Busuioc, rozmarin, menta, patrunjel sau cimbru. Aromele lor intense si culorile imbietoare dau gust si un aspect deosebit mancarurilor tale. Si vrei ca si in sezonul rece, atunci cand nu le mai gasesti proaspete sa te bucuri de ele. Sigur ca ai varianta magazinelor de unde le poti lua de-a gata oricand, dar ca orice gospodina care se respecta si care vrea sa aiba in camara ei preparate facute de ea, poti incerca sa usuci verdeturile si plantele aromate chiar tu.
La fel ca atunci cand pui muraturi sau faci dulceturi si urmezi niste pasi, de la sterilizarea borcanelor, pana la modul in care le depozitezi ca sa isi pastreze calitatile, tot asa si in cazul uscarii verdeturilor si al plantelor aromate este bine sa tii cont de anumite etape, dupa cum vei vedea in continuare.
Alege uscarea verdeturilor si a plantelor aromatice la aer
Una dintre metodele clasice de a usca verdeturile si plantele aromatice este sa le faci buchetele mici, sa le legi cu sfoara si sa le agati pe o franghie intr-un loc racoros si uscat din casa. Eficienta acestui mod de a conserva plantele pentru iarna depinde foarte mult de calitatea aerului din locuinta si vorbim aici despre temperatura si umiditate.
Studiile au demonstrat ca nivelul optim de umiditate din spatiile inchise este de 40-70%, ca sa te asiguri ca nu creezi un mediu propice dezvoltarii mucegaiurilor sau a bacteriilor. De asemenea, este recomandat ca diferenta dintre temperatura de afara si cea din interior sa nu fie mai mare de 5-6 grade Celsius.
Prin urmare, masoara nivelul de umiditate cu ajutorul unui higrometru si vezi daca ai nevoie de un umidificator sau un dezumidificator. Chiar daca nivelul umiditatii si temperatura sunt tocmai bune pentru a usca plantele, asigura-te ca buchetele nu sunt foarte mari si verifica daca nu cumva trebuie sa le desfaci si sa pui plantele din interior la suprafata si pe cele din exterior in centrul buchetului. Astfel, vei evita ca verdeturile tale sa mucegaiasca. In mod normal, plantele se usuca dupa 7-10 zile.
Foloseste cuptorul pentru uscarea verdeturilor si a plantelor aromatice
O alta varianta de a usca verdeturile si plantele aromatice este sa le pui intr-o tava si sa le bagi la cuptor. Pentru aceasta sunt cativa pasi de urmat:
- indeparteaza frunzele de pe tulpina;
- asaza frunzele intr-o tava intinsa;
- asigura-te ca temperatura din cuptor nu e mai mare de 40 de grade Celsius;
- nu inchide usa complet si dupa 30 de minute intoarce frunzele de pe o parte pe alta;
- dupa alte 30 de minute, uscarea este completa;
- lasa verdeturile si plantele aromatice sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa.
Retine ca aceasta metoda de uscare presupune un timp diferit in functie de grosimea si lungimea frunzelor si este indicat sa supraveghezi cu atentie intregul proces. O uscare prea rapida ar distruge uleiurile esentiale si ar deteriora culoarea ierburilor. Plantele sunt complet uscate in momentul in care devin crocante, dar ai grija sa nu le rumenesti.
Usuca verdeturile si plantele aromatice in cuptorul cu microunde
Daca ai cantitati mici de verdeturi si plante aromatice pe care vrei sa le usuci, poti folosi cuptorul cu microunde. Il setezi la cea mai mica temperatura si lasi plantele la uscat un minut. Daca vezi ca nu sunt gata, le mai lasi 30 de secunde si tot asa, pana vezi ca au devenit casante, dar isi pastreaza culoarea si nu devin maronii.
La fel ca la uscarea in cuptor, este recomandat ca inainte sa le pui la microunde, sa separi frunzele de tulpina.
Sfaturi utile ca sa pastrezi verdeturile si plantele aromatice bine uscate
Odata ce ai reusit sa usuci verdeturile si plantele aromatice, te gandesti care este cea mai buna metoda de a le depozita, astfel incat sa-si pastreze aromele si sa dai gust mancarurilor tale peste iarna, de la supe delicioase, pana la fripturi sofisticate. Si tine cont de faptul ca, oricat de bine le-ai usca si depozita, nu le poti consuma dupa mai mult de un an pentru ca isi vor pierde proprietatile. Iata cateva sfaturi practice in acest sens:
- foloseste borcane din sticla, inchise ermetic;
- foloseste pungi din hartie;
- depoziteaza recipientele in locuri racoroase;
- nu lasa plantele si verdeturile uscate in bataia soarelui.
Si nu uita ca, pentru a avea verdeturi si plante aromatice uscate, de calitate, inainte de a le pune la uscat, e bine sa iei in calcul si urmatoarele recomandari:
- alege pentru uscare plante care inca nu au inflorit;
- nu folosi frunzele care sunt deteriorate;
- in cazul plantelor cu frunze mari, cum sunt salvia sau menta, indeparteaza frunzele de tulpina; daca vrei sa usuci fenicul, lasa frunzele cu tot cu tulpini;
- tarhonul, rozmarinul, menta, lavanda sunt plante care se usuca cel mai bine la aer.
De mii de ani, uscarea a fost singura metoda pentru care plantele aromatice si verdeturile au putut fi pastrate mai mult timp fara sa se strice. Metodele prin care se poate face acest lucru sunt simple, ieftine si mai sanatoase pentru ca ierburile respective nu contin aditivi chimici. Daca tii cont de anumite reguli simple, poti avea timp de un an cele mai gustoase verdeturi si plante aromatice uscate.
Sursa foto: Shutterstock