Murdaria lipita de cuptorul tau electric il va face, cu timpul, sa se incalzeasca mai incet, devenind mai putin eficient. De aceea, pentru a-i prelungi durata de viata si a-l mentine in stare buna, este recomandat sa cureti cuptorul electric periodic. Alegerea cuptorului electric Beko potrivit pentru nevoile tale ar putea sa-ti usureze activitatea in bucatarie, insa, totodata, este recomandat sa acumulezi cat mai multe informatii utile despre intretinerea si curatarea cuptorului electric, pentru a te bucura de preparate gatite perfect la cuptorul tau, cat mai mult timp.
In acest articol, iti vom prezenta cateva informatii de baza despre intretinerea cuptoarelor electrice, despre solutiile de curatare a cuptoarelor electrice, precum si cateva sfaturi despre intretinerea cuptoarelor cu autocuratare.
Intretinerea si curatarea cuptorului electric
Daca exista o activitate de curatenie care displace tuturor, aceasta este curatarea cuptorului. In mod normal, trebuie sa folosesti o serie de substante chimice, pentru a face cuptorul sa straluceasca din nou. Dar, in zilele noastre, exista pe piata o gama larga de cuptoare cu functii de autocuratare, care ne fac viata mai usoara, cand vine vorba de curatarea bucatariei.
Cuptoarele cu autocuratare se impart in doua categorii: cuptoare electrice catalitice sau pirolitice.
Cuptoarele catalitice
Un cuptor catalitic este prevazut in interior cu captuseli catalitice speciale, tratate cu substante chimice si materiale speciale ce absorb foarte bine grasimea. Tot ce trebuie sa faci este sa rulezi periodic programul de autocuratare a cuptorului catalitic.
In timpul acestui ciclu de curatare, cuptorul este incalzit la temperaturi foarte ridicate, pentru a arde si a inmuia depunerile de grasime in exces. Apoi, poti sterge pur si simplu orice reziduu, cu putin detergent de vase.
Rareori va fi nevoie sa scoti aceste garnituri pentru curatare, dar este important sa incalzesti cuptorul la temperaturi ridicate in mod regulat, pentru ca garniturile sa fie eficiente. Este recomandat sa incalzesti cuptorul la 220ºC timp de 30 de minute, o data pe luna, pentru a mentine captuselile in stare buna de functionare. Ceea ce este extraordinar la aceste garnituri este ca, folosite corect, vor rezista pe toata durata de viata a cuptorului.
Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca este posibil ca unele portiuni ale cuptorului sa nu fie prevazute cu garnituri catalitice. Daca vei constata ca doar cateva laturi sunt prevazute cu captuseli, acest lucru inseamna ca pentru celelalte laturi va trebui sa apelezi la aceleasi solutii de curatare precum la intretinerea cuptorului standard.
Cuptoarele pirolitice
Cuptorul electric cu autocuratare pirolitica este dotat cu un sistem pe cat de simplu, pe atat de eficient de curatare. Curatarea pirolitica este mult mai dura cu reziduurile alimentare decat cea catalitica. Atunci cand rulezi un program de autocuratare pirolitica, temperaturi extreme, de peste 400ºC, incalzesc cuptorul. Acest lucru inseamna ca toate depunerile de alimente sunt transformate in cenusa, pe care o poti matura pur si simplu, dupa ce cuptorul se raceste.
Atunci cand functia pirolitica este pornita, usa cuptorului se va bloca si va putea fi deschisa doar dupa ce cuptorul s-a racit.
Curatarea pirolitica dureaza adesea cateva ore, fata de 30 de minute, pentru cea catalitica. Cu toate acestea, deseori poti seta programul pirolitic pentru a fi rulat la o ora ulterioara, cand este putin probabil sa ai nevoie sa folosesti cuptorul, de exemplu, peste noapte.
Cuptoarele pirolitice sunt concepute pentru a curata si sticla, ca parte a procesului de autocuratare. Temperaturile ridicate, atinse in timpul ciclului de curatare pirolitica, descompun eficient reziduurile alimentare, grasimea si alte pete, inclusiv pe cele de pe suprafetele de sticla ale cuptorului.
Curatarea cuptorului nu mai pune probleme, datorita cuptoarelor electrice Beko, prevazute cu functia de autocuratare. Astfel, tot cuptorul se va ocupa de partea anevoioasa a indepartarii murdariei din interior. Tot ce ramane de facut este sa cureti separat gratarele si exteriorul si sa te gandesti ce vei gati la cina.
Cat de des ar trebui sa cureti cuptorul
Pe langa intrebarea cu ce se curata cuptorul electric?, probabil te intrebi cat de des ar trebui sa cureti cuptorul? Ei bine, asta depinde de cat de des vei folosi produsul. In cazul in care cuptorul pirolitic sau catalitic este folosit in mod regulat, curatarea acestuia ar trebui sa faca parte din rutina lunara de curatenie, pe langa stergerea saptamanala.
Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci, atunci cand cuptorul se pateaza, este sa stergi petele imediat, inainte ca acestea sa se lipeasca de pereti. Alimentele si grasimea lipite pot face ca acesta sa capete un miros neplacut, afectand gustul si mirosul alimentelor.
Cum cureti cuptorul – cuptoarele cu autocurarare pirolitica
Pentru rularea ciclului de autocuratare pirolitica, la majoritatea cuptoarelor, este suficient sa urmezi cativa pasi simpli.
In primul rand, pregateste cuptorul, indepartand tava si gratarele, precum si orice ustensile de gatit. Apoi, inchide complet usa cuptorului, inainte de a selecta si de a incepe ciclul de autocuratare.
Urmeaza acesti pasi, pentru a rula programul de autocuratare. Consulta intotdeauna Ghidul de utilizare si ingrijire al cuptorului Beko, pentru instructiuni specifice modelului.
- Pasul 1: Indeparteaza gratarele cuptorului, tava, toate ustensilele de gatit, folia si orice alte ustensile de pe plita cuptorului. Cu o carpa umeda, sterge interiorul, pentru a reduce fumul in timpul ciclului. Curata cat mai multe reziduuri de pe geamul cuptorului; murdaria de pe sticla, inainte de autocuratare, poate lasa dungi sau pete intunecate, care vor necesita un efort suplimentar de curatare. Sterge interiorul marginii usii si cadrul cuptorului, avand grija sa nu misti sau sa indoi garnitura. Aceasta zona nu se incalzeste suficient in timpul ciclului de autocuratare, pentru a indeparta murdaria.
- Pasul 2: Asigura-te ca usa este inchisa complet; altfel, nu se va bloca si ciclul nu va incepe. Selecteaza, apoi, programul de autocuratare.
- Pasul 3: Usa cuptorului se va bloca la scurt timp dupa ce autocuratarea a pornit si nu se va debloca pana cand cuptorul nu se raceste. Cu toate acestea, in caz de nevoie, vei putea opri ciclul in orice moment. Usa se va debloca, odata ce cuptorul este suficient de rece. Intre timp, incercarea de a forta usa sa se deschida poate duce la deteriorari. Cand ciclul este finalizat si cuptorul se raceste, semnalele sonore si vizuale te vor instiinta de acest lucru.
- Pasul 4: Dupa ce cuptorul s-a racit complet, indeparteaza cenusa cu o carpa umeda. Stratul de smalt din interiorul cuptoarelor cu autocuratare ar trebui sa faciliteze curatarea.
Daca este necesara o curatare suplimentara, utilizeaza detergenti blanzi, neabrazivi, cum ar fi sapunul de vase si apa sau otetul diluat in apa ori alte solutii de curatare permise, conform manualului de utilizare. In general, nu se recomanda utilizarea de detergenti chimici imediat dupa autocuratare.
Curatarea manuala a cuptorului pe masura ce se produc pete va face mai usoara curatarea dupa un ciclu de autocuratare, deoarece murdaria abundenta duce la timpi de curatare mai lungi si la mai mult fum.
Daca esti interesat de un cuptor electric, care sa-ti usureze munca de curatare, consulta gama de cuptoare electrice Beko cu autocuratare pirolitica si alege varianta potrivita pentru tine si familia ta.
Curatarea cuptorului electric – varianta clasica
Exista detergenti speciali tip spray pentru curatarea cuptoarelor electrice, dar majoritatea contin substante chimice, la care nu toata lumea este dispusa sa se expuna. Din fericire, sa cureti un cuptor fara aceste substante nu este imposibil. Exista si solutii pentru curatarea cuptoarelor electrice pe care le poti prepara acasa si care fac ca sarcina curatarii cuptorului sa fie sigura si usoara.
De fapt, chiar si cuptoarele electrice care au functii de autocuratare necesita, din cand in cand, o curatare manuala, in special a geamului usii cuptorului. Poti folosi apa si detergent, pentru a sterge cuptorul intre curatarile intense.
Unele modele de cuptoare electrice, precum aceasta gama disponibila de la Beko, au si functii de curatare cu aburi, ce ajuta la indepartarea grasimii si a particulelor de alimente, prin injectarea de aburi. Aceasta tehnologie este o modalitate excelenta de curatare periodica a cuptorului, fara a utiliza substante chimice dure.
Cat de des poti utiliza functia de autocuratare a cuptorului electric
Cat de des folosesti functia de autocuratare a cuptorului electric depinde de frecventa de utilizare si de nivelul de murdarie a cuptorului. Functia de autocuratare este conceputa pentru curatarea intensa, dar este mai bine sa rulezi un ciclu de autocuratare, inainte ca interiorul cuptorului sa acumuleze foarte multa murdarie. In acest fel, poti evita fumul excesiv care ar putea aparea pe masura ce ciclul ruleaza.
Sfat: porneste hota si deschide ferestrele, ca sa te asiguri ca bucataria este bine ventilata, in timpul ciclului de autocuratare, pentru a elimina caldura, mirosurile si fumul.Alaturi de cuptoarele electrice cu functii inovative, aparatele frigorifice side-by-side Beko se potrivesc perfect cu designul modern al bucatariei si ofera un aspect elegant spatiului de gatit.

Cum se curata cuptorul electric: trucuri si solutii pentru curatarea cuptorului electric
Produsele comerciale de curatare a cuptoarelor tind sa fie alcaline si caustice. Prin inhalatie, vaporii pot provoca iritatii, tuse si chiar dificultati de respiratie, iar contactul cu pielea poate provoca arsuri. Nu este nevoie sa te expui la aceste riscuri, cand poti avea un cuptor stralucitor de curat, apeland la cateva trucuri simple.
Iata cum sa cureti un cuptor electric in mod natural, folosind produse de uz casnic, pe care probabil le ai la indemana.
Produsele de curatare a cuptorului preparate in casa sunt ieftine, naturale, sigure si pot fi foarte eficiente. Este important sa retii ca ar trebui sa folosesti abordari diverse pentru diferite parti ale cuptorului:
- Pentru gratarele cuptorului: vei avea nevoie de o cutie de bicarbonat de sodiu si de o sticla de otet alb, cu pulverizator. Utilizeaza suficient bicarbonat de sodiu, pentru a intinde un strat subtire pe rafturile cuptorului.
- Pentru peretii cuptorului si sticla usii: intr-un castron mare, amesteca 2 cani de bicarbonat de sodiu, 3/4 dintr-o cana cu apa si, daca doresti parfum, 8 pana la 16 picaturi de ulei esential, pentru a forma o pasta de curatare.
Aceasta solutie preparata in casa va ajuta la indepartarea murdariei de pe cuptorul electric. Cu toate acestea, daca optezi pentru un cuptor cu autocuratare, vei economisi timp si energie. Ciclul de autocuratare este simplu de utilizat. Este nevoie doar de putin timp de pregatire, un pic rabdare si de o stergere finala rapida. De asemenea, dupa autocuratarea pirolitica a cuptorului electric, acesta are nevoie de o perioada de racire, dupa care, poti utiliza in siguranta cuptorul electric.
Cuptoarele cu autocuratare pirolitica Beko sunt optiunea ideala, daca esti in cautarea unui cuptor electric performant, care sa ocupe mai putin spatiu intr-o bucatarie compacta.
Recomandari pentru o curatare eficienta a cuptorului electric
Reziduurile de mancare arsa, ce raman lipite de peretii cuptotului si emana mirosuri neplacute, pot face dificila pregatirea meselor in conditii optime.
In continuare, iti vom prezenta cateva recomandari despre curatarea cuptorului, astfel incat aceasta activitate sa-ti ocupe cat mai putin timp. Totodata, vei afla cateva trucuri simple, pe care le poti incerca acasa, pentru a mentine cuptorul electric curat. Astfel, te vei putea concentra doar pe pregatirea celor mai apetisante preparate.

Cum se curata interiorul cuptorului electric – intretinerea periodica
Exista mai multe moduri de a curata interiorul cuptorului electric. Poti folosi un detergent pentru curatarea cuptorului sau poti sa prepari o solutie de curatare a cuptorului acasa. Insa, mai importanta decat solutia de curatare pe care o folosesti este frecventa cu care cureti cuptorul.
Ar trebui sa cureti cuptorul cu apa si detergent cam o data pe luna, pentru a preveni acumularea murdariei. Sterge intotdeauna cuptorul racit, dupa ce ai gatit un preparat ce a lasat pete. Acest lucru ajuta la prevenirea acumularii de grasime.
Inainte de a curata cuptorul pentru prima data, asigura-te ca ai consultat instructiunile de curatare ale producatorului. Anumite parti ale cuptorului, cum ar fi gratarele, garnitura si sticla usii, pot necesita o ingrijire speciala.
Solutie de curatare a cuptorului electric pe baza de bicarbonat
Ia in considerare folosirea bicarbonatului de sodiu pentru a curata cuptorul electric.
Pentru pregatirea solutiei de curatare, vei avea nevoie de:
- Otet alb si bicarbonat de sodiu;
- Burete;
- O laveta din microfibre;
- Racleta de plastic;
- Apa;
- Prosoape de hartie;
- Sticla cu pulverizator.
Vei obtine o pasta de curatare, daca adaugi o jumatate de cana de bicarbonat de sodiu si trei linguri de apa. Foloseste o cana de bicarbonat de sodiu si o treime de cana de apa, in cazul in care cuptorul este foarte murdar. Lasa pasta sa se absoarba timp de 2-3 ore sau peste noapte. Pentru a indeparta pasta, poti pulveriza otet sau poti folosi un prosop de hartie ori un burete imbibat cu otet.
Sfat: indeparteaza intotdeauna resturile, inainte de a aplica solutiile de curatare. De asemenea, este o idee buna sa intinzi cateva servetele jos, in fata cuptorului, deoarece este posibil sa cada picaturi si particule de mancare pe pardoseala.
- Pasul 1: Nu incerca niciodata sa cureti cuptorul cat timp este fierbinte. Nu numai ca este periculos, dar orice solutie de curatare pe care o folosesti, prin ardere, va elibera substante chimice toxice sau va lasa pete inestetice in urma.
- Pasul 2: Scoate gratarele din cuptor si inmoaie-le intr-o solutie de apa fierbinte cu sapun, in timp ce cureti cuptorul.
- Pasul 3: Aplica solutia de curatare. Asigura-te ca ajungi pe toate laturile si pe partea superioara a cuptorului, precum si pe partea de jos.
- Pasul 4: Freaca bine cuptorul cu un burete sau cu o laveta din microfibra. Evita sa utilizezi produse care ar putea zgaria stratul protector al peretilor cuptorului. Daca solutia de curatare pe care o folosesti devine maro, inseamna ca murdaria din cuptor incepe sa se inmoaie.
- Pasul 5: In cazul in care cuptorul este foarte murdar, aplica un al doilea strat de solutie de curatare si las-o peste noapte, inainte de a continua curatarea.
- Pasul 6: Folosind o laveta umeda, sterge reziduurile de solutie de curatare si aduna murdaria si resturile. Poti folosi o spatula sau o racleta de plastic, pentru a indeparta orice alimente arse si rezistente. Evita sa folosesti orice obiect metalic care ar putea deteriora cuptorul.
- Pasul 7: Sterge cuptorul o ultima data cu apa curata, asigurandu-te ca ai indepartat orice urma de solutie de curatare. Poti folosi prosoape de hartie sau poti porni cuptorul la cea mai joasa temperatura, timp de 15 minute, pentru a se usca.
- Pasul 8: Reinstaleaza rafturile si bucura-te de un cuptor impecabil.
Asadar, curatarea periodica a cuptorului va asigura buna functionare a acestuia pe intreaga durata de viata. Indiferent daca ai ales sa cureti cuptorul manual sau sa rulezi un ciclu de autocuratare, vei putea continua sa gatesti retetele preferate, imediat ce suprafetele cuptorului sunt uscate sau dupa ce ciclul de autocuratare s-a incheiat si ai sters interiorul.
Surse foto: Shutterstock