Cum sa prepari cele mai bune gogosi pufoase: sfaturi si 3 retete delicioase

Publicat la data de: 02/13/2019, 13:52

Autor: Beko

Distribuie

Imagineaza-ti o gogoasa pufoasa, rumenita si cu un continut moale si aerat peste care este presarat zahar cu scortisoara sau poate niste Nutella in interior. Daca ti s-a facut pofta instantaneu, nu trebuie sa dai o fuga pana la cea mai apropiata patiserie, deoarece poti prepara cu usurinta aceste deserturi gustoase la tine acasa.

In plus, ai garantia ca ale tale vor fi proaspete si ca vei folosi ingrediente de calitate. Iata cateva sfaturi si retete pentru a obtine cele mai pufoase gogosi, pe care le poti servi mai apoi simple sau cu diferite glazuri. 

 

 

gogosi pufoase

Sfaturi pentru a obtine gogosi pufoase

Daca vrei sa te bucuri de textura pufoasa a gogosilor, trebuie sa acorzi mare atentie modului de preparare, timpului de crestere si gatire, temperaturii uleiului, astfel:

  • Respecta cantitatea de drojdie necesara, deoarece este importanta pentru cresterea aluatului;
  • Lasa aluatul la crescut cat scrie in reteta; daca sta prea putin, gogosile nu se vor ridica la prajire si vor fi prea imbibate de ulei. In schimb, daca aluatul sta prea mult la crescut, gogosile se vor lasa dupa ce vor fi prajite;
  • Incinge bine uleiul inainte de a pune gogosile, altfel risti sa dureze prea mult pana se prajesc si sa absoarba prea mult ulei;
  • Cand scoti gogosile, foloseste prosoape de bucatarie care sa absoarba uleiul in exces. Previi astfel tasarea lor;
  • Umple oala pentru prajit cu cel putin 4-5 centimetri de ulei, ca sa te asiguri ca gogosile se prajesc uniform;
  • Aluatul trebuie framantat pana devine neted si nelipicios, astfel incat sa se dezvolte fibrele de gluten care ajuta la obtinerea texturii pufoase.

👉 Pentru a obtine de fiecare data gogosi pufoase si gustoase, ai nevoie de cele mai bune ingrediente si electrocasnice care iti fac viata mai usoara. Pentru un aluat omogen si dens, alege din gama de mixere varianta care se potriveste cel mai bine stilului tau de a gati.

retete gogosi pufoase

Retete de gogosi rapide

Gogosile se fac in mai toate culturile din lume, de la italieni pana la americani, iar din acest motiv exista o sumedenie de tipuri, de la cele simple pana la cele cu gaura in mijloc sau cu diferite umpluturi. Iata cateva retete delicioase pe care trebuie sa le incerci.

👉 Descopera gama Beko de aragaze de ultima generatie, cu care pregatirea deserturilor delicioase va deveni o placere. Unul dintre secretele gogosilor pufoase este uleiul bine incins, asa ca alege un aragaz pe masura dorintelor tale culinare. 

Minciunele 

Ingrediente:

  • 500 g faina alba
  • 100 g unt moale
  • 50 g zahar brun
  • 100 g smantana grasa
  • 100 ml lapte caldut
  • 3 galbenusuri
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa cu sare fina
  • 1 lingurita cu zahar vanilat
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra pentru servit

Mod de preparare:

  • Se cerne faina intr-un vas adanc. 
  • Se pune untul taiat cubulete si se framanta compozitia. 
  • Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu o lingurita de zahar si una de faina. Se omogenizeaza si se lasa sa dospeasca. 
  • Intr-un bol mic, se amesteca galbenusurile, sarea, smantana, zaharul pudra si restul de zahar brun.
  • Se toarna cele 2 compozitii in vasul cu faina si se amesteca din ce in ce mai energic, pana se formeaza un aluat fin si dens. 
  • Se framanta aluatul aproximativ 30 de minute, dupa care se lasa din nou la dospit, intr-un loc cald, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul. 
  • Se imparte aluatul in 2, se intinde si se decupeaza in dreptunghiuri. In mijlocul acestora se face o taietura si se trece un colt sau amandoua prin ea.
  • Se incinge uleiul in tigaie si se pun minciunelele la prajit, pe ambele parti, pana devin aramii. 

reteta gogosi simple

Gogosele simple fara drojdie 

Ingrediente:

  • 250 ml de lapte
  • 50 g de unt
  • 450 g de faina
  • 50 g zahăr vanilat
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 oua intregi
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra, sirop de artar, de ciocolata, caramel sau fructe pentru servire

Mod de preparare:

  • Faina se cerne impreuna cu bicarbonatul de sodiu si sarea, intr-un castron incapator.
  • Separat, amesteca manual sau cu mixerul ouale si zaharul.
  • Topeste untul la foc mediu, apoi lasa sa se raceasca si incalzeste putin laptele.
  • In castronul cu faina adauga untul, laptele cald si ouale batute cu zahar. Framanta aluatul pana devine moale si elastic.
  • Lasa aluatul la crescut, acoperit cu un prosop de bucatarie, pentru 20-25 de minute.
  • Taie aluatul cu paharul sau cu forma si prajeste in ulei incins pana se rumenesc pe ambele parti.
  • Presara deasupra zahar pudra sau sirop de artar, ciocolata sau fructe de padure si sunt gata de servire.

gogosi de post

Gogosi de post

Ingrediente:

  • 300 g faina neagra
  • 1 lingura de zahar brut
  • 200 ml apa calduta
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • jumatate de plic de drojdie uscata
  • jumatate de lingurita de sare

Mod de preparare:

  • Amesteca bine faina cu drojdia, sarea, zaharul si esenta de vanilie.
  • Adauga treptat apa si framanta foarte bine, pana obtii un aluat care se lasa la crescut, acoperit, timp de aproximativ 1 ora.
  • Dupa ce aluatul a crescut, se intinde intr-o foaie mai groasa, apoi se taie gogosile cu ajutorul unui pahar.
  • Gogosile astfel formate se asaza in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si se lasa la foc mediu jumatate de ora.
  • La final, se servesc fie cu zahar pudra, fie cu siropul preferat.

gogosi pufoase simple

Gogosi pufoase simple

Este o reteta clasica de gogosi, pentru care ai nevoie de aproximativ doua ore. Sunt perfecte pentru zilele in care ai musafiri si vrei sa ii servesti cu ceva dulce si cald, proaspat gatit. Respecta cu strictete instructiunile, ca sa obtii gogosi pufoase si gustoase.

Ingrediente:

  • 1 kg de faina
  • 50 g drojdie
  • 200 g zahar
  • 250 g unt
  • 30 ml rom
  • 10 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 1 lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 l ulei 

Mod de preparare:

  • Intr-un castron incapator, amesteca drojdia cu jumatate de lingurita de zahar.
  • Adauga untul la temperatura camerei, galbenusurile, romul, coaja de lamaie si laptele si amesteca bine.
  • Toarna faina peste compozitie si amesteca bine cu lingura de lemn pana se formeaza aluatul.
  • Pe o suprafata curata pe care ai presarat putina faina, framanta aluatul cu mana pentru 7-8 minute, pana devine neted si nelipicios.
  • Lasa aluatul la crescut intr-un loc cald, pentru 20 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
  • Dupa ce aluatul a crescut, pune-l pe suprafata pe care ai presarat faina si intinde-l cu sucitorul pana obtii o foaie de 2 centimetri grosime.
  • Foloseste un pahar dat cu faina pentru a decupa forme rotunde.
  • Lasa gogosile sa creasca pe masa pentru 15 minute, acoperite cu un prosop de bucatarie.
  • Pune o tigaie incapatoare cu fundul gros pe aragaz, la foc mediu, si lasa la incalzit uleiul. Ai nevoie de aproximativ 4-5 centimetri de ulei, care se completeaza pe masura ce gatesti.
  • Poti afla daca uleiul este suficient de incins punand un bob de aluat de dimensiunea unei unghii. Daca acesta se ridica la suprafata si se rumeneste, poti adauga si gogosile.
  • Adauga gogosile cu partea care a stat la aer in jos. Lasa-le la rumenit cate 2-3 minute pe fiecare parte.
  • Daca uleiul scade, il poti completa si va trebui sa astepti inca un minut pana se incinge.
  • Scoate gogosile pe o farfurie pe care ai pus un prosop de hartie, care va absorbi excesul de ulei.
  • Pudreaza gogosile cu zahar si serveste-le calde sau reci.

cum sa faci gogosi pufoase

Gogosi la cuptor

Daca vrei sa prepari gogosi mai sanatoase, afla ca poti sa le faci si la cuptor. Ai nevoie de doua ore pentru a le face si va trebui sa te pregatesti pentru 20 de minute de framantat, dar iti vei da seama ca a meritat efortul cand vei gusta din desertul delicios.

Ingrediente:

  • 1 cana de lapte
  • 50 g unt topit
  • 2 cani si jumatate de faina
  • 1 lingurita si jumatate de drojdie uscata
  • trei sferturi de cana de zahar
  • 1 lingurita si jumatate de scortisoara

Mod de preparare:

  • Intr-o cratita mica, incalzeste laptele (nu il fierbe) si adauga o lingura de unt.
  • Intr-un bol incapator, adauga faina, drojdia, un sfert de cana de zahar si jumatate de lingurita de zahar si amesteca bine.
  • Formeaza o gaura in mijlocul amestecului, adauga laptele si amesteca pana se formeaza un aluat.
  • Pune aluatul pe o suprafata curata pe care ai presarat faina si framanta-l pentru 10 minute pana devine neted si elastic.
  • Unge un bol cu putin ulei si pune aluatul framantat in el. Acopera bolul cu folie alimentara si lasa-l intr-un loc caldut sa creasca pentru o ora sau pana isi dubleaza volumul.
  • Dupa ce a crescut, intinde aluatul cu sucitorul pana obtii o foaie groasa de 2,5 centimetri.
  • Foloseste un pahar mai mare pentru a taia forme rotunde si unul mai mic pentru a face o gaura in mijlocul gogosilor.
  • Transfera gogosile pe o tava pe care ai pus o foaie de copt si lasa-le sa creasca intr-un loc cald pentru 30 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
  • Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius cu ventilatorul pornit.
  • Pune gogosile in cuptor pentru 10-12 minute pana se rumenesc.
  • Amesteca zaharul si scortisoara ramase.
  • Unge fiecare gogoasa cu unt si apoi presara pe deasupra lor amestecul de zahar si scortisoara.
  • Le poti servi calde sau reci.

👉 Descopera toata gama de cuptoare incorporabile cu care vei obtine de fiecare data gogosi delicioase si pufoase si toate deserturile tale preferate.

gogosi umplute cu ciocolata

Gogosi umplute cu Nutella

Procesul de preparare a acestor gogosi poate parea complicat, dar, daca respecti fiecare pas al retetei, nu ai cum sa dai gres. Nimic nu se compara cu gustul unor gogosi proaspete, umplute cu Nutella delicioasa.

Ingrediente:

  • 3 linguri de drojdie uscata
  • 1 cana de apa calda
  • 1 lingura de zahar (pentru drojdie)
  • 2 lingurite de sare
  • o jumatate de lingurita de praf de copt
  • o jumatate de cana de zahar
  • 4 cani de faina
  • un sfert de cana de margarina
  • 3 galbenusuri
  • o jumatate de lingurita de esenta de vanilie
  • 1 litru de ulei pentru prajit
  • 1 cana si jumatate de zahar pudra (pentru presarat)
  • 1 borcan cu Nutella 

Mod de preparare:

  • In vasul unui robot de bucatarie amesteca apa calda, drojdia si o lingura de zahar. Lasa amestecul sa stea pentru 5-10 minute pana se formeaza o spuma.
  • Umple o oala mare cu apa si pune-o la foc mare, acoperita, pana incepe sa fiarba.
  • Intr-un bol mare, amesteca faina, sarea, praful de copt si jumatate de cana de zahar.
  • Dupa ce amestecul cu drojdie s-a transformat in spuma, adauga margarina, galbenusurile si vanilia si amesteca bine cu o lingura de lemn.
  • Adauga jumatate din amestecul cu faina si omogenizeaza totul folosind lingura de lemn.
  • Ataseaza paleta speciala pentru aluat, adauga restul de faina si porneste robotul.
  • Lasa aparatul sa framante aluatul pana cand toata faina este incorporata si aluatul nu se mai lipeste de peretii bolului.
  • Unge un bol cu putin ulei si pune aluatul in el; acopera-l cu un prosop de bucatarie curat.
  • Pune bolul pe o tava pozitionata in partea superioara a cuptorului.
  • In partea de jos a cuptorului, pune o tava incapatoare si toarna apa fierbinte in ea.
  • Inchide usa cuptorului si nu o mai deschide pentru o ora.
  • Dupa o ora, aluatul trebuie sa aiba un volum dublu.
  • Toarna apa din tigaie inapoi in oala, pune-i capac si da drumul la foc mare pana incepe sa fiarba din nou.
  • Pregateste doua tavi mari tapetate cu hartie de copt.
  • Framanta aluatul de cateva ori pe o suprafata curata pe care ai presarat faina.
  • Foloseste un sucitor pentru a intinde aluatul intr-o foaie groasa de aproape 2 centimetri.
  • Foloseste un pahar tapetat cu faina pentru a taia aluatul in forme rotunde.
  • Aranjeaza gogosile pe tava la o distanta destul de mare, ca sa aiba loc sa creasca.
  • Pune tigaile in cuptor la fel ca inainte; adauga sub ele tava cu apa fierbinte.
  • Inchide usa cuptorului si lasa-le la crescut pentru 45 de minute, pana isi dubleaza dimensiunea.
  • Cu 20 de minute inainte sa le scoti din cuptor, pune uleiul la incalzit intr-o oala incapatoare cu fund gros.
  • Incearca uleiul sa vezi daca este destul de incins la fel ca la prima reteta.
  • Pune gogosile in ulei si tine-le 30-45 de secunde pe fiecare parte, pana se rumenesc.
  • Cand le scoti din ulei, pune-le pe prosoape de bucatarie care vor absorbi excesul de ulei.
  • Lasa-le sa se raceasca pentru 15 secunde si apoi da-le prin zaharul pudra.
  • Cat gogosile sunt calde inca, foloseste o scobitoare pentru a face o gaura intr-o parte a gogosii.
  • Umple un pos cu Nutella si apoi foloseste posul pentru a umple gogosile.
  • Le poti servi imediat sau le poti pastra o zi intr-o caserola etansa.

👉 Pentru ca aluaturile tale sa fie bine omogenizate, alege din gama de roboti de bucatarie produsul care corespunde cel mai bine nevoilor tale.

gogosi umplute

Prepararea gogosilor poate fi o activitate pentru toata familia. Le poti explica celor mici cum se prepara desertul lor preferat si sa le dai astfel ocazia sa te ajute la framantat. Vor aprecia si mai mult gogosile pufoase daca au fost facute cu mana lor.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010