comune cu stilul shabby sau cu cel vintage, mai ales din punct de vedere al cromaticii, insa, per total, sunt foarte diferite.
Pentru a deosebi stilul shabby de cel vintage sau cel rustic, gandeste-te ca in fabricarea elementelor de decor shabby se folosesc elemente noi, tratate pentru a parea vechi sau materiale vintage sau rustice folosite pentru a crea obiecte cu totul noi.
Iti place stilul shabby chic? Ai folosi acest tip de design in decorul casei tale?
CITESTE SI: Amenajarea locuintei in stil industrial