Cum sa dezinfectezi corect hainele si materialele textile: solutii si sfaturi utile

Publicat la data de: 08/24/2020, 07:46

Autor: Beko

Distribuie

Dezinfectarea hainelor si materialelor textile este un proces simplu, care te poate ajuta sa tii la distanta bacteriile si particulele de praf care pot provoca alergii sau alte afectiuni. Citirea cu atentie a etichetei, folosirea produselor potrivite pentru curatarea si dezinfectarea tesaturilor, dar si a unor masini de spalat dotate cu tehnologiile necesare reprezinta aspecte esentiale pentru a-ti pastra rufele curate si igienizate.

Afla, in cele ce urmeaza, cum dezinfectezi corect hainele si diferite materiale textile, ce solutii si electrocasnice sunt recomandate, dar si cateva sfaturi utile de care sa tii cont.

Cum dezinfectezi hainele in functie de culoare si tesatura

In fiecare zi intram in contact cu numeroase bacterii si particule de praf. Acestea se pot depune pe tesaturi, iar apoi, cand intram in casa, se raspandesc imediat si pot provoca alergii, iritatii ale pielii sau alte afectiuni ale cailor respiratorii. Din acest motiv, este extrem de important sa stim cum sa curatam hainele si alte materiale textile pe care le folosim, indiferent ca e vorba de perdele sau lenjeria de pat, dar si cum sa le dezinfectam corect pentru a limita impactul pe care il au alergenii si bacteriile asupra organismului nostru.

Dezinfectarea hainelor este un proces care ajuta, asadar, la prevenirea aparitiei si raspandirii bolilor, alergiilor si altor probleme respiratorii, a iritatiilor pielii si, in acelasi timp, ajuta la curatarea in profunzime a materialelor textile.

Pentru o dezinfectare corecta, este important ca primul pas sa fie respectarea indicatiilor de pe eticheta. Mai departe, poti citi in continuare cateva sfaturi utile despre ce presupune dezinfectarea hainelor albe si colorate, a hainelor pentru bebelusi si a lenjeriei de pat:

Dezinfectarea hainelor albe

In cazul hainelor albe, este necesar sa setezi intotdeauna o temperatura de cel putin 60 de grade Celsius si sa folosesti atat detergent de rufe, cat si bicarbonat de sodiu sau clor. Daca folosesti clor, amesteca intr-un recipient o parte clor cu doua parti de apa fierbinte. Apoi, adauga aceasta solutie in masina de spalat rufe.

Inainte de a folosi clor pentru a dezinfecta rufele albe, verifica daca detergentul de rufe contine agenti de inalbire pe baza de clor sau oxigen activ, pentru a nu strica tesatura.

haine albe

Dezinfectarea hainelor colorate

Desi apa fierbinte si clorul sunt solutii indicate pentru dezinfectarea hainelor, acest lucru nu este valabil in cazul celor colorate. Pentru dezinfectarea hainelor colorate, ar fi recomandat sa setezi la masina de spalat cea mai inalta temperatura indicata pe etichetele hainelor. Totodata, poti amesteca detergentul de rufe cu otet ori borax sau le poti adauga in sertarul pentru balsam (cel mult o ceasca). Acestea cresc eficienta igienizarii.

Un alt sfat important este sa folosesti de fiecare data un detergent special creat pentru rufe colorate.

Daca speli haine colorate sau albe din materiale delicate, cum ar fi matasea sau lana, e indicat sa le speli de mana si sa le lasi sa se usuce la soare. Poti adauga si o solutie formata din doua parti apa si una de alcool izopropilic, in timpul spalarii. Nu uita sa testezi solutia pe o zona restransa, cu atat mai mult in cazul hainelor colorate.

haine colorate

Dezinfectarea hainelor de bebelusi

Hainele de bebelusi trebuie sa fie intotdeauna spalate separat de alte articole vestimentare. De asemenea, nu este indicat sa folosesti clor sau alte solutii pentru dezinfectare, deoarece pielea bebelusilor este sensibila si pot sa apara eruptii cutanate. Cel mai sigur este sa speli hainele de bebelusi la o temperatura ridicata.

In cazul scutecelor refolosibile, dezinfectarea trebuie facuta la timp si cu extrem de multa grija, deoarece bacteriile din fecale mor greu si pot afecta sanatatea bebelusului.

otet la spalat rufe

Dezinfectarea lenjeriei de pat

Lenjeria de pat trebuie spalata separat de articolele vestimentare, intotdeauna la cel putin 60 de grade Celsius si macar o data pe saptamana. Aceasta acumuleaza bacterii, acarieni si piele moarta, iar atunci cand dormim, lenjeria absoarbe transpiratia, ceea ce face ca materialul textil sa prinda un miros urat.

Pentru dezinfectarea lenjeriei de pat, poti folosi clor, daca sunt de culoare alba, sau otet, sigur de folosit pentru materialele colorate. Tine cont ca lenjeria de bumbac este cel mai usor de curatat si dezinfectat, deoarece poti seta o temperatura inalta, iar materialul nu se deterioreaza cu usurinta.

dezinfectant rufe

Solutii si produse recomandate

Pentru dezinfectarea corecta a hainelor si materialelor textile, ai la indemana o serie de produse, solutii naturale, dar si electrocasnice potrivite care iti pot usura munca. Iata cateva dintre ele:

Electrocasnicele potrivite

Masinile de spalat Beko sunt dotate cu tehnologii ingenioase, care te ajuta sa cureti cu usurinta hainele si materialele textile, crescand nivelul de igienizare. Pentru a-ti proteja intreaga familie, poti alege o masina de spalat dotata cu tehnologia Hygiene+, care permite curatarea hainelor colorate si din bumbac, la temperaturi scazute, de pana la 20°C, in timp ce utilizarea temperaturilor de peste 60°C elimina 99% din alergeni. Aceasta functie contribuie, asadar, la obtinerea rezultatelor optime in curatarea si igienizarea hainelor, indiferent de temperatura de spalare. Iar ca sa te bucuri de mai mult confort si timp liber, tehnologia HomeWhiz® te ajuta sa monitorizezi si sa gestionezi toate electrocasnicele din casa, folosind telefonul sau tableta, prin Bluetooth.

Aceasta masina de spalat este dotata cu functia speciala Drum Clean+, care asigura igienizarea cuvei, datorita unui ciclu suplimentar de aer cald. Astfel, nu doar ca sunt indepartate mirosurile neplacuta din interior, ci ai si sigurana ca hainele tale sunt perfect curate si igienizate. In acelasi timp, functia Aquafusion iti permite sa reduci cantitatea de detergent pierdut la fiecare spalare.

O masina de spalat dotata cu tehnologia SteamCure™ este ideala pentru curatarea hainelor de bebelusi sau pentru persoanele care au o piele sensibila. Aburul eliberat inmoaie murdaria, astfel incat hainele sa fie curatate usor. Astfel, scapi de grija cutelor, iar tesaturile devin mai moi. In plus, tehnologia AquaTech® pulverizeaza detergentul pe tesatura inainte de spalare, pentru o curatare eficienta, oferind o ingrijire delicata si reducand timpul de spalare.

Dupa ce ai spalat rufele, le poti intinde la soare pentru a le usca. Totusi, ai grija ca, atunci cand usuci rufele afara, sa le protejezi de praf sau alte microorganisme. Este indicat sa nu usuci rufele afara daca gradul de poluare este ridicat. Radiatiile UV ale soarelui pot distruge bacteriile in doar 30 de minute.

Totusi, o solutie mult mai rapida pentru uscarea si igienizarea hainelor o reprezinta masinile de spalat rufe cu uscator. Caldura din timpul spalarii distruge bacteriile, iar aerul cald din timpul uscarii dezinfecteaza si igienizeaza hainele si materialele textile. Pentru o dezinfectare optima, ar fi indicat sa setezi un ciclu de uscare de cel putin 45 de minute. La final, este indicat sa calci rufele, pentru o igienizare cat mai eficienta.

clor

Solutii chimice

Poti folosi urmatoarele produse:

  • Clor – il poti utiliza pentru haine albe sau materiale din bumbac, cu toate ca poate fi destul de agresiv cu tesaturile. Totusi, clorul este extrem de eficient in dezinfectarea hainelor si materialelor textile. Il poti dilua cu putina apa fierbinte inainte de a-l adauga in masina de spalat. Ai mare grija ca pielea sa nu intre in contact direct cu clorul.
  • Detergent de rufe – acest tip de produs este special creat pentru a indeparta petele si pentru a curata cat mai bine hainele si poate fi folosit in combinatie cu alte solutii pentru dezinfectare.
  • Dezinfectant lichid – acesta are rolul de a distruge bacteriile si de a indeparta mirosurile neplacute si poate fi folosit pentru orice tip de material textil, indiferent de culoare.

dezinfectant haine

Solutii naturale

Pentru a proteja tesaturile, poti apela la diferite solutii naturale, care au rolul de a indeparta bacteriile si de a dezinfecta hainele si materialele textile. Iata cateva solutii recomandate:

  • Borax – este indicat drept inlocuitor al clorului, fiind mai putin agresiv cu pielea si cu tesaturile. Se recomanda sa amesteci borax cu apa fierbinte si sa folosesti aproximativ 100 ml la un ciclu de spalare.
  • Otet – este extrem de eficient cand vine vorba de distrugerea virusurilor si bacteriilor si il poti folosi ca alternativa la balsamul de rufe. In plus, este potrivit atat pentru hainele albe, cat si pentru cele colorate. O cantitate de 100 ml la un ciclu de spalare este suficienta pentru dezinfectarea hainelor.
  • Ulei din arbore de ceai – este recomandat sa folosesti doua lingurite din acest ulei la un ciclu de spalare.
  • Ulei de pin – poate inlocui balsamul, deoarece are un miros placut si, in acelasi timp, are proprietati antibacteriene. Uleiul de pin este eficient si in apa rece, insa ai grija sa alegi un produs care contine cel putin 80% ulei de pin si nu il folosi pentru hainele de bebelusi sau in cazul persoanelor alergice ori cu piele sensibila.
  • Extract din seminte de grapefruit – are proprietati antifungice si antibacteriene; poti adauga o lingurita la un ciclu de spalare.

Pasii de urmat atunci cand intram in casa

Chiar daca hainele pot fi curatate si dezinfectate in masina de spalat, poti reduce cat mai mult riscul de a aduce bacterii, particule de praf sau alergeni in casa, daca tii cont de urmatorii pasi atunci cand intri in casa:

  • Nu atinge nimic pana nu iei primele masuri de dezinfectare;
  • Scoate incaltamintea la intrare si nu umbla incaltat prin casa;
  • Schimba-ti hainele si pune-le deoparte pe cele cu care ai iesit pe strada;
  • Spala-te intotdeauna pe maini atunci cand vii de afara;
  • Pune hainele in cosul de rufe sau in masina de spalat;
  • Urmeaza pasii corespunzatori pentru curatarea si dezinfectarea hainelor, in functie de culoare si tipul tesaturii.

Sfaturi utile pentru dezinfectarea corecta a hainelor

Iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor in ceea ce priveste curatarea si dezinfectarea corecta a hainelor si a altor materiale textile:

  • Evita sa amesteci lenjeria intima cu prosoape sau cu hainele copiilor, deoarece contin cele mai multe bacterii;
  • Atunci cand este posibil, seteaza un ciclu de spalare cu o temperatura ridicata, de peste 50 de grade Celsius, deoarece apa fierbinte este extrem de eficienta in distrugerea bacteriilor;
  • In cazul hainelor colorate, cand nu este posibila spalarea la mai mult de 30-40 de grade Celsius, este indicat sa folosesti uscatorul de rufe pentru o dezinfectare cat mai eficienta;
  • Sorteaza hainele in functie de gradul de murdarie, intrucat cele foarte murdare trebuie spalate intotdeauna la temperaturi inalte, pentru a indeparta bacteriile;
  • Sorteaza hainele in functie de culoare si tipul tesaturii pentru a seta corect temperatura si programul potrivite de spalare, dar si pentru a folosi solutia ideala pentru dezinfectare;
  • Foloseste detergent pudra atunci cand speli la temperaturi inalte si opteaza pentru cel lichid cand speli la temperaturi scazute (particulele pudra nu se dizolva suficient de bine la temperaturi scazute, in timp ce detergentul lichid patrunde eficient in profunzimea tesaturilor, chiar si la temperaturi mici);
  • In cazul in care detergentul contine agenti de inalbire pe baza de clor sau oxigen activ, evita sa mai folosesti clor;
  • Verifica intotdeauna eticheta articolelor vestimentare pentru a putea seta temperatura si programul de spalare potrivite, dar si pentru a alege un dezinfectant care sa nu deterioreze tesaturile;
  • Calca rufele dupa ce le-ai spalat, pentru o igienizare eficienta, si dezinfecteaza cat mai des hainele, daca cineva din familie este bolnav sau daca, de exemplu, lucrezi intr-un spital;
  • Dezinfecteaza si masina de spalat rufe cel putin o data pe luna, folosind un litru de otet si un progam de spalare cu o temperatura de 90 de grade Celsius; tine cont si ca masinile de spalat dotate cu functia speciala Drum Clean+ asigura igienizarea cuvei printr-un ciclu suplimentar cu aer cald.

Prin urmare, dezinfectarea hainelor reprezinta o etapa suplimentara, pe langa curatarea materialelor textile. Acest proces distruge bacteriile si virusurile care pot patrunde in tesaturi si poate preveni aparitia unor probleme de sanatate. Tine cont de indicatiile de pe etichete si seteaza corect programele de spalare, in functie de culoare si tipul tesaturilor.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole