Pestele este unul dintre cele mai sanatoase tipuri de carne. Contine grasimi sanatoase Omega 3 si Omega 6 si reprezinta o sursa importanta de proteine. Pentru un stil de viata sanatos, doctorii ne recomanda doua portii de peste a cate 200 de grame pe saptamana.
Acum incep sa apara primele intrebari: care este cel mai gustos peste? Cum il alegi pe cel mai proaspat? Cum il prepari pentru a te bucura de savoarea sa si de beneficiile pentru sanatate?
Raspunsurile la aceste intrebari si multe altele le vei afla in continuare.
- Despre gatitul carnii de peste
- Cum alegi carnea de peste potrivita
- Tipuri de carne de peste
- Cum depozitezi carnea de peste
- Cum se curata corect pestele
- Cum poate fi preparata carnea de peste
- Trucuri de care sa tii cont atunci cand gatesti carne de peste
- Cum verifici daca pestele e perfect gatit
Despre gatitul carnii de peste
Gatitul carnii de peste poate parea dificil, mai ales ca pestele este mult mai fragil si carnea are tendinta sa se rupa usor.
Stiind cateva lucruri despre fiecare etapa, de la alegerea pestelui la supermarket sau la magazinul specializat pana la condimentele care ii dau un plus de gust, vei vedea ca prepararea acestui tip de carne nu este atat de complicata.
Cum alegi carnea de peste potrivita
Indiferent daca alegi file de peste sau peste intreg, acesta trebuie sa aiba un miros marin, cu o tenta dulceaga. Orice miros neplacut indica alterarea carnii. Nu te sfii sa mirosi fiecare peste pentru a-l alege pe cel mai bun.
Chiar daca iti procuri carnea de peste de la o pescarie sau de la supermarket, aceasta trebuie sa fie inconjurata de gheata, departe de razele soarelui (mai ales pe timpul verii).
In cazul in care alegi sa cumperi peste intreg, verifica ochii si branhiile. Ochii stralucitori sunt semne ale prospetimii, in timp ce ochii gri, tulburi, sunt dovada unui peste vechi. Branhiile unui peste proaspat ar trebui sa aiba o culoare luminoasa si o textura metalica; decolorarea si petele maronii sunt primele semne ale alterarii.
In momentul in care te-ai decis asupra pestelui sau pestilor potriviti, roaga vanzatorul ca dupa cantarire sa iti adauge in punga si gheata – astfel, pestele va fi transportat in deplina siguranta pana acasa. In cazul pestelui congelat, acesta trebuie sa fie ferm la atingere.
Tipuri de carne de peste
Carnea de peste se imparte in pesti slabi si pesti grasi (uleiosi). Carnea slaba este alba, fara firisoare (sau cu foarte putine) de grasime. In acesta categorie intra: codul, stiuca si salaul.
Pestii grasi, pe de alta parte, au carnea inchisa la culoare, grasimea din componenta contribuind la suculenta din momentul prepararii si al consumului. Aici intra pestele-spada si unele varietati de somon.
Este important sa deosebesti carnea de peste in functie de cat de sanatoasa este pentru organism.
Toti pestii contin mercur, insa anumite specii contin cantitati neglijabile usor de eliminat. Cele mai sanatoase tipuri de peste sunt:
- macroul;
- heringul;
- ansoa;
- somonul;
- calcanul;
- calamarul;
- somnul;
- pestii de apa dulce (crapul, bibanul, carasul, platica).
In categoria pestilor care ar trebui evitati, deoarece acumuleaza o cantitate mare de mercur si alte substante toxice periculoase pentru oameni, intra:
- rechinul;
- crapul;
- pestele-spada;
- merluciul;
Cum depozitezi carnea de peste
Pentru a te bucura din plin de prospetimea pestelui, cel mai bine ar fi sa il cureti si sa il prepari numaidecat. Daca, din motive diverse, nu poti face acest lucru, depozitarea la frigider sau congelator este obligatorie.
Este recomandat ca pestele sa nu fie pastrat la frigider mai mult de doua zile. Daca vrei sa il pastrezi mai mult timp, pune-l in pungi si apoi la congelator.
Pestele gras (uleios) este mai rezistent la congelator fata de pestele slab (daca decongelarea se face dupa mai mult de o saptamana, pestele mai fragil se va marunti). De asemenea, pestele intreg rezista mai bine decat pestele file.
Fragilitatea carnii de peste depinde de mai multe aspecte, printre care:
- conditiile de depozitare dintre momentul in care a fost prins si cand a ajuns la magazin;
- daca pestele a stat pe gheata la magazin, inainte de vanzare;
- temperatura ambientala in timpul transportului de la magazin acasa;
- tipul de ambalaj folosit;
- daca a fost scapat pe jos in barca dupa ce a fost prins.
Pentru dezghetare, poti lasa pestele la frigider intr-un bol incapator, sub jet de apa rece in chiuveta sau la cuptorul cu microunde. Dupa gatire, pestele poate fi pastrat la frigider cel mult trei zile.
Cum se curata corect pestele
Carnea de peste nu este greu de curatat, mai ales daca ai rabdare. Pentru pestele file tot ce trebuie sa faci este sa il pui intr-o punga de plastic pe care sa o introduci intr-un vas cu apa calda.
Daca ai luat peste intreg, vei avea nevoie de mai multe „ustensile”: un vas incapator sau o galeata (pentru intestine si oase), o bucata de ziar (pentru a evita imprastierea murdariei si pentru absorbirea lichidului din peste), o foarfeca si un cutit bine ascutit cu lama lata.
Iata care sunt pasii de parcurs pentru a curata pestele in mod corect:
- Taie solzii cu ajutorul cutitului in sensul invers de crestere, de la coada la cap. Taie solzii de pe ambele parti, din partea superioara si din cea inferioara. Poti face aceasta operatiune si sub un jet de apa rece (asigura-te ca ai pus o sita la scurgere).
- In cazul in care cureti somn, asprete sau alt peste cu pielea groasa, va trebui sa tai aproximativ 2 centimetri in locul in care capul intalneste corpul si apoi sa jupoi pielea exterioara pana la coada. Clateste dupa eliminarea pielii.
- Fa o incizie de la branhii (la 2-3 centimetri de cap) la anus (se afla pe burta pestelui, aproape de coada).
- Foloseste degetele sau o lingura pentru a scoate intestinele pestelui. Uita-te cu atentie pentru a te asigura ca nu ai ratat rinichii aflati in spate.
- Unele soiuri de peste pot avea o membrana interioara. Acesta trebuie scoasa si aruncata.
- Taie capul imediat deasupra branhiilor.
- Indeparteaza inotatoarea dorsala tragand dinspre coada spre cap – daca mai raman resturi, indeparteaza-le cu ajutorul unei foarfece.
- Clateste pestele cu apa rece in exterior si in interior.
- In cazul crapului, trebuie eliminati nu doar solzii si intestinele, ci si osul triunghiular de la cap (pe prima vertebra). Astfel, va fi eliminat gustul amar.
Cum poate fi preparata carnea de peste
Carnea de peste este gatita, in general, la gratar sau la cuptor. Insa acesta carne delicioasa, suculenta si plina de substante nutritive poate fi gatita si in alte feluri care ii pun in valoare gustul specific.
Peste prajit in baie de ulei
Pestele prajit poate fi delicios daca adaugi „condimentele” potrivite, parmezan ras, ierburi aromatice, smantana (pentru pestele intreg) si sos de ciuperci (pentru pestele file).
Peste la gratar
Somonul, tonul si pestele-spada se potrivesc de minune pe gratar. Asigura-te ca gratarul este curat si da-l cu putin ulei de masline inainte sa pui carnea pe gratar. Intoarce carnea imediat ce s-a facut pe o parte. Pestii mai slabi pot fi gatiti pe tigaia grill.
Peste la cuptor
Gatirea pestelui la temperaturi ridicate ii scoate in evidenta aroma si ajuta la caramelizarea exteriorului. Pudra de chilli si chimionul fac minuni pentru pestele la cuptor.
Peste sote
Pentru un peste sote perfect ai nevoie de doua lucruri: sa preincalzesti tigaia si sa-l pregatesti in putin ulei de masline. Lasa pestele la gatit pentru doua-trei minute, pentru a fi sigur ca formeaza crusta. Daca ai multe bucati de peste de gatit, nu le ingramadi in tigaie, pentru ca fiecare bucata sa se gateasca uniform.
Pentru pestele slab este nevoie de un foc mediu pentru doua-trei minute (preincalzire), dupa care pestele va sta in tigaie unul sau doua minute. Indeparteaza tigaia de pe foc si lasa caldura absorbita de acesta sa fie transmisa carnii.
Peste la aburi
Fie ca gatesti pestele cu ajutorul unui aparat cu aburi sau ajutandu-te de doua vase pe foc, pentru un plus de gust, asezonarea trebuie sa includa lamaie sau ghimbir. Intreg procesul dureaza aproximativ 30 minute.
Peste posat
Pentru acest tip de preparare ai nevoie de peste proaspat sau decongelat, o lamaie medie, un catel de usturoi, ierburi mediteraneene, putina sare si piper. Intr-o tigaie adanca adauga apa si toate celelalte ingrediente, mai putin pestele.
Lasa focul la maximum pentru ca apa sa preia aromele. Dupa ce apa este fierbinte, dar nu fiarta, trebuie adaugat pestele si reglat focul la minimum spre mediu. Pestele va fi gata in zece minute.
Peste en papillote
In franceza, „papillote” inseamna „invelitoare”. Astfel, pestele en papillote se refera la invelirea pestelui in foaie de copt sau in folie de aluminiu. Gatirea carnii de peste in acest mod concentreaza aroma si mentine carnea frageda. Pestele en papillote poate fi gatit la cuptor sau la grill.
Peste la microunde
Gatitul pestelui la cuptorul cu microunde poate decurge fara probleme, daca urmezi cateva reguli. Asigura-te ca gatesti pestele pe ambele parti, pentru o gatire uniforma. Dupa terminarea gatirii, este important sa lasi deoparte pestele trei-cinci minute, ca „sa se aseze”.
Trucuri de care sa tii cont atunci cand gatesti carne de peste
Urmand cateva trucuri simple, carnea de peste va avea aroma fina si savoarea preparatelor gatite in restaurante de cinci stele. Iata cateva sfaturi pentru a obtine un peste perfect gatit:
- condimentele potrivite pentru peste sunt piperul, rozmarinul, salvia, sofranul;
- pentru aromarea pestelui file este recomandat ardeiul iute (doar daca nu va fi consumat si de copii);
- pestele are un continut mare de apa, asa nu e nevoie sa mai adaugi apa cand il gatesti la cuptor;
- pestele la cuptor se potriveste de minune alaturi de legume la gratar (ardei, morcovi, dovlecei), pe care ai stropit cateva picaturi de ulei de masline;
- daca vrei ca pestele prajit in tigaie sa aiba un gust special, tine pestele pentru 15 minute in lapte, dupa care da-l prin faina si prajeste-l in ulei;
- pentru a evita ruperea pestelui file atunci cand il gatesti la gratar, stropeste-l cu suc de lamaie;
- pestele slab se poate rupe la prajire – pentru a evita acest lucru, sareaza-l cu zece minute inainte de preparare.
Cum verifici daca pestele e perfect gatit
Daca reteta spune ca pestele trebuie sa stea 30 minute pe foc, cel mai bine ar fi sa verifici la fiecare sapte minute pentru a vedea daca s-a facut. Astfel, vei evita supragatirea sau posibilitatea de a obtine un preparat uscat si fara gust.
Pestele isi schimba culoarea atunci cand este gata, insa poti sa iti dai seama daca este gatit corect si aplicand testul furculitei. Cand ti se pare ca ar fi gata, introdu furculita in el. Pestele trebuie sa se desparta usor, chiar pe liniile naturale ale carnii. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca este gata.
Gateste carnea de peste in tihna, alatura o garnitura de legume de sezon si un pahar de vin alb sec si bucura-te de o masa sanatoasa alaturi de cei dragi.
Sursa foto: Shutterstock