Curatarea frigiderului, ghid complet. Cum obtii rezultatele optime cu efort minim

Publicat la data de: 11/15/2017, 13:44

Autor: Beko

Distribuie

Un frigider curat e o garantie a sanatatii familiei tale. Cum il igienizezi repede si eficient, ce materiale sa folosesti si cum, afli din acest ghid complet.

  1. 1. De ce trebuie curatat frigiderul (chiar si cand arata curat)
  2. 2. Cum se curata corect interiorul frigiderului
  3. 3. Cum se curata corect exteriorul frigiderului
  4. 4. Tot ce trebuie sa faci inainte de a curata frigiderul
  5. 5. Cum pastrezi frigiderul curat si fara mirosuri cat mai mult timp

Frigiderul este unul dintre electrocasnicele care duc greul, in orice locuinta. Tocmai de aceea ar trebui sa ii acorzi mai multa atentie si sa-l cureti cel putin o data pe luna. Iata de ce e nevoia de asta si cum sa reusesti sa o faci repede si eficient.  

1. De ce trebuie curatat frigiderul (chiar si cand arata curat)

Transforma igienizarea frigiderului intr-un obicei, pentru ca astfel:

  • Eviti pericolul de toxiinfectie alimentara. Fiecare aliment poate fi tinut la frigider o perioada limitata, inainte sa se altereze. Carnea proaspata rezista 3-5 zile. Tocanita, cel mult 4 zile. Ouale crude, pana la 5 saptamani. Curata frigiderul des si asigura-te ca arunci toata mancarea stricata inainte ca vreun membru al familiei sa guste din ea, din greseala si sa se imbolnaveasca.
  • Previi aparitia mucegaiului. Un aliment alterat poate mucegai. Iar sporii de mucegai vor coloniza, in doar cateva zile, intregul interior al frigiderului. Intr-o astfel de situatie, nu va mai fi suficienta o igienizare. Va trebui sa arunci toata mancarea dinauntru, contaminata cu mucegai.
  • Cheltuiesti mai putin pe mancare. Ideal ar fi sa tii alimentele intr-o ordine desavarsita, in frigider. In acest fel, vei sti mereu, cand esti la cumparaturi, daca e intr-adevar nevoie sa dai bani pe inca un carton de oua sau pe o alta cutie cu lapte sau daca deja ai provizii care trebuie consumate.

2. Cum se curata corect interiorul frigiderului

Scoate toate alimentele din frigider si depoziteaza-le intr-un spatiu in care sa nu se altereze. Nu le lasa la soare sau  intr-o camera in care temperatura depaseste cu mult pragul de 18 Grade Celsius. Apoi, scoate, pe rand, rafturile din sticla si  tavile si sertarele din plastic ale frigiderului. Le vei spala, cel mai probabil, in chiuveta din bucatarie.  

a. Curatarea tavilor, sertarelor si rafturilor din frigider

Va fi nevoie sa le cureti pe toate manual, cu un burete moale sau cu o perie din plastic inmuiata intr-un amestec de apa si sapun. 

Evita sa speli cu apa fierbinte rafturile din sticla care sunt inca foarte reci. Diferenta mare de temperatura ar putea face sticla sa crape. Mai bine speli fiecare raft cu apa rece sau le lasi langa frigider, pret de cateva minute, pana sticla se incalzeaste.

Ca sa cureti eficient si rapid petele uscate de pe sticla si plastic, poti folosi un amestec de amoniac lichid si apa. O solutie cu o concentratie de 1:5 ar trebui sa fie eficienta ca murdaria intarita sa nu-ti mai dea batai de cap.

b. Curatarea peretilor interiori ai frigiderului

Poti folosi un spray de curatat multifunctional si o laveta pentru a curata tot  interiorul frigiderului. Incepe sa stergi din partea de sus. Gravitatia afecteaza totul, inclusiv miscarea murdariei din frigider. In consecinta, daca incepi curatenia din partea de jos, s-ar putea sa fii nevoit sa iei treaba de la capat, de mai multe ori.
Ai grija sa cureti temeinic suporturile de rafturi, dar si garnitura care face usa frigiderului sa se inchida etans. Poti indeparta murdaria din spatiile greu accesibile folosind o periuta veche de dinti.  

c. Curatarea canalului de scurgere a apei din frigider

Orificiul de acces in canalul de scurgere a apei este situat, de regula, in partea de jos peretelui din spate al frigiderului.  
Curata cu atentie acea zona de resturi alimentare, ca sa te asiguri ca nu se va infunda canalul de scurgere si ca apa nu va ajunge sa balteasca in frigider.  
Dupa indepartarea impuritatilor, toarna in canalul de scurgere o lingurita de bicarbonat de sodiu si  adauga, cu o seringa, 200 ml de apa calduta, pentru clatire.  Repeta aceasta operatiune la fiecare 2-3 luni.

d. Stergerea, uscarea si aerisirea frigiderului dupa curatare

Alege un prosop uscat, care nu lasa scame. Șterge cu grija tot interiorul frigiderului, pana te asiguri ca plasticul s-a uscat. Fii atent la detalii, inclusiv cand vine vorba despre  spatiile greu accesibile.
Monteaza la loc rafturile si celelalte parti detasabile ale frigiderului abia dupa ce le-ai terminat de sters.
La final, inainte sa repui in functiune frigiderul, poti unge cu lotiune de corp garnitura care asigura inchiderea etansa a usii. Acest tratament ii va prelungi performantele si durata de utilizare.

Abia in momentul in care te-ai asigurat ca toate piesele sunt curate si uscate, baga aparatul in priza si reporneste-l. Poti activa si functia SuperFrost, astfel incat  temperatura din interiorul frigiderului sa creasca rapid.

e. Dezghetarea congelatorului

Curatarea congelatorului iti va pune mai putine probleme decat cea a frigiderului. De regula, in congelator nu se varsa sucuri sau supe, asa ca nu ai pete dificile de indepartat. Iar alimentele congelate, chiar daca expira, nu mucegaiesc usor.
Dupa ce ai lasat gheata sa se topeasca, poti spala congelatorul cu o carpa moale, care nu lasa scame, inmuiata intr-un amestec de apa cu detergent cu PH neutru.

3. Cum se curata corect exteriorul frigiderului

In functie de finisajul exterior al frigiderului, iti poti alege cele mai eficiente solutii de curatat. Iata cateva sfaturi utile:

  • exterioarele din plastic se curata cel mai bine cu apa calda si detergent lichid  
  • usile cu aspect de otel inoxidabil se sterg cu o laveta moale, preferabil din bumbac,  inmuiata intr-un amestec de apa si detergent cu PH neutru. Orice urma de substanta de curatat trebuie indepartata, la final, pentru ca poate pata sau chiar arde suprafata    
  • carcasele cu aspect de sticla pot fi sterse cu o laveta moale si cu o solutie de curatat geamurile. Poti folosi, la final, un spray antistatic, pentru a  impiedica praful sa se depuna.

Ce nu trebuie sa faci cand cureti in interior frigiderul
Cel mai bine ar fi sa nu folosesti otet, nici macar diluat, la curatarea frigiderului. Acesta ar putea coroda plasticul. Iata o scurta lista cu alte echipamente si substante de evitat:

  • aspiratoarele cu aburi pentru curatarea interiorului frigiderului
  • detergenti concentrati sau alte substante de curatat care contin nisip, cloruri sau acid   
  • buretii abrazivi, din sarma sau lana artificiala

Atunci cand speli interiorul frigiderului, ai grija ca apa cu detergent sau sapun lichid sa nu se scurga in canalul de ventilatie si sa nu ajunga la componentele electrice ale aparatului.

4. Tot ce trebuie sa faci inainte de a curata frigiderul

Primul si cel mai important pas pe care il ai de facut este sa scoti frigiderul din priza. Il vei lasa asa pana cand il termini de curatat. Intre timp, va trebui sa te ocupi si de urmatoarele:

  • Pregateste substante potrivite de curatare, perii si carpe;
    Ca sa te asiguri ca piesele componente ale frigiderului nu se zgarie, in timpul curateniei, asigura-te ca folosesti doar detergenti cu actiune delicata si PH neutru. Ai mai putea avea nevoie si de un detergent special pentru curatarea otelului inoxidabil, dar si de o solutie pentru geamuri.
    Ideale sunt carpele din fibra naturala, care nu lasa scame, lavetele si periile moi, din plastic.  

    Asigura-te ca vei avea la indemana un sul de prosoape din hartie si o periuta de dinti, cu care sa poti curata eficient si rapid spatiile greu accesibile. 

  • Gaseste o solutie sigura pentru alimentele din frigider pe durata curateniei
    Depoziteaza toate alimentele pe care le-ai scos din frigider pe o masa mare. Vei avea nevoie de spatiu ca sa le sortezi si sa hotarasti ce merita pastrat si ce nu.  
    La o temperatura ambientala de circa 18 grade Celsius, alimentele vor rezista cam o ora, inainte sa  se altereze. In cazul in care curatenia frigiderului dureaza mai mult, depoziteaza alimentele intr-o lada frigorifica.

5. Cum pastrezi frigiderul curat si fara mirosuri cat mai mult timp

Ca produsele sa se pastreze proaspete mai mult timp, nu umple frigiderul pana la refuz. Aerul rece trebuie sa poata circula, ca sa aiba puterea de a raci alimentele.
Tine cont si de aceste 4 trucuri, care te vor ajuta sa pastrezi alimentele in stare buna si frigiderul curat:

a. Tine cont de ambalarea corecta a produselor in frigider

Nu spala alimentele, inainte sa le bagi la frigider. Vor mucegai mai repede.  Uite cele mai eficiente moduri in care sa depozitezi alimentele, in frigider, pentru a le face sa dureze mai mult:

  • carnea cruda: pastreaza-o in ambalajul in care ai cumparat-o, pana la gatire. Daca ai cumparat-o vrac,  pune-o intr-un castron acoperit cu folie alimentara, ca sa previi dezvoltarea unor culturi de bacterii pe suprafata carnii. Asigura-te ca din castron nu curge lichid peste alte alimente.
  • lactatele: ca si carnea, branza de burduf, iaurtul, smantana si laptele trebuie pastrate in ambalajele originale. Daca insa ai turnat intr-un castron mai mult lapte decat ai putut manca, nu incerca sa il pui la loc in cutie. Mai bine acopera castronul cu folie alimentara
  • fructele si legumele: tine-le in spatii separate. Multe dintre ele emana gaze care vor grabi deteriorarea celorlalte verdeturi din frigider. Ambaleaza fructele si legumele mai vechi in pungi de plastic perforate, pentru a le impiedica sa se deshidrateze.

b. Gaseste solutii de indepartare a mirosurilor neplacute din frigider

Mirosurile neplacute pot persista in figider mult dupa momentul in care ai scos si aruncat un aliment alterat. Uite cateva trucuri care te pot ajuta sa rezolvi problema:

  • asaza in frigider o bucata de hartie pe care ai presarat bicabonat de sodiu
  • lasa o mana de boabe de cafea intr-unul dintre compartimentele detasabile de pe usa frigiderului
  • pune pe raftul de sus al frigiderului un flacon cu carbune medicinal

Foloseste oricare dintre aceste metode, iar mirosurile neplacute vor disparea in cel mult 48 de ore.

c. Nu uita alimente vechi in frigider

Pe langa ca miroase urat, mancarea alterata poate contamina celelalte alimente puse la rece. Uite ce poti face, ca sa te asiguri ca nu intampini astfel de probleme:

  • eticheteaza fiecare aliment.  Cel mai sigur este sa pui tu cate o eticheta cu data pana la care poti consuma fiecare dintre alimentele din frigider. Iti va fi mai usor sa stii ce este de aruncat si cand;
  • depoziteaza eficient resturile de mancare. La cel mult doua ore dupa masa, pune tot ce crezi ca ai mai putea manca in recipiente cu capac sau in folii. Imparte alimentele in portii mici si pune-le in cutii separate, ca sa se raceasca mai repede.  Daca, spre exemplu, ti-a ramas pui umplut cu legume, pune la frigider carnea si umplutura, in cutii separate. Nu lasa mancaruri ambalate in cutii metalice. Acestea ruginesc si pot infesta mancarea.

d. Seteaza temperatura optima si amplaseaza corect alimentele pe rafturi, in functie de tip

Cele mai scazute temperaturi din frigider se inregistreaza pe rafturile de jos. Ideal ar fi, deci, sa depozitezi acolo carnea cruda, ouale si lactatele.

In partea superioara a frigiderului se inregistreaza cele mai mici variatii de temperatura. Rafturile de sus ar fi, deci, potrivite pentru a depozita mancarea gatita si semipreparatele.  

Spatiile de depozitare de pe usile frigiderului sunt cele mai expuse variatiilor de temperatura, asa ca sunt potrivite mai degraba pentru pastrarea condimentelor si a bauturilor care nu se altereaza usor la caldura.

Frigiderul ar trebui curatat cel putin o data pe luna. De aceasta igienizare depinde sanatatea intregii tale familii. Din ghidul complet de mai sus poti invata cum sa o faci eficient si rapid, cu minimum de efort si cheltuiala. De asemenea, citind materialul, vei invata sa pastrezi corect alimentele la rece si sa mentii ordinea in frigider pentru mai mult timp.


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010