Lana este un material des intalnit la hainele potrivite sezonului rece, fiind perfecta pentru fabricarea de sosete, pulovere, precum si a produselor textile de casa. Printre avantajele sale se remarca aspectul deosebit, capacitatea de transfer al aerului, atingerea placuta si rezistenta culorii.
Calduroase si foarte confortabile, articolele din lana necesita grija multa pentru a fi intretinute adecvat, astfel incat sa fie utilizate o perioada indelungata si sa aiba acelasi aspect deosebit. Pentru a nu gresi si a deteriora fibrele sensibile este esential sa ai in vedere cateva recomandari in privinta spalarii si intretinerii in mod corespunzator. Daca nu este spalata in mod corect, atunci lana se poate micsora. In acest sens, selectarea unui program de spalare special sau igienizarea ei manuala sunt solutiile ideale.
In articolul de mai jos vei descoperi diferite informatii utile despre importanta spalarii hainelor de lana si a ingrijirii lor corecte, despre diferitele provocari ce pot aparea de-a lungul acestui proces si despre cum se spala efectiv acest material. In plus, vei afla sfaturi utile despre curatarea, intretinerea si depozitarea corespunzatoare a tuturor articolelor fabricate din lana.
Cuprins:
Cum se spala hainele de lana – informatii generale- Importanta spalarii hainelor de lana si a ingrijirii lor corecte
- Provocari in intretinerea si spalarea hainelor de lana
- Pregatirea pentru spalarea hainelor de lana
- Cum se spala hainele de lana manual
- Cum se spala lana la masina de spalat rufe
Cum se spala hainele de lana – informatii generale
Hainele de lana au un aspect foarte placut si sunt preferate de cei care vor sa se simta confortabil in anotimpul rece. In prezent, pe piata exista diferite tipuri de lana, precum cea de oaie (cea mai cunoscuta publicului larg), alpaca, angora, mohair, casmir si par de camila. In Romania, hainele din lana sunt folosite din timpuri stravechi, asa ca modalitatea de curatare a lor nu este straina locuitorilor ei.
Inainte de a sosi iarna, insa, este important sa se igienizeze si sa se aeriseasca bine. Pentru a afla diferite informatii despre cum sa iti pregatesti hainele pentru purtat in sezonul rece este foarte util sa citesti cu atentie sfaturile si recomandarile acordate in acest sens. Cu ajutorul lor vei reusi sa te aventurezi cu succes in spalarea hainelor de lana, astfel incat aspectul lor sa nu aiba de suferit.
1. Importanta spalarii hainelor de lana si a ingrijirii lor corecte
Spalarea si ingrijirea corecta a hainelor de lana sunt operatiuni necesare si trebuie sa aiba loc oricand este nevoie pentru a mentine intact aspectul estetic si integritatea lor. Fibra naturala sensibila la diferite tipuri de deteriorare, lana trebuie spalata in mod corespunzator, in caz contrar hainele se pot distruge, micsora sau deforma. Astfel, se poate spune ca executarea corecta a acestor operatiuni previne degradarea.
Alegere ideala pentru sezonul rece, lana izoleaza termic si mentine caldura, asa ca spalarea sa in mod optim mentine intacte aceste proprietati. Curatarea previne atragerea moliilor si a altor daunatori. In acest sens si depozitarea articolelor din lana pe timpul verii trebuie sa fie cea corecta, deoarece acest procedeu protejeaza hainele pe termen lung si previne infestarea. Un exemplu in acest sens este introducerea articolelor in pungi speciale, care la randul lor sunt puse in lazi frigorifice sau in congelatoare verticale si orizontale.
Bine intretinute, hainele din lana isi pastreaza aspectul mult timp, atat culorile, textura, cat si forma. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca executarea adecvata a acestor operatiuni de ingrijire a articolelor din lana poate duce la economii pe termen lung, deoarece nu vor necesita rapid inlocuirea cu altele noi.
2. Provocari in intretinerea si spalarea hainelor de lana
Din cauza naturii delicate a lanii exista posibilitatea aparitiei unor provocari in ce priveste spalarea si intretinerea hainelor fabricate din acest material:
- Printre cele mai frecvente se numara contractia lanii. Din acest motiv este imperios necesar sa folosesti un program special al masinii de spalat rufe, astfel incat sa nu fie expusa la temperaturi foarte ridicate. Daca se va intampla, atunci hainele din lana se vor micsora sau isi vor pierde forma;
- Uneori, nespalate asa cum trebuie, articolele din lana pot sa devina aspre, neplacute la atingere. Acest lucru se intampla daca folosesti un detergent neadecvat sau un program gresit;
- O alta provocare este formarea de scame si noduri. Articolele au un aspect uzat si nu mai arata bine;
- Intensitatea culorilor poate sa aiba de suferit in urma spalarii si intretinerii necorespunzatoare. In general, este important sa eviti folosirea apei fierbinti si a unui detergent care poate duce la decolorare;
- Uscarea hainelor din lana trebuie facuta cu multa grija. De regula, nu trebuie sa folosesti uscatorul de rufe. Lana retine foarte multa apa, asa ca va fi dificil de atarnat la uscat, tocmai pentru ca isi poate pierde forma;
- Uneori sunt atacate de molii sau de alti daunatori, daca nu sunt depozitate corect sau daca sunt spalate necorespunzator;
- Depozitarea pe termen lung poate lansa o alta provocare utilizatorilor de articole de lana, dar care poate fi rezolvata rapid prin vidarea hainelor si depozitarea in pungi speciale;
- Nu in ultimul rand, trebuie mentionata aparitia mucegaiului, in cazul in care hainele din lana nu sunt uscate complet.
Citeste si despre: Curatarea si intretinerea hainelor de iarna
Cum se spala hainele din lana naturala corect
Material cu numeroase calitati, lana poate fi pastrata la adevarata sa valoare mult timp prin spalarea corecta. Procesul este unul foarte delicat, necesita atentie si cunoasterea unor tehnici speciale.
Cum se spala lana naturala?
Pentru a asigura longevitatea hainelor din lana si mentinea aspectului intact este util sa se cunoasca indeaproape metodele de spalare corecte, atat manuale, cat si la masina de spalat rufe cu uscator sau la cea standard.
1. Pregatirea pentru spalarea hainelor de lana
Inainte de a trece efectiv la spalarea hainelor sau a altor articole fabricate din lana este bine sa se parcurga o etapa de pregatire. In acest mod unele probleme pot fi prevenite foarte usor, iar produsele din lana vor avea in continuare un aspect placut.
- Pentru inceput trebuie sa se citeasca eticheta cu instructiunile de ingrijire a fiecarui produs in parte. Aici este mentionata temperatura de spalare, daca se poate sau nu spala la masina de rufe sau daca are nevoie de uscare naturala. Daca nu se respecta aceste instructiuni, atunci, cu siguranta, vor aparea probleme legate de contractie, deformare, deteriorare;
- Inainte de a fi introduse in recipientul pentru spalare manuala sau automata, hainele din lana trebuie separate de cele fabricate din alte materiale sau chiar de articolele din lana cu alte culori;
- Daca prezinta pete, atunci este bine sa le indepartezi inainte de spalarea efectiva cu ajutorul unui detergent delicat;
- O verificare a hainelor inainte de spalare se impune in mod sigur, deoarece daca ar avea gauri, rupturi sau alte deteriorari, acestea s-ar putea agrava pe parcursul spalarii. Aceste probleme trebuie reparate inainte de spalare;
- Pentru protejarea suprafetei articolelor este obligatorie intoarcerea lor pe dos. Acest aspect ajuta la protejarea culorii si la micsorarea procesului de frecare, care poate sa duca la deteriorarea fibrelor;
- Alegerea unui detergent potrivit este necesara, pentru ca substantele dure pot distruge fibrele de lana si pot duce la pierderea aspectului placut al articolelor.
2. Cum se spala hainele de lana manual
Inca din cele mai vechi timpuri, hainele de lana erau spalate manual. Acest procedeu continua si astazi sa fie preferat, pentru ca este unul foarte sigur. In general, permite controlul total asupra temperaturii apei folosite si asupra gradului de manipulare a materialului.
Apa folosita trebuie sa fie calduta sau rece, nu fierbinte, iar detergentul folosit unul delicat, potrivit pentru lana. Recipientul in care se vor spala hainele va fi unul mare, care sa permita scufundarea lor totala.
Apa si detergentul se amesteca bine pentru a permite acestei substante sa se dizolve complet, apoi sunt introduse complet hainele, lasandu-le la inmuiat circa 10-15 minute, ceea ce permite detergentului sa isi faca singur treaba si sa descompuna murdaria fara a agresa materialul. Dupa acesta perioada, hainele de lana inmuiate se vor scufunda si scoate din apa prin miscari usoare, fara sa fie frecate.
Dupa aceasta operatiune, articolele se scot din apa si se introduc intr-un recipient cu apa curata si calduta pentru a fi bine clatite de spuma. Cu siguranta va fi nevoie de mai multe clatiri pana cand articolele vor fi limpezite iar detergentul complet eliminat. Apoi, se scot din apa presandu-le incet pentru a elimina restul lichidului, fara sa fie stoarse sau rasucite si se pun la uscat pe o suprafata plana, nu agatate, de preferat pe un prosop care sa absoarba umezeala.
3. Cum se spala lana la masina de spalat rufe
Hainele fabricate din lana pot fi spalate si la masina automata, mult mai convenabil si mai eficient pentru unele persoane foarte ocupate, care nu au timp suficient pentru a face manual aceasta operatiune. Precum in cazul spalarii manuale si acum este nevoie de verificarea etichetei articolelor din lana pentru a citi cu atentie instructiunile cu privire la curatarea lor. Acest lucru este obligatoriu, deoarece unele articole au interdictie totala de spalare la masina sau in instructiuni este trecut programul special la care pot fi igienizate.
Cum se curata lana la masina de spalat rufe?
Masina de spalat rufe are, de regula, un program special pentru spalarea articolelor fabricate din lana, ce presupune o viteza moderata si temperatura redusa. In cazul in care dispozitivul nu are un astfel de program se va selecta un ciclu pentru spalare delicata sau spalare manuala.
Temperatura recomandata este de 20-30 grade Celsius.
Detergentul folosit trebuie sa fie unul delicat, fara enzime si inalbitori. Se poate adauga balsam pentru mentinerea moliciunii si elasticitatii fibrelor din lana.
Rotirea tamburului trebuie sa se faca incet, fiind nevoie de circa 600-800 rpm. Daca masina este dotata cu optiunea de a evita centrifugarea, atunci este si mai bine. Se recomanda monitorizarea dispozitivului pe durata spalarii hainelor de lana pentru prima data pentru ca totul sa decurga conform asteptarilor. La finalul ciclului de spalare se scot hainele din cuva pentru a nu face cute inestetice si se pun la uscat intr-un loc bine ventilat, departe de bataia directa a soarelui.
Descopera si: Cum sa dezinfectezi corect hainele si materialele textile: solutii si sfaturi utile
Sfaturi si recomandari despre intretinerea, depozitarea si spalarea hainelor din lana
Ingrijirea este esentiala pentru a mentine aspectul hainelor ce vor rezista astfel cat mai mult in timp, asa trebuie sa ai in vedere sfaturile legate de spalarea puloverelor din lana, casmir si mohair si despre depozitarea lor corespunzatoare.
Cateva recomandari sunt de real ajutor:
- Lana nu trebuie spalata foarte des. Daca nu exista motive bine intemeiate, atunci articolele din lana trebuie doar scoase la aerisit din cand in cand (daca sunt spalate prea des, se vor uza vizibil);
- Aparatul de calcat cu abur este esential pentru intinderea cutelor hainelor din lana (aburul ajuta foarte mult la intinderea fibrelor);
- Pentru indepartarea petelor de pe hainele din lana se va tampona foarte usor zona cu buretele sau carpa moale si se va lasa substanta sa actioneze corespunzator;
- Pentru clatirea dupa spalare se poate introduce putin otet alb pentru a indeparta detergentul. Otetul neutralizeaza reziduurile si readuce pH-ul natural al lanii;
- Hainele fabricate din acest material nu trebuie introduse in uscatorul de rufe, deoarece caldura si miscarea le pot deteriora iremediabil;
- Hainele de lana nu se vor usca niciodata pe calorifer;
- Pentru a indeparta scamele si murdaria se poate folosi o perie speciala;
- Lana nu trebuie expusa la soare, razele UV decoloreaza si slabesc fibrele acesteia;
- Daca hainele din lana sunt grele, atunci nu trebuie puse pe umeras dupa uscare, ci mai degraba pliate (greutatea lor poate duce la intinderea materialului si la deformarea sa);
- In locurile in care sunt depozitate hainele se pot pune saculeti cu lavanda, cedru sau rozmarin, deoarece aceste substante protejeaza impotriva moliilor sau a altor daunatori si lasa un miros placut.
In concluzie, spalarea articolelor din lana trebuie sa se realizeze cu multa grija la cele mai mici detalii, astfel incat sa nu sufere deteriorari diverse in timp si pentru a nu fi nevoit sa le inlocuiesti mult prea rapid cu unele noi.