Delicii mediteraneene pentru un stil de viata sanatos

Publicat la data de: 07/17/2022, 14:33

Autor: Beko

Distribuie

Dieta mediteraneana a devenit treptat o parte importanta din stilul nostru de viata, nu doar datorita gustului delicios al preparatelor, ci si pentru numeroasele beneficii pentru sanatate si pentru starea noastra generala de bine.

Bazata in principal pe alimentele pe care oamenii le consumau in trecut in Italia si Grecia, aceasta dieta a fost adoptata de-a lungul timpului de o mare parte a locuitorilor intregului continent european, iar in prezent, preparatele mediteraneene sunt nelipsite din meniurile restaurantelor. Dieta mediteraneana nu este doar un deliciu culinar, ci mai degraba bucuria de a trai si un stil de viata din care fac parte cat mai multe preparate sanatoase si delicioase. Toate acestea contribuie semnificativ la starea noastra mentala si ne ofera numeroase motive de a fi fericiti. Fiind in principal o modalitate de a ne hrani sanatos si de a avea grija de starea noastra de bine, dieta mediteraneana nu este restrictiva si are ca punct central varietatea preparatelor simple, dar sanatoase si pline de savoare.

Beneficii ale dietei mediteraneene

Alimentatia si modul in care avem grija de noi ne influenteaza direct nu doar starea de sanatate, ci si felul in care privim viata. Prin includerea in dieta noastra a unor alimente delicioase si usor de digerat, cu un aport nutritional ridicat, putem ajuta corpul si mintea sa isi gaseasca echilibrul si astfel ne imbunatatim starea de bine, sanatatea, conditia fizica si, nu in ultimul rand, silueta.

Dieta mediteraneana include, in cea mai mare parte, alimente de origine vegetala, cat mai putin procesate, fructe si legume de sezon, fara conservanti, si un aport minim de glucide rafinate, cu indice glicemic ridicat. Carnea alba si pestele slab sunt de preferat in acest tip de dieta, in locul carnii rosii, al pestelui gras si al mezelurilor. Poti crea un plan saptamanal de mese urmand aceasta dieta si le poti pastra la frigider pentru a le avea la indemana atunci cand vrei sa pregatesti ceva rapid si absolut delicios.

Uleiul de masline extravirgin si plantele aromatice sunt prezente in aproape toate preparatele dietei mediteraneene. Pe langa aroma deosebita si gustul delicios, uleiul de masline are in compozitie cantitati importante de antioxidanti cu proprietati antiinflamatorii. De asemenea, este o sursa bogata de grasimi mononesaturate, care reduc riscul de accident vascular cerebral si de aparitie a bolilor cardiace.

Stilul de viata mediteranean include si activitati fizice regulate, ingrijirea constanta a starii mintale si petrecerea timpului intr-un mod cat mai placut, facand lucrurile care ne aduc bucurie, fie ca este vorba despre o iesire in oras cu prietenii, o cina relaxanta cu preparate mediteraneene delicioase, o carte sau un film care ne ajuta sa ne deconectam.

Ce alimente sunt recomandate in dieta mediteraneana

Cand spunem dieta mediteraneana ne gandim imediat la paste, pizza sau mancare traditionala greceasca. Adevarata dieta mediteraneana se bazeaza mai ales pe fructe de mare, legume, fructe, nuci, ulei de masline, carne alba si alimente foarte putin procesate.

Schimbarea dietei cu care ne-am obisnuit nu este un lucru usor, mai ales daca trecem brusc de la alimente procesate la cele proaspete si cat mai naturale, insa acest tip de dieta are un mare avantaj: este chiar mai delicioasa decat un regim alimentar obisnuit si poti pregati aceste retete pe plita sau la cuptor, fara a fi nevoie de alte aparate electrocasnice.

Ingredientele vegetale si naturale sanatoase sunt usor de introdus in retete gustoase care ne duc instantaneu cu gandul la mare, la vacanta si la insorita Italie, iar beneficiile pe termen lung pentru sanatate si pentru starea noastra de bine sunt un avantaj in plus. Consumul de peste slab si de fructe de mare este recomandat de cel putin 2 ori pe saptamana in mod ideal, iar retetele pe care le putem pregati plecand de la carnea alba sunt nenumarate si pot fi reinterpretate dupa pofta inimii.

Nici gustarile mediteraneene dintre mese nu sunt de neglijat si pot fi incluse in acest stil culinar si de viata. Exista o multime de variante sanatoase, care ne ajuta sa ne mentinem in forma si sa fim plini de energie. Iaurtul grecesc, fructele, nucile si legumele proaspete sunt gustari ideale care ne ajuta sa ne pastram starea de bine.

Iar ca desert, poti incerca o reteta delicioasa de inghetata de casa, usor de preparat si o bucurie de savurat.

Tagliatelle delicioase cu sos ragu alla Bolognese

Tagliatellele sunt un tip traditional de paste din regiunea Emilia-Romagna din Italia. Fasiile de aluat sunt lungi si se aseamana ca forma cu fettuccine, insa textura acestora este mult mai poroasa. Pastele tagliatelle se servesc cu o varietate de sosuri, insa reteta traditionala se prepara cu sos alla Bolognese. De asemenea, exista o multime de retete de tagliatelle cu sos de rosii si busuioc, cu oua si branza sau cu pesmet si nuci.

Una dintre cele mai apreciate retete de paste tagliatelle, prezenta frecvent in meniul celor care prefera dieta mediteraneana, este cea de paste tagliatelle cu sos ragu alla Bolognese.

Tagliatelle cu sos ragu alla Bolognese

Pentru aceasta reteta ai nevoie de:

  • paste tagliatelle cu ou
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • 2-3 frunze de dafin
  • 500 ml lapte
  • 1 kg rosii decojite (la conserva)
  • 300 ml vin alb, sec
  • 100 g telina taiata cubulete
  • 100 g morcov taiat cubulete
  • 100 g ceapa tocata marunt
  • 100 g pancetta taiata bucatele
  • 400 g carne de porc taiata marunt
  • 600 g carne de vita slaba, taiata marunt
  • parmezan ras

Cum pregatesti sosul ragu

Intr-o tigaie mare, se pun bucatile de pancetta la foc mic pe aragaz, pana se topeste grasimea. Se adauga ceapa si se mai lasa pe foc, amestecand din cand in cand. Cand ceapa este aurie, se adauga morcovul, telina si frunzele de dafin si se lasa pe foc pana cand legumele incep sa se inmoaie.

Se adauga carnea, asezonata cu sare si piper si se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana cand carnea este bine facuta. Se adauga vinul si se lasa pe foc pana ce acesta se evapora. Rosiile se toaca marunt si se adauga in tigaie, apoi se lasa pe aragaz pentru aproximativ 2 ore, la foc mic. In cazul in care sosul devine prea gros, se poate adauga putina supa de vita. Se adauga laptele si se lasa la foc mic, pentru inca o ora.

Cum asamblezi pastele tagliatelle cu sos ragu alla Bolognese

Pentru o portie, ai nevoie de 100 de grame de paste, 200 ml de sos pregatit dupa instructiunile de mai sus si parmezan. Se pun pastele in apa fiarta cu putina sare si se lasa la foc. Cand sunt fierte, se scot din apa si se pun intr-un bol. Se pun pastele in farfurie si se toarna deasupra lor sosul si parmezanul ras.

Sunt o multime de idei de plating si prezentare pentru aceasta reteta, insa, oricum le-ai asambla, gustul si textura sunt o adevarata sarbatoare care te duc cu gandul la soarele bland al Italiei si la relaxare.

Pentru a obtine o reteta de tagliatelle cu sos ragu delicioasa, este important sa urmezi cu atentie toti pasii de preparare, sa fierbi pastele conform instructiunilor de pe ambalaj si sa alegi cele mai bune si proaspete ingrediente. Iar daca totusi iti mai ramane o portie si pentru a doua zi, nu e nicio problema: le poti pastra fara probleme la frigider, vor ramane la fel de delicioase incalzite putin. Daca vrei sa castigi timp, poti pregati o cantitate mai mare si le poti pastra la congelator.

Un stil de viata sanatos, in care se incadreaza si dieta mediteraneana, inseamna o alimentatie cat mai naturala, bogata in vitamine si nutrienti. Pastele tagliatelle cu sos ragu alla Bolognese sunt un fel de mancare savuros, cremos, cu texturi si ingrediente care ti se topesc in gura si te duc cu gandul la vacanta.

Pentru a pregati un sos ragu ca la carte si alte mancaruri simple sau oricat de sofisticate, iti recomandam noile plite cu inductie cu tehnologia Move Function™, cu care gatitul devine o adevarata placere:

In general, retetele mediteraneene sunt mai mult decat preparate culinare rafinate, reprezinta o calatorie in peisaje de vis, in locuri exotice scaldate de razele soarelui, unde ritmul lent al vietii si celebrul „dolce far niente” sunt reperele starii de bine de fiecare zi.  

Dieta mediteraneana este apreciata datorita gustului delicios si pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii noastre. Acest tip de dieta nu este o cura de slabire, ci un adevarat stil de viata, care ne ajuta organismul impotriva dezvoltarii anumitor boli si ne ajuta sa avem o stare de bine.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010