Cafeaua Arabica vs cafeaua Robusta: principalele diferente si particularitati

Publicat la data de: 12/18/2021, 14:33

Autor: Beko

Distribuie

Exista peste o suta de soiuri de cafea, toate parte din familia Rubiaceae, dar Arabica si Robusta sunt cele mai des consumate; intre acestea, exista cateva diferente in ceea ce priveste modul de cultivare, gustul si aroma. Cel mai des este consumat un amestec format din proportii variabile de Arabica si Robusta, dar exista si oameni care prefera cafeaua 100% Arabica sau Robusta. Este important de stiut ca aroma si gustul cafelei, indiferent de tipul acesteia, variaza in functie de conditiile meteorologice, de modul in care a fost prajita si de felul in care este preparata: in ibric pe aragaz, in filtrul de cafea sau expresor. 

  • Aceeasi familie, caracteristici diferite
  • Principalele diferente
  • Cafeaua Arabica – proprietati si specific
  • Cafeaua Robusta – proprietati si specific
  • Tipuri de bauturi din cafea

Aceeasi familie, caracteristici diferite

Dupa apa si ceai, cafeaua, preparata in diferite moduri, este cea mai populara bautura din lume. Istoria cafelei incepe in secolul al IX-lea. Originara din Etiopia, din podisul Kafe, legenda vorbeste despre o turma de capre care au devenit foarte agitate, dupa ce au mancat fructele rosii ale unui arbust. Ciobanul care le insotea le-a gustat si s-a simtit plin de energie si vitalitate. Initial, din bobe sa facea o fiertura amara, folosita ca medicament, deoarece alina durerile si dadea forta. Calugarii au fost cei care au preparat primele cafele, fiind primii mari bautori de cafea, pentru ca ii ajuta sa ramana treji, in orele de rugaciune. Primul magazin care vindea exclusiv cafea a fost deschis in Constantinopol, in 1475, iar unul similar, la Venetia, 25 de ani mai tarziu. Prima cafenea, in sensul pe care il intelegem azi, a fost inaugurata in 1652, la Londra, iar din 1938, exista cafeaua solubila. 

Indiferent daca este vorba despre cafea Arabica sau Robusta, caracteristicile pot varia in functie de locul unde este cultivata, de calitatea terenului si de conditiile climatice. Aceste aspecte pot genera diferente, in plus sau in minus, la gust si aroma, chiar si de la o recolta la alta, pentru acelasi soi. Aceasta face ca fiecare regiune sa produca o cafea cu particularitati proprii. Acelasi soi cultivat intr-un alt loc va avea diferente semnificative de gust si aroma, chiar daca unele detalii specifice se vor pastra. Inainte de a face o cafea pe aragaz sau pe plita incorporabila, trebuie sa stii ca exista cafea Arabica, Robusta sau un amestec cu proportii diferite intre acestea, care se va potrivi perfect gustului tau.

Coffee,Beans,In,Wooden,Box,Close-up

Principalele diferente

Cea mai evidenta diferenta dintre cele doua tipuri de cafele este gustul. Cafeaua Arabica si Robusta sunt cultivate foarte diferit, ceea ce are ca rezultat profiluri radical diferite. Arabica este cultivata in intervalul de altitudine de la 400 la 2000 de metri, in zonele tropicale, in timp ce Robusta, de la nivelul marii pana la circa 800 de metri. Robusta este cultivata exclusiv in emisfera estica, in Africa si Indonezia, in timp ce Arabica predomina in America Latina si mai putin in Africa. Arabica se produce in Columbia, iar Brazilia si India le produc pe ambele.

Diferite sunt si suprafetele zonelor cultivate. Arabica reprezinta circa 70% din productia mondiala de cafea, in timp ce Robusta, doar 25-30%, restul fiind reprezentat de soiurile Liberica si Maragogype. 

Exista diferente si in ceea ce priveste pretul. Astfel, Arabica este mai scumpa decat Robusta. 

Nu poate fi neglijat impactul asupra mediului. Robusta este mai nociva, mai ales pentru ca este cultivata in regim de monocultura, adica foloseste aceleasi suprafete de teren, an de an, ceea ce implica utilizarea de fertilizanti sau descoperirea de noi suprafete cultivabile, prin defrisari. Totusi, Robusta este mai rezistenta decat Arabica si are o productivitate mai mare. Arabica este mai dificil de cultivat, mult mai pretentioasa si mai afectata de variatiile climei, ceea ce se reflecta si in pretul mai ridicat al acesteia. 

Cafeaua Arabica – proprietati si specific

Tipurile populare de cafea Arabica includ: Typica, Pacamara, Kona, Caturra si altele. Arabica are un gust dulce, avand o concentratie de zahar mai ridicata (aproape dubla fata de Robusta), este mai acida si are mai multe grasimi, dar un nivel mai mic de cofeina (1,5%). Aroma si gustul sunt variate, bogate si placute, cu note fine de fructe de padure si cu accente aromate de ciocolata.

Toate tipurile de cafea Arabica au doua seturi de cromozomi, ceea ce o face capabila de autopolenizare, fapt care ofera speciei stabilitate si un gust si o aroma constante.  

Arabica a fost primul tip de cafea cultivata. Creste mai bine la altitudini mai inalte, de la 600 de metri in sus, calitatea productiei si gustul depinzand esential de conditiile climatice.

Florile de Arabia miros frumos, apar abia la 3-5 ani de la plantare si produc fiecare doua seminte de cafea. 

Typica a fost primul soi cultivat de Arabica, fiind considerat si azi unul dintre cele mai aromate si mai placute la gust, dar are un randament scazut si este scump. Soiurile Bourbon sunt cele mai populare si stau la baza a numeroase alte variante mutante natural, cum sunt Caturra, San Ramon si Pacas. 

Soiul Pacamara a fost creat prin incrucisari selective si a fost stabilizat in 1980, fiind aromat si cremos. Kona este un soi de Arabica ce se cultiva exclusiv pe versantii Hualalai si Mauna Loa din Hawaii. Excelenta in ceea ce priveste gustul si aroma, este una dintre cele mai scumpe cafele din lume.

Cafeaua Robusta – proprietati si specific

Robusta are un gust puternic, aspru si mai amar decat Arabia. Are mult mai putin zahar si este foarte saraca in grasimi naturale, dar are mai multa cofeina (2,7%). Este cunoscuta si sub numele de Canephora si are doua varietati: Robusta si Nganda. 

Este mai rezistenta la boli si mai putin sensibila la variatiile produse de conditiile meteorologice, fiind mai productiva decat Arabica, pe suprafete cu aceeasi densitate de cultura. 

Desi are o aroma mai putin rafinata, prin comparatie cu Arabica, Robusta este utilizata pe scara larga, fiind prima alegere in prepararea tuturor tipurilor de espresso. Datorită continutului specific, produce un strat cremos, dens si onctuos, deasupra unui shot de espresso. 

Robusta contine un procent mai ridicat de acizi clorogenici – acestia reprezinta un compus natural, cu efect antioxidant, care da culoarea verde boabelor de cafea crude, dar care atenueaza aroma specifica a cafelei. Nivelul crescut din Robusta este rezultatul mecanismului de auto-protectie naturala a plantei, fapt care face ca acest soi sa aiba nevoie de mai putine tratamente fitosanitare de intretinere.

Boabele de Robusta sunt mai mici, iar aroma specifica poate fi asociata cu cea a lemnului ars.

Coffee,Cup,And,Coffee,Beans

Tipuri de bauturi din cafea

Combinatiile dintre Arabica si Robusta sunt secretul diversitatii variantelor de cafea de care ne putem bucura. Fiecare in parte are un teritoriu de consum care ii este rezervat in exclusivitate.

La ce este folosita Arabica

Aproximativ 60–75% din bautorii de cafea se bucura de aroma Arabica. Este cea mai utilizata cafea in pachetele de cafea prajita si macinata, folosite de 80% dintre cei care beau cafea. Restul de 20% fac parte dintr-o categorie aparte, a celor care aleg cafeaua verde, pentru a o praji singuri, sau cafeaua boabe, pentru a o macina la dimensiunea dorita, inainte de a prepara cafeaua. Arabica este prima alegere a magazinelor artizanale de cafea. 

Acest tip de cafea se combina cu vanilie, ciocolata sau citrice si ofera o varietate de arome uimitoare.

Arabica este ideala pentru filtrul de cafea, dar este si prima alegere a celor care aleg cafeaua la ibric, facuta incet, fie la aragazul pe gaz, ori cu aparatele de cafea turceasca.

La ce este folosita Robusta

Cafeaua Robusta este aproape exclusiv folosita pentru a prepara cafeaua instant. Textura si concentratia ridicata de cofeina o fac ideala pentru acest tip de consum. Mai mult, Robusta este utilizata ca sursa de cofeina pentru bauturile acidulate sau neacidulate energizante.

Cafeaua destinata prepararii tuturor tipurilor de cafea instant, indiferent daca sunt folosite espressoarele automate sau de cele clasice, de pus pe plita electrica incorporabila cu inductie sau pe plita pe gaz, include preponderent Robusta.  Mai mult, cele mai multe tipuri de cafea macinata si ambalata, clasic sau in vid, contin proportii variabile de Robusta, care pot merge de la 20 pana la 80%.

Secrete ca sa faci si sa bei o cafea perfecta

Sunt cateva detalii care pot face o diferenta majora in ceea ce priveste gustul si aroma cafelei, indiferent daca folosesti Arabica, Robusta sau un amestec intre acestea.

  • Tine cont de granulatia cafelei. Cea macinata fin este ideala pentru ibric si espresso, cu granulatie mare pentru filtre. Cafeaua perfecta este cea unde exista un echilibru intre dimensiunea particulelor de cafea si intervalul de timp in care acestea sunt in contact cu apa, pentru a infuza atat cat trebuie. 
  • Macina cafeaua inainte de a o folosi. Diferenta dintre cafeaua proaspat macinata si cea care sta mult timp dupa macinare este uriasa. Intr-o ora pierde 30% din aroma, iar in opt zile, 70%.
  • Renunta la filtrele de hartie. Unul dintre compusii care contribuie la gust il reprezinta grasimile din cafea. Filtrul de hartie le absoarbe, astfel ca se pierd. Un filtru metalic fin este de preferat. 
  • Presa franceza este ideala pentru a pune in valoare gustul si aroma. Apa care se toarna peste cafea trebuie sa aiba intre 92-96 de grade Celsius, iar cafeaua trebuie lasata sa infuzeze pentru circa 5-7 minute, inainte de a filtra prin presare. 
  • Daca faci cafea la ibric, nu utiliza vasul pentru nimic altceva si nu-l spala cu detergent. Arunca zatul la compost, iar ibricul, clateste-l cu apa.  
  • Proportia dintre apa si cafea este importanta: un gram de cafea la 15 mililitri de apa este formula ideala sau doua linguri de cafea proaspat macinata la 175 mililitri de apa.  
  • Foloseste apa filtrata pentru cafea. Cea din reteaua publica poate altera gustul cafelei, din cauza nivelului ridicat de clor. 
  • Daca bei cu zahar adaugat, pune-l in cafeaua gata preparata, nu-l fierbe impreuna cu pudra de cafea. 
  • Adauga doar lapte cald. Laptele rece anuleaza mare parte din aroma. 
  • Bea cafeaua calda. 

Dincolo de toate aceste detalii, cafeaua reprezinta o bucurie, o stare, iar aroma si gustul sunt partea cea mai importanta din care vin acestea. 

Sursa foto: Shutterstock.com


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010