Cum sa cureti corect si eficient fierul de calcat

Publicat la data de: 07/13/2018, 07:44

Autor: Beko

Distribuie

Apa de la chiuveta – chiar daca ai sistem de filtrare – contine minerale si chiar chimicale care pot cauza probleme pentru fierul tau de calcat. Mineralele pot distruge rezervorul de apa si chiar sa blocheze orificiile pentru abur. Astfel, apa ruginita poate ajunge pe hainele tale proaspat spalate.

Dupa mai multe utilizari, se formeaza mizerie pe fierul de calcat. Talpa fierului devine mai Inchisa la culoare si apar depuneri deranjante. Acestea apar atunci cand calci fibre sintetice sau naturale la o temperatura prea mare si ele se topesc.

Atunci când fierul tau de calcat nu mai aluneca pe material, ci se lipeste de el si in loc sa scoata aburi, elimina impuritati, e momentul sa il cureti.

In functie de nivelul de mizerie acumulat pe talpa fierului, poti folosi una sau mai multe din metodele de curatare prezentate mai jos.

! Daca nu cureti fierul de calcat, poti strica hainele din greseala: le poti murdari sau chiar rupe.

Inainte sa incepi orice metoda de curatare, citeste manualul de utilizare al fierului de calcat. Daca nu il mai gasesti, cauta pe net modelul aparatului si probabil vei gasi un manual in format pdf.

Care sunt cele 3 metodele de curatare

Vom imparti metodele de curatare in functie de locul care urmeaza sa fie degresat – exterior, interior si orificii pentru abur – dar si in functie de substantele folosite pentru curatare.

1. Curatarea exteriorului

  • Otet alb si bicarbonat de sodiu

De ce functioneaza: otetul este creat prin fermentare, proces care transforma zaharurile naturale in acid. Otetul are acid in compozitie, care poate dizolva grasimea, unii microbi si alte impuritati. Uneori, cantitatea de acid din otet poate fi foarte mare si trebuie sa il diluezi cu apa inainte de a-l folosi.

Cum se foloseste:

  • Daca urmele de pe talpa fierului nu sunt foarte mari, incalzeste o cantitate mica de otet alb si inmoaie o cârpa in el. Freaca usor suprafata talpii cu carpa umeda;
  • Daca murdaria este intinsa pe toata talpa, poti incerca sa adaugi o lingurita de sare sau bicarbonat de sodiu in solutia de otet. Dupa ce ai curatat fierul, sterge-l cu o carpa umeda curata.
  • Sare

De ce functioneaza: Sarea este alcatuita din mici cristale care au colturi ascutite si determina sarea sa fie abraziva, asemanatoare cu glaspapirul. Astfel, ea poate fi folosita pentru a razui petele si depunerile de pe diverse obiecte.

Cum se foloseste:

  • Acopera o bucata de ziar cu o cantitate destul de mare de sare;
  • Porneste fierul si calca ziarul pana se duce mizeria;
  • Dupa eliminarea petelor, sterge fierul cu o carpa curata.

De ce functioneaza: Cand este in forma lichida, ceara este maleabila si se poate prinde de impuritatile de pe o suprafata. Daca este desprinsa in stare solida de pe acea suprafata, va indeparta si depunerile.

Cum se foloseste:

! Fierul va fi cald, ai grija cum il atingi, recomandam sa porti manusi de protectie.

  • Porneste fierul si seteaza-l la cea mai joasa treapta;
  • Ia o lumânare si freaca cu presiune suprafata talpii pana ramane un strat de ceara vizibil;
  • Ia o carpa umeda si calca pe ea pentru a indeparta ceara ramasa.

 

  • Pasta de dinti

De ce functioneaza: Asemanator cu modul in care pasta curata dintii, poate curata si alte suprafete. Ea contine particule abrazive care inlatura mizeria si ingrediente care produc spuma, ce are ca scop dislocarea depunerilor de pe obiecte.

Cum se foloseste:

  • Pune o cantitate mica de pasta de dinti pe o carpa;
  • Freaca zonele murdare pana dispar depunerile;
  • Sterge talpa cu o carpa curata.

2. Curatarea interiorului

! Curata fierul langa un geam larg deschis, deoarece e posibil ca mirosul sa fie neplacut.

  • Pentru a curata interiorul ai nevoie de o cana de otet si 3 cani de apa;
  • Fa un amestec si introdu solutia in spatiul pentru apa al fierului de calcat;
  • Porneste fierul pe functia de aburi pana toata solutia este eliminata;
  • Umple cu apa fierul de calcat si foloseste functia de vapori pana apa este eliminata si fierul este curat;

3. Curatarea orificiilor de eliminare a aburului 

Mai intai, curata fierul atat la exterior, cat si la interior, iar asta ar trebui sa elimine o mare parte din impuritati. Daca mai observi mizerie, inmoaie un betisor de urechi in apa distilata si curata orificiile. Sterge, la sfarsit, cu o carpa curata.

 

Cum poti sa previi depunerile de pe fierul de calcat

Cel mai bun mod de a rezolva o problema este prevenirea ei. Pentru asta ti-am pregatit cateva sfaturi pe care sa le urmezi pentru ca fierul tau sa functioneze bine o perioda lunga de timp.Poti cumpara un fier de calcat cu functie de autocuratare daca nu vrei sa il cureti consecvent.

  • Utilizeaza apa distilata sau purificata, nu de la robinet, pentru a evita depunerile minerale;
  • Nu folosi obiecte abrazive pentru curatare precum un burete de sarma;
  • Seteaza temperaturile corecte in functie de material. Gasesti tipul de material pe eticheta din interiorul hainei, iar temperatura potrivita o poti gasi ori pe fier, ori in manualul de utilizare;
  • Sterge des aparatul de praf pentru ca acesta sa nu se depuna pe haine.

Metodele explicate mai sus te vor ajuta sa mentii fierul de calcat intr-o stare de functionare optima, dar si sa il cureti in caz ca exista depuneri pe talpa lui, in interior sau in orificiile de evacuare al aburului.

 

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010