Plecarea in vacanta mult asteptata bate la usa? Cautarile de saptamani, poate chiar luni de zile, pentru alegerea destinatiei perfecte si planificarea calatoriei, culmineaza cu zilele de dinaintea plecarii cand vine momentul pregatirii bagajului. Atunci intram in „modul vacanta” si ne gandim la relaxare alaturi de familie si prieteni si la toate lucrurile minunate care ne asteapta. Insa pana in acel moment, pregatirea bagajului este unul dintre cele mai importante aspecte care tin de planificarea plecarii, deoarece geamantanul reprezinta un mic univers personal, pe care il purtam cu noi pentru a ne asigura confortul de care avem nevoie in locurile pe care le vizitam.
Este foarte important ca, atunci cand impachetam, sa luam lucrurile cu adevarat necesare, fara sa exageram numarul obiectelor vestimentare, al jucariilor sau cosmeticelor. Felul in care le impachetam conteaza, deoarece ne ajuta sa valorificam cat mai bine spatiul din interiorul gentii de voiaj.
Asadar, ce luam cu noi si ce lasam acasa? Cum estimam corect numarul de obiecte necesare? Care sunt cele mai bune tehnici de impachetare? Citeste acest articol si la final vei sti exact ce ai de facut pentru a calatori exact cu lucrurile de care ai nevoie, fara excedent, dar si fara sa iti lipseasca nimic.
Fa-ti o lista cu lucrurile necesare
Spala si calca hainele de care ai nevoie
Organizeaza lucrurile in bagaj
Preintampina situatiile neplacute
Fa-ti o lista cu lucrurile necesare
Sursa foto: unspalsh.com
Ti s-a intamplat ca odata ajuns la aeroport sa iti dai seama ca ai uitat ceva acasa? Inainte de inceperea vacantei lucrurile se precipita, deoarece sunt multe aspecte de pus la punct atat in ceea ce priveste plecarea, cat si casa si treburile de la job. Citeste aici cum trebuie sa iti pregatesti locuinta inainte de concediu.
Intocmirea unei liste cu lucrurile necesare, de la haine pana la cosmetice, medicamente si acte, te va ajuta sa tii totul sub control. Daca pleci in vacanta cu familia, fa o lista pentru fiecare membru. Nu de alta, dar nu ai vrea sa uiti jucaria sau hainuta preferata a copilului acasa si sa nu ai liniste in concediu.
Necesarul unui adult pentru o saptamana de vacanta petrecuta intr-o destinatie insorita arata astfel:
- Haine. Calculeaza necesarul de haine in functie de numarul de zile pe care il petreci la destinatie. Adauga un plus de 1-2 topuri deoarece acestea sunt predispuse la murdarire si 2-3 obiecte extra de lenjerie intima. Pentru o saptamana ai nevoie de: un cardigan sau o jacheta usoara pentru serile racoroase, o esarfa, o pereche de pantaloni lungi, 1 pereche de tenisi sau espadrile, 1 pereche de sandale, 1 pereche de papuci, palarie, 2 pantaloni scurti, 5 tricouri sau bluze de zi, 5 tinute de seara care pot fi rochii sau camasi, 2 costume de baie, lenjerie intima pentru 7 zile, 1 pijama.
- Cosmetice si medicamente. Alege produse travel size sau cumpara-ti un kit cu recipiente pentru calatorie pe care le poti umple cu produsele tale preferate. In ceea ce priveste medicamentele, ia cate o folie din cele de tip OTC (eliberate fara prescriptie) pentru eventuale dureri. Nu uita de plasturi si o crema antiseptica. Foarte importat este sa ai cu tine crema cu factor de protectie solara.
- Altele: documentele de calatorie, incarcatoare, adaptor pentru priza (daca este cazul), ochelari de soare, carti, jucarii pentru cei mici, o geanta pentru zi/plaja.
Gandeste practic. Nu lua cu tine obiecte care iti sunt asigurate de hotel sau pensiune. Foloseste prosoapele, sapunul si uscatorul de par din locatie.
Spala si calca hainele de care ai nevoie
Sursa foto: unsplash.com
Cu cateva zile inainte de plecare, gandeste-te exact care sunt hainele pe care doresti sa le iei cu tine in calatorie. Planifica spalarea acestora, astfel incat in ziua in care vei face bagajul sa fie curate si sa miroasa proaspat. Te poti ocupa de acest lucru chiar cu o saptamana inainte, pentru a le pune in masina de spalat alaturi de rufe cu cerinte de curatare similare si astfel sa folosesti cat mai eficient resursele. In general, pentru hainele de vara sunt adecvate programele pentru rufe colorate, delicate sau bumbac.
Chiar daca in timpul transportului, hainele tind sa se sifoneze, este bine sa nu sari peste calcatul acestora. Desi nu se vor mentine intacte, acestea vor avea un aspect ingrijit. In plus, poti cere un fier de calcat de la hotel pentru a le netezi suplimentar.
Poti calca orice tip de imbracaminte cu ajutorul fiarelor de calcat cu aburi Beko. Acestea sunt dotate cu tehnologii de ultima ora si talpa ceramica ultra glide care aluneca usor pe suprafata tesaturilor.
Organizeaza lucrurile in bagaj
Sursa foto: unsplash.com
Inainte de a incepe sa pui lucrurile in bagaj, scoate-le din dulapuri si sertare si asaza-le la vedere. Tine la indemana si lista intocmita pentru a te asigura ca nu omiti nimic. Pregateste geamantanul. Sterge-l cu o laveta umeda la exterior si asigura-te ca prin buzunare nu au ramas ambalaje sau obiecte din alte calatorii.
- Ruleaza hainele. Aceasta tehnica este cea mai buna atat pentru a utiliza la maxim spatiul gentii, cat si pentru a pastra hainele intr-o stare perfecta pana la destinatie. Asta inseamna inclusiv reducerea la minim a riscului de sifonare. Spre deosebire de impachetarea clasica, in teancuri, rularea iti permite sa vezi dintr-o privire hainele pe care le ai in bagaj si sa iti iei ce ai nevoie.
- Foloseste pungile cu fermoar. Sunt foarte utile pentru a organiza diferitele tipuri de obiecte pe categorii, dar si pentru a evita unele accidente cum este varsarea samponului sau a gelului de dus, care, trebuie sa recunostem, nu este tocmai surpriza de care vrei sa ai parte odata ajuns la destinatie. Aceste pungi sunt foarte bune si pentru a tine toate medicamentele in acelasi loc, dar si pentru incarcatoare, cabluri etc.
- Umple toate spatiile geamantanului. Intre marginile trollerului si randurile de haine se formeaza spatii inguste, pe care este bine sa le valorifici pentru a calatori cu cat mai putine genti. In aceste locuri poti pune placa de par, incaltaminte cu talpa subtire (tenisi, papuci, sandale), borsete cu produse cosmetice sau trusa de machiaj.
Preintampina situatiile neplacute
Sursa foto: unsplash.com
Ca sa ai parte de o calatorie cat mai lina, fii cu un pas inaintea evenimentelor neplacute. Ratacirea bagajului sau depasirea numarului de kilograme permis sunt situatii pe care le poti preintampina sau gestiona luand cateva masuri in prealabil.
- Impacheteaza un rand de schimburi in bagajul de mana. In cazul nefericit in care bagajul se pierde, vei avea la indemana cele necesare.
- Personalizeaza-ti trollerul. Intr-o mare de trollere negre, e greu sa identifici care este al tau pe banda de bagaje. Cauta sa iti etichetezi geanta sau sa il personalizezi cu o panglica sau un abtibild.
- Cantareste si masoara bagajul. Verifica de doua ori care este limita admisa de operatorul de zbor atat in ceea ce priveste numarul de kilograme al bagajului de cala, cat si pe cel al bagajului de mana. In cazul acestuia din urma, este bine sa il si masori, deoarece sunt companii care impun anumite dimensiuni.
Pregatirea bagajului da tonul vacantei. Alege sa o incepi cat mai relaxat. Pregateste-te din timp, fa-ti liste si anticipeaza. Nu-ti lua cu tine mai multe lucruri decat ai nevoie. Gandeste-ti tinutele de acasa si totul iti va fi mai simpu la destinatie. Foloseste produse cosmetice ambalate in recipiente cat mai mici si include-le in bagaj numai pe acelea care iti fac trebuinta zilnica. Cantareste bagajul si ia toate masurile privind transportarea acestuia in siguranta. Vacanta frumoasa!